Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 996
  • 206
  •   1
Отговори
# 60
  • В полите на Пирин планина
искам да ви питам значи изтече ми майчинството и напуснах по взаимно съгласие,защото не ме устройва работното време,освободиха ме по чл.325. считано от 23 май 2013.От бюрото по труда ми казаха, че ще вземам 4 месеца по 150лв, другия вариант е ако някоя фирма ме води 10 дни на работа и да ме освободят по чл.328 ще вземам повече месеци борса около 240лв. Дали някой от вас знае от коя дата трябва да ме назначат на работа понеже бяха почивни дни дали ще е проблем ако ме назначат от 29 май например.Дано ме разбрахте

Няма проблем да е от 29.05. назначаването.

# 61
Здравейте ,искам да изляза в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.-кой член се води той и кога трябва да си подам молбата,за да не я отхвърлят-детето навършва 2год.на 17 юли?И относно за  по нататъшна борса и този период на отпуската-каква база се взима за него?И още един важен за моята ситуация въпрос-след като свърши този период на отпуската,защото незнам дали ще изкарам всичките 6 мес.,кой е по удачния начин на съкращаване за да взимам по дълъг период платена борса и има ли начин да си пресметна някъде стажа,защото трудовата ми книжка е във фирмата в момента?Знам ,че стана дългичко,но се опитвам да реша какво да правя...Благодаря ви много!

# 62
  • София
Съкратиха мъжът ми по чл.311  Sad Ще му изплатят 4 брутни заплати-те ще бъдат ли обложени с данък ? Какви права ще има той на трудовата борса щом е съкратен по този член ?
Много благодаря предварително за отговора Hug

# 63
Това е тема за бременни майки, не за съкратени бащи  Peace

Задай въпроса си тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=719815.330

# 64
Съкратиха мъжът ми по чл.311  Sad Ще му изплатят 4 брутни заплати-те ще бъдат ли обложени с данък ? - даКакви права ще има той на трудовата борса щом е съкратен по този член ? - 60% от осигурителния доход за предходните 24 месеца за период според трудовия стаж

[/color]

Hugпроблеми няма щом можем да помогнем

# 65
  • София
Съкратиха мъжът ми по чл.311  Sad Ще му изплатят 4 брутни заплати-те ще бъдат ли обложени с данък ? - даКакви права ще има той на трудовата борса щом е съкратен по този член ? - 60% от осигурителния доход за предходните 24 месеца за период според трудовия стаж

[/color]

Hugпроблеми няма щом можем да помогнем
          Много много благодаря Hug Heart Eyes

# 66
  • Варна
  Детето ми е на 2год. В момента съм в платен отпуск.За да се върна на работа ще  трябва да разпиша нов договор към новата фирма  и ще съм на изпитателен срок.Ако ме освободят по чл. 71 от КТ когато съм на изпитателен срок  имам ли право да отида на  борсата и да получавам обезщетение за безработица според годините ми стаж и 60% от дохода ми, тоес да не  съм на минимално обезщетение само за 4 месеца.   

# 67
  Детето ми е на 2год. В момента съм в платен отпуск.За да се върна на работа ще  трябва да разпиша нов договор към новата фирма  и ще съм на изпитателен срок.Ако ме освободят по чл. 71 от КТ когато съм на изпитателен срок  имам ли право да отида на  борсата и да получавам обезщетение за безработица според годините ми стаж и 60% от дохода ми, тоес да не  съм на минимално обезщетение само за 4 месеца.   

Да, ако през предходните 3 години не си била на Борсата - да.

# 68
  • Варна
Никога не съм била на борсата. Благодаря много за  бързия отговор Lady Brinne Simple Smile

# 69
Здравейте! Зададох въпросите си и в друга тема, но никой не ми отговори...явно въпросите ми не са били за там  newsm78, та ако можете да ми помогнете ще съм много благодарна   bouquet В момента съм в майчинство, което скоро изтича. Но днес разбрах, че магазинът, в който работех, е затворен и не работи. Фирмата е голяма и има доста магазини из цялата страна, но този беше единственият в нашия град. Та въпроса ми е - при тези обстоятелства на какво обезщетение от НОИ имам право и длъжен ли е работодателят, да ми изплати натрупаните отпуски след изтичането на майчинството? Благодаря Ви предварително за отделеното внимание   bouquet

# 70
Здравейте! Зададох въпросите си и в друга тема, но никой не ми отговори...явно въпросите ми не са били за там  newsm78, та ако можете да ми помогнете ще съм много благодарна   bouquet В момента съм в майчинство, което скоро изтича. Но днес разбрах, че магазинът, в който работех, е затворен и не работи. Фирмата е голяма и има доста магазини из цялата страна, но този беше единственият в нашия град. Та въпроса ми е - при тези обстоятелства на какво обезщетение от НОИ имам право - зависи на какво основание ще ви освободят - вероятно по инициатива на работодателя - тогава на 60% от осиг. доход за предходните 24 месеца и период в зависимост от целия трудов стаж и длъжен ли е работодателят, да ми изплати натрупаните отпуски след изтичането на майчинството? - да, в случай, че се прекрати трудовия договор Благодаря Ви предварително за отделеното внимание   bouquet

Ето по-подробно инфо:

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 71
Голямо благодаря!  Hug

# 72
*Ita*, това, че обектът, в който си изпълнявала трудовите си функции е вече закрит, не води до прекратяване на трудовия ти договор.
Докато работодателят не ти връчи писмен документ (заповед за уволнение/съкращение), с който изразява волята си да прекрати трудото ти правоотношение, то продължава да действа. Което означава, че веднага след изтичане на майчинството, ти формално дължиш на работодателя си явяване на работа, а той ти дължи заплата. Даже ако ти е заявил, че при него няма работа за теб поради закриване на магазина.

Правната уредба на начина на прекратяване на трудото правоотношение е в чл. 335 от КТ.

Последна редакция: пн, 24 юни 2013, 22:04 от krem-karamel

# 73
Детето ми е на 2 год. В момента съм в платен отпуск. За да се върна на работа ще трябва да разпиша нов договор към новата фирма и ще съм на изпитателен срок. Ако ме освободят по чл. 71 от КТ когато съм на изпитателен срок имам ли право да отида на борсата и да получавам обезщетение за безработица според годините ми стаж и 60% от дохода ми, тоест да не съм на минимално обезщетение само за 4 месеца.

Работодателите ти имат идеята да те освободят когато изпитателният срок на новия ти договор изтече. Това няма да се води съкращение, направо ще си те освободят без обезщетения. Откажи да подпишеш и ако се наложи директно говори с тях, като им заявиш, че си наясно какво целят с този изпитателен срок. Щом искат да те освободят от работа, нека поне го направят както трябва - с предизвестие, обезщетения и изплащане на отпуските.
Тъй като си с дете под 3 г., целта им е именно да не искат разрешение от Инспекцията по труда.
Не се хващай на въдицата им Naughty

# 74
Здравейте на всички Simple Smile
Имам едно запитване и ще бъда много благодарна, ако можете да ми отговорите по-бързо понеже ситуацията го налага.
В петък ми предложиха да ме съкратят по чл. 331 ал. 1 от Кодекса на труда като ми предложиха обезщетение от 6 работни заплати и изплащане на неизползвания ми платен годишен отпуск. Трябва да дам отговор утре. Поради кризисната ситуация на труда в момента ме притеснява, че дори и след тези 6 месеца няма да мога да си намеря работа. Бих искала да ме посъветвате по какъв начин да подходя, за да поискам по-голямо обезщетение?

Благодаря предварително.

Поздрави,   

Общи условия

Активация на акаунт