За момичетата с диабет и/или хашимото

• 140 915
  • 972
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте момичета,
аз се изгубих защото много боледуваме, голиамата ми дъщеря, малката, сега аз, малката пак със сополи. Ужас. Както и да е.
За раждането да ви кажа. Казвам ви какво е било при мен, моето мнение. Но не искам да налагам мнение на никого. Решението за раждането е мн важно и трябва добре да го обмислите.
За каката - преди 7 години. МД -Дяволов. Следеше ме и Клисурски от МД (невероятен лекар и специалист страхотен човек). Термина ми беше на 25.07. Приеха ме на 5 ет последната седмица на май. На 31.05 след преглед ми казаха - утре раждаш! Няма обяснение защо, никой нищо не ти казва. Решиха че бебето е малко и ще е нормално а не секцио. На сутринта на 1.06 ми сложиха системи към 8ч. Нямах разкритие. Никакви признаци за раждане. Към обяд ми почнаха контракциите. Ужасни болки. Сложиха ми бускулизин в системата. Поразкъсаха ме за да имам разкритие и към 16ч почна раждането. Разказа ми се играта. Мн се измъчих. Нямах сили. Както и да е, извадиха я Габи - 2700 кг, 48 см. Взеха ми я. В интензивно. На системи. Беше с инфекция в коремчето. Не ми обясниха повече. Стоя в кувиоз 5 дни, после в слединтензивно. От 8- мия ден ми даваха да я храня. Опитвах да кърмя и да дохранвам с шише/ което доведе до провала на кърменето ми. 7 месеца дохранвах и кърмех и на 7 ми спря кърмата. Изписаха я на 11-тия ден. С епикриза. Нищо друго. Пишеше че след 1 месец имаме право на контролен за бебето. Отидох. Изведнъж тогава разбирам че е имала ИВК 1-2 ст. Това пише в епикризата, и аз невежа не съм обърнала внимание. Било Мозъчен кръвоизлив. От това че е родена преждевременно!!! Не било опасно, ще се разсее и т.н...Прегледа - една докторка ми хвърля бебето във въздуха и го премята като кукла - така се проверявали рефлексите! И казва - съмнение за ДЦП. Хайде в клиниката на Чавдаров. Тук ще спра. Ще ви кажа че детето ми е здраво, прекрасно, невероятно. Всичките онези неща са били съмнения за нещо си. Няма да ви разказвам за ада в който живях 1 година докато Габи проходи. Сега е прекрасно умно, диво, невероятно детенце, никога не е била по различна от другите деца.
казвам ви това за да ви кажа какво ми донесе на мен това /според мен ненужно преждевременно раждане. Измъчиха мен, измъчиха детето ми. Всичко е наред но тази година беше ад.

# 61
Дълго стана предното. Сега ще ви кажа за второто ми раждане. Пак МД. Д-р Гърчев. Съжалявам за избора си на болница и на лекар. Този път съм имала 6 см разкритие някъде 2 седмици по рано. И отидох уж за тонове, а д-ра вика аиде да раждаш. Та пак системи. Включиха ги към 11ч. Премериха ми КЗ - беше 4,3. И ми сложиха системите, машинката за тоновете и ме оставиха сама. И към 12ч усештам че ми е лошо. Да, ама няма никой. Не мога да мръдна от системите, нямам тел до мен, нищо. По едно време идва една акушерка - казвам и- паднала ми е захарта. И тя проверява някъде си...Връща се и ми вика- нормална ти е захарта -4,3. Казвам и да ама преди час беше. Сега ми е лошо! Тя пак излиза...Не знам колко време така. По някое време една лекарка дойде, казах и, помолих я да ми даде чантата, взимам си апаратчето - към 2 и нещо ми беше захарта, не помня вече. Взех глюкоза, тя ми даде и захар. Та така се грижат за диабетичките в МД!!! Както и да е, родих. Бързо мина, към 16ч си имахме бебе -3300кг 51 см. Казаха че се затруднява с дишането и ми я взеха. Вечерта отидох в интензивно да я видя. Беше на палатка да и подават кислород. Казаха че трудно диша. На другия ден отивам и нея я няма там. Откачих. Те я преместили в кркеватче ама докато разберат кое бебе, коя съм аз... От там нататък всичко с нея беше ок. Имаше инфекция! пак, незнайно каква откъде, АБ, тежка жълтеница. Но от 2-рия ден ходех да я кърмя, на 3-тия ден си я взех при мен на 12 ет. Изписаха ни след 5 дни.
За инсълина. Деня преди раздането бях сложила сутринта защото не знаех че ще раждам. После не сагах до другия ден. Докторката едно на МД дойде при мен няколко пъти, пита как съм и каза съяите дози като преди раждането. Правех ХИПО след ХИПО и без инсулин. Просто не слушайте лекар за КЗ и инсулин. Мерете по 100 пъти и в зависимост от КЗ внимателно с инсулина. За мен хипото беше проблем, доста по-малки дози слагах. Сега 10 месеца по късно съм почти същите единици. КЗ не  се оправя пълна каша е. Ендото ми казва да спра да кърмя, че хомоните ми са сбъркани. Аз не спирам да кърмя разбира се. Последния ми ГХ беше 8, преди това беше 10. Знам че не е добре ама се боря уж...
За избора на болница. Наистина не знам. Не мислия че МД са толкоз единствените за нас с диабет. Хем е мизерно, хем са дръпнати. НЕ ви казах че си платих избор на екип. Важно е да вярвате на доктора си, ако не ви принудят на много ранно раждане ще е супер. Ако бебето си отговаря на седмиците, ако КЗ ви е добре, къде е логиката да раждате месец по рано? За бебето е важно да му мерят КЗ няколко пъти след раждането. Били с малко по-ниска КЗ първите дни. По принцип за бебе КЗ е доста под 4 нормалната. В МД взимат бебето - казват им ДИАБЕТИЧЕТА. лепват им етикет!!! #2gunfire за поне 1 ден в интензивно. Не знам как е в други болници. Проверете. Суши–13 аз имам мн добро мнение за Вита. Попитай за неонатолога там. Има ли опит с бебе на диабетичка, може ли да реагира ако се наложи нещо.
Сигурна съм че ще сте добре момичета. Вие и бебетата. Заслужавате го. Всички ние. Късмет.
Извинявайте че беше дъло. Питайте каквото се сетите.

# 62
И аз не знам доколко е обосновано да се седи в болница толкова много време. Да извадят бебето в 7 месец без основателна причина е просто абсурдно. Кошмар. Много се радвам, че с първото ти детенце нещата са добре Simple Smile Секциата по принцип се правят около 2 седмици преди термин на майки без диабет. Преди аз да родя все ме стряскаха с разни истории и аз лично исках колкото може по-рано да извадят бебето. В девети месец вече не е страшно.
За Майчин дом не знам - разбира се, че има и други варианти за раждане, не са само там лекари. На моето бебе кръвната захар след раждането беше 1.5. Помня, че преди да родя разпитвах дали в неонатология ще знаят, че аз съм с диабет, че да проверят захарта на бебето Simple Smile Докторите много се смяха Simple Smile
След раждането и при мен бяха хипогликемии независимо от малкото инссулин, така че трябва да се внимава. Акушерките ми се караха много, че сама си нагласям дозите без доктор да ми е казал какво да правя, но истината е, че няма какво да чакаш доктор да те погледне там. Аз по принцип не вярвам на ендокринолозите много.

# 63
Момичета като чета това което сте написали и страха ми расте.Аз определено се отказвам от Майчин Дом не знам колко са компетентни в Селена но пак е частна болница и вниманието,обноските може би ще са по добри.Успех на всички.nj съжалявам че си преживяла тези кошмарни моменти но се радвам че и двете дечица са живи и здрави.А след като кръвната захар не спада не увеличаваш ли инсулина или тогава спада на какъв инсулин си колко слагаш.Вечер пада или се качва.

# 64
Момичета, направила съм грешка за термина за каката. на 25.06 беше, т.е. родих 25 дни по-рано!!! Не в 7 месец.
Но пак си беше рабно. ВаняА не се плаши, аз ти написах как беше при мен. Никой няма да рискува да те кара да родиш 2 месеца по-рано, но определено се стремят да е 2 седмици по рано. В МД има мн добри неонатолози. Ти ще си решиш най-добре. Мисля че ако продължаваш така с КЗ и бебето си е в норма ще си родиш около термин и всичко ще е наред. Не искам да те плаша. При мен не беше лесно, но ето че имам 2 прекрасни здрави деца! Всичко ще е наред. Обмисли си за разждането. Всеки ден раждат диабетички. НЕ се настройвай за проблеми. Може нещата да са наред. В часнаа би трябвало да са по-доби поне като отношение. Провери само за неонатолог, дали имат опит с бебе на диабетичка. Сигурна съм че навсякъде знаят какво да правят. Ти си подготви много лентички за около и след разждането, първите дни особенно. Потърси си таблетки глюкоза или пакетчета захар. Няма да ти се яде особенно в началото така че подготви неща които да те спасяват от хипо и да ти дават енергия. Ако пиеш сокчета, ябълки, бисквити... Друго важно не се сещам.
За мойта КЗ още е каша да. Сега съм на АБ за грипа който давал отклонения в резултатите на КЗ. Меря и все е около 20. МОже в мен да е проблема. Увеличила съм инсулина много. Сега съм на 5 инжекции - сутрин Лантус 8 + Новорапид 6, обяд Новорапид 7, вечер Новорапид 7 + Лантус 8. Лантуса ми е разделен за да е по голяма доза. Ако сложа повече от 8 Лантус вечер правя хипо нощем или рано сутрин. Като спра АБ след утре ще го мисля пак. ВаняА ако пак останеш без Новорапид ми пиши веднага. Аз винаги имам в повече!
Хайде хубав ден Simple Smile

# 65
nj имах такъв проблем с хипо сутрин към 3 или 4 часа а през деня ми беше все висока с високи дози инсулин пак не свалях тогава една мацка ме посъветва да пробвам да намаля лантуса и до обяд да не хапвам ако КЗ спада значи лантуса е много ако се качва е много.При мен падаше и явно съм получавала скрити хипо и след това отката е страшен.Слагах лантус 24 сега го намалих на 20 и захарта е почти идеална ако не прекаля с някаква храна.Надявам се да се оправят при теб нещата колкото се може по бързо.За сега Новорапид имам,аз мога да помогна с лантус ако имаш нужда.

# 66
При мен големият проблем е , че хич не усещам кога ми е висока захарта, да кажем 15 и кога ниска.
Една мацка с диабет тип А, родила януари в МД ми каза, че бебетата на диабетичките стояли в кувиоз първите 2 дни след раждането. И едва ли не , че нямам друг вариант за раждане и да ходя да раждам там заради неонатологията. На 11ти съм във Вита и пак ще разпитам АГто.
Новорапида мога ли да си го вземам от аптеката и на каква цена е? Питам защото по каса ми изписват Актрапид, а реално никога не съм го слагала, а слагам Новорапид. Но за 2 месеца ми свършиха и се чудя дали инсулин се продава свободно или?

# 67
До колкото знам инсулина се изписва само с протокол. Мисля, че на свободна продажба не може да намериш. Поне това знам аз. Аз съм на Актрапид и съм доволна нивата на КЗ са норми след като започнах да го слагам. Ако все пак става за едно две флакончета инсулин можеш да помолиш ендокринолога ти да ти даде.

# 68
 shushi_13 защо не си сменила портокола.Аз преди да забременея бях на Апидра но след това минах на Новорапид и смених портокола.А инсулин можеш да си купиш свободно поне аз съм си копувала когато не ми е стигал и ендото не е имала да ми даде.Новорапида мисля че е някъде около 16 до 20 лв.В зависимост от аптеката.А исках да питам какво е диабет тип А знам диабет тип 1 инсулино зависим и тип 2 на хапчета но за тип А не съм чувала.За контрол над диабета по време на бременност меренето е изключително много аз мера преди всяка апликация и след час и половина след храна.

# 69
Ваня, тип 1 е тип А, а тип 2= тип Б. За инсулина ми обясниха, че на всеки новоткрит случай, му се изписват първо 6 месеца по здравна каса човешки инсулини и едва  след 6 месеца можеш да минеш на друг вид инсулин. И така до юни си оставам на Инсулатард и Актрапид документално. А после ще родя и не знам дали ще кърмя, за да остана на инсулин или няма да кърмя и се връщам към Метфогамата.

# 70
Аз например също не си смених инсулина по здравна каса. Причината е, че бях на Лантус, а минах на Инсулатард - беше ме страх, че след като родя няма да ми върнат Лантуса, а Инсулатарда не го понасям.
Изобщо не ми се занимаваше с Касата и предпочетох да си платя сама Инсулатарда - трябваше ми около 1-2 флакона на месец (май към 11-12 лв. всеки) все пак, не е кой знае какво. Не беше кой знае какъв проблем и да го купувам свободно от аптеките.

# 71
А защо си сменила Лантуса?

# 72
А защо си сменила Лантуса?
Ами когато забременях, ме изпратиха веднага за наблюдение в Ендокринологията. Там всички доктори бяха категорични, че не мога да остана на Лантус по време на бременността. Този инсулин е доста нов и няма достатъчно клинични изпитания върху бременни жени.

# 73
Аз като забременях и на мен ми казаха че трябва да сменя Лануса с друг инсулин,но какво се получи започнахме с Левимир и стойностите в порядъка на месец и половина все високи смених ендокринолога сега съм при професор Павлов и човека ми обясни че Лантуса като действа 24 часа ми осигурява едно постоянно равнище на кръвната захар а бързия е за освуяването на въглехидратите сега съм си супер дано да продължава така.Забременях с ГХ 4,9 а като слагах Левимира за този месец и половина ГХ-то се качи на 7,3.

# 74
Лантуса вече официално е одобрен за употреба при бременни. За апидрата пише да се използва с повишено внимание при бременни, аз затова се чудя дали да не я сменям когато му дойде времето, но за Лантуса съм сигурна че може  Peace
Като ви чета за болниците и ражданията .. хм, взех и аз да се чудя много. Аз си мислех при следващо забременяване случайно директно да отивам при Дяволов и той да ме следи, после съотвено да родя при него. Много ми беше чудно като бях бременна предния път, исках да раждам при моята гинеколожка, тя обаче каза: Не, в МД. Диабетичките са там, имали опит, ала-бала.... Аборта пак там, няма да разказвам, че не е за разказване, ама си мислех после, добре явно там наистина е най-добре. Чела съм много хубави неща за Вита, но може би трябва да се пита дали в друга болница ще приемат диабетички... И друго бях чела си спомням, дори да родиш в друга болница, бебето пак се транспортира до МД, за изследвания. На мен лично ми е много мътно всичко, която мама  ражда най-скоро ще разказва кое как е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт