Пости 2013

• 83 141
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
и ние у дома сме на домашен хляб, но в хлебопекарната, а отгоре не го мажем с нищо

иначе да попитам - за другата седмица, когато е строг поста, може ли някои идеи за бърза закуска или за обяд, когато сме на работа - без олио почти нищо не ми идва като идея, да не кажа нищо; когато постя, закусвам например препечена филия с олио, наръсена с риган и резен домат, но другата седмица и този специалитет ми отпада от менюто и вече съм в шах какво ще ям

# 346
  • Sofia
Мога да ти предложа да си направиш някакъв пастет с авокадо - може да се направи и в по-голямо количество за два-три дни.
Първи вариант: 1бр. авокадо, 1 бр. домат (може и от консерва), 1/4 глава лук, магданоз - всичко се смила или намачква
Втори вариант: 1 бр. авокадо, 250 гр спанак, 1 лимон (обелен и изчистен от семките - пак се смила всичко

На този принцип може да се направи и нещо като постно кьопоолу или лютеница - печени чушки, тиквичка и патладжан (може от консерва) + морков.

# 347
Аз правя авокадо, тиквичка, чесън, сол, копър.
Авокадо, слънчогледови семки, пак подправки на вкус.
Авокадо, орехи, коприва/спанак, подправки
хумус с авокадо, за да не слагам зехтин
авокадо, тофу, чесън, сол, магданоз
слънчогледово семе, ряпа, лимонов сок, копър, тахан, босилек, сол
орехи/кашу, червена чушка, лимонов сок, ленено семе-смляно, кимион, сол,

# 348
Благодаря за темата, ние също се включваме с мъжа ми и ще ни е за първи път! Simple Smile С интерес ще ви следим! Simple Smile

# 349
Искам да ви попитам, защо пише, че Великият пост започва от 18 март, а от 11.03 не трябва да се яде месо ли? newsm78

# 350
MiMet0p, точно така. От 11 март се спира консумацията на месо, а от 18 март започва Великия пост. Simple Smile

# 351
  • София
Като говорим за следващата седмица мисля да изпреваря календара и да споделя с Вас, че при мен тези пости ще са повод за експериментиране с нахут и овесените ядки. Ето ви едно предложение например без олио и мазнина:

[Кликнете върху снимката за да я видите голям формат]

Значи това са шницели на основата на фалафелите. Основата е - сварен нахут към него са добавени: сурови ситно рендосани картофи, кромид лук, сварена царевица и един морков. Сгъстител този път бяха царевично и нахутено брашно, а подправките сол, кимион, черен пипер, мащерка и риган.

Оформяте на шницели, нареждате в тава с хартия за печене и ... печете. Аз лично си ги харесвам по препечени, а вие както искате. А да ... може да изпечете като цял тънък блат и после си го режете както поискате. А пък ако искате си направете пица направо.

Подобна идея съм давал в предходните теми ама направени пък с овесени ядки.

# 352
Приветствам предложението да си направим меню за първата седмица на строг пост Peace.
Предлагам рецептите без олио да маркираме в зелено, за да се отличават Laughing.

дядо хаджия, твоите шницели ще бъдат номер едно в менюто ми. Още повече, че ще мога лесно да ги пренеса в кутия за сандвичи до работното ми място.

Представям си какво любопитство ще предизвикам Laughing.
Казвам го не случайно, защото съм забелязала, че храната ми през пости винаги става предмет на голям интерес и любопитство от колегите Laughing.
Случвало ми се е всеки да иска да ми опита яденето и от много "опитване" да си остана гладна.  Joy Joy Joy

Моето строго-постно меню от предишни години не се е отличавало с голямо разнообразие.
Обикновено си приготвям пасирани крем супи - картофена, морковено-картофена, от тиква, от червена леща.
Традиционно си правя и гювеч от зеленчуци без олио, в който обикновено препобладават картофите.

А иначе любимата ми храна за строг пост си остават печени небелени картофи, нарязани на половинки или четвъртинки, поръсени със сол и чубрица, като още топли леко ги намазвам с чеснова кашичка за аромат..
Друга любима бърза храна за строгия пост ми е: салата от нахут/фасул с червен лук и червена чушка.
Сандвич от домашен хляб с червена печена чушка или пастет от зеленчуци също е добър и лесен вариант за хранене на работното място.
Непременно ще пробвам предложенията на Katarin X. и Tari Tasartir Peace.

# 353
  • София
simapatikonia напълно приветствам предложението ти.
Ще помисля и аз за някакви предложения.

# 354
  • The point of no return
Една бърза, лесна и много вкусна рецепта без месо Simple Smile

Картофи със сирене и копър на фурна

Настъргват се на едро ренде около кг картофи. Слагат се в намазненана тавичка, добавя се натрошено сирене, настърган кашкавал, пресен копър, подправки на вкус, 250-300 мл прясно мляко. Като е почти готово ястието, се прави заливка от 3-4 яйца и 250-300 мл прясно мляко. Отгоре може да се сложи допълнително кашкавал по желание. Става много вкусно  Peace

# 355
Ама в тази рецепта,която изглежда супер вкусна има кашкавал,прясно мляко,сирене и яйца.Става ли за пости? newsm78

# 356
Taзаи рецепта с кашкавала е подходяща само за тази седмица koгато са разрешени всички храни без месото.От следващата се изключват и млечните.

Аз да питам,простете ако е казвано,риба може ли тая седмица?

# 357
Аз да питам,простете ако е казвано,риба може ли тая седмица?

Да ,може млечна храна ,яйца и риба тази седмица.

За строгият пост без олио много обичам да си варя картофки и докато са още топли нарязвам стерилизирани краставички ,даже слагам и малко от сокчето . Много ми е вкусна тази салата. По желание може да се добави  копър и сварени гъбки .

# 358
Ivaila1302 и аз съм фен на тази салатка, много е вкусна:-)

ето една интересна статия:
http://www.dar-center.com/article/?article=1482

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 10:41 от petiasd

# 359
Симпатикония,добра идея!
Искам да ви питам, аз след като имам проблеми със стомаха-гастрит,колит,може ли да постя само като спра месото.Един отец ми каза на времето,че ,ако човек има такива проблеми му се позволява да пости по този начин.И само последните 3 дни да яде само храни от растителен произход.Не знам дали може обаче за Великденския пост,тъй като е най-строг!?Някой има ли представа???

Общи условия

Активация на акаунт