Пости 2013

  • 83 159
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
Благодаря, simpatikonia! И аз ще наблегна на домашния хляб.

# 331
  • Мнения: 19
Аз също съм съгласна с мнението на Дядо Хаджия.  Peace

Понеже споменахте за хляба. Искам да попитам, с какво се маже отгоре преди печене?

# 332
  • Мнения: 129
Нали маслини и орехи може да се ядат всеки ден, с изключение на строгите пости.

# 333
  • София
  • Мнения: 8 497
Имам въпрос, свързан с хумуса. В повечето рецепти нахутът трябва да мине през блендер. Такова нещо обаче аз нямам. Става ли да го намачакам хубаво с онази джаджа, с която се правят картофите на пюре или не е достатъчно?

Първо го накиснете много продължително - от това той ще омекне. След това по възможност го обелете и накрая го намачкайте добре. Аз също съм ползвал пасатор, когато блендера ми беше счупен.

По повод един въпрос по-горе за хляба: възприема се за постен хляб с мая, но без яйца и мляко, така ли?
(Тази дилема винаги се развихря около Бъдни вечер, предполагам, че казусът е същия.)

Около Бъдни вечер спорехме за различните традиции, дали да е с мая или не. И тогава уточнихме, че няма канонични изисквания за това. Иначе всеки хляб без продукти от животински произход е постен. Сега ... за да избегна споровете, че маята е дрожди, следователно животни, обръщам внимание че църковните канони възприемат за НЕпостни всички гръбначни животни. Затова там охлюви, миди, октоподи и тем подобни за разрешени в някои пости.

Понеже споменахте за хляба. Искам да попитам, с какво се маже отгоре преди печене?

С най обикновена вода и олио.

# 334
  • Мнения: 2 551
Понеже споменахте за хляба. Искам да попитам, с какво се маже отгоре преди печене?

Домашният хляб, който приготвям в обикновена фурна не го мажа с нищо, но не пропускам да ползвам специална поръска за хляб от различни семена - сусам, маково семе.

Досега ползвах готова смес на една немска фирма с много сложно име Laughing. Самата смес се наричаше "Енерджи", но аз допълнително я "разреждах" с още ленено и ръжено брашно, защото ми идваше твърде солена на вкус. Сега нещо изчезна от пазара, та смятам да се захвана да правя ръжен хляб с квас. Ще се уча в движение, та да видим какво ще се получи Laughing.

Горещо препоръчвам домашния хляб - човек може да се засити и с една малка филийка, докато от купешкия хляб и няколко филии не вършат работа Laughing.

# 335
  • София
  • Мнения: 565
Нали маслини и орехи може да се ядат всеки ден, с изключение на строгите пости.
Мисля, че няма проблем да се ядат ядки и маслини дори по време на строгите пости. Разбира се, маслинките да не плуват в зехтин  Wink

 За мазането на хляба преди печене, освен това, което е споменал дядо Хаджия, аз мажа отгоре и с мед, разтворен с малко водичка, особено когато има поръска. Така тя не пада и става хрупкаво и леко сладко.

Последна редакция: пн, 11 мар 2013, 14:55 от Надето :)

# 336
  • София
  • Мнения: 8 497
....
Горещо препоръчвам домашния хляб - човек може да се засити и с една малка филийка, докато от купешкия хляб и няколко филии не вършат работа Laughing.

Маааааалко е плътничък и тежичък ръжения хляб , ама сега всеки си има косури.  Laughing

Ръжения го правя с картоф между другото и малко ми е по мек, въпреки че аз винаги го ползвам за тънко нарязани препечени филии.

# 337
  • Мнения: 2 551
Едва ли моят хляб ще е от чисто ръжено брашно...
Доколкото се познавам, ще забърквам някакви произволни смеси, докато се получи оптимално добър вариант. Харесваше ми тази смес "Енерджи", така че ще експериментирам - ръжено брашно, овесени и пшенични трици, ленено семе смляно на по-едро (не може да се нарече брашно), семена... Само да видя със заквасването как ще се справя. Чувала съм, че на квасения хляб му трябвало повечко време да втасва...

# 338
  • София
  • Мнения: 8 497
Едва ли моят хляб ще е от чисто ръжено брашно...
Доколкото се познавам, ще забърквам някакви произволни смеси, докато се получи оптимално добър вариант. Харесваше ми тази смес "Енерджи", така че ще експериментирам - ръжено брашно, овесени и пшенични трици, ленено семе смляно на по-едро (не може да се нарече брашно), семена... Само да видя със заквасването как ще се справя. Чувала съм, че на квасения хляб му трябвало повечко време да втасва...

Ами моята закваска много бързо се разви. Значи определено около 3-4 часа втасване не ти мърда.

# 339
  • Мнения: 2 551
Ами моята закваска много бързо се разви. Значи определено около 3-4 часа втасване не ти мърда.

Да, ще си предвидя време. Хубавото е, че сега идва пролет и температурите за втасване ще са все по-подходящи Laughing.

В този сайт също е добре обяснено как точно се прави ръжен хляб и закваска... Като гледам рецептите, целият пост няма  да ми стигне да опитам всички рецепти за хляб. Освен, ако не ям само хляб, разбира се hahaha.

# 340
  • Мнения: 1 110
Аз се страхувам да си направя закваска сама. Четох, че има доста гледане да не превтаса и т.н. ... все ми се чини, че ще го изтърва и така и не съм пробвала.
Иначе - откакто пека хляб в къщи (3 години, ако не са и повече) сме намалили приема на хляб почти наполовина.

# 341
  • София
  • Мнения: 8 497
Аз се страхувам да си направя закваска сама. Четох, че има доста гледане да не превтаса и т.н. ... все ми се чини, че ще го изтърва и така и не съм пробвала.
Иначе - откакто пека хляб в къщи (3 години, ако не са и повече) сме намалили приема на хляб почти наполовина.


За кваса има отделна тема, където наистина подробно е разисквано всичко !

# 342
  • Мнения: 784
По повод един въпрос по-горе за хляба: възприема се за постен хляб с мая, но без яйца и мляко, така ли?
(Тази дилема винаги се развихря около Бъдни вечер, предполагам, че казусът е същия.)

 Сега ... за да избегна споровете, че маята е дрожди, следователно животни, обръщам внимание че църковните канони възприемат за НЕпостни всички гръбначни животни.

Маята се състои от дрожди, а дрождите са гъби – т.е. дрождите са животни толкова, колкото и печурките. Тук въобще не може да става въпрос за някакъв спор постен ли е хляба с мая или не.

# 343
  • София
  • Мнения: 8 497
По повод един въпрос по-горе за хляба: възприема се за постен хляб с мая, но без яйца и мляко, така ли?
(Тази дилема винаги се развихря около Бъдни вечер, предполагам, че казусът е същия.)

 Сега ... за да избегна споровете, че маята е дрожди, следователно животни, обръщам внимание че църковните канони възприемат за НЕпостни всички гръбначни животни.

Маята се състои от дрожди, а дрождите са гъби – т.е. дрождите са животни толкова, колкото и печурките. Тук въобще не може да става въпрос за някакъв спор постен ли е хляба с мая или не.


Много благодаря за забележката.

# 344
  • Мнения: 1 110
дядо хаджия, знам я темата, чела съм и за това не си вярвам, че ще се справя Laughing.

Днес мисля да направя една кашкавалена пита. Бях взела рецептата от ресторантската тема, много сполучливо става. Има вкуса и вида на кашкавала пане, без да е до безумие мазно.

350-400 гр. настърган на едро кашкавал;
1 пакетче натурално царевично нишесте;
3-4 яйца;
1 ч.ч. прясно мляко;
сол (ако изобщо се налага) и чер пипер.
Изсипваме пакетчето нишесте в студеното прясно мляко. Разбиваме яйцата. Всичко се обърква в купа и се изсипва във форма за печене (ако не е с незалепващо покритие - намаслена и набрашнена). По желание може да се пуснат няколко парченца масълце отгоре.
Запича се до почервеняване в умерена фурна.

Задължително изчакайте да поизстине, за да нарежете, че иначе много се точи.
И да ви е вкусно  Hug.

Общи условия

Активация на акаунт