На пазар в Лозенград и Одрин - 5

• 205 888
  • 733
  •   1
Отговори
# 240
На петъчния пазар не харесах нищо или по точно нямах нужда да купувам, но в Кипа имаше намаления на обувки, на перилни препарати. Взехме си Персил 8кг по 22,6 тл, което в наши пари е около 17лв, омекотителя беше около 6,5 тл. В Марги също имаше намаления на летните колекции. До склада за перилни препарати не стигнахме, защото напрежението у мъжете от обикалянето по магазини беше на мах.

Kokorcheto, благодаря много за отговора. Много се надявам да успеем да обиколим всичко, което сме намислили. Миналият път от Кипа си купих 2х2литра течен Ариел за 11тл. Надявам се и сега да има хубави неща.

# 241

Какво стана с draganovh? Ходи ли до Одрин, не ходи ли? Впечатления?  Rolling Eyes
[/i][/b][/color]

Срам и позор за мен, признавам - виноват съм ...  Embarassed
От много грижи направо съм изключил да драсна тук, дори мислех, че съм написал, обаче ето, че не съм  Embarassed

Ходихме по Великден тази година, върнахме се същия ден късния следобед, всичко беше точно.
На границата нямаше проблеми, минахме бързо - само ме питаха "кола сефте?" и толкова  Laughing
Беше в петък, на битака отидохме сутринта около 9 часа, дори още не бяха изкарани всички цигании, т.е. сергии   Mr. Green Понакупихме доста дрешки за малката, по-евтини бяха оттук, блузки разни за по около 5-10 лири, роклички имаше и по 20 лири, обаче страхотни, тук даже не съм виждал такива ...
После ходихме до складовете за праховете, там до едно площадче, дето един рибар хвърля мрежа.
Понакупихме прахове, омекотители, маслинки, баклава, няколко вида локум - за цени не ме питайте, нищо не помня.
После се пуснахме по булеварда, там до Килер мисля (нали това беше първия магазин, по посока Истанбул?) седнахме да обядваме, келнера бъкел не разбираше нищо друго освен турски - поръчахме си по картинка някви пилешки крилца, от които не останахме доволни. В Кипа изобщо не влезнахме, а продължихме надолу към мол-четата, от които май почти нищо не купихме, няколко боденца на малката. Всичко си беше на цени като тук, че даже и по-скъпо, или пък от евтините неща нямаха номера.
На битака някак си се разбрахме на български, някои знаят повечко, други хич, до складовете за перилни препарати имаше една лелка, продаваше баклава (мисля, че сте я споменали вече), питах и нея, и момчето с нея къде им е централната улица, искаме да пием кафе, нещо такова - на 30-тата секунда се отказах просто ... Нито на английски, нито на бг, нищо  Mr. Green
Цигари и такива неща не сме купували, тъй като сме непушачи, навръщане на бг границата само ни питаха имаме ли алкохол и цигари за деклариране, отговорих отрицателно, пожелаха да отворя багажника да видят и готово, за 30 секунди работа.

Аз лично за мен не си купих абсолютно нищо - на битака поради многото цигания, изобщо не ми се мереше нищо, в моловете не ми харесаха цените.

Между другото, защо ми се струва, че табелките PAZAR KULE също водят до тоя битак петъчния, или се бъркам? Аз не минах по тях, а по описанието на пътя от тази тема - без гпс се оправихме идеалка, само си разпечатах от бг-мапса една карта и толкова, даже навръщане и без карта карах из града.

Ейсега в петък (сега в края на седмицата) жената пак иска да ходим до Одрин да накупим дрешки на малката (на година и 9 месеца е) - в тази връзка искам да питам, тъй като пак смятаме да минем през Лесово - нещо проблеми да има заради бежанците от Сирия?
Колата вече не е сефте, та ще стане по-бързо предполагам  Laughing

Този път се надяваме да ни остане малко време и да обиколим главната улица примерно, някоя българска църква също, да седнем на спокойствие да изпием по една лимонада някъде, такива работи - тъй като предния път така ни беше напекло слънцето, че от Марги-то се изнесохме със скоростта на бит гей  Wink, освен това имахме и "опашка", която сега ще си стои в къщи, да си мрънка там  Sunglasses

Между другото, някой може ли да отбележи на картата българските църкви къде са? Струва ми се, че някъде след складовете за перилни препарати мярнах табелка за Св. Георги май беше, ама къде точно беше ...
Също така къде им е централната улица (пешеходна), да се поразходим ако остане време?

https://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=D535/L … ,0.013733&t=h

П.П. Този път ще гледам да науча още някой израз освен "мара ба комшу, кач пара", защото само с този си е зор работата на битака. Добре, че малката е на почти 2 години, та лесно ще кажа какъв размер дрехи Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 22:28 от draganovh

# 242
  • София
За църквата Свети Георги се тръгва по улица Kıyık Cd, която е начертана в синьо на картата. Има  табели още до джамията Селимие. На картата, която си сложил я има като икона, само трябва да я увеличиш 2 пъти. Някъде на 2/3 между начертаното от точка Б до точка А е, в квартала над улица Kıyık Cd.  Wink  https://plus.google.com/105012788085113743525/about?hl=en#105012 … 43525/about?hl=en

Константин и Елена е до борсата (ако въпросната борса е единствена). Не знам защо, но не я намирам отбелязана на картата. В Уикипедия има описание къде е и GPS координати. Минава се през кръгово движение с шадраван като мелница.  Wink Мисля, че я открих.  Grinning  На картата е отбелязана като Kilisi (Tarihi eser). В Гугъл+ пише това. Има входове откъм две успоредни улички и ограда откъм третата, която ги пресича.

# 243
Мдам, за църквите се ориентирах, ако остане време ще се опитаме да посетим поне едната ...

Моля, обяснете ми къде е пешеходната им улица (главната), центъра, такива работи?

# 244
Като се спуснеш надолу от Селимие джамия, там започва главната с фонтани доста-няма как да се сбърка.

# 245
Като се спуснеш надолу от Селимие джамия, там започва главната с фонтани доста-няма как да се сбърка.

Надолу, имаш предвид посока реката ли, посока петъчния битак също?
Нещо като име на улица можеш ли да споменеш?
Абе спираме някъде около Селимие и ще се оглеждаме освен ...

Благодаря!

# 246
  • Пловдив

Надолу, имаш предвид посока реката ли, посока петъчния битак също?
Нещо като име на улица можеш ли да споменеш?
Абе спираме някъде около Селимие и ще се оглеждаме освен ...

Благодаря!

Просто слизаш надолу от голямата джамия и пресичаш минаваш покрай малката джамия и кръговото което е до нея и си на главната.Няма как да сбъркаш.Като казвам надолу имам предвид спускане от джамията надолу Simple Smile

# 247
  • София
Мдам, за църквите се ориентирах, ако остане време ще се опитаме да посетим поне едната ...

Моля, обяснете ми къде е пешеходната им улица (главната), центъра, такива работи?

Баш главната "главна" улица е Saraçlar cd, но уличките, които са на изток от нея са също пешеходни и с много магазини и заведения. А ако се загледаш в картата, която си сложил, успоредно на Saraçlar cd, но от лявата страна има нещо дълго и бяло. Това е покрит пазар. Не е красив като истанбулския, но все пак е някаква забележителност.

Интересно е да се посети и Мемориалния комплекс на Шюкрю (Шукру, Шукри) паша. Безплатен е, а са се постарали доста. Има и хубава гледка от хълма. И Музеят на здравето е интересен, но е платен.  Wink

# 248
  Зравейте !Искам да попитам от къде в Одрин мога да си купя баклава,която да мирише на масло!
Няколко пъти купувам и все не мога да уцеля такава.
Иоще един въпрос-видях розова вода в магазините,тя може ли да се използва в сладкиши?Имам впредвид има ли розова вода за сладкиши и друга не за сладкиши и по какво да я позная?
Благодаря предварително

# 249
В неделя пътувах до Турция , като основната цел не беше пазар, но не се размина и без това, та да споделя впечатленията си. Първо да кажа, че отивам за първи път и не познавам местните магазини и складове. За тези, които се интересуват ,ще кажа, че в неделя почти всичко в Лозенград беше отворено . Имахме на разположение около 2 часа за пазаруване и беше малко на бегом  .Аз влязох в Кипа, други ходиха до един склад на около 100м по- надолу по същия път - Бизим пишеше отгоре., който също работеше . В центъра спряхме за сладкиши на магазинчетата срещу Мигрос до джамията. Мигрос също беше отворен . От Кипа си купих прах Персил 6 кг за 20 лири ( сметнах, че по курса на лирата в момента ми излиза по- евтино от Бонукс или Савекс). Омекотител 6 л за 8 лири . Белина АЧЕ 4,5 л за 5 лири . Паста за зъби Колгейт за 1 лира . Кисело мляко краве 2.250 кг за 6 лири. Ориз 2,5 кг -  5 лири .Два вида кашкавал по 12 и 14 лири -мноооого вкусни. Баклава от КОЗА  в центъра -за 12 лири килото. Не знам дали съм направила изгоден пазар, защото нямам база за сравнение от други посещения. Който ходи по- редовно, да каже. Това е от мен! Рапорт даден! Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 14:12 от daniela.qnkova

# 250
Аз хубава баклава в Турция съм яла за около 40 лири килото. И се съмнявам дълбоко, че може да има с качествени ядки и мазнини баклава на ниски цени  Peace /сами сметнете дори вкъщи да си я направите колко би ви излязла/

Искам да попитам дали музеят на здравето работи в неделя, защото съм му хвърлила око отдавна  Simple Smile

Някой да е открил евтини нощувки в Одрин или наоколо? Чудя се дали би бил добър варианта да преспим в Бг в Любимец например  newsm78

# 251
Здравейте!Мислим да се разходим до Одрин.Може ли да ми кажете как да стигнем до Синия пазар в събота, който се провежда.

# 252
  • у нас
Здравейте!Мислим да се разходим до Одрин.Може ли да ми кажете как да стигнем до Синия пазар в събота, който се провежда.

на първа страница пише  Peace

# 253
Да доложа и аз, да не стане като предния път  Sunglasses

Ходихме сега в петък до Одрин - на границата този път минахме мааалко по-бавно, тъй като пред нас имаше няколко коли, пълни със стока. От битака тоя път не сме толкова доволни, не можахме да накупим кой знае колко и какви дрешки на малката, тъй като нямаше кой знае какъв избор ... Затова сега в събота ще отидем до Димитровград  Laughing

За цени не ме питайте, аз цени не помня по принцип ...

Там от зеленчуковото пазарче в долния край на битака си купихме хубави маслинки поне - ако продължите по тази улица посока Селимие се набухвате точно в пешеходната им улица - в началото продават едни петли, завързани за по една тухла  Simple Smile, и после фонтани фонтани и фонтани ... Но на пешеходната улица отидохме накрая, след като обиколихме складовете за прахове, Кипа и Марги.
От складовете си купихме прахове, памперси, някви други перилни неща, бе оставихме бая лири и ни подариха едни мокри кърпички - в долния край на складовете в една уличка си купихме хубава баклава, локуми, толумбички от хрупкавите.
После в Кипа -  от супермаркетчето си понакупихме хранителни истории малко - кисело мляко без каймак, тъй като не знаех, кое е с каймака (за съжаление трябва да призная, че е доста по-хубаво от нашето ...), кашкавал - не ми хареса, беше някак сипкав, а аз харесвам по-твърд, червена леща (беше по-евтина от на складовете даже), ЛИМОНАДА, и разни други дребни боклуци. Дрехи оттам не си купихме.
В Марги аутлет купихме едни дънки на малката, и май това беше - едното много хубаво нещо за деня беше, че хапнахме там в ония заведенийца на Марги - не помня името на манджата, но се накефих (свински пържолки на малки парченца, върху юогурт и още някви неща).
Оттам на паркинга над Селимие в търсене на пешеходната улица. Това беше другото хубаво нещо - хареса ми, купихме и малко магнитчета за хладилника и айде газ наобратно.
От пазаруването не сме доволни, от разходката сме доволни много  Grinning
Забелязах табелите за двете български църкви, другия път дано остане време за тях ...

Навръщане на митницата бяхме втора или трета кола, минахме доста бързо, митничаря само ме пита имам ли нещо за деклариране и толкова (не сме пушачи, а и алкохол не купуваме).

# 254
  • Пловдив
За Кливия
http://www.asyaapart.com/index.php/iletisim
Между Хасково и Свиленград-никакво спане -супер мизерия и в Харманли и в Любимец
В Свиленград е дърво!
В Одрин са много доволни и от хотелчето на керван сарая на Рюстем паша и другото място, където нощуват нашите хора е Arslanli Complex- пада се в средата на обичайната опашка от тирове.
Теоретично музея на здравето няма поч.ден, но когато ходих през март нещо беше в ремонт, а през август-в почивка............така, че си е на късмет!

Не планирайте посещения в периода 15-20.10- тогава има байрям и нищо не работи!!!!

Общи условия

Активация на акаунт