Баща му се намеси...

• 33 292
  • 631
  •   1
Отговори
# 450
Хм, една приятелка не се омъжи за половинката си, но за мен той пак й е мъж, и се обръщам към него като към мъжа на Деси.
Тук пък си казват на неомъжените/женените половинки "my girlfriend/boyfriend", на мен ми е малко странно, но щом така си им харесва.

# 451
Тук пък си казват на неомъжените/женените половинки "my girlfriend/boyfriend", на мен ми е малко странно, но щом така си им харесва.

Не знам къде е това "тук", но за англоезичните май няма аналог на "мъжа ми/жена ми", т.е. на "husband/wife", но без сключен брак .

# 452
Има, my significant other за политкоректните; my better half за по-романтичните; my woman/man за рапърите и гетаджиите. Мързи ме да пиша повече, иначе още може.  Mr. Green

# 453
  В тая връзка се сетих, че мъжът ми ме "представя" по хората  - половинката ми Rolling Eyes.

# 454
  • София
ето, копирала съм - църковният брак след това се е регистрирал в общината. По времето на моите баба и дядо, това е станало - венчавка в църквата и регистрация. Всичко останало е "приставане", като при циганите. така че, колкото циганинът може да нарече циганката "съпруга", след като са се оженили по техните обичаи и вяра, толкова и някоя от вас, която не е официално  сключила граждански брак, може да нарече партньора си "съпруг". Точка! По-ясно и еднозначно от това, здраве му кажи!
     Това слага рамки на понятието "съпруг" само доколкото касае български граждани.
     Добре, че нямаш приятели - гърци. Обичайно сключват църковен брак и законът им го признава. Доколкото знам, има и някаква форма на гражданска регистрация, но се съм чувала да го ползват. Всички живеят в грях, явно.  Laughing
     Те и други странни обичаи имат. Като се роди дете, в регистрите го записват като "моро Костадину", т.е. "бебе Костадинов/а", и докато детето не бъде кръстено в църква си няма име. Моро, беба, бебис го наричат и близките му, поне от по старото поколение.
     Не за всички страни и съпрузи важат законите на гражданския брак, за да получиш статут на законен.

Разговорът за църковния брак течеше за България, а и на мен ми беше любопитно да намеря инфо как точно са стояли нещата, защото не бях сигурно в това, което ми е разказвала баба ми. Каквито и да са законите, най-малко административно трябва да слагат ред в родствените отношения, включително си имат традиционни връзки между регистрите при религиозен и/или граждански брак. Ние можем помежду си да се наричаме всякак, но идва един момент, в който се налага точно определяне кой какъв е и на кого такъв е  Simple Smile.

За мен наистина е чудно защо хора, които не зачитат института на гражданския (в нашия случай) брак, ще искат да използват прикаченото към него "съпруг и съпруга". Лично аз подозирам, че на някакво друго ниво, все пак усещат каква тежест придава това определяна на психическо ниво, защото културните пластове не могат да се изтрият толкова лесно. Самоопределянето е много важна част от самовъзприятието. Сегашните течения са в посока ужким на хората да не им пука, но в действителност не е съвсем така. Начинът, по който човек нарича нещата дават представа за това как ги възприема. Говоря обобщено, не конкретно за брака или съжителството.

# 455
     Спорът се въртеше около мъжа ми/жена ми като качество на човек с когото живееш във фактическо съжителство. За качеството съпруг мисля, всеки е наясно.
      Впрочем и у нас на такива съжителства е придадена някаква легитимност - първо  по отношение на публичните личности, които са длъжни да декларират доходите и на неформални партньори,  второ - по отношение на свидетелите в процеса, които не са длъжни да дават показания срещу лице, с което се намират във фактическо съжителство. Искам да кажа, че законите също отчитат динамичните обществени отношения, и не ние трябва да се поставим в техните рамки (когато не се касае до запретени действия), а те да следват нас. Което се и случва.   

# 456
  • София
Да, около това се въртеше, че дори без брак, като представиш човека "това е жена ми", хората разбират семейство, а при "това е приятелката ми" - интимна връзка, но не и семейна.

# 457
Да, около това се въртеше, че дори без брак, като представиш човека "това е жена ми", хората разбират семейство, а при "това е приятелката ми" - интимна връзка, но не и семейна.
И аз така го разбирам.  Peace

# 458
  • София
Да, това са и моите разбирания. Не мога да кажа "приятеля ми", при положение, че ние сме си семейство, макар и без брак.

Писала съм и преди - когато бях омъжена за кратко, изобщо не съм се чувствала семейна. Но това е друга тема.

# 459

Точно така е.

# 460
Добре, де, а пред закона какви се водят двама души , живеещи заедно без брак?
Какво имам предвид?
Хипотетично, жената е обвинена в нещо си.
И трябва да се разпита мъжът, с когото тя живее.
Е, как ще го призове адвокатът:
"Призовавам да свидетелства И.П., -
-мъжът, който живее с обвиняемата
-съжителстващият с обвиняемата
-бащата на детето на обвиняемата
Т.е., законово как са определени двама съжитестващи без брак?

# 461
като съжителстващи без брак= на семейни начала <в семейния кодекс, мисля>

# 462
Сегашния НПК говори за фактическо съжителство (за разпитите става дума). Не съм сигурна дали в стария не се говореше за "семейни начала" или другаде съм го чела.
Допълвам - в стария не е имало такава регламентация.

# 463
Сегашния НПК говори за фактическо съжителство (за разпитите става дума). Не съм сигурна дали в стария не се говореше за "семейни начала" или другаде съм го чела.

Благодаря!    Grinning
Но самите съжителстващи как се наричат?
При брак са съпруг и съпруга.А без брак?
Например, в някакъв документ,  където трябва да попълниш име и статут на половинката:
"Иван Петров Иванов -съпруг"
"Иван Петров Иванов- ?" -когато нямат брак?

# 464
  • София
Краси, защо ти е толкова важно да знаеш? Какво ти пука, нали си сполучливо омъжена.

Общи условия

Активация на акаунт