Пости 2013

• 82 919
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас / UK
Аз да попитам,шоколада и шоколадовите изделия стават ли за постите?

# 286

Зависи. Трябва да четеш съдържанието. Има черен шоколад в Пикадили, някаква тяхна марка си е, който е напълно постен.

Морска звезда, на първа страница има календар, който ще ти е много полезен  Peace

# 287
  • София
... След Сирни заговезни, тези млечни продукти, трябва ли да отпаднат от дневното меню до приключването на поста?

Да ! След Неделя Сиропустна (сирни заговезни) от храната се изключват млечните продукти и яйцата. Тоест приключва се с всяка животинска храна с изключение на Благовещение и Цветница, когато е разрешено консумацията и на риба.

Ориентирайте се по календара публикуван в заглавния пост на тази тема.

# 288
# 289
Мерси за отговорите.  Прегледах календара, но не ми стана ясно и друго. Има означени дни за постене с олио. Да го разбирам ли, че само в тези дни може да се приемат храни, приготвени с олио, а в дните на строг пост, не се приемат такива храни?

# 290
  • Бургас / UK

Зависи. Трябва да четеш съдържанието. Има черен шоколад в Пикадили, някаква тяхна марка си е, който е напълно постен.

Морска звезда, на първа страница има календар, който ще ти е много полезен  Peace
Охх ще потърся да видя,незнам как ще преборя любовта си към шоколада,ама ще се опитам.Този черния хич не ми е готин,но ще трябва някак си да се разберем с него  Mr. GreenДнес готвих булгур с гъби,стана огън ooooh!Много го заобичах този булгур,вече почти не ям ориз,а беше една от любимите ми храни Mr. Green
Това за олиото и мен ме вълнува  newsm78

# 291
Честно,олио не ползвам-само зехтин.
Моля ,за извинение но да попитам все пак-03,05,2013г. е отбелязано ,че не се яде и пие-защо точно този ден е толкова строг?

# 292
  • София
Мерси за отговорите.  Прегледах календара, но не ми стана ясно и друго. Има означени дни за постене с олио. Да го разбирам ли, че само в тези дни може да се приемат храни, приготвени с олио, а в дните на строг пост, не се приемат такива храни?

През първата седмица от великия пост (тази година почва след другата неделя т.е. от 18-ти март) и на велики понеделник, велики вторник и велика сряда се пости с храна, която е приготвена без никакви мазнини.

Моля ,за извинение но да попитам все пак-03,05,2013г. е отбелязано ,че не се яде и пие-защо точно този ден е толкова строг?

На Велики петък когато си припомняме разпъването на Христос на кръста не се яде нищо. Тази година Велики петък е на 03.05.2013 год.

# 293
Става въпрос за Велики Петък - денят, в който се възпоменава Голготската жертва на Христос.
Тогава, който може не приема никаква храна и не пие вода, но се допуска "за немощни и престарели - хляб и вода".

Досега и аз не съм успявала да спазя напълно това правило, но мисля, че не е грешно да се подкрепиш с хляб и вода, когато не можеш да издържиш физически. Да не говорим, че през Страстната седмица има доста дълги богослужения сутрин и вечер, за които е необходима и доста физическа сила.

# 294
Благодаря Ви от сърце!

# 295
........................................

Когато се казва, че в някои дни се забранява консумацията на олио, се има предвид всякаква мазнина, не конкретно олио – не се разрешава нито зехтин, нито рапично масло, нито олио от слънчогледови семки, нито каквато там растителна мазнина съществува. Това е една по-строга степен на пост и е предвидена само за определени дни.

Дядо Хаджия, тази закваска е някаква ваша селска подобрена  Wink  Тук имаше голяма тема за натуралните закваски, но не си спомням някой да споменаваше такава с кисело мляко, т.е. не е съвсем традиционна. Аз лично съм на мнение, че и капката катран разваля кацата с меда. Друг принцип, които съм възприела, е като се чудя за едно нещо може или не може – прилагам стеснително тълкуване, казано на юридически език, т.е. по-добре да се предпазим от възможността за грешка, все пак постите са само кратък период от време, като свършат - има време да се пробват всякакви съмнителни работи  Mr. Green Peace

# 296
Без да искам волно ,ограничението за олиото съм го спазвала.
Беше ми неудобно да напиша,че зехтин ползваме за туршия или прясна салата.За друго не.Значи при мен е лесно. Embarassed

# 297
  • София
...
Дядо Хаджия, тази закваска е някаква ваша селска подобрена  Wink  Тук имаше голяма тема за натуралните закваски, но не си спомням някой да споменаваше такава с кисело мляко, т.е. не е съвсем традиционна. Аз лично съм на мнение, че и капката катран разваля кацата с меда. Друг принцип, които съм възприела, е като се чудя за едно нещо може или не може – прилагам стеснително тълкуване, казано на юридически език, т.е. по-добре да се предпазим от възможността за грешка, все пак постите са само кратък период от време, като свършат - има време да се пробват всякакви съмнителни работи  Mr. Green Peace

Значи тя закваската също си има свои особености по различните краищата на страната. По принцип на домашната закваска основната бактерия е млечно киселата и вероятно някога бабите са открили че млякото спомага. Освен това на село се работи по пълна безотпадъчна технология. Цвиката от водата останала от сиренето, кашкавала и изварата не се изхвърля, а се използва я за саламурата на самото сирене, я за месене на „луксозен и деликатесен“ хляб.

И тъй като киселото мляко се използва само в самото начало и след това при подхранването вече го няма, а пък да не говорим, че при по-нататъшното поддържане въобще вече не участва, за себе си аз приемам, че тази закваска не противоречи на моя пост (то иначе всяка закваска е с млечно кисели бактерии и трябва да я отречем изцяло).

Поставих обаче въпроса за да чуя и вашите мнения.

А иначе темата за закваските я следя, но рецептата не съм я споделил още, защото исках още веднъж да проверя, че действа (правил съм я преди 3 или 4 години, когато открихме една тетрадка на баба ми с рецепти).

# 298
# 299
  • София
Здравейте!
Тази година и аз съм решила да постя.Ще следя темата.
Поздрави на всички

Общи условия

Активация на акаунт