Пости 2013

• 83 012
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Закуска, която дава енергия и в същото време е полезна е овесени ядки с мед и ябълка. Не съм ги пробвала, но бих ги направила така: накисвам ги в малко топла вода, докато се абсорбира, след това прибавям мед, ябълка или някакви сушени плодове и ядки.

# 361
Обичам овесени ядки и ще ги използвам в поста. Тази седмица за закуска ги ям с кисело мляко. Другата седмица пак ще закусвам с овесени ядки, но с вода и малко захар.

Медът не е ли животински продукт? Позволен ли е?

# 362
  • В царството на игрите:)
Медът не е ли животински продукт? Позволен ли е?
Медът НЕ е животински продукт!!!!Кое да му е животинското? Rolling Eyes

# 363
Не знам. Затова питам. Като се замисля, произходът му е растителен. Мисля, че съм чела някога, че не може и затова се въздържам.
 Whistling

# 364
Бързам да споделя една хубава статия за поста, на която попаднах тази вечер и се връщам да ви чета Laughing.

Искам да ви питам, аз след като имам проблеми със стомаха-гастрит,колит,може ли да постя само като спра месото.Един отец ми каза на времето,че ,ако човек има такива проблеми му се позволява да пости по този начин.И само последните 3 дни да яде само храни от растителен произход.Не знам дали може обаче за Великденския пост,тъй като е най-строг!?Някой има ли представа???

kati4ka, ти сама по-добре знаеш, кои храни дразнят стомаха ти, а и не всички постни храни са дразнещи... Твоето заболяване ти налага достатъчно ограничения в храната, за да изтезаваш себе си със строго спазване на поста по канон. Не случайно се казва, че постът е за здравите (имам предвид телесно, а иначе духовно всички сме болни). Пък и си мисля, че при поста най-важното и ценното е усилието и волята да се самоограничиш в нещо, пък било то и любима постна храна Laughing.

Бих те посъветвала да си направиш самопреценка на възможностите си и като си наясно с това какво можеш да понесеш като тежест на поста, тогава поговори със свещеник, като имаш готовност да изпълниш и неговите съвети. Така от една страна ти сама ще си наложиш ограничение в храните (ще има личен подвиг), а от друга свещеникът допълнително ще ти наложи правила за постенето (ще смириш твоята воля пред чуждата).
По този начин ще имаш двойна полза и постенето ще ти донесе удовлетворение, а това вярвай ми е най-голямата награда, която дава постът.

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 21:09 от simpatikonia

# 365
  • София
Да се включа и аз с въпрос Simple Smile

На няколко места ми казват различно правило относно мекотелите - миди, охлюви, скариди...
1) те са безгръбначни и могат да се ядат през цялото време на пости
2) те са като рибата - само в разрешените дни

Вие какво мислите по този въпрос?

# 366
Simple Smile И аз искам да попитам ОТНОВО Simple Smile Тази седмица не можем да ядем олио ли? а този строг пост с жълтия цвят какво допуска? Simple Smile Извинявайте, че съм толкова невежа.. newsm78

А вчера направих картофена манджичка с зеленчуци, но  прибавих ОЛИО, сбъркала ли съм? Какво мислите да приготвите днес?

# 367
Simple Smile И аз искам да попитам ОТНОВО Simple Smile Тази седмица не можем да ядем олио ли? а този строг пост с жълтия цвят какво допуска? Simple Smile Извинявайте, че съм толкова невежа.. newsm78
А вчера направих картофена манджичка с зеленчуци, но  прибавих ОЛИО, сбъркала ли съм? Какво мислите да приготвите днес?

Не знам какво значи жълт пост. Но доколкото знам тази седмица е разрешено млечна храна ,яйца и риба- дори сряда и петък по подразбиране може и олио.Другата седмица пет дни- понеделник ,вторник ,сряда ,четвъртък и петък е строг пост и тогава е без всичко изброено и без олио - допуска се само растителна храна.

