Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 773
  • 206
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря за отговора. Говорих с мъжът ми и той няма право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на малко дете, които да ми прехвърли, т. като е военослужещ и при тях важи Закона за отбраната и по друг начин стоят нещата. Пускам си молба за неплатен отпуск и като си намеря работа пускам си и молбата за напускане. А ако не си намеря друга работа, просто си стоя на изчакване. Така или иначе като ми свърши отпуската и те не могат да ми осигурят работа, детето ми ще е навършило 3 години и ще могат да ме съкратят, т.е. няма да имат друг изход, защото тогава аз няма да напусна по мое желание.

# 106
Здравейте,

В момента съм в платен отпуск след майчинство от 2 години. При направена среща по желание на работодателя ми бе предложено да подпиша допълнително споразумение за понижаване на длъжността и още едно допълнително споразумение за намаляване на заплатата след 3 месеца. Разбира се аз не ги подписах и сега искам да ми дадете съвет как да защитя позициите си и съответно какви са ми правата.

Благодаря ви предварително!

# 107
Ако подпишеш договор за смяна на длъжноста, то до колкото аз съм запозната автоматично минаваш на 6 месечен изпитателен срок. Още първият ден могат да те освободят и без редизвестие и без да има значение, че детето ти е под 3г. Нямат право да те принуждават да заемеш по ниска позиция или да ти намалят заплатата. След връщане от майчиство те трябва да те върнат при същите условия, при които си работила преди това.

Нека по компетентните от мен също се включат  Hug понеже аз продължавам да се информирам по тези въпроси, т.к. и мен ме очаква същото.

# 108
  • София
Аз наскоро попитах тук как стои въпроса със съкращаването на майка с дете до 3 години...ами накратко върнах се на работа. Предния ден обаче шефа ме извика на разговор, като ми каза, че не иска да ме връща на старата позиция или направо да ми даде обезщетение и да прекратим правоотношението. Аз казах, че имам нужда от работа. Така отивам на следващия ден- официален работен и какво се случва- слагат ме да работя на мястото на колежка, която пенсионираха аз да работя нейната работа. Доста отговорна, прекалено за мен и ужасна. Както и да е според мен си беше чиста тактика как да ме накарат сама да напусна и това не закъсня. Още на следващия ден попитах важи ли предложението за обезщетение и важеше- напуснах. Сега имам право 8 месеца, заради стажа си на борса и да видим каква сума ще ми бъде изплащана. Това е. За съжаление реши ли някой да те разкара ни Инспекция, нито никой може да попречи. На мен по съдебния път не ми се тръгваше.

# 109
Аз съм сас следния казус: изтече ми 2год майчинство, ходих до фирмата оттам ми каза счетоводителката да търся синдика , който е назначен, защото шефа не можел вече да ме съкрати вече /фирмата имаше дела за несъстоятелност/ и можел евентуално само синдика,  - така ли е?  Съответно докато ме мотаят,че дори и в момента не знаят къде ми е трудовата книжка, всичко уж било някъде прибрано, добър вариянт ли е да си пусна поне болничен, тъй като отпуска и да си пусна няма да ми я платят, това е повече от ясно. Какво ще ме посъветвате?

# 110
Аз съм сас следния казус: изтече ми 2 г. майчинство, ходих до фирмата оттам ми каза счетоводителката да търся синдика , който е назначен, защото шефа не можел вече да ме съкрати вече /фирмата имаше дела за несъстоятелност/ и можел евентуално само синдика - така ли е?  Съответно докато ме мотаят,че дори и в момента не знаят къде ми е трудовата книжка, всичко уж било някъде прибрано, добър вариант ли е да си пусна поне болничен, тъй като отпуска и да си пусна няма да ми я платят, това е повече от ясно. Какво ще ме посъветвате?

3а неправомерно задържана трудова книжка - жалба до Инспекцията по труда, още утре. Искай и Вх.№.
Никой работодател няма право да ти задържа трудовата книжка.
Ако трябва, всеки ден ходи и настоявай до ти я върнат, скандал им вдигни, не ги оставяй на мира докато не си получиш книжката обратно.

# 111
Намериха ми книжката и дори ми нанесоха вътре данните, които не са попълвани от 2006г.  Shocked
Съкратиха ме по чл.328, записах се на борсата , минах и през НОИ, НО ИМА ЛИ НЯКОЙ ЗАПОЗНАТ С ФОНДА ЗА ГАРАНТИРАНИ ВЗИМАНИЯ . В смисъл, че отбелязох в декларацията, че не ми е изплатена 1та заплата и няма и да я изплати и сега какво? НОИ ли ще ми я изплати? И при обявяване на фирмата за несъстоятелна / чакам този месец вече да се случи  Praynig/ то е ясно, че пари до мен няма да стигнат / имам да взимам неизползваните и неизплатени  натрупани отпуски по време на майчинството - към 95 дена, тъй като ми се застъпиха две раждания от 2009г./, какво следва? Подавам към НОИ пак декларация и  решението на съда и какво? Чета, чета, но си е тънка материя  http://www.nssi.bg/benefits/gvrs.

# 112
В чл. 136 от ЗЗД, законът е дал привилегия на вземанията от трудови правоотношения - т.е. те са с предимство преди всички останали вземания (в т.ч. пред вземания на държавата и на други "частни" кредитори).

Съгласно ДОПК обаче, ако има мерки за обезпечение на публични вземания (запор, възбрана) от по-рано, тогава имуществото на фирмата няма да може да се използва от ЧСИ за събиране на твоето вземане. НАП ще го реализира и полученото ще отиде само за вземанията на държавата, защото ти като физическо лице, нямаш законова възможност да се присъединиш към производството по ДОПК.
Само кредитори, обезпечени със залог или ипотека, могат да се присъединят към изпълнително дело по ДОПК
Единствено ако фирмата има достатъчно активи, от осребряването на които да се удовлетвори държавата (НАП) и останат средства, ти би могла да получиш нещо... Ако обаче има и други частни взискатели като теб, всички ще бъдат удовлетворени пропорционално.

# 113
Днес ходих до НОИ и оттам ми обясниха така: след като обявят фирмата в несъстоятелност, влизат правят и ревизия и се праща информация към служителите / ще гледам аз да си ги следя тези неща, че немога да разчитам на тях/, после в едномесечен срок предивявам исканията си към НОИ, с документ от ревизора, правят справка и ако успеят да намерят някаква документация въобще  Rolling Eyes, те ще ми изплащат обезщетение на база  Фонд Гарантирани вземания и после те щели да си търсят от него парите. Дали наистина е така?

# 114
Здр,искам да попитам: майчинството ми изтича на  на 5.12.2013г ,а децата ми тръгват на 25.11 на ясла,искам да напусна работа и да се запиша на борсата,ще ми изплатят ли отпуската за 2 години и какви документи трябва да подготвя

# 115
  • Бургас
Здравейте- скоро решихме с моят мъж да си имаме бебче, но се оказа че ме съкращават от работа. Имам право на борса, мисля 6 месеца, но не зная как се процедира след това. Дали някоя от Вас знае как се процедира в такава ситуация.  Praynig

# 116
  • В полите на Пирин планина
Здр,искам да попитам: майчинството ми изтича на  на 5.12.2013г ,а децата ми тръгват на 25.11 на ясла,искам да напусна работа и да се запиша на борсата,ще ми изплатят ли отпуската за 2 години и какви документи трябва да подготвя

Щом имаш неизползван платен отпуск ти се полага обезщетение за него при прекратяване на договора. Щом на 25.11. децата все още нямат 2 години, то трябва да прекратиш отпускът за гледането им с Приложение 12 до НОИ / за промяна на обстоятелствата /. Коментирала ли си с работодателя си на какво основание ще бъде прекратен трудовия ти договор?

Здравейте- скоро решихме с моят мъж да си имаме бебче, но се оказа че ме съкращават от работа. Имам право на борса, мисля 6 месеца, но не зная как се процедира след това. Дали някоя от Вас знае как се процедира в такава ситуация.  Praynig

Ако въпросът е по отношение на бъдещо обезщетение, то лицата, които към някакъв момент вече не са осигурени нямат право на обезщетения от НОИ за бременност, раждане и гледане на дете. Евентуално към някакъв момент може да помислиш за фиктивен трудов договор при познат и излизане в непрекъсната болничен / но всичко е много хипотетично в случая, защото все още няма бременност на лице, нали? /.

# 117
  • Бургас

Щом имаш неизползван платен отпуск ти се полага обезщетение за него при прекратяване на договора. Щом на 25.11. децата все още нямат 2 години, то трябва да прекратиш отпускът за гледането им с Приложение 12 до НОИ / за промяна на обстоятелствата /. Коментирала ли си с работодателя си на какво основание ще бъде прекратен трудовия ти договор?

Ако въпросът е по отношение на бъдещо обезщетение, то лицата, които към някакъв момент вече не са осигурени нямат право на обезщетения от НОИ за бременност, раждане и гледане на дете. Евентуално към някакъв момент може да помислиш за фиктивен трудов договор при познат и излизане в непрекъсната болничен / но всичко е много хипотетично в случая, защото все още няма бременност на лице, нали? /.
благодаря ти Lady Brinne да- Все още няма бременност, но значи ли че ако точно преди да подпиша заповедта за напускане разбера че съм бременна тогава няма да имат право да прекратят трудовите ми правоотношения. И нещо друго ако евентуално съм с предизвестие тогава как стоят нещата.

# 118
  • В полите на Пирин планина

благодаря ти Lady Brinne да- Все още няма бременност, но значи ли че ако точно преди да подпиша заповедта за напускане разбера че съм бременна тогава няма да имат право да прекратят трудовите ми правоотношения. И нещо друго ако евентуално съм с предизвестие тогава как стоят нещата.

На закрила от КТ бременната жена има, само в случай, че е уведомила надлежно / писмено / работодателя за бременността си. Щом ти е връчено предизвестие процедурата е задействана и вече не се ползваш от закрила, дори и след това да забременееш. Времето, в което вземаш обезщетение като безработна се зачита за стаж само за Пенсия, няма отношение към обезщетенията за болест, бремнност и майчинство. Това време в едно бъдещо обезщетение от НОИ / за ОЗМ / ще се вземе като база с размера на МРЗ.

# 119
Закриха отдела в който работя и въпреки, че имам дете на 2 год. и 3 месеца, и ми казаха, че не се ползвам със защита от закона. Няма отдел - няма какви права да се защитават, това така ли е?
Всички седем човека от моя отдел и в момента работим същата работа, но в друг отдел. Част от хората подписаха допълнителни споразумения за новия отдел, друга част преговаряме все още за условията по договорите си, а двама човека ще откажат да работят в новия отдел и това се знае от ръководството, но не са им връчили до сега заповеди за съкращение. А отдела го закриха преди един  месец! Има ли някакъв срок за уреждане на отношенията със служителите при закрит отдел?

Общи условия

Активация на акаунт