Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 756
  • 206
  •   1
Отговори
# 135
Друг вариант? Примерно напускам по взаимно съгласие сегашната фирма. От там веднага ме назначават в друга фирма на изпитателен срок. Примерно след седмица ми прекратяват договора. Така ще имам ли право на борса за повече от 4м? Аз имам стаж общо над 7г.

И как работодателят ми ще оформи документите, че ми е изплатена натрупаната отпуска? Заплатите ни се превеждат по банков път. Когато съобщих, че съм бременна и след камарата от заплахи, които получих и ината ми, че няма да напусна, събственикът на фирмата предложи да подпиша молба за отпуска без дата и молба за напускане без дата, които аз категорично отказах. Как ако примерно подпиша молба за отпуска ще мога да напусна в деня, в който ми изтича майчинството? Как ще се оформят документите и за отпуската и за изплащането и като парите се превеждат в банковата ми сметка? Аз ей това не мога да разбера. Как хем ще съм по майчинство, хем ще ползвам и отуска. И как ще стане врътката с парите, че уж съм ги получила, пък всъщност не съм.

# 136
  • В полите на Пирин планина
Друг вариант? Примерно напускам по взаимно съгласие сегашната фирма. От там веднага ме назначават в друга фирма на изпитателен срок. Примерно след седмица ми прекратяват договора. Така ще имам ли право на борса за повече от 4м? Аз имам стаж общо над 7г. - може и така, да

И как работодателят ми ще оформи документите, че ми е изплатена натрупаната отпуска? Заплатите ни се превеждат по банков път. Когато съобщих, че съм бременна и след камарата от заплахи, които получих и ината ми, че няма да напусна, събственикът на фирмата предложи да подпиша молба за отпуска без дата и молба за напускане без дата, които аз категорично отказах. Как ако примерно подпиша молба за отпуска ще мога да напусна в деня, в който ми изтича майчинството? Как ще се оформят документите и за отпуската и за изплащането и като парите се превеждат в банковата ми сметка? Аз ей това не мога да разбера. Как хем ще съм по майчинство, хем ще ползвам и отуска - пак не може; може при прекратяване на договора да се изплати обезщетение за неизползван отпуск и така договорът да се прекрати веднага след изтичане на майчинството. И как ще стане врътката с парите, че уж съм ги получила, пък всъщност не съм. - няма как да ти ги преведат по банка и реално да не ги получиш; евентуално може да те накарат да подпишеш един разходен ордер, че са ти ги платили в брой; молбата за отпуск удостоверява, че ще ползаш такъв, но самото плащане на възнаграждение през периода в платен отпуск се удостоверява с друг документ

# 137
Благодаря ти Lady Brinne. В крайна сметка ще поживеем и ще видим какво ще роди умната им главица.

Желая на всички Весела Коледа и една по - добра и щастлива Нова Година  Hug

# 138
Благодаря ти Lady Brinne. В крайна сметка ще поживеем и ще видим какво ще роди умната им главица.

Желая на всички Весела Коледа и една по - добра и щастлива Нова Година  Hug

Дано всичко се нареди в твоя полза  Hug
Весела Коледа и от мен! Много щастлива НГ 2014!!!
 Hug

# 139
  • Варна
Здравейте и Честита Коледа,
И тук да пусна питането си...! Имам приятелка, която в момента е в 45 дневния болничен преди раждане. Фирмата, обаче в която е на ТД изпада в несъстоятелност и шефа й иска да я прехвърли в друга фирма. За целта й е казал, че трябва да прекъсне болничния за поне един ден и да се яви на работа. Приятелката ми обаче не се чуства добре, кара тежка бременост, а и термина й е на 07.01.14 г. Може ли да дадете идея за някакъв друг вариант или поне насока къде мога да прочета законово как би се уредил казуса. Благодаря ви предварително!

# 140
Здравейте и Честита Коледа,
И тук да пусна питането си...! Имам приятелка, която в момента е в 45 дневния болничен преди раждане. Фирмата, обаче в която е на ТД изпада в несъстоятелност и шефа й иска да я прехвърли в друга фирма. За целта й е казал, че трябва да прекъсне болничния за поне един ден и да се яви на работа. Приятелката ми обаче не се чуства добре, кара тежка бременост, а и термина й е на 07.01.14 г. Може ли да дадете идея за някакъв друг вариант или поне насока къде мога да прочета законово как би се уредил казуса. Благодаря ви предварително!

Обявяването в несъстоятелност е сравнително дълга процедура, така, че спокойно могат да изчакат да изтекат 135-те дни, които се ползват с болничен лист и формално между тях и отпускът за бременност и раждане между 136 - 410 ден да прехвърлят жената в друга фирма.

# 141
  • Варна
Lady Brinne ,
Благодаря ти   bouquet

Отделно е че според мен те изобщо не са фалирали (настоящата й фирма), а просто искат да се отърват от нея. Все пак правят някакъв жест, че шефа й предлага друг работодател, но ми е криво за нея-при такава ниска раждаемост и криза, а и нейното здравословно състояние  не е особено цветущо. Благодаря още веднъж!

Последна редакция: пт, 27 дек 2013, 15:37 от JenniferLopez

# 142
Здравейте и ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Имам нужда от вашата помощ и съвет, защото напрежението ми идва в повече....
Ситуацията ми е следната - бременна съм в третия месец, но все още не съм уведомила работодателя, защото го разбрах малко преди празниците. Възнамерявам да го уведомя в най-скоро време с амбулаторен лист от АГ-то ми. На 14 декември 2012 година бях наета на 12 месечен срочен трудов договор по програма към ЕС. Още в началото на декември се посъветвах със счетоводител и той ме убеди, че договорът ми преминава в безсрочен 5 дни след датата 14 декември, при положение, че не съм известена от работодателя за желани от него промени. Тоест договорът си остава на същите условия, същата заемана длъжност и осигуровки. Това ме успокои, още повече, че наистина го има в КТ. Сега обаче се чува за съкращения на хората, които сме наети по тази програма (защото парите от ЕС спират и трябва работодателят да изплаща заплатите ни). Аз съм на най-висока длъжност, а останалите колеги са работници и най-вероятно искат да ги съкратят поради намаляване обема на работа.
Знам, че имат право с предизвестие. Въпросът ми е могат ли да ме съкратят мен, ако не съм предоставила навреме мед. документ, че съм бременна. И ако предоставя такъв още утре - имат ли право да ме съкратят или уволнят изобщо или законът ме пази? Според член 333, ал. 5 - Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда. Притеснява ме ал. 12 - при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
Може ли договорът ми да бъде променен без мое съгласие - да ми бъде променена длъжността или нещо друго?
Благодаря предварително за отговорите!

# 143
Здравейте,
В момента съм бременна в 12 седмица, термина ми е в началото на август месец 2014г. До този момент не съм споделила новината с шефовете си. Днес разбрах, че те са решили всички служители да ни прехвърлят от старата в новата фирма, която учредяват. (старата фирма няма да се закрие, тя ще се поеме от един от собствениците, с които те повече нямат взаимоотношения).
Въпроса ми е: Ще имам ли в такъв случай право на майченство 2 години, при положение, че сменям работодател без прекъсване на стаж. ( ще имам по-малко от 6м преди да изляза в 45дни болничен преди майченството).
Благодаря ви!  bouquet

# 144
Здравейте,
В момента съм бременна в 12 седмица, термина ми е в началото на август месец 2014г. До този момент не съм споделила новината с шефовете си. Днес разбрах, че те са решили всички служители да ни прехвърлят от старата в новата фирма, която учредяват. (старата фирма няма да се закрие, тя ще се поеме от един от собствениците, с които те повече нямат взаимоотношения).
Въпроса ми е: Ще имам ли в такъв случай право на майченство 2 години, при положение, че сменям работодател без прекъсване на стаж. ( ще имам по-малко от 6м преди да изляза в 45дни болничен преди майченството).
Благодаря ви!  bouquet

Няма никакво значение дали осигурителният стаж е с прекъсване или не. За да имаш право на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете е нужен 12 месеца стаж изобщо през живота ти. Внимавай да не те назначат на договор с изпитателен срок или срочен такъв.

# 145
Благодаря за отговора!   bouquet

quote author=Lady Brinne link=topic=695256.msg27175432#msg27175432 date=1389697986]
Здравейте,
Благодаря ви!  bouquet

Няма никакво значение дали осигурителният стаж е с прекъсване или не. За да имаш право на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете е нужен 12 месеца стаж изобщо през живота ти. Внимавай да не те назначат на договор с изпитателен срок или срочен такъв.
[/quote]

# 146
Здравейте, ще ви помоля да ми покажи те  вариантите в следната ситуация. В момента съм в отпуск по майчинство и разбрах,че фирмата в която работих е закрита. Ще се срещна с шефа ми тези дни да разбера какво ще ми предложи защото след месец ми изтича втората година. Не знам причината за закриването , но до сега си получавам парите за майчинство. Мисля,че няма да ми изплати  не ползвания платен отпуск който ми се полага. Сигурно ще съм на борсата,но дано да е за повече месеци (защото чакаме да се класираме за ясла) . До тук имам 13  год трудов стаж и тези 2 год от майчинството се надявам на 10 месеца обезщетение.

# 147
  • Стара Загора
Здравейте, ще ви помоля за съвет и мнение какви варианти имам в моя случай. Та назначена съм на тр. догоговор с изпитателен срок. Скоро разбрах, че съм бременна и следващият ми преглед при АГ (ЖК) е чак на 07.02, когато най-рано евентуално ще мога да взема болничен. Но щяло да има съкращения във фирмата днес, утре или най-късно в понеделник и със сигурност и мен ще съкратят. Мога ли да взема болничен от личен лекар от утре примерно до 06.02 и след това от 07.02, ако всичко е наред  Praynig от АГ (ЖК) или трябва да има прекъсване между двата болнични от мин. 1 ден (в който могат да ме съкратят)? Дугото което искам да питам болничните, които издава личният лекар плюс болничните от ЖК общо ли не трябва да надвишават 180 дни или тези от личния не влизат в този брой? Много благодаря предварително и моля стискайте ми палци каквото и да стане да е за добро!

# 148
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, ще ви помоля за съвет и мнение какви варианти имам в моя случай. Та назначена съм на тр. догоговор с изпитателен срок. Скоро разбрах, че съм бременна и следващият ми преглед при АГ (ЖК) е чак на 07.02, когато най-рано евентуално ще мога да взема болничен. Но щяло да има съкращения във фирмата днес, утре или най-късно в понеделник и със сигурност и мен ще съкратят. Мога ли да взема болничен от личен лекар от утре примерно до 06.02 и след това от 07.02, ако всичко е наред  Praynig от АГ (ЖК) или трябва да има прекъсване между двата болнични от мин. 1 ден (в който могат да ме съкратят)? Дугото което искам да питам болничните, които издава личният лекар плюс болничните от ЖК общо ли не трябва да надвишават 180 дни или тези от личния не влизат в този брой? Много благодаря предварително и моля стискайте ми палци каквото и да стане да е за добро!

Щом си в изпитателен срок мога да те съкратят дори в болничен.
Гледат се болнични без прекъсване 180 дни без значение от кой са....

# 149
Здравейте, ще ви помоля да ми покажи те  вариантите в следната ситуация. В момента съм в отпуск по майчинство и разбрах,че фирмата в която работих е закрита. Ще се срещна с шефа ми тези дни да разбера какво ще ми предложи защото след месец ми изтича втората година. Не знам причината за закриването , но до сега си получавам парите за майчинство. Мисля,че няма да ми изплати  не ползвания платен отпуск който ми се полага. Сигурно ще съм на борсата,но дано да е за повече месеци (защото чакаме да се класираме за ясла) . До тук имам 13  год трудов стаж и тези 2 год от майчинството се надявам на 10 месеца обезщетение.

За правото на обезщетение за безработица:
http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

За неизплатено възнаграждение за платен отпуск или обезщетение за неизползван такъв - само по съдебен път можеш да го търсиш. Иначе може и да сезираш със жалба Инспекция по труда, но те пишат предписание и няма ефективен начин, по който да накарат работодателя да ти плати.

Общи условия

Активация на акаунт