Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 783
  • 206
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте Simple Smile

Преди седмица получих от работодателя заповед и едномесечно предизвестие за прекратяване на договора по чл.328, ал.1, т.2закриване на част от предприятието (Закрива се само офиса в нашия град). Тъй като централният ни офис се намира в друг град заповедта и предизвестието пристигнаха по ел. поща (без подпис и печат). Все още не съм подписала и изпратила документите обратно към работодателя. Два дни след получаването на заповедта разбрах, че съм бременна.
Имам следните въпроси:
1.   Въпреки че четох, че не мога да се ползвам от защита от съкращаване, ако не съм уведомила работодателя си по надлежния ред, би ли могло все пак да се използва факта, че получените заповед и предизвестие не са с подпис и печат (т.е. валидни ли са те и ако не, мога ли междувременно да уведомя работодателя за състоянието ми?)
2.   Ако все пак няма вариант да остана на работа и бъда съкратена, по какъв начин бих могла да получа няколкото забавени заплати, които работодателят ми дължи? Иска ми се, ако има начин, това да бъде уговорено ясно преди изтичане на предизвестието.

Приемам всякакви съвети Simple Smile

Благодаря предварително  Hug

# 91
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Simple Smile

Преди седмица получих от работодателя заповед и едномесечно предизвестие за прекратяване на договора по чл.328, ал.1, т.2закриване на част от предприятието (Закрива се само офиса в нашия град). Тъй като централният ни офис се намира в друг град заповедта и предизвестието пристигнаха по ел. поща (без подпис и печат). Все още не съм подписала и изпратила документите обратно към работодателя. Два дни след получаването на заповедта разбрах, че съм бременна.
Имам следните въпроси:
1.   Въпреки че четох, че не мога да се ползвам от защита от съкращаване, ако не съм уведомила работодателя си по надлежния ред, би ли могло все пак да се използва факта, че получените заповед и предизвестие не са с подпис и печат (т.е. валидни ли са те и ако не, мога ли междувременно да уведомя работодателя за състоянието ми?) - Би могла да се възползваш от този факт, ако не са подписани с електронен подпис или код, например.
2.   Ако все пак няма вариант да остана на работа и бъда съкратена, по какъв начин бих могла да получа няколкото забавени заплати, които работодателят ми дължи? Иска ми се, ако има начин, това да бъде уговорено ясно преди изтичане на предизвестието. - Тези заплати, щом са за минал период, то са дължими от работодателя. Не си се подписвала на платежни ведомости, нали? За жалост можеш да си ги търсиш само по съдебен ред, ако не ти ги платят по тяхна инициатива.

Приемам всякакви съвети Simple Smile

Благодаря предварително  Hug

# 92
Благодаря за отговора, Lady Brinne! Simple Smile
Документите, които изпратиха, нямат нито ел. подпис, нито код. Предстои ми да обмисля дали да използвам това... От една страна хич не ми се иска толкова рано да им съобщавам за бременността си, от друга пък - не е приятно да остане човек без някаква сигурност...
Ведомости не съм подписвала. Дано все пак ми изплатят дължимото  Praynig
Хубав ден!

# 93
  • София
Момичета помагайте с информация. На 19.09.13 трябва да се явя на работа след 2 годишно майчинство. Обаче на 18.09 сега работодателя ми иска да ме види  newsm78. Попринцип работя в общинска администрация и за тези две години дължах сметка за служебен телефон не само аз де, но другите по- рано се оправиха, аз наскоро платих . Питането ми е като ме вика един ден по- рано няма как в същия да ми връчи каквото и да било за съкращение или сама да напускам, защото реално все още съм в майчинство и няма как да подписвам. Второ той не ме завари, когато дойде на работа и не знае уменията ми какви са......притеснено ми е, но има ли изобщо за какво да се хване, за да иска да ме махне и то в ден, когато все още не съм на работа......чета, чета КТ и все ясно не ми става #Crazy ще съм благодарна на всеки отговор...

# 94
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета помагайте с информация. На 19.09.13 трябва да се явя на работа след 2 годишно майчинство. Обаче на 18.09 сега работодателя ми иска да ме види  newsm78. Попринцип работя в общинска администрация и за тези две години дължах сметка за служебен телефон не само аз де, но другите по- рано се оправиха, аз наскоро платих . Питането ми е като ме вика един ден по- рано няма как в същия да ми връчи каквото и да било за съкращение или сама да напускам, защото реално все още съм в майчинство и няма как да подписвам. Второ той не ме завари, когато дойде на работа и не знае уменията ми какви са......притеснено ми е, но има ли изобщо за какво да се хване, за да иска да ме махне и то в ден, когато все още не съм на работа......чета, чета КТ и все ясно не ми става #Crazy ще съм благодарна на всеки отговор...

Отиди и виж преди да се притесняваш.Може пък да искат да знаят дали няма да си ползваш отпуските.Ако иска да ти връчи нещо - отказваш и казваш да го направят, когато се явиш на работа официално.

# 95
Преди седмица получих от работодателя заповед и едномесечно предизвестие за прекратяване на договора по чл. 328, ал. 1, т. 2закриване на част от предприятието (Закрива се само офиса в нашия град). Тъй като централният ни офис се намира в друг град заповедта и предизвестието пристигнаха по ел. поща (без подпис и печат). Все още не съм подписала и изпратила документите обратно към работодателя. Два дни след получаването на заповедта разбрах, че съм бременна...

Прекратяването на трудовия договор е уредено в чл. 335 от КТ.
Чл. 335, ал. 1 е ясен и категоричен - трудовият договор се прекратява само писмено.
Не става с електронни съобщения, независимо от съдържанието им.

Докато работодателят не ти връчил писмен документ (заповед), за прекратяване на трудото правоотношение, то продължава да действа.
Което означава, че работодателят ти дължи заплата, а ти му дължиш явяване на работа.

3а да се ползваш от закрилата по чл. 333 от КТ, е необходимо да удостовериш пред работодателя ти състоянието си с медицински документ.
Преди да пристъпи към уволнение, работодателят ти е длъжен да сезира Инспекцията по труда.

КОДЕКС НА ТРУДА

Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
...
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Работник или служител, който ползва отпуск по чл. 163, може да бъде уволнен само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 21:04 от krem-karamel

# 96
  • София
Благодаря ти, то наистина не трябва да се пртеснявам, докато не разбера за какво става въпрос......каквото е рекъл Бог това е. Иначе съм наясно, че нищо не трябва да подписвам.

Отиди и виж преди да се притесняваш.Може пък да искат да знаят дали няма да си ползваш отпуските.Ако иска да ти връчи нещо - отказваш и казваш да го направят, когато се явиш на работа официално.

# 97
Здравейте,имам нужда от малко помощ.Започнах работа в един магазин и съм на изпитателен срок 6 месеца,в момента съм бременна в 3тия месец,имам работен 1 месец, и за съжаление разбрах, че искат да ме махнат от работа,имат ли право да го направят предвид бременността

# 98
Здравейте,имам нужда от малко помощ.Започнах работа в един магазин и съм на изпитателен срок 6 месеца,в момента съм бременна в 3тия месец,имам работен 1 месец, и за съжаление разбрах, че искат да ме махнат от работа,имат ли право да го направят предвид бременността

Да.По време на изпитателния срок могат да те махнат по всяко време, дори в болничен.

# 99
благодаря за бързия отговор

# 100
Здравейте,имам нужда от малко помощ.Започнах работа в един магазин и съм на изпитателен срок 6 месеца,в момента съм бременна в 3тия месец,имам работен 1 месец, и за съжаление разбрах, че искат да ме махнат от работа,имат ли право да го направят предвид бременността.

За съжаление, когато си назначена на изпитателен срок и той е в полза на работодателя (не знам случаи да е в полза на работника/служителя, или на двете страни), КТ казва, че има право да те освободи от работа по всяко време на срока за изпитване, без да се мотивира, при това без предизвестие - чл. 71, ал. 1 от КТ.

Поради специфичния характер на трудовия договор със срок за изпитване, КТ не съдържа забрана за уволнение по чл. 71, и закрила в този случай не е налице.

