Пости 2013

• 83 175
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Влизам, за да благодаря на БиянкаД. Вчера правих по твоята рецепта за супа от коприва лападена такава. Стана много приятна, лека и вкусна. Благодаря  Simple Smile!

Аз мисля първата седмица на поста да съм само на плодове и зеленчуци (евентуално). Включа ли хляб ще ми стане много по-тежко.

# 301
И аз мисля да съм 5 дена на плодове и зеленчуци, но ще е в седмицата на строгия пост.

# 302
  • София
Приемате ли нови попълнения?
Миналата година изкарах Великия пост, който спрях през Страстната седмица, т.к. разбрах че съм бременна. Тази година отново ще постя и много се радвам, че ви намерих! Виждам, че си споделяте доста рецепти, което ще ми е от голяма помощ!
Желая много здраве на всички и ще ви следя редовно!

# 303
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
и един уточнителен въпрос ако може - след Сирни заговезни, пише, че постът е строг - това какво означава? и без олио ли?

# 304
...
Дядо Хаджия, тази закваска е някаква ваша селска подобрена  Wink  Тук имаше голяма тема за натуралните закваски, но не си спомням някой да споменаваше такава с кисело мляко, т.е. не е съвсем традиционна. Аз лично съм на мнение, че и капката катран разваля кацата с меда. Друг принцип, които съм възприела, е като се чудя за едно нещо може или не може – прилагам стеснително тълкуване, казано на юридически език, т.е. по-добре да се предпазим от възможността за грешка, все пак постите са само кратък период от време, като свършат - има време да се пробват всякакви съмнителни работи  Mr. Green Peace

Значи тя закваската също си има свои особености по различните краищата на страната. По принцип на домашната закваска основната бактерия е млечно киселата и вероятно някога бабите са открили че млякото спомага. Освен това на село се работи по пълна безотпадъчна технология. Цвиката от водата останала от сиренето, кашкавала и изварата не се изхвърля, а се използва я за саламурата на самото сирене, я за месене на „луксозен и деликатесен“ хляб.

И тъй като киселото мляко се използва само в самото начало и след това при подхранването вече го няма, а пък да не говорим, че при по-нататъшното поддържане въобще вече не участва, за себе си аз приемам, че тази закваска не противоречи на моя пост (то иначе всяка закваска е с млечно кисели бактерии и трябва да я отречем изцяло).

Поставих обаче въпроса за да чуя и вашите мнения.

А иначе темата за закваските я следя, но рецептата не съм я споделил още, защото исках още веднъж да проверя, че действа (правил съм я преди 3 или 4 години, когато открихме една тетрадка на баба ми с рецепти).

Дядо Хаджия, съвсем встрани от темата, ама не разбрах как се прави това със скрития текст ...
Млечно-киселата бактерия и въобще бактериите нямат нищо общо с втасването на хляба. То се дължи на ферментация - или развитие на ДРОЖДИ, което пък изисква единствено високо съдържание на въглехидрати. По принцип се използва някакъв зърнен продукт с високо съдържание на въглехидрати, но в случая с твоята рецепта за тази цел се добавя и захар. Малкото количество мляко в рецептата според мен не играе никаква съществена роля, а просто се използва за да се поразтвори въпросната захар, затова и в последствие не се добавя повече.

Beeps, ако кърмиш, дори и с дохранване, не те приемаме в темата  Simple Smile
Към всички кърмачки, напиращи да постят - ако детето ви е под годинка и разчита основно на майчината кърма за набавяне на хранителни вещества - по-добре не постете. Ако е някое като моя, който като стана на годинка си хапваше кебапчета и за десерт се подслаждаше с цокане - тогава може, т.е. ако детето е захранено и се храни пълноценно с твърда храна. Приемането на млечни продукти от кърмачката всъщност изобщо не е препоръчително, но не стоят така нещата с месото. Няма да навреди ограничен пост - примерно в сряда и петък или някои дни от Страстната седмица.
Има моменти, когато на човек много му се иска да пости, но не бива - тогава това е за смирение, така са ми казвали.

Myriam, точно това означава, но само 5 дни и после чак през Страстната седмица.

# 305
  • София
Запис и от мен, да ви следя.
Миналата година изкарах за първи път пълния пост. Надявам се и тази година да мине така безпроблемно, благодарение на подкрепата, която ще си оказваме тук! Hug
Желая на всички леки пости!  bouquet

# 306
  • София
Ц! За съжаление не успяхме с кърменето, та си оставам при вас...

# 307
Приемането на млечни продукти от кърмачката всъщност изобщо не е препоръчително, но не стоят така нещата с месото.

Извинявай ако не съм те разбрала правилно, но какъв е проблема ако кърмачка реши да спре изцяло месото по време на постите?

# 308
  • София
 Няма никакъв проблем кърмачката да пости. Познавам доста веганки, кърмили успешно, какво остава 40 дни да не се приемат животински продукти.

# 309
  • София
и един уточнителен въпрос ако може - след Сирни заговезни, пише, че постът е строг - това какво означава? и без олио ли?

Точно след Сирни заговезни започва същинския Велики пост. Обикновено през първата седмица до петък поста е строг. След това идва Тодор ден след него Православната неделя и т.н.

# 310
  • София

Скрит текст:
Аз не говоря за самото втасване на хляба, а за приготвянето на кваса в който има млечно кисели бактерии.

# 311
Няма никакъв проблем кърмачката да пости. Познавам доста веганки, кърмили успешно, какво остава 40 дни да не се приемат животински продукти.

Точно заради това попитах. Аз не ям месо от 20 години и нямах никакви проблеми. Детето се роди живо и здраво и по никакъв начин не му се е отразило това, че мама не яде месо. А за ужас на околните, от половин година и дъщеря ми вече не яде никакво месо.   Grinning Whistling

# 312
  • София, града голяма
Здравейте,
Аз бих искала да попитам - на Тодоров ден, първата събота от същинския Великденски пост, все още ли е строг пост?

Желая ви успешни пости!  Grinning

# 313
  • София
Здравейте,
Аз бих искала да попитам - на Тодоров ден, първата събота от същинския Великденски пост, все още ли е строг пост?

Желая ви успешни пости!  Grinning

На Тодоров ден се допуска олио. Следете календара в първия пост.

===================================

Имам една молба, нека да се ограничим до кулинарната част на постите и да не си позволяваме да даваме здравословни съвети и да изместваме лекарите. Всеки организъм е индивидуален и това, че на някой някога му били разрешили да пости, това не означава че то се отнася за друг човек в същото състояние. Затова моят съвет въпроси от сорта „с такова заболяване съм, мога ли да постя“, „бременна ли съм - мога ли да постя“, „кърмя - мога ли да постя“, „с диабет съм - мога ли да постя“ и т.н. просто да се отнасят към лекарите и свещениците, а не тук.

# 314

Точно заради това попитах. Аз не ям месо от 20 години и нямах никакви проблеми. Детето се роди живо и здраво и по никакъв начин не му се е отразило това, че мама не яде месо. А за ужас на околните, от половин година и дъщеря ми вече не яде никакво месо.   Grinning Whistling

morska.zvezda, щом  си вегетарианка, значи е излишно е да те убеждавам за ползата от месото - пълноценен белтък, незаменими аминокиселини, растежни фактори, най-добра усвояемост на желязо и др. микроелементи, участва в синтеза на хормони и  т.н.
 Известно ми е, че  хората, които не консумират месо, компенсират липсата на тези хранителни вещества с прием и комбинации на храни като мляко и млечни, соя, други бобови, ядки. При кърмачките обаче нещата не могат да се решат толкова лесно, защото:
- Млечните храни, които са пълноценни протеини, са изключително вредни за малките бебенца, предизвикват жестоки колики и могат да отключат опасни алергии.
- Соята, нахута и другите бобови също предизвикват колики.
Остават сигурно още някакви източници на белтъчини и с таблица на хранителните стойности в ръка сигурно може да се скалъпи някакво компенсиращо меню, обаче не знам колко време ще може да се изкара на толкова еднообразна храна. Приемът на месо от кърмачката остава най-лесния и щадящ бебето начин за набавяне на горните изключително важни хранителни вещества.
Може да си от малкото щастливите майки, които не знаят какво е колики или неспокойно дете. Аз говоря обаче като майка на две деца, които имаха много тежки колики и алергии и всичко това успяхме да преборим с моята диета, изключваща приема на млечни, бобови и още няколко типа храни.

Общи условия

Активация на акаунт