На пазар в Лозенград и Одрин - 5

• 205 856
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
 записвам се ще следя с интерс темата Simple Smile

# 196
Петъчният е,като се тръгне по центъра(откъм джамиите) и в края се намира пазара.Няма начин да не го намерите,то още и към края на улицата започват да се виждат разни продавачи насядали по земята  Mr. Green
А той работи ли в неделя и какво се продава там?

Само събота.
За хапване мога да предложа и едно ресторантче,което се намира в Марги.Има сервитьор,който знае български,май е сърбин,а цените са като по-центъра.Забравих му името ,но се пада на ъгъла,срещу едно детско влакче,май беше.
Намерих си снимките на джигера,който ядохме и там се вижда нещо от рода на Sultanahmet kofteci,нещо такова е името  Mr. Green
Да разбирам ли, че от голямата джамия на площада пешком може да си стигне до петъчния пазар.
Къде може да се паркира безплатно в Одрин или изгоден платен паркинг.

# 197
  • Пловдив
Аз в Одрин винаги паркирам на паркинга до Джамията(дето спират и автобусите)-не е толкова солено чак или не беше до преди 2 години някъде де.Спирал съм и до българската църква,която се намира близо до Джамията в посока Кипа от лявата страна се падаше мисля на следващото кръстовище-там си имаше малък паркинг-уличката беше калдаръмена и тясна с 300 зора я открихме с GPS и малко питане на местните хора-2 църкви обиколихме тогава по идея на вуйчо ми.Та въпросният паркинг е безплатен до църквата където е.Ааа да също и зад паркинга до джамията съм се навирал в уличките и съм си спирал,като пич без проблеми.

# 198
  • Бургас / UK
kokor4eto ,точно така разбирай  Mr. GreenПо принцип може и до самия пазар да се стигне с колата,но там е такава лудница,че едвам се намират места.Зависи и какво ще купувате от пазара.Централната улица не е много дълга и е много приятна за разходка,препоръчвам да изпиете и по една лимонада,има ги на доста места по улицата,0,50 куруша е чашката,но гаранция,че никога не сте пили по вкусно нещо  Mr. GreenНие даже и в шишенца си напълнихме за изпът CrazyОтносно паркингите,ние винаги спираме на платени,няма време да обикалям и да търся места,а и незнам после дали ще си намеря колата и иди се разправяй...Цената е 4 лири за час,5 лири за 2-3 часа и т.н.Някъде мисля,че видях и по 3 лири за час,но вече бяхме спряли на този.Вижте и картата на Одрин от 1-ва страница,там може да се ориентирате за повечето места и как да стигнете до там.

# 199
  • София
На 1 май спряхме в някаква уличка зад голямата джамия. Нямаше знаци за забранено спиране, имаше спрели коли. Цял следобед се разхождахме и нямахме проблеми.

# 200
  • Пловдив
На 1 май спряхме в някаква уличка зад голямата джамия. Нямаше знаци за забранено спиране, имаше спрели коли. Цял следобед се разхождахме и нямахме проблеми.

покрай едни къщи с дворчета нали?И аз се бях спрял там веднъж.Спокойно е и никой не те закача,обаче тесните им улички все едно влизаш в циганска махала-толкова са тесни и стари.

# 201
Благодаря, че ми отговорихте. Дано не се лутаме много докато открием центъра с голямата джамия и да тръгнем в правилната посока за пазара.

# 202
На 04.09 /сряда/ смятаме да отскочим до Лозенград и Чорлу. Имам няколко питания, ще се радвам ако някои ми отговори.
1. Трябва ли да си купувам винетка за Турция на турската граница и въобще някакви пътни такси някъде заплащат ли се на турска територия?
2. В Лозенград основно за хранителни продукти, прахове и памперси ли ходите? Има ли изгодни дрехи /искам да накупя дрехи за децата за зимата, заслужва ли си от там/?
3. Събирам всякаква информация за Чорлу - струва ли си да се нощува там и евентуално къде може да се отседне? Както и от къде какво мога да си купя от Чорлу?

Относно митническите ограничения на българска територия нормите за безмитен внос са следните:
2кутии цигари по 20къса, т.е общо 40къса цигари. Пури до 10 броя, пурети до 20 броя и 50 грама тютюн за пушене. Като не може да се закупи всичко от това, т.е ако купиш 2кутии цигари, не може да си купиш пури, пурети и т.н. т.е всяко едно от тези количества поотделно, представлява 100% от общо допустимото количество. Освобождаване може да се прилага за всяка комбинация от тютюневи изделия, при условие, че сборът на процентите, формирани от отделните допустими количества, не надвишава 100%. Относно алкохола - не си заслужава да се внася понеже в Турция е по-скъп.
Относно паричните прагове за стоки - до 300евро /на човек/ обща собствена стойност на стоките и стоките да не са с търговски характер и количество. Няма ограничения дали ще внесеш 2-3-4пакета памперси -всичко е въпрос на преценка, така че може да се спори.

Пренасянето през границата на страната на благородни метали и скъпоценни камъни в необработен, полуобработен и обработен вид, както и изделия със и от тях не се декларира до следните размери:
 1. злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети общо до 37 грама без оглед на съдържанието на златото или платината;
 2. бижута и аксесоари от сплави на златото или платината общо до 60 грама без оглед на съдържанието на златото или платината;
 3. Сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто, общо до 300 грама без оглед на съдържанието на среброто;
 4. скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени в т. 2 и 3.
Информацията е от митническите табели по границите.

# 203
  • Бургас / UK
Танче, добре,че се включи и ти да помагаш с паркирането,благодарим  Hug

Киди,винетка за Турция не ти трябва,но до Чорлу,малко след Лозенград,почва магистрала и трябва да си купите карта,която се купува от началото на магистралата.Има една постройка,която се пада от другата страна на пътя.Едната част се залепя точно зад огледалото за обратно виждане и като преминавате гишетата директно ви сканират и взимат пари.Самата карта е около 40-50 лири,като една част е за самата карта,а останалата сума е за разплащане.Офффф май месец купувахме,а вече не помня колко беше  newsm78 Mr. GreenДано Танчето прочете и пак да се притече на помощ,че аз нещо съм забравила,кое колко струваше.Има и друг път до Чорлу,който не е магистрала,но също е много хубав и преди 2 години като минавахме от там тъкмо го разширяваха,така,че ако проучите нещата може и от там да се мине.
За хотели в Чорлу не мога да помогна,защото никога не сме оставали там.Много неща можеш да си купиш.Има много магазини,които са към фабрики на различни марки.Хубавото е,че повечето са по пътя и гледате и спирате.Има и такъв аутлет център с много магазини.Има Левис,Бенетон,Севън хил,Мави,Адидас и много други,така че избор голям  Mr. GreenТова е от мен,дано да съм помогнала малко.Дано и други да се включат.

# 204
  • София
Чефи, и моите спомени от април месец избледнаха, но наистина беше от рода на 40-50 лири, 5 от които са за картата. Ако ще се използва до Истанбул има смисъл, макар че преди години нарочно минахме по стария път и изобщо не беше лош, но пък за малък участък какъвто предполагам, че е от Чорлу до Одрин (от София до Одрин няма такса) според мен е излишен разход. Така и ще си останат 30-40 неизползвани лири в картата.

# 205
Много ви благодаря за отговорите. Определено ще избегнем магистралата, не ми се правят излишни разходи, а и предпочитам да пътуваме през градчета и селца, от колкото по магистрала. Сега остава само и да се ориентираме кой път да хванем, че да не се изгубим. Ние ще пътуваме през ГКПП Малко Търново, Лозенград и след това към Чорлу.
Чефи-то, за тези аутлет центрове за които говориш, ако не минаваме по магистралата, а по другия път ще ги видим ли по пътя?

# 206
  • ...живея на последния етаж...
Наистина не си струва да карате по магистралата. Неплатеният път върви успоредно, платната са разделени с мантинела, все едно е магистрала. В Одрин има един аутлет център Марги, някой ходил ли е там?

# 207
Днес един познат ни даде карта за магистралата, така че утре на място ще преценим от къде да минем. После ще споделя впечатления, макар че не съм с кой знае какви очаквания. Благодаря на всички за споделената информация.

# 208
Наистина не си струва да карате по магистралата. Неплатеният път върви успоредно, платната са разделени с мантинела, все едно е магистрала. В Одрин има един аутлет център Марги, някой ходил ли е там?
Актуалните намаления  - http://www.margioutlet.com/?page_id=181

# 209
  • Бургас / UK
Киди , ще ги видите Simple SmileТака или иначе,аз като съм ходила,след като слезем от магистралата тогава стигаме до тях,така,че няма хачин да не ги видите и от другия път.Последно като ходихме до там,вязохме през магистралата,а излязохме по другия път.Този път,за които говоря,с тези аутлети и магазини е нещо като околовръстен,но гаранция,че няма да се объркате.Сега се сещам,че има и голям магазин на ТАЧ,в който има голям избор на спално бельо,хавлии и такива подобни на цени много под тези в наще магазини.
Аз съм ходила в Марги,какво те интересува за там?

Общи условия

Активация на акаунт