Не искам да те отчайвам. Дано бебчето ти да е живо и здраво Simple Smile

# 101
Здравейте, предстои ми връщане на работа след ползване на всички възможни отпуски и сега се замислих, че има и възможност да ми направят и неприятна изненада
Въпроса ми е ако са решили да прекратяваме работните ни взаимоотношенията могат ли да го направят така, че да не мога да се запиша в бюрото по труда? Мисълта ми е дали мога да се предпазя по някакъв начин знам че не трябва да подписвам по взаимно съгласие или греша?

# 102
Здравейте, предстои ми връщане на работа след ползване на всички възможни отпуски и сега се замислих, че има и възможност да ми направят и неприятна изненада
Въпроса ми е ако са решили да прекратяваме работните ни взаимоотношенията могат ли да го направят така, че да не мога да се запиша в бюрото по труда? Мисълта ми е дали мога да се предпазя по някакъв начин знам че не трябва да подписвам по взаимно съгласие или греша?

Принципно за да уволнят майка на дете под 3 години по определени членове им трябва съгласие от ИТ.Има и такива, по които не им е нужно.Ако ви дават да подписвате каквото и да било (длъжностна х-ристика, допълнително споразумение) първо четете подробно.Иначе няма проблем да отидете на БТ, почти по всеки член, освен по съкращение по ваша вина.

# 103
Здравейте! Много съм объркана - дано да ми помогнете. Днес ми изтича последният ден на първите 6-мес неплатен отпуск за отглеждане на дете и де факто от утре трябва да съм на работа. Да, ама не. Днес, ми се обади гл.счетоводителка и ми каза, че в момента няма работа (работя в магазин) и ми предложи да си удължа неплатеният отпуск и евентуално ако се отвори работа ще ми се обадят. Само че, това евентуално не ме устройва особено. Имам кой да ми гледа детето и имам желание да работя. Другият вариант, който ми предложи (за да ползвам някакво обещетение от БТ) е да подам молба за напускане по собствено желание и като има работа, да ме назначат отново. Обясни ми, че нямали право да ме съкратят или да ме освободят по взаимно съгласие. Така и така виждам, че нямам бъдеще в тази фирма, може ли да си пусна молба за удължаване на неплатеният отпуск и след това да речем след седмица да подам молба за напускане с предизвестие (идеята ми е да не си загубя последната заплата), защото ако сега подам молба, тя ще е без предизвестие, тъй като реално не съм подала нова молба за удължаване на отпуск. Малко се оплетох, дано да ме разберете.

# 104
Здравейте! Много съм объркана - дано да ми помогнете. Днес ми изтича последният ден на първите 6-мес неплатен отпуск за отглеждане на дете и де факто от утре трябва да съм на работа. Да, ама не. Днес, ми се обади гл.счетоводителка и ми каза, че в момента няма работа (работя в магазин) и ми предложи да си удължа неплатеният отпуск и евентуално ако се отвори работа ще ми се обадят. Само че, това евентуално не ме устройва особено. Имам кой да ми гледа детето и имам желание да работя. Другият вариант, който ми предложи (за да ползвам някакво обещетение от БТ) е да подам молба за напускане по собствено желание и като има работа, да ме назначат отново. Обясни ми, че нямали право да ме съкратят или да ме освободят по взаимно съгласие. Така и така виждам, че нямам бъдеще в тази фирма, може ли да си пусна молба за удължаване на неплатеният отпуск и след това да речем след седмица да подам молба за напускане с предизвестие (идеята ми е да не си загубя последната заплата), защото ако сега подам молба, тя ще е без предизвестие, тъй като реално не съм подала нова молба за удължаване на отпуск. Малко се оплетох, дано да ме разберете.

Пусни да ползваш 1 месец от неплатения отпуск на таткото и си пусни предизвестието.Не мога да разбера защо не искат по взаимно съгласие.Ако ти напуснеш по свое желание (с предизвестие от твоя страна) имаш право на 4 месеца минимално обезщетение от БТ, колкото и по взаимно съгласие.

Общи условия

Активация на акаунт