Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 791
  • 206
  •   1
Отговори
# 75
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички Simple Smile
Имам едно запитване и ще бъда много благодарна, ако можете да ми отговорите по-бързо понеже ситуацията го налага.
В петък ми предложиха да ме съкратят по чл. 331 ал. 1 от Кодекса на труда като ми предложиха обезщетение от 6 работни заплати и изплащане на неизползвания ми платен годишен отпуск. Трябва да дам отговор утре. Поради кризисната ситуация на труда в момента ме притеснява, че дори и след тези 6 месеца няма да мога да си намеря работа. Бих искала да ме посъветвате по какъв начин да подходя, за да поискам по-голямо обезщетение?

Благодаря предварително.

Поздрави,   

Няма някакъв определен начин. Случайно ли си писала в темата за правата на бременната жена и майката или отговаряш на някое от тези условия?
По мое мнение предложеното обезщетение е доста приемливо - по КТ минимума е 4 БТВ. Освен това ще имаш право и на обезщетение за безработна според общия трудов стаж до момента и осигурителния доход за предходните 24 месеца.

# 76
Случайно попаднах на темата и реших да пиша, въпреки че не отговарям на условията. Да запозната съм с правната част и с обезщетението от Трудовата борса, но желая да преговарям за по-голямо обезщетение от страна на работодателя, има ли някакъв чл. от Кодекса на труда, за който мога да се хвана или може би да ме посъветвате как да подходя спрямо работодателя си?  newsm78

Мерси,

# 77
Здравейте на всички Simple Smile Имам едно запитване и ще бъда много благодарна, ако можете да ми отговорите по-бързо понеже ситуацията го налага. В петък ми предложиха да ме съкратят по чл. 331 ал. 1 от Кодекса на труда като ми предложиха обезщетение от 6 работни заплати и изплащане на неизползвания ми платен годишен отпуск. Трябва да дам отговор утре. Поради кризисната ситуация на труда в момента ме притеснява, че дори и след тези 6 месеца няма да мога да си намеря работа. Бих искала да ме посъветвате по какъв начин да подходя, за да поискам по-голямо обезщетение?

Трудно е да се даде съвет в подобна ситуация /криза е, работа се намира по-трудно.../ Каквото и решение да вземеш, рисковете са си за теб.
Колкото и наивно да звучи, опитай се да чуеш "вътрешния си глас".
Желая ти късмет, каквото и да решиш.

# 78
Няма проблем да си вземеш обезщетението и после в бюрото по труда ще получаваш още няколко месеца, в зависимост от стажа. Сумата, която ще получаваш ще бъде 60 % от възнагражденията ти за 2 години назад.

# 79
Здравейте ,имам нужда от помощ , тъй като в петък ме съкратиха по чл.325 т.3 от Кт при стаж 6 г и 6 месеца ако отида на бюрото по труда колко месеца обезщетение мога да получа .
Благодаря предварително

# 80
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте ,имам нужда от помощ , тъй като в петък ме съкратиха по чл.325 т.3 от Кт при стаж 6 г и 6 месеца ако отида на бюрото по труда колко месеца обезщетение мога да получа .
Благодаря предварително

Ако това ви е общия осигурителен стаж и по този член, имате право на 8 месеца на БТ и обезщетение 60% спрямо дохода от предходните 24 месеца.

# 81
Благодаря предварително

Тук са всички подробности: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Ще вземаш за 8 месеца 60% от осиг. доход през последните 24 месеца.

# 82
Много благодаря за бързия отговор Lady Brinne   и  pantera666     bouquet  bouquet bouquet

# 83
Здравейте, в момента съм 2-ра година майчинство, но разбрах, че фирмата е закрила всички офиси и съответно няма къде да се върна на работа при изтичане на майчинството ми. Въпросът ми е дали мога преди изтичането на 2-рата година да поискам от шефа ми да ме съкрати, за да имам по-висока база за изчисление на обезщетението от бюрото по труда или когато детето ми тръгне на детска ясла, тогава единствено мога да се върна, а това ще е 1 месец преди изтичането на 2-рата година. Ще съм благодарна за бърз отговор.

# 84
Здравейте, в момента съм 2-ра година майчинство, но разбрах, че фирмата е закрила всички офиси и съответно няма къде да се върна на работа при изтичане на майчинството ми. Въпросът ми е дали мога преди изтичането на 2-рата година да поискам от шефа ми да ме съкрати, за да имам по-висока база за изчисление на обезщетението от бюрото по труда или когато детето ми тръгне на детска ясла, тогава единствено мога да се върна, а това ще е 1 месец преди изтичането на 2-рата година. Ще съм благодарна за бърз отговор.