Много е лесно за ориентиране ,ако се отвори първа страница на темата и там има календар с оцветени дни за поста.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 12:19 от Ivaila1302

# 368
Мили постещи, прегледах първия пост и видях, че има рецепти. Изненадах се като видях моя рецепта, но повече се изненадах, че не намерих прекрасните рецепти на Дядо хаджия- спомням си фалафели, хумус, може би и други разядки, пататници. Късно ли е вече да се добавят? Сега се ровя в неговите постове, но не ги откривам. Мисля, че ще е полезно за всички Peace

# 369
  • София
Мили постещи, прегледах първия пост и видях, че има рецепти. Изненадах се като видях моя рецепта, но повече се изненадах, че не намерих прекрасните рецепти на Дядо хаджия- спомням си фалафели, хумус, може би и други разядки, пататници. Късно ли е вече да се добавят? Сега се ровя в неговите постове, но не ги откривам. Мисля, че ще е полезно за всички Peace

Ама аз никога не съм готвел по рецепти бе хора. Следователно не съм и публикувал такива. Даже ония ден се изпокарахме във фейсбука щото качих едни козунаци от тесто, в което има картофи и крема сирене и дамите, които не ме познават се сърдят мислейки си, че отказвам да им дам рецептата.

Така че ако има нещо питайте на лични, да не оспамваме тука темата.

# 370
blackisback разбира се ,че не е късно.  Hug

Да се включа и аз с въпрос Simple Smile
На няколко места ми казват различно правило относно мекотелите - миди, охлюви, скариди...
1) те са безгръбначни и могат да се ядат през цялото време на пости
2) те са като рибата - само в разрешените дни
Вие какво мислите по този въпрос?

Преди време съм задавала същия въпрос към Отец и той ми е казвал ,че тези продукти могат да се хапват когато е разрешена риба в календара.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 12:41 от Ivaila1302

# 371
Е, примерни имаше. Сега си преписах шницелите от по- предишната страница. Но аз съм питала по време на Петровия пост за пататниците и имаше рецепта. И много апетитни снимки  Peace

Вчера да кажа, че ядох много вкусни фалафели  Rolling Eyes Много се амбицирах и ще си купя блендер. Сега пека катофките на Джейми Оливър. Правя ги без масло, само технологията на печенето я запазих, както и заливането с мащерка, оцет и зехтин. За вечеря ще задушавам зеленчуци.

# 372
  • София

Е да какво е съдържанието винаги съм посочвал, ама точни количества едва ли. Готвя по някаква странна интуиция и ако около мен не се навъртва жена ми да ме дебне какво правя, после като ме питат какво му тури почвам да се пуля.

# 373
Вегетариански сандвичи
Изпечете на скара или запържете няколко зеленчуци като тиквички, патладжани, лук и други и подредете между филийки хляб или върху листа от маруля и резени домати. Добавете вегетарианска майонеза или друг сос по желание.

Вегетарианска майонеза
Продукти: 3 супени лъжици лимонов сок, 1 / 2 чаша соево мляко,1 / 4 ч.л. сол, 1 / 4 ч.л. червен пипер,1 / 4 ч.л. горчица,6 супени лъжици растително масло
Приготвяне:Поставете всички съставки с изключение на олиото в миксер.  Смесете на най-ниската скорост.Прибавете постепенно-капка по капка олиото, докато сместа започне да се сгъсти. Продължавате смесването, докато сместта стане гъста и гладка. Прехвърлете в буркан и съхранете в хладилник.

# 374
  • На морето!
Записвам се при вас. Тази година за пореден път ще постя само аз вкъщи, но разликата е, че не съм на работа и ще се налага сама да си готвя. Преди поръчвах от специално меню в офиса, за мъжете вкъщи готвех с мръвки, а аз вечерях само салати, та този път ще ми е по-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт