Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 734
  • 206
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте!Искам да ви помоля за съвет.Във момента съм във майчинство от 135 до 410 ден и получих предизвестие от фирмата че ме съкращават по член  328 ал .1 т. 1 и че ще ми бъде изплатено обезщетение по заповед 1 но такава заповед не съм разписвала и не съм получавала но въпросът ми е сега как трябва да действам трябвали да се записвам в бюрото по труда или да се заведа в друга фирма за да продължавам да си получавам майчинството?

Не съм много запозната с точно тази ситуация. Като погледнах по кой член те съкращават, то и да подпишеш и да не подпишеш заповедта, фирмата я закриват. Майчинство ще получаваш до 410тия ден, но после трябва да намериш фирма, която да те назначи на трудов договор, за да можеш да получаваш и втората година майчинство.

Това е според мен, но пак казвам в случая мнението ми не е меродавно. Може и да бъркам с тази информация. По добре питай тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=707431.0

# 46
Намери телефон на"Инспекцията по труда" в града от който си и попитай.Дават доста добри съвети.

# 47
  • В полите на Пирин планина
Moni Aleks, agnesana е права. Освен това искам да те предупредя, че независимо, че ще си получаваш обезщетението за 410 дни, то след изтичане на срока на предизвестието и прекратяване на договора ти вече няма да си осигурено лице, включително и за здравно осигуряване и трябва да си внасяш сама здравни вноски. След изтичане на 410 дни можеш да потърсиш някоя фирма, в която да "отработиш" един ден и да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 48
Благодаря ви!Днес се обадих в Инспекцията по труда но те ми казаха да се обадя в НОИ от там ми каза че след като е подадена декларация 50 51 приложение 2 вече ще си получавам парите от тях и не трябва да се завеждам в бюрото по труда а чак след 410 ден да се заведа към друга фирма за няколко дни за да си ползвам и втората година.Сега трябва да си плащам само здравното осигуряване.

# 49
Здравейте, пак съм сред Вас със следните питания:

1. На 1 май малчо става на 1 год., а термина ми беше на 20 май, от кога до кога съм майчинство за втората година на детето ?

2. Ако малчо е класиран април и записан  за ясла от м. септември 2013г. ,  то къде се съобщава, за да ми се спре втората година майчинство ?

а) - и изцяло ли се спират тези 240 лв. или се получава 1/2 от тях ( че някъде дочух,че когато тръгне да посещава ясла, а не когато е приет и записан на ясла) ,

б) - се спирало майчинството от 240 лв, но се получавало 1/2 от ?? Минималната раб. заплата= 310 лв. newsm78

3. Днес счетоводителката в тел. разговор ми каза, че ако се върна на работа и не ползвам 2 год. майчинство, то...може да ме съкратят, можело да мина на 4 часа раб. ден, можело да ми намалят заплатата, защото колежа е с запорирана сметка, много задължения, НО те си взимат заплата редовно  newsm78 ( мисля, че е заплаха, че тя и още една служителка поемат моята работа,след като излезнах по- майчинство. Тя знае, че по чл.333 съм със закрила от съкращаване, НО ако закрият чуебното заведение, макар че има колежани за завършване и тн, и тн. неща, с които ме " заплаши", уж намекна,за да ми подскаже да не се завръщам.... Тук съм шах...Помощ Sad

Благодаря   bouquet

Последна редакция: пт, 19 апр 2013, 14:04 от Верчетооо

# 50

1. На 1 май малчо става на 1 год., а термина ми беше на 20 май, от кога до кога съм майчинство за втората година на детето ? - броиш 410 дни от първия ден на болничния 45 дни преди термин и след изтичането им започва да се ползва отпуск за гледане на дете

2. Ако малчо е класиран април и записан  за ясла от м. септември 2013г. ,  то къде се съобщава, за да ми се спре втората година майчинство ? - в НОИ, но декларацията се представя на работодателя, а той я носи там; Приложение 12 се подава в 3-дневен срок от промяна на обстоятелствата

а) - и изцяло ли се спират тези 240 лв. или се получава 1/2 от тях ( че някъде дочух,че когато тръгне да посещава ясла, а не когато е приет и записан на ясла) ,  - от момента, в който детето започне да посещава детското заведение се спира майчинството

б) - се спирало майчинството от 240 лв, но се получавало 1/2 от ?? - него, т.е. 120 лева Минималната раб. заплата= 310 лв. newsm78

3. Днес счетоводителката в тел. разговор ми каза, че ако се върна на работа и не ползвам 2 год. майчинство, то...може да ме съкратят, можело да мина на 4 часа раб. ден, можело да ми намалят заплатата, защото колежа е с запорирана сметка, много задължения, НО те си взимат заплата редовно  newsm78 ( мисля, че е заплаха, че тя и още една служителка поемат моята работа,след като излезнах по- майчинство. Тя знае, че по чл.333 съм със закрила от съкращаване, НО ако закрият чуебното заведение, макар че има колежани за завършване и тн, и тн. неща, с които ме " заплаши", уж намекна,за да ми подскаже да не се завръщам.... Тук съм шах...Помощ Sad - промени в трудовия договор се правят само писмено, със съгласието на двете страни.

Благодаря   bouquet

# 51
БЛАГОДАРЯ  Simple Smile

1. На 1 май малчо става на 1 год., а термина ми беше на 20 май, от кога до кога съм майчинство за втората година на детето ? - броиш 410 дни от първия ден на болничния 45 дни преди термин и след изтичането им започва да се ползва отпуск за гледане на дете

2. Ако малчо е класиран април и записан  за ясла от м. септември 2013г. ,  то къде се съобщава, за да ми се спре втората година майчинство ? - в НОИ, но декларацията се представя на работодателя, а той я носи там; Приложение 12 се подава в 3-дневен срок от промяна на обстоятелствата

а) - и изцяло ли се спират тези 240 лв. или се получава 1/2 от тях ( че някъде дочух,че когато тръгне да посещава ясла, а не когато е приет и записан на ясла) ,  - от момента, в който детето започне да посещава детското заведение се спира майчинството Ако ДЕТЕТО НЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПОСЕЩАВА ЯСЛА ОТ СЕПТЕМВРИ, А МАКСИМАЛНО НАЙ- КЪСНО да се забави пускането му, пак ли от момента на тръгване се спира майчинството?

б) - се спирало майчинството от 240 лв, но се получавало 1/2 от ?? - него, т.е. 120 лева Минималната раб. заплата= 310 лв. newsm78

3. Днес счетоводителката в тел. разговор ми каза, че ако се върна на работа и не ползвам 2 год. майчинство, то...може да ме съкратят, можело да мина на 4 часа раб. ден, можело да ми намалят заплатата, защото колежа е с запорирана сметка, много задължения, НО те си взимат заплата редовно  newsm78 ( мисля, че е заплаха, че тя и още една служителка поемат моята работа,след като излезнах по- майчинство. Тя знае, че по чл.333 съм със закрила от съкращаване, НО ако закрият учебното заведение, макар че има колежани за завършване и тн, и тн. неща, с които ме " заплаши", уж намекна,за да ми подскаже да не се завръщам.... Тук съм шах...Помощ Sad - промени в трудовия договор се правят само писмено, със съгласието на двете страни.. Това чудесно, защото АЗ няма да подпиша и да се съглася, но може ли да ме задължат, както тя каза, Инспекция по труда също щяла да ми промени, ако всички служители преминат на 4 часа раб. ден и с намалени заплати?

Благодаря   bouquet

# 52
Верчетооо - за яслата - да, щом започне реално да посещава детето.

По отношенеи на договора е много общо, това което пишеш и за мен само те заблуждават нещо  newsm78 Говори с работодателя, а не със счетоводителката.

# 53
Верчетооо - за яслата - да, щом започне реално да посещава детето. Ще питам кога най- късно мога да го пусна да посещава ясла, за да ми се намали и най- късно майчинството. Дано има повечко време за бавене...

По отношенеие на договора е много общо, това което пишеш и за мен само те заблуждават нещо  newsm78 Говори с работодателя, а не със счетоводителката.-  Абе и двамата са мед и масло, т.е. хем не компетентни, хем еднаквО говорят, все предполагат,ама преди годинИ една оправна служителка с Инспекция по труда ги разигра добре де, че те съкращават и променят отношения както им изнася и си мислят, че никой не си знае правата, явно сега и мен пробват. Освен да се обадя и питам в ИТ.
. ИСКАМ АКО Е ПРИЕТ НА ЯСЛА, ДА ГО ПУСНА ВЪЗМОЖНО НАЙ- КЪСНО, а в колежа да си изчистя отпуската за 2012, малко стара от 10 дни за 2011 г имам,  предполагам, че за периода докато съм втора год, по майчинство ( 4- 5 мес.) пак ми се полагат някакви дни отпуск, малко БЛ и после....[/color]

# 54
Верчетооо - за яслата - да, щом започне реално да посещава детето. Ще питам кога най- късно мога да го пусна да посещава ясла, за да ми се намали и най- късно майчинството. Дано има повечко време за бавене...

По отношенеие на договора е много общо, това което пишеш и за мен само те заблуждават нещо  newsm78 Говори с работодателя, а не със счетоводителката.-  Абе и двамата са мед и масло, т.е. хем не компетентни, хем еднаквО говорят, все предполагат,ама преди годинИ една оправна служителка с Инспекция по труда ги разигра добре де, че те съкращават и променят отношения както им изнася и си мислят, че никой не си знае правата, явно сега и мен пробват. Освен да се обадя и питам в ИТ.
. ИСКАМ АКО Е ПРИЕТ НА ЯСЛА, ДА ГО ПУСНА ВЪЗМОЖНО НАЙ- КЪСНО, а в колежа да си изчистя отпуската за 2012, малко стара от 10 дни за 2011 г имам,  предполагам, че за периода докато съм втора год, по майчинство ( 4- 5 мес.) пак ми се полагат някакви дни отпуск, малко БЛ и после....[/color]

След като запишеш детето на ясла кога ще тръгне зависи от ръководството на детското заведение.

Натрупаният платен отпуск може да ползваш естествено.

# 55
  • София
Здравейте, надявах да не пиша тук, но ето ме и мен. Нямам понятие от трудово-правни взаимоотношения и всичко ми е мътно, както и вече се обърках. 
Имам дъщеря е на 2г. и 3 месеца и се върнах на работа преди година и 2 месеца и днес получих предложение за прекратяване на договора по чл. 331, като обещетението, за което на първо време говорихме е 6 месечно. Казаха ми, че това е максимума. Разбрах, че мога да се опитам да се споразумея и за 12м.
Въпроса ми е кое е по-добро за мен ако не се съгласят на 12м. заплати, да се съглася на 6 или да ме съкратят по друг член. И въпрос за БТ, ако се съглася по чл. 331 колко ще ми изплащат в БТ и ако е по друг чл. също колко и как се изчислява. Чувам за изчисления за по 7лв. на ден и това ме втрещи. По чл. 331 работодателят трябва ли да има разрешение от Инспекцията по труда? 
За уточнение, служител съм на фирмата от 2006г. като преди това в дъщерната фирма от 2004г. полага ли ми се по-голямо обезщетение за дългогодишен служител?

# 56
Здравейте, надявах да не пиша тук, но ето ме и мен. Нямам понятие от трудово-правни взаимоотношения и всичко ми е мътно, както и вече се обърках. 
Имам дъщеря е на 2г. и 3 месеца и се върнах на работа преди година и 2 месеца и днес получих предложение за прекратяване на договора по чл. 331, като обещетението, за което на първо време говорихме е 6 месечно. Казаха ми, че това е максимума. Разбрах, че мога да се опитам да се споразумея и за 12м. - има определен минимум, който е 4 БТВ, предел няма
Въпроса ми е кое е по-добро за мен ако не се съгласят на 12м. заплати, да се съглася на 6 или да ме съкратят по друг член. И въпрос за БТ, ако се съглася по чл. 331 колко ще ми изплащат в БТ - 60% от осигурителния доход на база предходните 24 месеца, а ето и подробности: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso и ако е по друг чл. също колко и как се изчислява. Чувам за изчисления за по 7лв. на ден и това ме втрещи. По чл. 331 работодателят трябва ли да има разрешение от Инспекцията по труда? - не трябва 
За уточнение, служител съм на фирмата от 2006г. като преди това в дъщерната фирма от 2004г. полага ли ми се по-голямо обезщетение за дългогодишен служител? - няма такова

# 57
Здравейте,
ще съм много благодарна на съвети и мнения относно ситуацията, в която се оказах.
Историята е следната: имам 3 деца (не съм омъжена по документи), най-малкото е на 2г. Във фирмата работя от 10г и наскоро ми съобщиха, че поради преструктуриране длъжността ми се премахва, но те ми предлагат друга позиция  много по-ниска, но при запазване на заплатата ми (уж), но с изпитателен срок.
На мен цялата ситуация ми е много обидна и не съм склонна да оставам там, докато си търся нова работа.

Към момента алтернативите към прекратяване на настоящия ми безсрочен договор, ако правилно разбирам, са две:
1. те ме съкращават с разрешение на Инспекция по труда, което после мога да протестирам в съда и да се надявам, че след около 2г съдът ще отсъди в моя полза и ще получа обезщетение в размер на 24 БРЗ примерно.
2. разделяме се по взаймно съгласие по чл. 331. Имам ли реален шанс да получа повече от 4 БРЗ?

Към коя от двете да се насоча?
Мога ли и в двата случая да се регистрирам в Бюрото по труда?
Евентуално какво обезщетение ще получавам, при положение, че винаги съм осигурявана върху максимален осигурителен доход, но за периода февруари 2011 - до февруари 2012 се водех в отпуск по майчинство ?

# 58
Здравейте,
ще съм много благодарна на съвети и мнения относно ситуацията, в която се оказах.
Историята е следната: имам 3 деца (не съм омъжена по документи), най-малкото е на 2г. Във фирмата работя от 10г и наскоро ми съобщиха, че поради преструктуриране длъжността ми се премахва, но те ми предлагат друга позиция  много по-ниска, но при запазване на заплатата ми (уж), но с изпитателен срок.
На мен цялата ситуация ми е много обидна и не съм склонна да оставам там, докато си търся нова работа.

Към момента алтернативите към прекратяване на настоящия ми безсрочен договор, ако правилно разбирам, са две:
1. те ме съкращават с разрешение на Инспекция по труда, което после мога да протестирам в съда и да се надявам, че след около 2г съдът ще отсъди в моя полза и ще получа обезщетение в размер на 24 БРЗ примерно. - разрешение от ИТ е малко вероятно да получат, но щом са решили да те махнат има и други начили - например промяна в длъжностната характеристика, на която не отговаряш
2. разделяме се по взаймно съгласие по чл. 331. Имам ли реален шанс да получа повече от 4 БРЗ? - това не е по взаимно съгласие, а срещу уговорено обезщетение; според мен можеш да се договориш и за по-голям размер

Към коя от двете да се насоча? за мен 2.
Мога ли и в двата случая да се регистрирам в Бюрото по труда? - да
Евентуално какво обезщетение ще получавам, при положение, че винаги съм осигурявана върху максимален осигурителен доход, но за периода февруари 2011 - до февруари 2012 се водех в отпуск по майчинство ? - 60% от осигурителния доход за предходните 24 месеца, като за времето в отпуск за гледане на дете ще се вземе МРЗ

# 59
искам да ви питам значи изтече ми майчинството и напуснах по взаимно съгласие,защото не ме устройва работното време,освободиха ме по чл.325. считано от 23 май 2013.От бюрото по труда ми казаха, че ще вземам 4 месеца по 150лв, другия вариант е ако някоя фирма ме води 10 дни на работа и да ме освободят по чл.328 ще вземам повече месеци борса около 240лв. Дали някой от вас знае от коя дата трябва да ме назначат на работа понеже бяха почивни дни дали ще е проблем ако ме назначат от 29 май например.Дано ме разбрахте

Общи условия

Активация на акаунт