По принцип може. Зависи вече какво ще е точното основание и дали ще трябва или не разрешение от Инспекция по труда.

# 85

По принцип може. Зависи вече какво ще е точното основание и дали ще трябва или не разрешение от Инспекция по труда.

Благодаря много за бързия отговор! По кой член могат да ме съкратят без разрешение от инспекция?Дали има някои представа 1-вата година от майчинството като какъв доход се взима за изчисление на обезщетение за безработица, т.е това което си получавал от НОИ или базата на която ти е изчислено майчинството? Втората година от майчинството като 0 доход ли се смята или 240 лв. ? Искам да си изчисля приблизително обезщетението си.

# 86
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
По тези членове може без разрешение от ИТ и да получаваш повече време обезщетение от БТ:

чл.328 (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
               1. при закриване на предприятието;
               4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
               6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
               7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
               8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
               9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
               10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките;
               10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
               12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Първата година от майчинството ти я смятат на базата, от която е изчислено м-то, а втората на база МРЗ за периода...

# 87
Здравейте! Изчетох много компетентни мнения по въпроси свързани с прекратяване на трудов договор, изплащане на обезщетения за майчинство и други и реших да помоля за съвет във връзка с казуса, който ме вълнува. От края на август навлизам във втората година от майчинството ми. Междувременно фирмата, в която работя от 10 години приключи дейността си в България и в момента се водя единствен служител. Оказва се, че и да искам няма къде да се върна на работа по време на втората година, нито след това. Въпросът ми е: За да се възползвам от обезщетението, което ми се полага от бюрото по труда, възможно ли е с фирмата ми да оформим съкращаването ми след едно формално връщане на работа (по документи) и изплащане на натрупалите се дни отпуска по време на втората година от майчинството ми? Ако да, това би ли означавало, че след оформяне на всички документи ще започна да получавам полагащото ми се обезщетение от бюрото по труда, а не колосалната сума на майчинските от 310 лв? Или пък се заблуждавам и независимо от "връщането ми на работа" и съкращаването ми след това, на мен отново ще започне да ми се изплаща месечната сума на майчинството, която ми се полага през втората година...Може би само трябва да уточня, че работодателите ми се немци и биха направили всичко, за да уредим въпроса в максимална моя полза... Моля за съвет! Благодаря за мненията ви предварително!

# 88
Здравейте! Изчетох много компетентни мнения по въпроси свързани с прекратяване на трудов договор, изплащане на обезщетения за майчинство и други и реших да помоля за съвет във връзка с казуса, който ме вълнува. От края на август навлизам във втората година от майчинството ми. Междувременно фирмата, в която работя от 10 години приключи дейността си в България и в момента се водя единствен служител. Оказва се, че и да искам няма къде да се върна на работа по време на втората година, нито след това. Въпросът ми е: За да се възползвам от обезщетението, което ми се полага от бюрото по труда, възможно ли е с фирмата ми да оформим съкращаването ми след едно формално връщане на работа (по документи) и изплащане на натрупалите се дни отпуска по време на втората година от майчинството ми? Ако да, това би ли означавало, че след оформяне на всички документи ще започна да получавам полагащото ми се обезщетение от бюрото по труда, а не колосалната сума на майчинските от 310 лв? Или пък се заблуждавам и независимо от "връщането ми на работа" и съкращаването ми след това, на мен отново ще започне да ми се изплаща месечната сума на майчинството, която ми се полага през втората година...Може би само трябва да уточня, че работодателите ми се немци и биха направили всичко, за да уредим въпроса в максимална моя полза... Моля за съвет! Благодаря за мненията ви предварително!

Може веднага след изтичане на 410-те дни да се излезе в платен отпуск, без да се пуска молба за ползване на отпуск за гледане на дете. Щом предприятието се закрива, то спокойно може да бъдеш освободена на това основание и да получиш полагаемото обезщетение за това - 1 БТВ от работодателя по чл. 222 от КТ или повече, ако е уговорено в договора. След това може да се регистрираш като безработна и да получаваш обезщетение за това на база осигурителните доходи за  24-те месеца преди освобождаването ти и общия ти трудов стаж до момента. Щом не си на трудов договор, то нямаш право на обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 89
Благодаря много за бързия отговор! Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт