Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 754
  • 206
  •   1
Отговори
# 150
  • Стара Загора
Здравейте, ще ви помоля за съвет и мнение какви варианти имам в моя случай. Та назначена съм на тр. догоговор с изпитателен срок. Скоро разбрах, че съм бременна и следващият ми преглед при АГ (ЖК) е чак на 07.02, когато най-рано евентуално ще мога да взема болничен. Но щяло да има съкращения във фирмата днес, утре или най-късно в понеделник и със сигурност и мен ще съкратят. Мога ли да взема болничен от личен лекар от утре примерно до 06.02 и след това от 07.02, ако всичко е наред  Praynig от АГ (ЖК) или трябва да има прекъсване между двата болнични от мин. 1 ден (в който могат да ме съкратят)? Дугото което искам да питам болничните, които издава личният лекар плюс болничните от ЖК общо ли не трябва да надвишават 180 дни или тези от личния не влизат в този брой? Много благодаря предварително и моля стискайте ми палци каквото и да стане да е за добро!

Щом си в изпитателен срок мога да те съкратят дори в болничен.
Гледат се болнични без прекъсване 180 дни без значение от кой са....

В смисъл дори когато не е прекъснат по никакъв начин и съм в периода на действието му ли?

# 151
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, ще ви помоля за съвет и мнение какви варианти имам в моя случай. Та назначена съм на тр. догоговор с изпитателен срок. Скоро разбрах, че съм бременна и следващият ми преглед при АГ (ЖК) е чак на 07.02, когато най-рано евентуално ще мога да взема болничен. Но щяло да има съкращения във фирмата днес, утре или най-късно в понеделник и със сигурност и мен ще съкратят. Мога ли да взема болничен от личен лекар от утре примерно до 06.02 и след това от 07.02, ако всичко е наред  Praynig от АГ (ЖК) или трябва да има прекъсване между двата болнични от мин. 1 ден (в който могат да ме съкратят)? Дугото което искам да питам болничните, които издава личният лекар плюс болничните от ЖК общо ли не трябва да надвишават 180 дни или тези от личния не влизат в този брой? Много благодаря предварително и моля стискайте ми палци каквото и да стане да е за добро!

Щом си в изпитателен срок мога да те съкратят дори в болничен.
Гледат се болнични без прекъсване 180 дни без значение от кой са....

В смисъл дори когато не е прекъснат по никакъв начин и съм в периода на действието му ли?

Точно така.Могат да ти изпратят заповедта по пощата.

# 152
  • София
Привет на всички. Четох доста, но не можах да намеря точно това, което ми трябва и реших да ви помоля за помощ. Аз съм все още първа година болничен по майчинство. Март месец започвам втора.
Обаче, на 20.02.2014г. спира дейността на нашият отдел. Фирмата продължава да си работи, но нашите 27 места ще бъдат закрити, защото нашите задължения се ще се извършват от друга фирма.
Може ли някой да ми каже какво ми се полага при положение, че се закриват нашите работни места, но все още не знам по кой член.
Имам не взета отпуска от 20 дни миналата година и предполагам, че трябва да ми я изплатят. Права ли съм?
От тази година също имам отпуска, но и с нея не знам какво ще се случи.
Полагат ли ми се някакви помощи от някъде?
Ще съм много благодарна ако някой може да ми помогне. Благодаря ви.  bouquet  bouquet

# 153
  • В полите на Пирин планина
Привет на всички. Четох доста, но не можах да намеря точно това, което ми трябва и реших да ви помоля за помощ. Аз съм все още първа година болничен по майчинство. Март месец започвам втора.
Обаче, на 20.02.2014г. спира дейността на нашият отдел. Фирмата продължава да си работи, но нашите 27 места ще бъдат закрити, защото нашите задължения се ще се извършват от друга фирма.
Може ли някой да ми каже какво ми се полага при положение, че се закриват нашите работни места, но все още не знам по кой член.
Имам не взета отпуска от 20 дни миналата година и предполагам, че трябва да ми я изплатят. Права ли съм?
От тази година също имам отпуска, но и с нея не знам какво ще се случи.
Полагат ли ми се някакви помощи от някъде?
Ще съм много благодарна ако някой може да ми помогне. Благодаря ви.  bouquet  bouquet

Защо считаш, че ще ти прекратят договора? Според мен едва ли ще прибягнат до тази мярка точно сега, докато ползваш отпуск за бременност и раждане, още повече, че фирмата продължава да осъществява дейност по принцип. За неизползвания платен отпуск работодателят дължи обезщетение при прекратяване на договора. До изтичане на 410 дни ще си получаваш обезщетение от НОИ, дори и да ти прекратят договора. След това, за да получаваш обезщетение за гледане на дете е нужно да си намериш нов работодател / дори и фиктивен /.

# 154
  • София
Защото ще го прекратят, така са казали от ЧР. Ние сме 3, които сме мачинство в момента. Няма как да ни оставят при положение, че няма да го има отдела.

# 155
Защото ще го прекратят, така са казали от ЧР. Ние сме 3, които сме мачинство в момента. Няма как да ни оставят при положение, че няма да го има отдела.

Съжалявам. По-горе написаното от мен е опция.

# 156
Тези, които са назначени по Закона за държавния служител, да си знаят, че за тях предвидените защити по Кодекса на труда не важат. Включително могат да бъдат уволнени по време на майчинство.

# 157
Здравейте искам да ви попитам как стои въпроса с отпуската. В момента работя, от миналата година имам останали 10дни отпуск, за 2014година ще имам 20дни отпуск. Излизам в отпуск по майченство на 15,06.2014г. Искам да попитам колко дни трябва задължително да използвам от отпуската и колко мога да прехвърля максимално за след майчеството. Моето желание е да прехвърля максимално дни.
Благодаря!

# 158
Здравейте искам да ви попитам как стои въпроса с отпуската. В момента работя, от миналата година имам останали 10дни отпуск, за 2014година ще имам 20дни отпуск. Излизам в отпуск по майченство на 15,06.2014г. Искам да попитам колко дни трябва задължително да използвам от отпуската и колко мога да прехвърля максимално за след майчеството. Моето желание е да прехвърля максимално дни.
Благодаря!

Не е проблем да оставиш всичките дни.

# 159
Здравейте, моля за съвет! До м. Декември 2013г бях в отпуск по майчинство, от тогава до сега бях в платен отпуск натрупан през годините, но вече изтича, а аз не мога да се върна на тази работа, тъй като работното време вече е твърде неподходящо за мен. От фирмата ми казаха, че могат да ми прекратят договора само по взаимно съгласие и да използвам обезщетение от НОИ само 4месеца. Разбрах, че има вариант сестра ми да ме назначи в нейната фирма и след това, да ми се прекрати договора и да ползвам по-голямо обезщетение. Та питането ми е какъв трябва да е договора и по кой член да стане освобождаването, така че да ползвам по-дълго и в по-голям размер обезщетение? Благодаря Ви предварително за отговора! Поздрави   bouquet

# 160
Здравейте, моля за съвет! До м. Декември 2013г бях в отпуск по майчинство, от тогава до сега бях в платен отпуск натрупан през годините, но вече изтича, а аз не мога да се върна на тази работа, тъй като работното време вече е твърде неподходящо за мен. От фирмата ми казаха, че могат да ми прекратят договора само по взаимно съгласие и да използвам обезщетение от НОИ само 4месеца. Разбрах, че има вариант сестра ми да ме назначи в нейната фирма и след това, да ми се прекрати договора и да ползвам по-голямо обезщетение. Та питането ми е какъв трябва да е договора и по кой член да стане освобождаването, така че да ползвам по-дълго и в по-голям размер обезщетение? Благодаря Ви предварително за отговора! Поздрави   bouquet

По чл. 67, но във вр. с чл. 70 от КТ - т.е. да е със срок на изпитване и да може след 5-6 раб. дни на основание чл. 71 от КТ - в рамките на изпитателния срок. Тогава ще имаш право на обезщетение според осиг. стаж.

# 161
Отново благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 162
  • София
Здравейте, имам следния казус. Преди да изляза по майчинство бях назаначена в отдел Х. Като се върнах на работа (преди детенце да навърши 2 години) стана ясно, че позицията ми е преместена от отдел Х в отдел У, без промяна на задълженията,  но и без да ми бъде връченa нова длъжностна характеристика, по силата на която се променя прекия ми ръководител, респ. отдела. В момента текат съкращения и се очаква да ми бъдат увеличени задълженията (да поема част от тези на колега на друга позиция), като проблема ми основно е, че това ще доведе до поемане на неделни дежурства. Трудовият ми договор е постоянен, на нормиран работен ден, но редовно ръководството пуска заповеди за временно ненормирано работно време за служителите от отдел У (на всеки 3 месеца за по 3 месеца). Имайки предвид, че детето ми няма навършени 3 години, могат ли да ме принудят да поема неделни дежурства и ако откажа това може ли да е причина за уволнението ми? Мога ли да се позова на смяната на отдела и липсата на нова длъжностна характеристика (според действащата сегашния ми шеф няма право да ми възлага задачи). Доста заплетено стана, но се надявам да ме разберете.

# 163
И аз тук.
Освободиха ме или ме съкратиха/не зная кое е по-правилното/ по чл.328,ал.1,т.5.До момента вършех перфектна работа,но шефа назначи свой човек на моята позиция и мен ме освободи по този член.Регистрирах се в БТ,мисля и в НОИ тези дни.Въпроса ми е имам ли право да потърся заплата след един месец,ако не съм започнала работа?Ако евентуално мога,то какъв е пътя?
Благодаря предварително

# 164
Здравейте!
Искам да помоля за съвет, понеже не намерих в казусите случай като моя.
Преди 2 месеца ме съкратиха заедно с целия отдел на фирмата в която работех през последните 14 години. Съкратиха ни по чл. 328, ал.1, т.2, и аз се записах в БТ и в НОЙ. Като за моите 14 г. трудов стаж имам право на 9 м. обезщетения, но аз си намерих работа и започнах на новото място на 10-тия ден след регистрацията ми. Договора който подписах е 6 м. изпитателен трудов договор. Но аз забременях и сега съм в 4 седмица. В този случай когато работодателя разбере и прекрати трудовия договор, месеците които са ми останали в БТ, каква роля ще изиграят в определянето на майчинството през първата година? И въобще ще ми бъде ли от полза?

Общи условия

Активация на акаунт