Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 752
  • 206
  •   1
Отговори
# 30
  • В полите на Пирин планина
Момичета нуждая се от вашата помощ. Бременна съм в края на 5 м. и съм уведомила работодалетя по надлежният ред. Ползвам болнични от края на 3 м. и тези дни когато отидох да занеса продължението на болничният лист касиерката ме помоли да подпиша длъжносна характеристика, която подписах, и в последствие видях че има промяна на изискването за образованието. Въпросът ми е може ли да бъда уволнена или съкратена заради тази промяна, която съм я подписала по време на трудова нетрудоспособност?
Благодаря Ви.

ЧЛ. 333

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Работник или служител, който ползва отпуск по чл. 163, може да бъде уволнен само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:

1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

3. при намаляване на обема на работата;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;

5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)

10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките;

10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

т.е. - не могат да те съкратят на основание на променената длъжностна характеристика. Нужно е освен това тя да влезе в сила, а за това е нужно да се отработи поне един ден. Явно си подготвят почвата за след връщането ти на работа някой ден. Съжалявам. Crossing Arms

# 31
Lady Brinne благодаря за изчерпателният отговор.

# 32
Момичета оказа се, че съм съкратена, но незнам по кой член. Случаят е следният: както по надолу съм писала бременна съм и съм уведомила работодателя по надлежният ред. На 11 март отивам да занеса продължение на болничен лист,дават ми да подпиша длъжностна характеристика, която за съжаление подписвам, с промяна за изискването на образование, след което ми връчват заповед за съкращение, която отказах да подпиша. Вчера получавам писмо от тях, в което ми изискват трудовата книжка в еднодневен срок за прекратяване. Подадох жалба в инспекцията по труда, като от там ми казаха че ме е съкратила на 11 март и същевременно е съкратила щата но незнаят по кой член?
Има ли вариянт да бъда съкратена по чл. 328, ал. 1 т. 11 и съответно т.12. и същевременно съм защитена като майка на дете до 3 годишна възраст? Давайте идеи че нещо съм стигнала до задъдена улица както и да го мисля и чета КТ.

# 33
Момичета оказа се, че съм съкратена, но незнам по кой член. Случаят е следният: както по надолу съм писала бременна съм и съм уведомила работодателя по надлежният ред. На 11 март отивам да занеса продължение на болничен лист,дават ми да подпиша длъжностна характеристика, която за съжаление подписвам, с промяна за изискването на образование, след което ми връчват заповед за съкращение, която отказах да подпиша. Вчера получавам писмо от тях, в което ми изискват трудовата книжка в еднодневен срок за прекратяване. Подадох жалба в инспекцията по труда, като от там ми казаха че ме е съкратила на 11 март и същевременно е съкратила щата но незнаят по кой член?
Има ли вариянт да бъда съкратена по чл. 328, ал. 1 т. 11 и съответно т.12. и същевременно съм защитена като майка на дете до 3 годишна възраст? Давайте идеи че нещо съм стигнала до задъдена улица както и да го мисля и чета КТ.

Шом не са ти връчили заповед как да ти дадем съвет? Иди на място и говори с работодателя. Друг вариант е да ги осъдиш след прекратяване на договора.

# 34
Взех копие от заповед на основание чл.328 ал.1 т.6
заради промяна на длъжностна характеристика и на основание чл.147, ал.1 т. 1 от ППЗНП. В този случай не съм ли защитена като бременна жена и не се ли изисква разрешение от инспекцията изобщо законно ли е съкращението?

# 35
заради промяна на длъжностна характеристика и на основание чл.147, ал.1 т. 1 от ППЗНП. В този случай не съм ли защитена като бременна жена и не се ли изисква разрешение от инспекцията изобщо законно ли е съкращението?

Ако надлежно си уведомила работодателя, че си бременна - то уволнението е незаконни, без разрешение от ИТ.

# 36

Ако надлежно си уведомила работодателя, че си бременна - то уволнението е незаконни, без разрешение от ИТ.

Мисля че да, предстових медицинска бележка от акушер-гинеколог в която пишеше че съм бременна в 11 г.с. и съответно предстових и болничен, за тези два документа получих вх. №

# 37
Shudhy66 уволнението ти е незаконно. Хващай един приличен адвокат и завеждай дело, а успоредно с това уведоми и Инспекцията по труда за случая. Имаш закрила първо като майка на дете до 3 годишна възраст, второ докато си в болничен също си под закрила (освен, ако нямаш прекъсване). Във всички случаи им трябва разрешение от Инспекцията по труда, за да ти прекратят трудовия договор, а ако не бъркам, в тази ситуация изобщо и нямат право да те освободят по този член.

# 38
Здравейте , въпросът ми е следния - на 20.04.2013г. ми изтича първата година от майчинството , имам опасението , че ще бъда съкратена или по някакъв друг начин отстранена от фирмата . Опасението ми идва от там , че преди да излезна по майчинство се опитаха да ме уволнят дисциплинарно , затова , че съм забременяла , естествено като довод за уволнението ми бяха изтъкнати други лъжи , но подкрепени от закона , връчиха ми три отделни заповеди за прекратяване на отношенията ни (по взаимно съгласие , дисциплинарно уволнение , съкращение ) и ми казаха да избирам по какъв начин искам да ме освобождават по възможно най - арогантния начин , по който може да се държат с една бременна жена . Естествено не подписах нищо , а и бях в болничен , но след известно време като се забави изплащането на болничните , разбрах от НОИ , че съм била дисциплинарно уволнена . След посещение на инспекцията по труда ме възстановиха на работа , като в последствие излезнах по майчинство. Могат ли да ме съкратят сега  , какво следва да направя , имам ли право на обезщетение и за какъв размер ?

п.с. Само да уточня , най- голямото прегрешение в тази фирма е да си бременна , преди да разберат колежките ми свободно си коментираха за колежка , която е в магазина във Варна и след като почерпила , че ще става майка била "освободена" от длъжност .

Последна редакция: ср, 20 мар 2013, 12:23 от bebe Selena

# 39
Здравейте! Имам нужда от помощ.На 18 март ми изтече 2 година от майчинството и се разбрахме,че ще ме освободят по чл.328,за което трябва да искат разрешение от Инспекцията.Но ме мотаят и ми казаха,че другата седмица ще стане(счетоводителката е заета и не може да отиде,а беше тръгнала уж още от миналата седмица).Днес звънях до Инспекцията и ми казаха,че няма нужда от разрешение от тях,ако аз съм съгласна да бъда освободена по този член.Звъннах до фирмата и ми казаха да си напиша тогава молба,в която да заявя,че съм съгласна да бъда освободена по чл.328,но без да пиша по коя точка,защото не са сигурни по коя ще ме освободят.Между другото днес си взех и болничен,за да си оправдая тези дни,в които съм в безтегловност,защото не знам какво целят с това забавяне.Редно ли е да подавам подписана от мен молба без точка в нея и без да съм получила някакъв документ от работодателя? Благодаря ви предварително!

# 40
Здравейте! За съжаление попадам към питащите тук. Имам дете на 2г.и 3м. След два месеца трябваше да се върна на работа. Работодателят ми обаче ми съобщи, че трябва да се разделим и то по взаимно съгласие. Аз предложих по чл.331, а той заяви, че изнудвам фирмата и да заповядам след отпуската, за да ме уволнят дисциплинарно или по некомпетентност!? Какво да правя оттук нататък?

# 41
Ако ще те уволняват, то нека го направят. Вземи си заповедта и директно в Инспекция по Труда. Там ще ти обяснят всичко. До два месеца след уволнението имаш право да заведеш дело, като то е безплатно в случая. Закона НИ защитава и се грижи за нас (за съжаление или не на всякъде си има и вратички). Само ти трябва добър адвокат. Определено ще спечелиш делото, като за времето, в което не си била на работа ще ти се заплати обезщетение в размера на заплатата и ще бъдеш възстановена на работа.

И аз се сблъсках с такива проблеми и това ми обясниха на мене от ИТ. Все пак мини ако трябва първо през тях и те да ти обяснят.

# 42
Благодаря!

# 43
Здравейте!Искам да ви помоля за съвет.Във момента съм във майчинство от 135 до 410 ден и получих предизвестие от фирмата че ме съкращават по член  328 ал .1 т. 1 и че ще ми бъде изплатено обезщетение по заповед 1 но такава заповед не съм разписвала и не съм получавала но въпросът ми е сега как трябва да действам трябвали да се записвам в бюрото по труда или да се заведа в друга фирма за да продължавам да си получавам майчинството?

# 44
Здравейте!Искам да ви помоля за съвет.Във момента съм във майчинство от 135 до 410 ден и получих предизвестие от фирмата че ме съкращават по член  328 ал .1 т. 1 и че ще ми бъде изплатено обезщетение по заповед 1 но такава заповед не съм разписвала и не съм получавала но въпросът ми е сега как трябва да действам трябвали да се записвам в бюрото по труда или да се заведа в друга фирма за да продължавам да си получавам майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт