Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 58

• 48 504
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Атлантис, Галактика Пегас

# 511
# 512
     Не знам дали „дължината“ на брадите  (jupetrov7 пост 503)  предопределя и дължината на постовете, но ми си струва , че чета познати мисли изказани с по-различни думи. Не мога да разбера защо се противопоставят два сходни по произход и поведение образи –Хюрем и Ибрахим. Защо аналогични постъпки на единия предизвикват пълното одобрение сред едната част от пишещите, а идентичните постъпки на другия водят до пълното отрицание на решенията му (й). И двамата бранят позициите си с целия арсенал от оръжия, с които разполагат. Безпощадно, без капчица милост към противника. Впрочем колажът на anna3com е много точен – гледам се, а в отражението виждам само своя противник (или брат /сестра близнак). Всъщност има ли някаква разлика в мотивите и постъпките на двамата?! Може би, но тя е трудно уловима. Все пак къде минава границата между любов, лицемерие, преданост и предателство?! Изглежда няма такава (поне за двамата герои), а това ме натъжава. Според мен никой, ама наистина никой няма право, да отнема човешки живот и изобщо няма цел, която може да оправдае убийството. А убийствата бяха много и от двете страни, дори ми се догади от мирисът на кръв. Питам се защо двама човека избрани по техните достойнства стремглаво се опитаха да унищожат и малкото човещина, която можеха да съхранят.
     ПП  По принцип винаги съм подкрепяла постовете на fenkata1968 и Елена Алексиева защото (в моите „очи“) те са се отличавали с кристална мисъл и много добре обосновани аргументи. Никога не съм възприемала изцяло тезите им, но съм се възхищавала от  изчистеният им слог и логически аргументи. Не на последно място  е фактът, че защитават определено непопулярни схващания. Привличат ме нестандартните мнения, особено когато са поднесени по оригинален начин. Направи ми впечатление и поста на Dore Mi, много емоционален, но малко претенциозен и прекалено  екзенстенциален (според мен). Не мога да подмина   и постовете на denisass,   не знам поради липсата на нановар (не помня точното име)  или нещо друго мненията й придобиха особена свежест и индивидуалност.  Въпреки, че враждувате надявам се да приемете моите поздравления.  Peace
     Извинете ме за „дългата брада“. Следващия път ще я подстрижа.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 16:35 от eleaem

# 513
нея той не беше Велик Везир, не беше Ибрахим Паша- той беше оня рибар от Парга , с чистото сърце и малките мечти за спокоен живот с обичаната и обичащата жена- далеч от Династията, която му даде всичко и всичко му отне.
Изкушавам се да споделя и моето мнение! Simple Smile Simple Smile Аз не съм нито от Ибрахимките, нито от Хюремките, от от Нигярките! Laughing  Наистина впечатли ме този образ много, но с това не съм съгласна! Naughty ДА -Имаше любов от страна на Ибо, но точно това беше любовта на Великия Везир, а не на рибаря от Парга, там той беше господаря, а тя робинята, приласкаваше я и отблъскваше когато той реши, изискваше и заповядваше без да дава нищо от своя страна - дори и обяснение,съдеше я и наказваше, остави се да го боготвори и обича безрезервно без да се налага той да се старае или доказва - нещо което винаги му е липсвало в живота! С Нигяр той изживя мечтата си - да бъде толкова важен и значим за някого - повече от всичко на света, повече и от живота! С цялото си държание Ибо показваше, че обича като господар, като Бог - Нигяр беше просто една нещастна жена, чието идинствена награда бе дадената й възможност да го обича! Да не забравяме думите ми за Есма Нур - това дете е само мое!!!!!!!!– Не се подлъгвайте по само веднъж изречените думи пред брат му - че иска да замине с нея - това беше просто някакво успокоение, което той сам дължеше на себе си - един вид - ето имам и друга възможност! Ибо знаеше, че възможност да се върне назад няма - нито с Нигяр, нито без нея - той нигота не може да бъде отново рибаря от Парга - освен това Нигяр никога не е била достатъчно ценна за него, че да жертва нещо от живота си за нея!

# 514
Говорите за Ибрахим ... за неговото самозабравяне. Говорите за неговите слабости. Говорите за думите му... За Лъвоукротителя.

ЗАщо така сте вперили поглед в Ибрахим ?? Защото макар и огъня да пари, той все пак привлича нощните пеперуди. А в този филм няма по-голям, по-ярък огън от Ибрахим.
Не го разбирате - явно, след като тъй яростно отричате го.

Самозабравил се -- КОГА?? Султан Сюлейман сам му каза в прав текст: Тези, които ще ме следват, са ясни. Аз искам ти до мене да вървиш.
Нима Ибрахим поне веднъж забравил е, че султана е султан? НИКОГА. Но и носи с гордо вдигната глава онова, което СУЛТАНА настоя на раменете си пашата да поеме!!
Нима трябваше да ходи сгънат като мишка?

Слабостите му -- та кой ги няма? Да Ибрахим е властен, понякога арогантен, дързък ... Да, той е Ибрахим паша - Великият везир на Световният император и султан Сюлейман Хан!!! Грях ли е това? Такъв е. И носи свойте грехове. Не се отрича и дори не се брани. Няма да му пляскам, но и не ще отричам достойнствата които носи.

Думите му -- перфектен е!!! Дипломат в мозъка на костите си! Ей такива да защитаваха днес България! Така добре умее да борави с думите. Застанал срещу чуждите посланици как знае какво да облече, как да се държи, как с думи съвсем подбрани да ги смаже и да получи всичко!!!
Дипломация - когато водиш преговори всичко е позволено. Имаш една цел - да получиш договора, който те облагодетелства, без да дадеш прекалено много. Каквото трябва ще играеш, каквото трябва ще кажеш... Важното е да успееш!
Истината -- французите дадоха на пашата каквото им поиска. Не бяха щастливи и отидоха да се оплачат на султана ... а какво им каза той? "Оправяйте се с Ибрахим паша" а какво каза Сюлейман на Ибрахим ???? Това помните ли ? "Паргълъ, с теб не искам да се пазаря. Ти си много по-лош от мен" С усмивка му го каза и го потупа в задоволство от постигнатото.
Какво тогава за думите му имате предвид?
Да, той говори ... Но две неща нека да обмислим
- нима с някое свое действие показал е, че не зачита своя Господар?
- нима е толкова в несвяст, че не вижда седналия в дъното писар, и другите свидетели??

Лъвоукротител ....

НИма хюррем не иска точно тя да е в тази роля?? Това е нейната мечта! Драпа, бори се, дра, убива, плака, моли се, ... Единствено и само да бъде тя на мястото на тоз Паргълъ. Тоз същият, който в сърцето на султана неизменно място има!

Нейните думи, нейните действия, нейните СЛАБОСТИ ... те КЪДЕ СА???
Защо приемате тя да е лъвица, а отричате правото на ИБрахим да е такъв?
Защото той не се нуждае от вас. От вашата защита. Той е умен, политик, войн, любовник, МЪЖ. Той е бъдещето ... и сега пред султана още го плюят за неговата прогресивност - за масата, за книгите, за картините, за корабите, за дързостта да мечтае за Рим

А тя ... освен да тропа с крак друго може ли да стори? За да държи в ръцете си пашите създаде фондация. Кога прояви политическа мъдрост и виждане за държава? Кога направи някому добро заради доброто? Кога поиска нещо, което не е за нейното добро, не е облага?
Истината е, че характер има, но освен да иска друго няма ... Когато получи власт просто иска още ... Какво ще иска, когато нищо не остане?

Казвате, че тя е долу ... защо я подценявате? Защото дори да е вече на върха тя няма нищо! Нито Сюлейман е нейн, нито хората лежат пред нея ... Това, което тя (и вие) искате е Ибрахим паша да се пречупи! Да бъде ваш ... нейн. Не друг , не друго... НЕГО ИСКАТЕ. Благодаря Ви, че показвате къде е той, къде сте вие   bouquet

# 515
Мерием май е взела някаква награда

# 516
Говорите за Ибрахим ... за неговото самозабравяне. Говорите за неговите слабости. Говорите за думите му... За Лъвоукротителя.

ЗАщо така сте вперили поглед в Ибрахим ?? Защото макар и огъня да пари, той все пак привлича нощните пеперуди. А в този филм няма по-голям, по-ярък огън от Ибрахим.
Не го разбирате - явно, след като тъй яростно отричате го.

Самозабравил се -- КОГА?? Султан Сюлейман сам му каза в прав текст: Тези, които ще ме следват, са ясни. Аз искам ти до мене да вървиш.
Нима Ибрахим поне веднъж забравил е, че султана е султан? НИКОГА. Но и носи с гордо вдигната глава онова, което СУЛТАНА настоя на раменете си пашата да поеме!!
Нима трябваше да ходи сгънат като мишка?

Слабостите му -- та кой ги няма? Да Ибрахим е властен, понякога арогантен, дързък ... Да, той е Ибрахим паша - Великият везир на Световният император и султан Сюлейман Хан!!! Грях ли е това? Такъв е. И носи свойте грехове. Не се отрича и дори не се брани. Няма да му пляскам, но и не ще отричам достойнствата които носи.

Думите му -- перфектен е!!! Дипломат в мозъка на костите си! Ей такива да защитаваха днес България! Така добре умее да борави с думите. Застанал срещу чуждите посланици как знае какво да облече, как да се държи, как с думи съвсем подбрани да ги смаже и да получи всичко!!!
Дипломация - когато водиш преговори всичко е позволено. Имаш една цел - да получиш договора, който те облагодетелства, без да дадеш прекалено много. Каквото трябва ще играеш, каквото трябва ще кажеш... Важното е да успееш!
Истината -- французите дадоха на пашата каквото им поиска. Не бяха щастливи и отидоха да се оплачат на султана ... а какво им каза той? "Оправяйте се с Ибрахим паша" а какво каза Сюлейман на Ибрахим ???? Това помните ли ? "Паргълъ, с теб не искам да се пазаря. Ти си много по-лош от мен" С усмивка му го каза и го потупа в задоволство от постигнатото.
Какво тогава за думите му имате предвид?
Да, той говори ... Но две неща нека да обмислим
- нима с някое свое действие показал е, че не зачита своя Господар?
- нима е толкова в несвяст, че не вижда седналия в дъното писар, и другите свидетели??

Лъвоукротител ....

НИма хюррем не иска точно тя да е в тази роля?? Това е нейната мечта! Драпа, бори се, дра, убива, плака, моли се, ... Единствено и само да бъде тя на мястото на тоз Паргълъ. Тоз същият, който в сърцето на султана неизменно място има!

Нейните думи, нейните действия, нейните СЛАБОСТИ ... те КЪДЕ СА???
Защо приемате тя да е лъвица, а отричате правото на ИБрахим да е такъв?
Защото той не се нуждае от вас. От вашата защита. Той е умен, политик, войн, любовник, МЪЖ. Той е бъдещето ... и сега пред султана още го плюят за неговата прогресивност - за масата, за книгите, за картините, за корабите, за дързостта да мечтае за Рим

А тя ... освен да тропа с крак друго може ли да стори? За да държи в ръцете си пашите създаде фондация. Кога прояви политическа мъдрост и виждане за държава? Кога направи някому добро заради доброто? Кога поиска нещо, което не е за нейното добро, не е облага?
Истината е, че характер има, но освен да иска друго няма ... Когато получи власт просто иска още ... Какво ще иска, когато нищо не остане?

Казвате, че тя е долу ... защо я подценявате? Защото дори да е вече на върха тя няма нищо! Нито Сюлейман е нейн, нито хората лежат пред нея ... Това, което тя (и вие) искате е Ибрахим паша да се пречупи! Да бъде ваш ... нейн. Не друг , не друго... НЕГО ИСКАТЕ. Благодаря Ви, че показвате къде е той, къде сте вие   bouquet

Dore Mi, карай малко по-спокойно, та това е само един филм, пък бил той и на историческа тематика. Много рядко пиша, защото в повечето случаи някой вече е изразил мнение, припокриващото се с моето. Но толкова емоция наистина ме изуми. Колкото до Ибрахим - ами не, не го искам. Предпочитам Бали бей Wink

# 517
  • до най слънчевия бряг

Ако можех да правя колажи , щях да спретна  нещо такова ,Хюрем се гледа в огледалото и вижда Ибрахим.  

Аз направих обратния вариант  Laughing

Ани ,благодаря  ,че си превърнала идеята ми в колаж  Laughing  bouquet  bouquet  bouquet

Наистина , като се замислиш  , сценаристите ни ги показват  почти   като огледални образи - но аз снощи писах за това ,няма да се повтарям .

# 518
Здравейте момичета  Hug

# 519
  • ИЛИНДЕН
Сладурчета, дали излезе вече новият преведен епизод 81... Благодаря предварително !

# 520
  • Ruse, Bulgaria
82.Bölüm 2.Fragmanı

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 21:21 от Sinan Mustafov

# 521
А, защо в сцената където се прегръщат СС и Ибрахим на заден план се вижда Бали бей?  newsm78

# 522
Е,и питате защо Бали Бей-ами любимец всеобщ е. Joy
Кадъра е от по стара серия-това са спомени. Hug

# 523
  • Таралежът е птица упорита - докато не го ритнеш, не излита...
Толкова много енергия за един филм... Със сигурност има по- полезни посоки, в които да поеме Simple Smile)))
Както и да е.
Да кажа и аз за Хюррем и Ибрахим, а пък вие не жалете камъните после Simple Smile))
Ибрахим и Хюрем стартираха състезанието за надмощие от различни позиции - Хюррем беше просто наложница, а Ибрахим  - първият приятел на султана, а скоро след това и първият мъж в империята след султана. Ибрахим използва цялата си власт, за да смачка Хюррем и онова, което ще му се случи е лично негова изработка. Той изцапа ръцете на Хюррем с кръв, когато я затвори в онази стая на двореца му и я остави с една купа отровен локум и невинният Лео.
От този момент никоя емоция на екранният Ибрахим не успя да ме разчувства и всяко действие на Хюррем срещу него му е малко! Посееш ли ветрове, бурите са ти гарантирани!

# 524
Добра вечер!  Peace

eleaem , благодаря (днес е световният ден на думата ''благодаря") за последният ти пост! И не за друго, а точно защото не си съгласна с тезите ми (ни), но въпреки всичко ги четеш и осмисляш. Всъщност изобщо не съм очаквала някой от тук присъстващите да е съгласен с мен , дори и тези ''четири интелигентни жени" сме много - ние наистина защитаваме и се опитваме да разбираме непопулярната гледна точка, непопулярния герой, а това наистина не е лесно. Но пък е интересно - да надскочиш дребнавото, битовото, което  е трудно да се прости и да погледнеш от високо и да оцениш цялостно в мащаб....Бидейки с историческо образование (извините са претенциозността) съм свикнала да правя това. И неслучайно дръзнах да наредя Ибрахим Паша до Александър, Цезар, Наполеон. Защото всичките много си приличат - все  пълководци, стратези, завоеватели, доминатори; експресивни, екстравагантни, носители на новото, различното, с поглед в бъдещето. Великите личности като тях имат нещо наистина много дръзко, странно и необяснимо в характерите си, изглеждат така сякаш се самозабравят и отричат всичко. Но те просто имат своя гледна точка, своя позиция, те са..себе си. А това е най-трудното – и тогава и днес. И винаги се наказва..със смърт.
И понеже тук се подхвърлят разни цитати, кой от кой по-верен, нека и аз да сложа един, нищо че може да се окаже, че пак бъркам понятията..Все едно..не може всички да сме прави, да сме на едно мнение тук – точно това му е хубавото, да сме различни, цветни, с риск някои да изглеждат смешни и жалки..

Та : "Да бъдеш ограбен, излъган, заблуден, да, поведен по грешен път, подмамен, сетне подигран, и все пак при всичко това да гледаш надолу от висината на твоето по-голямо Aз и да се усмихваш, знаейки, че има една пролет, която ще дойде в твоята градина да потанцува в листака, и една есен, която ще накара гроздовете да узреят; знаейки, че ако дори само един от твоите прозорци е отворен на Изток, къщата ти никога няма да бъде празна...."

"Градината на Пророка" - Джубран Халил Джубран

И накрая понеже всичко тук се обяснява и ''показва''  с ‘’око за око, зъб за зъб’’ заради децата.., аз пък ще обърна другата буза..да видим..

А..и фрагман си имаме..толкова е тежко, че чак не се гледа..Това се казва реквием..

Общи условия

Активация на акаунт