На пазар в Лозенград и Одрин - 5

  • 205 171
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
  • у нас
  • Мнения: 7 466
Черна орхидея, от кога е премахната такса дезинфекция?

# 106
  • Мнения: 1 041
от около седмица с постановление на министъра , няма вече дезинфекция нито на Лесово, нито на К.Андреево

# 107
  • у нас
  • Мнения: 7 466
Много полезна информация, Черна орхидея   bouquet

# 108
  • Бургас
  • Мнения: 21
Такса дезинфекция е премахната и на Малко Търново. Поне в събота нямаше.

# 109
  • Мнения: 1 041
да забравих да добавя и М.Търново , като цяло по границите с Турция вече няма да се заплаща такса дезинфекция .

# 110
  • София
  • Мнения: 3 301
На 1.5 минавахме през Капитан Андреево - няма такси никакви, нищо не сме плащали.

# 111
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
На 4.05 бяхме в Одрин. Син пазар, Кипа, мипа - аз евтино не видях. Цените са като в тукашните хипермаркети, дори на промоции тук е по-евтино. Дрехите да не говорим - цени като в МОЛ-а. Накупихме си по-традиционни неща - булгур, кори, сос от нар (тук някой беше писал за него), червена леща. Много подправки имаше, ама като не можахме да се разберем кое какво е, се отказах. Отидох неподготвена, но следващия път ще проуча в нета как изглеждат на картинка, за да се ориентирам  Laughing Разнообразието от ядки и сушени плодове е голямо, не знам дали е изгодно.
По цетъра най-голямо впечатление и на нас, и на децата, направиха многобройните фонтани. По заведенията също не е евтино. Тово джигер - 10л, кюфтета - 10 л, чай - 2л (кой е най-усещащата се билка в чая, позната ми е, но не успях да се досетя?), безалкохолно - 3л. Опитах и похваленото тук бадем езме. Това не е ли вариант на марципан или бадемов фондан? Баклавата е от порядъка на 15-19л, локум - 12л.
Като цяло съм очарована от Одрин, но като туристическа дестинация. За евтин шопинг - не бих казала, че има някаква сметка.

# 112
  • Балчик
  • Мнения: 865
микки съгласна съм.  Peace
За нас пришълците и особено по пазарни дни и събота и неделя винаги е по - скъпо.
Няколко пъти го посетих този град и цените там са далече от евтино.
Струва си само безмитния.  Mr. Green

# 113
  • Мнения: 83
Ние ходихме за пръв път в Лозенград на 2 май. Наистина не е чак толкова евтино, евентуално някои промоции. Имаше много изгодна промоция на прах Ариел в Кипа, но беше изчерпана. Бяха ни препоръчали да си купим кисело мляко и кори за баница, останахме доволни. Взехме няколко вида кис. мляко, едното беше с каймак, много гъсто като домашно. Мислех, че ще има евтини ягоди, но в Кипа нямаше изобщо, а в Мигрос имаше само една кутия, почти развалени. Общо взето наблегнахме на сладките неща. Купихме си мини толумбички, но са много твърди, такива ли са по принцип или не са били много пресни ? В Waikiki дрехите нямаха нищо общо с тези в нашия мол, все едно са различни магазини.

Последна редакция: вт, 07 май 2013, 15:27 от Di_Mer

# 114
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
Ягодите в Одрин бяха 2 л. И аз първоначално се учудих на мини толумбичките, ама май са си такива. В Одринското уайкики и в пловдивското дори щендерите са едни и същи, дрехита - също, цените - обърнати в лири. Рокля на племеницата, купувана от Пв за 34,90 лв струваше 34,90 лири в Одрин.

# 115
  • Пловдив
  • Мнения: 641
И толумбичките и тези неща са твърдички в сравнение с тези с които сме свикнали тук,защото ги сиропират в мн.гъст сироп. В сравнение с гръцките обаче, които тук може да опитате на Федон
http://www.fedon.bg/siropirani.html са значително по-меки.

# 116
  • Мнения: 83
Тези като мини гевречета за пръв път ги виждам. В Бургас имаше един магазин "Лозенград", където продаваха разни баклави, локуми и една много хубава халва, сравнително мека, търсих такава в Кипа, но не намерих никакава халва. За съжаление този магазин го затвориха, предполагам, че не е имал много клиенти, понеже си беше доста скъпичко.

# 117
  • у нас
  • Мнения: 7 466
Ние ходихме за пръв път в Лозенград на 2 май. Наистина не е чак толкова евтино, евентуално някои промоции.

В Лозенград наистина е по-скъпо от Одрин, там няма голяма конкуренция и складове.

В Кипа винаги съм го казвала, че не си заслужава да се ходи, освен ако нямаш време да губене. Нещата са по-скъпи от другите места, особено баклавата.

# 118
  • Мнения: 39
За толумбичките наистина е така твърдички са ,но  точно за това много ги обичам.Преди години пътувах до Истанбул всяка седмица и сега ми липсват тези сладости.Ходих скоро в Одрин,но организирано с туристическа агенция за 1 ден и те ни заведоха в покрайнините на града и там си купихме прах за пране,омекотител,сапун в моя случай сейфгард,в мола имаше изгодна промоция на шампоани Лореал и естествено баклава и въпросните толумбички.Приятелката с която бях не ги хареса такива твърди и у дома си ги заля допълнително със сироп и така ги изядоха.Но там на тези "складове" където ни заведоха баклавата беше на половина по евтина от центъра на града.За съжаление съм много зле с ориентирането и не мога да насоча тези които ходят с коли къде е.Зад мола им който е един такъв открит/защото не зная може да има и друг/ има голям покрит пазар и там може да си купите подправки,ориз,леща и т.н  но непременно си купете сирене /ако не ви хареса поне ще сте го опитали/ защото е много хубаво,имат няколко вида и помолете да пробвате за да разберете кое е по ваш вкус.

# 119
  • Пловдив
  • Мнения: 641
Тези кръглите, които се казват "Адана бурма" съм ги снимала точно на синия пазар, до тях се виждат толумбичките. Аз естествено ядох от големите-продадоха ми го в салфетка-не капеше, но беше достатъчно сочно. Laughing
По отношение на сиренето, което се продава на пазара имам напълно различно мнение от danielasz, смятам да го изразя, а пък вие преценете нататък Mr. Green
На пазара продават прясно сирене-мекичко е гледала съм как го режат и не много солено-разбира се опитах от любопитство, неузрялото сирене обаче може да съдържа и вредни микроорганизми, особено ако суровото мляко не е с необходимото качество. Например, ако кравите, от които се взима млякото за производство на сирене са болни, микроорганизмите могат да преминат в човека, чрез консумация на неузряло сирене. Поради това бялото саламурено сирене зрее около 45 дни в солен разтвор (саламура). Ако сиренето е прекалено солено, това означава, че производителя се застрахова срещу патогенни микроорганизми и спестява етапа на зреене или част от него.  smile3511
Другото, което ми направи впечатление са големите шупли. Дупките са индикатор за бактериално замърсяване (например с E. coli), което означава, че санитарно-хигиенните норми при производството на сиренето и/или добиването на млякото не са коректни.  smile3518
Няма да ви пълня главите повече със сирене............в нета има достатъчно инфо. Все пак имайте предвид, че скоро премахнахме "Златния гьол" newsm78

 fight

Общи условия

Активация на акаунт