На пазар в Лозенград и Одрин - 5

• 205 810
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
Искам да попитам нещо което може да ви се стори много глупаво, но пък аз отдавна му се чудя  Crazy. Става въпрос за чешмите които се намират пред всяка една джамия. Като сме в Одрин винаги ги заглеждам и виждам мъже да си мият краката на тях. Чудя се ако ида и си измия ръцете на една такава чешма някакъв грях ли ще е към тях или пък ако пия вода. Хич не съм наясно и няма и кой да питам  Embarassed.

# 646
  • Varna
Там мъжете се измиват ритуално преди молитва

# 647
  • Пловдив
Да, така е миенето е ритуал, а не хигиенен акт. За детайли desperation може да видиш тук http://www.islamforbulgaria.com/islam/ibadat/salah_namaz.html
 не трябва да се говори, да ти се вижда косата, предназначението на водата е за измиване на греховете, така, че е недопустимо да пиеш, а и миенето се случва по точно определен начин т.е. може да се измиеш, но както пише там....

# 648
Много много благодаря макак, спаси ме от това да " ям боя" пред някоя джамия  Crazy.

# 649
Здравейте,
аз също съм почитател на Турция и често отскачам до там.До Одрин ходим през месец да си пазарим.Следващата седмица ще ходим с колежките,които ще посетят Турция за 1ви път и много ми се иска да ги заведа на типичен турски ресторант.Но не за тава джигер,а с мезета скара,кебапи и т.н.По центъра обикновенно сядаме на Бурса кебап.Четох,че имало хубави заведения да реката,но не зная как да стигна до тях.Така,че молбата ми е ако някой знае такова място да препоръча .Благодаря предварително   bouquet

# 650
  • Пловдив
Препоръчвам този ресторант
http://tashanetmangal.com/index2.htm
единия от тях е в центъра-на мегдана
Тези около реката са в посока Караагач, заведения има и от двете страни на моста, но откъм Караагач на мен повече ми харесват. Стига се с автомобил, ако ходите с автобус е значително далече от местата, където ходят организираните екскурзии.

# 651
  • у дома
Здравейте, искам да попитам някой ходил ли на хамам /турска баня/ в Одрин и какви са му впечатленията?

приятелка с нейни приятелки ходиха преди месец, останали мнооого доволни Simple Smile

Да питам, че не помня последния път като ходихме - искат ли зелена карта на границата?! Че след седмица си подновяваме гражданската отговорност и се чудя да вадя ли зелена карта - щото нали има спогодба от доста време и за Сърбия, например, не я искат вече.. Мерси!

# 652
Здравейте, искам да попитам някой ходил ли на хамам /турска баня/ в Одрин и какви са му впечатленията?

Да питам, че не помня последния път като ходихме - искат ли зелена карта на границата?!

Искат  Peace

# 653
Не съм ходила никога в Одрин , но ме убедихте и мисля да отида да вида как стоят нещата.
Малко ме е страх на границата да не ми направят проблем ако напълня колата.

# 654
Много ти благодаря makak за полезната информация.Ще ходим с кола,така че можем да отидем където си поискаме.Аз не се сещам да съм виждала това заведение по центъра ,а съм ходила над 20 пъти в Одрин.Би ли ми дала жокер къде по-точно е,за да не се лутаме насам натам.

# 655
  • Пловдив
shandi, не знам как ще се справя с обясненията, но е на центъра, близо до паметника на човека с метлите, Айдън тава джигера е наблизо и голям магазин за месо. Виж тук има карта, Заведението е на два етажа долу има един ред маси от ляво отдясно е храната и касата, а отсреща са стълбичките за горния етаж, който е по-голям. При сметка 20 тл. всички на масата получават бонус чай.
http://yasam22.com/ayrinti.php?sayfa=234

# 656
Тъкмо се върнах от Одрин. Не съм пазарувала много неща, но пък беше хубава разходка Simple Smile. Взех си омекотител Силан 4л - 7.5 лири, баклава 8 лири, кори за баница 2 лири, ягоди - 4л.. От Кипа си взех много сладкиши, бисквитки, соленки и т.н всичко по 1 лира.

# 657
  • Бургас
Ние също сме замислили семеен пазар, но за да отидем повече хора ще ползваме служебната кола. Фирмата е ООД. Управител е съпругът ми, който ще е шофьор. Освен зелена карта какво друго е необходимо?

# 658
Галина, непременно си направете пълномощно легализирано+превода му на турски език. Мъжът ти като собственик на фирмата ще упълномощи себе си за колата  Laughing Така е, турците това искат.

За пръв път от години минахме безпроблемно и бързо, иначе без това пълномощно беше голяяяяяяяяямо чакане и разтакаване  Peace

Зелената карта е задължителна  Naughty

# 659
Здравейте,
Ще посетя Лозенград за първи път през Малко Търново и бихте ли ми казали, къде мога да намеря безплатни паркинги или такива платени (на прилична цена), предимно в центъра.
Кой хипермаркет е с най-голям избор? Мигрос или Кипа?
Внесените стоки от Турция за лична употреба облагат ли се с ДДС? Например по 2-3 броя/пакета  по 10кг препарат или друг артикул на човек.
Намерих информация само за нулево мито.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт