Трябва ли да променя възгледите си за обучението?

• 2 310
  • 32
  •   1
Отговори
# 30
  • Mars Hotel
Дъщеря ми е на същата възраст. Познава около половината букви от азбуката, пише десетина (доста нескопосано, разбира се). Не проявява интерес към названията на буквите особено, но й е интересно да играем със звуковете. Например заместваме първата буква в дадена дума и опитваме да я произнесем така. (Как ще се казва "коте", ако започва с Т?) Не я насилвам, насърчавам я да рисува, оцветява и други такива дейности полезни за фината моторика, но аз самата съм се научила да чета на 5 и помня как умирах от скука в училище. Има време за всичко.

# 31
  • Плевен
Аз в никакъв случай не мисля умишлено да не обучавам детето. Дано не ме разбирате така. Напротив притеснявам се, че може да изостава и да не го уча достатъчно /като се има предвид натякването на родата/. Иначе с желание му обяснявам всичко, за което пита, колкото и да съм изморена чета приказки всяка вечер, купувам му всякакви книги, които поиска, боички, моливи и т.н. нищо такова не му отказвам.
Сега като се замисля, притесненията ми идват и от това, че като е недоносено детето, може би го "подценявам" така да се каже. Т.е. си мислех да не би да го съжалявам прекалено и да трябва "да го натискам" да учи и да се занимава повече. Но доколкото чета съветите ви май няма полза от подоби методи /както и аз си мислех/.
Тъй като сме преживели много, както ви казах, съм се молила, например детето да проговори, пък ако ще и само двойки да има в училище, молила съм се поне да ме разбира, пък дори и да не ходи. Т.е. в началото молитвите ми бяха за много скромни неща. Сега, когато всичко е наред с детето се притеснявам, дали у мен не е останало още това съжаление и дали не го подценявам.
Но явно има време за всичко. Ще го карам лека-полека.

# 32
Не мислех, че в 21век може лявата ръка да се възприема като проблем. Но явно има все още хора с такова средновековно мислене. Аз съм начална учителка, но никога не би ми хрумнало да възпирам дете да пише с ръката, която му е удобна.

Сега като се замисля, притесненията ми идват и от това, че като е недоносено детето, може би го "подценявам" така да се каже. Т.е. си мислех да не би да го съжалявам прекалено и да трябва "да го натискам" да учи и да се занимава повече. Но доколкото чета съветите ви май няма полза от подоби методи /както и аз си мислех/.
Както и сама си си направила извод, не трябва да "натискаш" едно дете да учи, още по-малко на 4-годишна възраст. Въобще насилването за учене, независимо на какво години е детето, само би могло да усложни нещата и да доведе до неблагоприятен ефект. Момичетата са се изказали много компетентно, нямам какво повече да добавя.
Относно писането на буквите- нека ги изписва сега както намери за удобно. А в първи клас, като започнат ръкописните букви, ще си ги изписва както госпожата показва, за да могат гладко да се сливат буквите в думи. Имала съм дете левичарче- не се затрудняваше. Но може и да си е до дете.

Общи условия

Активация на акаунт