Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 770
  • 206
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте.Имам въпрос?На 5.12.2013 г. ми изтича 2-та година от майчинството, но немога да открия работодателя си да ми оправи документите. Излиза и друго,че той е прехвърлил фирмата на друго лице,а аз въобще незная как да го открия   Cry Какво мога да направя в този случай,искам да отида на борсата временно докато свикне детето с яслата и си намеря някаква работа

# 121
Здравейте момичета!
Аз съм нова тук и още не ми е ясно нищо ,даже не знам дали пиша където трябва.Имам голям проблем и ми се плаче. Ако някой може да ми даде отговор ще съм му много благодарна.
Бременна съм в 7 месец  и съм в болнични .Бях на работа по заместване до завръщане на титуляра ,жена която се връща след 2год майчинство. Титуляра се завърна на 4 .12. и от 5 декември мен ме освободиха и ми връчиха заповед и трудовата книжка.
В момента съм в болничен който трябва да подновя на 13 декември  продължение от предните болнични и от личен състав ми казаха че може  да продължа да ги нося при тях ,но след раждане ще ми се плаща 1 год. майчинство ,но не бяха много сигурни дали е така.
Не знам какво да правя при тях ли да нося болничните?От  16 януари когато вече съм  45 те дни преди раждане  ако намеря нов работодател ..........Благодаря ви предварително!!!

# 122
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета!
Аз съм нова тук и още не ми е ясно нищо ,даже не знам дали пиша където трябва.Имам голям проблем и ми се плаче. Ако някой може да ми даде отговор ще съм му много благодарна.
Бременна съм в 7 месец  и съм в болнични .Бях на работа по заместване до завръщане на титуляра ,жена която се връща след 2год майчинство. Титуляра се завърна на 4 .12. и от 5 декември мен ме освободиха и ми връчиха заповед и трудовата книжка.
В момента съм в болничен който трябва да подновя на 13 декември  продължение от предните болнични и от личен състав ми казаха че може  да продължа да ги нося при тях ,но след раждане ще ми се плаща 1 год. майчинство ,но не бяха много сигурни дали е така.
Не знам какво да правя при тях ли да нося болничните?От  16 януари когато вече съм  45 те дни преди раждане  ако намеря нов работодател ..........Благодаря ви предварително!!!

Ако може намери фирма, която да те води фиктивно и ти да си плащаш осигуровките (само здравни ще са - 20,16лв на месец). Не си подновявай болничния, а да те назначат на 16, да "работиш" 1-2 дни и излез в болничен от новата фирма.Или направи това преди 45-дневния.
Ако не намериш нова фирма си носи болничния в старата...

# 123
Благодаря ти много за отговора!  Heart Eyes
Добре ли е, ако сега на 13ти декември  занеса продължението на болничния на старата фирма, защото ако не продължа с болничните няма да има пари.....а и как след като прекъсна един месец и изведнъж пак  им занеса болничен  на 16 ти януари преди термина.Едва ли ще намеря работодател, търсим но малък е шанса,  сега ако успея да намеря някой преди 16 ти януари да ме води на работа фиктивно ще мога 2год. майчинство ...............

# 124
Благодаря ти много за отговора!  Heart Eyes
Добре ли е, ако сега на 13ти декември  занеса продължението на болничния на старата фирма, защото ако не продължа с болничните няма да има пари.....а и как след като прекъсна един месец и изведнъж пак  им занеса болничен  на 16 ти януари преди термина.Едва ли ще намеря работодател, търсим но малък е шанса,  сега ако успея да намеря някой преди 16 ти януари да ме води на работа фиктивно ще мога 2год. майчинство ...............

Занеси продължението и ще си получиш парите.Прекъсваш болничния само ако си намерила фирма, където да те назначат.Въпросът е че стария работодател може да подава и да ти изплащат (от НОИ) болнични до 30 календарни дни след датата на прекратяването.Не съм убедена, че 45-дневния ще го подадат и ще имаш право на майчинство, ако не започнеш другаде.

# 125
Мила, много ти благодаря ,сега малко съм по спокойна    Heart Eyes
 Тогава ще го нося ,а да се надявам че в началото на януари да успея да си намеря работодател който да ме води фиктивно .Хубава вечер ти желая !Сърдечно благодаря!

# 126
 Здравейте!Изникват още въпроси в мен  Cry Имам 2 год. на тази работа .От 5 дек. вече на съм на работа ,но ми казаха от личен състав, не бяха много сигурни ,че може при тях следващият болничен .И ще ми се плащало една година майчинство.В нета четох а и тук също ми казахте , че може само до 30 дена след прекратяване да се носи болничен и то само за 30дни .Утре ако отида за болничен 13,14,15,16 ти ме изписват- 4 дни стационарни плюс 30 амбулаторни така ги пишат и този ми е продължение от предните болнични. Да ги накарам ли да пишат по малко дни например до 3 януари и след това да ме назначи някоя фирма до началото на термина ми (16 ти )преди раждане ......Не знам какво да правя в голяма дилема съм ....Благодаря ви предварително! Или да не ходя сега за болничен и да се надявам преди 16 ти някой да ме вземе. Ако съм болнични както се пада 34 дни общо като другите болнични от 13 .12 до 15.01 . как ще ме водят от 16 ти на работа като аз вече ще съм в началото на термина или няма значение това ..........

# 127
Благодаря Пантера,намерих работодател и вече ме водят на работа и от там продължавам с болничен до началото на 45 тия ден .Всичко хубаво!Радвам се че има такива момичета като вас да помагат в трудни моменти.Благодаря! newsm51

# 128
Благодаря Пантера,намерих работодател и вече ме водят на работа и от там продължавам с болничен до началото на 45 тия ден .Всичко хубаво!Радвам се че има такива момичета като вас да помагат в трудни моменти.Благодаря! newsm51

Браво.Успех!  Hug

# 129
  • varna
Здравейте ,момичета !Ще съм благодарна за съвет ,на 15.02 ми изтича 2 година от майчинството.Смятам да звънна на шефа и да му предложа да ме съкрати и да ме изпрати на борсата за 9м.Не искам да ползвам платени отпуски и обезщетения, които ми се полагат.Ако той ми откаже , тогава какво да правя?

# 130
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ,момичета !Ще съм благодарна за съвет ,на 15.02 ми изтича 2 година от майчинството.Смятам да звънна на шефа и да му предложа да ме съкрати и да ме изпрати на борсата за 9м.Не искам да ползвам платени отпуски и обезщетения, които ми се полагат.Ако той ми откаже , тогава какво да правя?

Съкращението става по инициатива на работодателя и след като ти връчи предизвестие. Ако те съкратят няма как да не ти се платят полагаемите обезщетения, вкл. и за неизползван отпуск.
Ако ти искаш да напуснеш, то ти връчваш предизвестие, но тогава ще имаш право на 4 месеца минимално обезщетение за безработица.

# 131
  • varna
Разписвам се на документи , че съм получила всичко .Той нищо не ми плаща.Малката не е приета на ясла и трябва с нея да отида на работа.А ако шефа иска да прецака работника винаги ще намери начин.

# 132
Разписвам се на документи , че съм получила всичко .Той нищо не ми плаща. - но дължи осиг. вноски и данъциМалката не е приета на ясла и трябва с нея да отида на работа.А ако шефа иска да прецака работника винаги ще намери начин.

При теб, доколкото разбирам изобщо не става дума за 'прецакване' от работодателя, а твое желание / или необходимост / да си стоиш в къщи. Защо не ползваш неплатен отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст по чл. 167а?

# 133
И на мен ми е интересно как става номера с "подписвам документ, че съм си взела всичко полагаемо". С моят работодател имам нещо като уговорка след като ми свърши майчинството да напусна, като той няма да ми дължи отпуските. Незнам как се получи "тази уговорка" при условие, че аз бях в правото си да изляза по майчинство. Както и да е. Ако някой има запознат с това в кавичките най горе моля нека сподели  Hug Имам много стабилен адвокат под ръка, но някак си не ми се започват битки, (които със сигурност ще спечеля). Искам да се разберем по човешки начин, макар, че началникът ми е далеко от определението човек.
В моят случай също съм мислила за вариант неплатена отпуска, но както вече писах, началникът ми е далеко от определението човек, така че както той, така и аз нямам търпение да се разделим. Естествено всеки гледа в собственото си канче и аз бих искала после да имам право на обезщетение от БТ възможно най добро. Ще съм благодарна ако някой сподели идеи или законови вратички.

# 134
И на мен ми е интересно как става номера с "подписвам документ, че съм си взела всичко полагаемо". С моят работодател имам нещо като уговорка след като ми свърши майчинството да напусна, като той няма да ми дължи отпуските. Незнам как се получи "тази уговорка" при условие, че аз бях в правото си да изляза по майчинство. Както и да е. Ако някой има запознат с това в кавичките най горе моля нека сподели  Hug Имам много стабилен адвокат под ръка, но някак си не ми се започват битки, (които със сигурност ще спечеля). Искам да се разберем по човешки начин, макар, че началникът ми е далеко от определението човек.
В моят случай също съм мислила за вариант неплатена отпуска, но както вече писах, началникът ми е далеко от определението човек, така че както той, така и аз нямам търпение да се разделим. Естествено всеки гледа в собственото си канче и аз бих искала после да имам право на обезщетение от БТ възможно най добро. Ще съм благодарна ако някой сподели идеи или законови вратички.

Това е друг въпрос. Щом си на реален договор, а не някой приятел да ти е свършил работа, за да вземеш майчинство, то си в абсолютното си право или да си ползваш натрупания платен отпуск или поне да ти платят обезщетение за неизползван при прекратяване на трудовото правоотношение. Ако работодателят ти иска да се "освободи" от теб, то нека ти предложи обезщетение - минимума му е 4БТВ. Трудовите дела при неправомерно съкращение са без съдебни такси и дори можеш да се преставляваш сама в съда.
Иначе, за да се избегне съкращение би могло да се промени длъжностната характеристика, така, че лицето да не отговаря на нея - и ето ти основание за прекратяване на догоора по инициатива на работодателя.

А в случая на  diva75 може при добра воля на работодателя да я преназначат на друга длъжност с изпитателен срок и да прекратят след това договора по чл.71 и така да отиде на борсата и да взема обезщетение според трудовия си стаж и осиг. доход.

Общи условия

Активация на акаунт