Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 767
  • 206
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, опитвам се да намеря решение на една ситуация, много се надявам да ми помогнете.
Майка на дете   на 1г. и 8м. съм.  Положението във фирмата по ред причини е нетърпимо- най-вече защото  сравнително често се налага да ползвам  натрупания платен отпуск заради заболявания на детето.   Имам намерение да поговоря с шефа, защото считам, че не е нормално такова отношение -  в постоянен стрес съм  и ми пречи да си изпълнявам адекватно задълженията.
Откакто се върнах от майчинството обаче доста  други неприятни неща видях от този работодател, та се опасявам , че един такъв разговор би го предизвикал  да поиска да ме освободи.  Стигнала съм дотам, че да се съглася, толкова е нетърпимо!
Наясно съм, че на този етап  може да го направи само след разрешение от ИТ, което вероятно няма да получи,пък и не искам да създавам излишни грижи, а на взаимно съгласие не съм съгласна, защото обезщетението ми е важно.
Вариант ли е да прекратим договора, който имам в момента по взаимно съгласие като сключим друг  за срочна работа за около месец? Не съм компетентна кое по кой член от КТ е, но ми изглежда логично след  свършване на работата да  мога да се регистрирам в БТ и да получавам  60 % обезщетение и според стажа.
Другия вариант - ако ме освободи с предложение за обезщетение 4 месеца, за което естествено ще се подпиша, но няма да получа  - но тогава в БТ няма ли  да приспаднат тези 4 месеца от обезщетението за безработица или няма общо?
И последно-  на каква база ще се изчислява обезщетението за времето, в което съм била в отпуск по майчинство, т.е. от 3-я до 12- месец след раждането -  като  МРЗ ли? Има ли някакъв калкулатор, с който мога да изчисля  приблизително сумата, която ще получавам?
Благодаря предварително.
П.С. Член съм на форума , но се налага да задавам въпросите си като гост, за което се извинявам Simple Smile

# 16
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, опитвам се да намеря решение на една ситуация, много се надявам да ми помогнете.
Майка на дете   на 1г. и 8м. съм.  Положението във фирмата по ред причини е нетърпимо- най-вече защото  сравнително често се налага да ползвам  натрупания платен отпуск заради заболявания на детето.   Имам намерение да поговоря с шефа, защото считам, че не е нормално такова отношение -  в постоянен стрес съм  и ми пречи да си изпълнявам адекватно задълженията.
Откакто се върнах от майчинството обаче доста  други неприятни неща видях от този работодател, та се опасявам , че един такъв разговор би го предизвикал  да поиска да ме освободи.  Стигнала съм дотам, че да се съглася, толкова е нетърпимо!
Наясно съм, че на този етап  може да го направи само след разрешение от ИТ, което вероятно няма да получи,пък и не искам да създавам излишни грижи, а на взаимно съгласие не съм съгласна, защото обезщетението ми е важно.
Вариант ли е да прекратим договора, който имам в момента по взаимно съгласие като сключим друг  за срочна работа за около месец? Не съм компетентна кое по кой член от КТ е, но ми изглежда логично след  свършване на работата да  мога да се регистрирам в БТ и да получавам  60 % обезщетение и според стажа. - може, това е опция
Другия вариант - ако ме освободи с предложение за обезщетение 4 месеца, за което естествено ще се подпиша, но няма да получа  - но тогава в БТ няма ли  да приспаднат тези 4 месеца от обезщетението за безработица или няма общо? - спокойно можеш да се договаряш с работодателя реално да ти плати обезщетение, защото той не е в изгодна позиция да те освободи по удобен за него начин; иначе ще получаваш 60% веднага, а не след 4 месеца
И последно-  на каква база ще се изчислява обезщетението за времето, в което съм била в отпуск по майчинство, т.е. от 3-я до 12- месец след раждането -  като  МРЗ ли? Има ли някакъв калкулатор, с който мога да изчисля  приблизително сумата, която ще получавам? - на база осигурителните доходи за предходните 24 месеца, като времетов отпуск за гледане на дете на МРЗ, а за 410-те дни бременност и раждане - осиг. доход определен от НОИ
Благодаря предварително.
П.С. Член съм на форума , но се налага да задавам въпросите си като гост, за което се извинявам Simple Smile

# 17
Много благодаря!  Hug
Продължавам с въпросите. От няколко години работя на два трудови договора.  Докато бях по майчинство (410 дни) получавах  и от двете места,  после обезщетението от 240 си беше само  от основния трудов договор.
Сега при изчисляване на обезщетението и двата трудови договора ще се вземат предвид - т.е. 60%  от сумите по двата, или само на база основния  на 8 часа. Не знам дали има някакво значение, но  основния договор беше прекратен в началото на миналия месец по взаимно съгласие. По другия сключихме допълнително споразумение и в момента съм на 8 часа.

# 18
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Много благодаря!  Hug
Продължавам с въпросите. От няколко години работя на два трудови договора.  Докато бях по майчинство (410 дни) получавах  и от двете места,  после обезщетението от 240 си беше само  от основния трудов договор.
Сега при изчисляване на обезщетението и двата трудови договора ще се вземат предвид - т.е. 60%  от сумите по двата, или само на база основния  на 8 часа. Не знам дали има някакво значение, но  основния договор беше прекратен в началото на миналия месец по взаимно съгласие. По другия сключихме допълнително споразумение и в момента съм на 8 часа.

Изчислява се на базата на дохода от двете работни места.

# 19
Здравейте,
Работодателят ми ми отправи предложение за прекратяване на трудово правоотношение веднага след навършване на 3години на детето ми по чл.331. Казва, че ще се обоснове с "намаляване обема на работа". Ако не съм била съгласна, щял да го направи по чл.328.
Истинската причината не е намаляване обема на работа, а фирмата е голяма, международна и със строга ерархия и вътрешни правила. Аз работя там от 6 години.
Можете ли да ми помогнете със съвети какво мога да направя, за да се защитя, мога ли по някакъв начин да запаза работата си или в другия вариант - какво обезщетение и на какви основания трябва да го искам, за да получа по-високото от предлаганото от работодателя (4заплати) и има ли постъпки, с които да защитя правата си?
Има и други обстоятелства - от известно време се опитвам да забременнея отново. Направих аборт по медицински причини, не съм носила болничен въпреки, че бях в болниц а3 дни, а взех отпуск. Мисля, че все пак работодателят ми е разбрал отнякъде...и това е допълнителна причина, освен че съм му неудобна.
Ужасно ще съм благодарна за всякакъв съвет...

# 20
Здравейте,
Работодателят ми ми отправи предложение за прекратяване на трудово правоотношение веднага след навършване на 3години на детето ми по чл.331. Казва, че ще се обоснове с "намаляване обема на работа". Ако не съм била съгласна, щял да го направи по чл.328.
Истинската причината не е намаляване обема на работа, а фирмата е голяма, международна и със строга ерархия и вътрешни правила. Аз работя там от 6 години.
Можете ли да ми помогнете със съвети какво мога да направя, за да се защитя, мога ли по някакъв начин да запаза работата си или в другия вариант - какво обезщетение и на какви основания трябва да го искам, за да получа по-високото от предлаганото от работодателя (4заплати) и има ли постъпки, с които да защитя правата си?
Има и други обстоятелства - от известно време се опитвам да забременнея отново. Направих аборт по медицински причини, не съм носила болничен въпреки, че бях в болниц а3 дни, а взех отпуск. Мисля, че все пак работодателят ми е разбрал отнякъде...и това е допълнителна причина, освен че съм му неудобна.
Ужасно ще съм благодарна за всякакъв съвет...

Щом детето има 3 години, работодателя няма да има проблем да те махне.По-добър вариант за теб от това да ти плати 4-те заплати според мен няма.Поне ще получиш голямо обезщетение.По принцип ако те махне с предизвестие имаш право само на обезщетение от 1 заплата, ако не си намериш работа в следващия месец.Иначе имаш право да се запишеш в Бюрото по труда да получаваш обезщетение няколко месеца и да си търсиш работа. Дори да се оплачеш в Инспекция по труда не виждам причина те да правят нещо.Все пак работодателя връчва предизвестие, плаща обезщетение и щом иска ще ти прекрати договора.

# 21
Момичета записах се в бюрото по труда. Вчера отидох на 1-ви подпис и ме записаха за някаква работа. Предложиха ми работа. Аз обаче нямам право да откажа, но всъщност се записах за да получавам полагаемото ми обезщетение. Какво да направя сега? На следващия подпис сигурно ще ме питат какво е станало с предложената позиция. Не искам да почвам работа още. Но и предложената работа не ми харесва. По образованието ми е, но не бих почнала там. Та въпросът ми е - ако не се обадя какво ще стане. Ще разберат ли, че не съм се обаждала. Имам 2 деца и не мога да почна където ми предлагат, все пак се съобразявам с много работи-те са малки ходят на градини.... Има ли вариант при следващия подпис да избегна предлагане на работа?

# 22
  • София
Момичета интересува при съкращаване до колко време фирмата е длъжна по закон да изплати обезщетението от 1 заплата? Например ако едномесечния срок, в който човекът не си е намерил работа изтича на 10 февруари до колко време след това фирмата трябва да обезщети човека. Това залегнало ли е някъде в закона. Трябва ли да се чака да се обработят заплатите на служителите за м. февруари? Или тъй като това не е заплата, а обезщетение се дължи веднага след изтичане на тоя един месец?

# 23
Момичета записах се в бюрото по труда. Вчера отидох на 1-ви подпис и ме записаха за някаква работа. Предложиха ми работа. Аз обаче нямам право да откажа, но всъщност се записах за да получавам полагаемото ми обезщетение. Какво да направя сега? На следващия подпис сигурно ще ме питат какво е станало с предложената позиция. Не искам да почвам работа още. Но и предложената работа не ми харесва. По образованието ми е, но не бих почнала там. Та въпросът ми е - ако не се обадя какво ще стане. Ще разберат ли, че не съм се обаждала. Имам 2 деца и не мога да почна където ми предлагат, все пак се съобразявам с много работи-те са малки ходят на градини.... Има ли вариант при следващия подпис да избегна предлагане на работа?

Ако откажете ще ви спрат обезщетението.Предполагам, че ще попитат и във фирмата дали сте се явили на интервю.Няма как да избегнете предлагането на работа.Идеята на БТ е да намира работа на безработните, а не да получават обезщетение само.

# 24
Момичета интересува при съкращаване до колко време фирмата е длъжна по закон да изплати обезщетението от 1 заплата? Например ако едномесечния срок, в който човекът не си е намерил работа изтича на 10 февруари до колко време след това фирмата трябва да обезщети човека. Това залегнало ли е някъде в закона. Трябва ли да се чака да се обработят заплатите на служителите за м. февруари? Или тъй като това не е заплата, а обезщетение се дължи веднага след изтичане на тоя един месец?

Точен срок за изплащане няма.Може да поискат да изчакате изготвянето на февруарската ведомост.Изискуемо е след изтичане на месеца, но може да си търсите правата в съда...там срока е 3 години...Може да ви искат и документ че не сте започнала работа в този един месец (трудова книжка или подписана декларация)....
Колегите са писали по-подробно, ако искате вижте тук:

http://www.odit.info/?s=6&i=158044&f=668

# 25
  • София
pantera666, много благодаря!   bouquet

# 26
 Simple Smile запис, че макар и след доста време, ще трябва пак съвет да искам.

Днес разбрах,че до навършване на 3 год. на детето нямат право да ме съкратят, което е добре за мен, защото малчо ще направи 2 год,на 1 май 2014, като ползвам натрупаната отпуск, се очертава на 1.09.2014 да се върна на работа, а тези дни ми съобщиха, че веднага ще ме съкратят. Мислех да ползвам неплатеното майчинство за мен и от бащата, но при това положение ще искам да остана до навършване на 3 год. на детето.

1. Какво обещетение от страна на Работодателя мога да получа, ако се "съглася "да ме съкратят все пак  newsm78 ?
2. Ако ме оставят на работа до навършване на 3 год., мога ли след тях да си ползвам неплатеното майчинство?

П.П. Има ли някъде молби ОБРАЗЕЦ за: - подаване на 2 година от майчинството,  - за подаване за ползване на платената отпуска след изтичане на майчинството, - за ползване на неплатеното майчинство от майката и бащата ? ( Не са ми ясни чл,..КТ, а за да не объркам нещо, искам да ползвам сигурни такива)

Благодаря   bouquet

# 27

Ако откажете ще ви спрат обезщетението.Предполагам, че ще попитат и във фирмата дали сте се явили на интервю.Няма как да избегнете предлагането на работа.Идеята на БТ е да намира работа на безработните, а не да получават обезщетение само.

Благодаря! Обадих се седмица след подписа ми в борсата и мястото беше заето. Сега трябва ли да отида до БТ за да им казвам че мястото е заето? Или на следващия подпис да обясня.

# 28
  • В полите на Пирин планина
Simple Smile запис, че макар и след доста време, ще трябва пак съвет да искам.

Днес разбрах,че до навършване на 3 год. на детето нямат право да ме съкратят, което е добре за мен, защото малчо ще направи 2 год,на 1 май 2014, като ползвам натрупаната отпуск, се очертава на 1.09.2014 да се върна на работа, а тези дни ми съобщиха, че веднага ще ме съкратят. Мислех да ползвам неплатеното майчинство за мен и от бащата, но при това положение ще искам да остана до навършване на 3 год. на детето. - закрилата от съкращение се състои в това, че се изисква разрешение от Инспекция по труда; по принцип, ако решат да те освободят има начин, но според мен можеш спокойно да се разбереш да ползваш неплатен отпуск за гледане на дете

1. Какво обещетение от страна на Работодателя мога да получа, ако се "съглася "да ме съкратят все пак  newsm78 ? - поне едно БТВ, ако в рамките на следващия месец не си намериш работа - по чл. 222 от КТ
2. Ако ме оставят на работа до навършване на 3 год., мога ли след тях да си ползвам неплатеното майчинство? - това не е неплатено майчинство, а отпуск за гледане на дете до 7 год. възраст

П.П. Има ли някъде молби ОБРАЗЕЦ за: - подаване на 2 година от майчинството - Приложение 3, а аза другите отпуски - няма, освен, ако си няматае в предприятието, съответно може да потърсиш в нет-а,  - за подаване за ползване на платената отпуска след изтичане на майчинството, - за ползване на неплатеното майчинство от майката и бащата ? ( Не са ми ясни чл,..КТ, а за да не объркам нещо, искам да ползвам сигурни такива)

Благодаря   bouquet

# 29
Момичета нуждая се от вашата помощ. Бременна съм в края на 5 м. и съм уведомила работодалетя по надлежният ред. Ползвам болнични от края на 3 м. и тези дни когато отидох да занеса продължението на болничният лист касиерката ме помоли да подпиша длъжносна характеристика, която подписах, и в последствие видях че има промяна на изискването за образованието. Въпросът ми е може ли да бъда уволнена или съкратена заради тази промяна, която съм я подписала по време на трудова нетрудоспособност?
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт