За момичетата с диабет и/или хашимото

• 140 916
  • 972
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте пак от мен! Simple Smile
Искам да попитам някой знае ли какъв е редът за получаване на заветните 1100 тест ленти за бременни ? Какви документи се носят в Здравната каса? Намирам информация само за стари години, за тази нищо не откривам. Благодаря на всеки отзовал се по въпроса!   bouquet

# 646
Привет,аз съвсем скоро си ги взех-просто ти трябва копие от картона на гинеколога и амбулаторен лист ,в който той да ти е написал пълна информация със заболяването и на плода също.Амболат.лист трябва да е в оригинал. Изпращаш ги заедно със здравната книжка или отиваш и ги носиш в здравна каса.Това е ,не е сложно.

# 647
Здравейте, бременна съм в 27г.с. вече. Това ми е 3-та бременност, за съжаление предните 2 са неуспешни, първото го изгубих в 36г.с., а 2-рото в 11г.с. Сега страха е огромен, имам инсулинова резистентност. Следя редовно КЗ, сутрин на гладно ми е добре, стойностите са ми между 4.2-5.5, като рядко са над 5. Преди две седмица си пуснах гликиран хемоглобин 4,5% ми е. Имам стойности на КЗ 2 часа след ядене който са от 7.2-8.3 това ме притеснява, защото от вчера тия стойности се задържат по-дълго. Като я проверя след 2ч. и 30мин. все още си стоят толкова или съвсем леко се е понижила, но не е в граници. Резултатите от обременяването ми с глюкоза са на гладно 5.2 на 60мин. 14.9, а 120мин. 5.3, което правих в началото на бременността. Сега не съм правила, ендокринолога ми изписа директно инсулин, защото от 2 изненадващи проверки след ядене си хванах КЗ 10.3 и 11.0, от тогава не съм имала такива стойности. Притеснявам се много за бебето, дали тези стойности му влияят или пречат. От днес започвам да слагам на обяд инсулина, за вечерта ендокринолога още не е казал, в понеделник ще се обаждам да казвам резултатите. Сутрин след закуска ми е добре захарта, проблема ми е все след обяд и вече, и след вечеря на 2-рия час все е около 7-7 и нещо, че и 8. Взех си глюкомера и лентите от здравната и следя по 10 пъти на ден. Въпреки, че ми казват, че тия стойности не са толкова високи, мен си ме притесняват и направо изтръпвам като видя резултат над 7, а като ядене ям по-много малко. Побърквам се много, на всяка хапка треперя, вече се притеснявам да не вдигам КЗ и от притеснение. Не знам дали пиша в правилната тема, но ще съм благодарна, ако се включи някой да ми каже, дали да настоявам за инсулин и вечер още от сега или да си изчакам понеделник, както и дали трябва да се притеснявам толкова с тези стойности на КЗ. Забравих да кажа, че ще слагам по 2Е инсулин, а в понеделник като се обадя на ендокринолога ще ми каже дали да го увелича или да си остане толкова.

# 648
Здрасти Валя! Разбирам те напълно, страхът е много голям и сигурно ще е така докато не се роди бебето. За твое успокоение ще кажа само, че аз като диабетичка с многогодишен стаж съм виждала какви ли не стойности на КЗ по време на бременността - до 15-20 са стигали. Мисля, че абсолютно всичките ми стойности час след хранене са били около или над 8. Сами по себе си тези стойности не са основание за загуба. Гликираният хемопглобин ти е много добре, стойности под 10 също са супер. Най-важното и единственото, което можеш да направиш, е да следиш КЗ постоянно (преди ядене, час и 2 часа след и ако се наложи - да коригираш с допълнителен инсулин. Можеш да обърнеш внимание и на диетата, ако вече не си - имай предвид, че въглехидратите са тези, които повишават КЗ. Аз поне това правех. Страхът обаче само ще ти попречи, така че него го зарежи Simple Smile
Стискам ти много палци този път всичко да е успешно до края!

# 649
Anathema Много ти благодаря   bouquet
Ендокринолога днес каза да продължавам по 2Е на обяд, ако видя завишаване на стойностите тогава ще се увеличи дозата, но за момента това е достатъчно, макар и минимална доза да е. Определено има разлика с инсулина, по - бързо си ми влиза в граници КЗ. Промених си малко и режима на хранене, възможно е и това да помага, явно не става с досегашния режим, поне това не ми е проблем, бързо свиквам  Simple Smile

# 650
Здравейте мами,имам един казус и въпрос- задължителен ли е прегледа от лекар специалист- детски педиатър за преглед на сърчицето на бебето до 20-та седмица -при положение че вече са проведени и минали 2 фетални морфологии с много добри резултати за нас диабетичките ?  newsm12   bouquet

# 651
gpesheva-според мен не е задължително,но ако това ще те направи по-спокойна отиди и на този преглед!Лично аз ходих само на феталните морфологии,но имах огромно доверие на лекарите,които  ги направиха!  Peace Едната беше във МЦ Фемина,а другата в МЦ Марковс.

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 09:32 от sunny:*kiss

# 652
gpesheva-според мен не е задължително,но ако това ще те направи по-спокойна отиди и на този преглед!Лично аз ходих само на феталните морфологии,но имах огромно доверие на лекарите,които са ги направиха!  Peace Едната беше във МЦ Фемина,а другата в МЦ Марковс.

И аз се присъединявам към мнението. Аз лично не съм правила ехокардиография, само 3 ФМ при Марков 2 и 1 във Фемина, беше достатъчно.

# 653
Здравейте,аз също направих 2 фетални морфологии и 2скрининга във МЦ Фемина при доц.Димитрова,но започвам да си мисля че всичко е за пари просто .И на двете фетални ми каза че са безупречни ,дори ме накара да пуска втори скрининг,незавимисо че първият беше с много добри показатели и с много малък риск за синдром за някакво заболяване.Димитрова ми каза: нека за всеки случай пуснем още един скрининг!?!? newsm12 И тогава си помислих че има причина за това ,но се оказа след като излезе резултата че ЯВНО е нямало никаква причина да повтарям изследването. Да ви призная нямам конкретен доктор да ми следи бремеността,имах уговорка с Димитрова да го направи,но след като лежах в МД по нейно искане-видях че явно изобщо не и се занимава да следи бременност,дори и незарбрах защо трябваше да лежа цяла седмица и да си плащам леглоден и в крайна сметка в епикризата ми бяха написали пълни глупости-нищо от насипасоното не беше вярно. Затова момичета ви питам дали изобщо да го правя това изследване -защото ще ми струва всепак около 100 лева,ако не е задължително и няма причина за това -да не го правя.Но аз лично вече започвам да си мисля ,че причина няма -просто искат да си привличат повече прегледи -ЧАСТНИ във Фемина. Тъй като мисля да се ориентирам към Токуда и ако се наложи по-нататък да си го направя там,а не да се окаже че просто съм си дала само ей така парите за излишни прегледи-назначени от докторица,която няма никакво отношение към пациентите,в което се обедих ЛИЧНО, лежейки в МД. Ужасно съм разочарована,дори може да се каже и потресена.Благодаря ви за отговорите.....аа за малко да забравя-тази консултация ми натърти Димитрова се правиЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ С ДИАБЕТ! Затова отправих първото си запитване във форума към вас. newsm12 newsm03

# 654
  • София
Хубаво е да се направи фетална ехокардиография дори да нямаш диабет  и индикация за проблем. Отявлени специалисти са д- р Маринов и Велковски в НКБ, а Маринов веднъж седмично преглежда в клиника Надежда.

# 655
Аз си направих и двете ФЕ в НКБ. От моя гледна точка втората е просто задължителна (тя е 36-та седмица или още по-нататък), защото ако се е получило задебеляване на междукамерната стена, което е вероятно при диабет на майката намесата трябва да е веднага след раждането, а не да се чака детето да прояви проблема и тепърва да се търси лекар. Просто, трябва да се знае предварително. Моите адмирации за д-р Маринов в НКБ - освен, че преглежда, обяснява много добре какво и защо го гледа, не останах с впечатлението за хвърлени пари на вятъра, както беше с фаталната морфология. В НКБ ФЕ е 60лв първата и 30 лв. втората

# 656
Здравейте пак от мен! Бременна 11 г.с., смениха ми инсулините на Новорапид и Левемир, но имам проблеми следобед. Всичко е наред с КЗ до 16ч, но изведнъж без да съм яла или само някаква салата следобед, в 18ч ми е 17,8! Подозирам, че имам нужда и от малка доза Левемир сутрин, за да покрива нуждите до 22 ч. Моля някой ако може да ми даде съвет ще съм много благодарна! Хич не ми се самолекува, но са празници и лекар няма как да намеря.. Мерси предварително!   bouquet

# 657
Здравей Dotmot,
защо ти смениха инсулина на Левимир? Какъв беше преди това? Аз не съм много запозната  точно с Левимира но знам че действието му е по-малко от 24 часа. Ако слагаш Новорапида на обяд към 12ч примерно и обядваш, до 16 ч- това са 4  часа би трябвало той да е изчерпал действието си – то е максимем 5 часа. Опитай да мериш след новорапида след 1 час след 2 часа след 3 часа след 4 часа и после след още 30 мин... Стойността на КЗ би трябвало да се е увеличила в зависимост от храната след около  час и половина два след хранене, после евентуално да спадне.... И после трябва да стигнеш до момент в който е плавна и почти постоянна - това ще означва че тогава вече новарида не действа. Ако трябва 3 часа след новорапида мери за 30 минути за да видиш кога КЗ спира да се променя. Всичко това трябва да е без друга храна, без много движение за да не се намесват и тези фактори. И това е ако базовия - при теб Левимир е с точната доза. Аз доколкото знам Левимира доста често налага слагане сутрин и вечер. Аз затова съм на Лантус. Има доста информация тук http://integrateddiabetes.com/ или направо си вземи книгата - има страшно много полезни неща в нея. Мисля че има и специална книга за бременни.
А възможно ли е между 16 ч и 18 ч да правиш хипо и да не го усещаш и да хващаш реактивна? На мен също стойностите вечер са ми трагични ....
Късмет.

# 658
Момичета привет,само един конкретен въпрос:вие витамини приемахте ли по време на бремеността и какви-специално за диабетици ли или по избор на лекаря? Ще се радвам да споделите мнения. newsm51 Heart Eyes

# 659
Момичета привет,само един конкретен въпрос:вие витамини приемахте ли по време на бремеността и какви-специално за диабетици ли или по избор на лекаря? Ще се радвам да споделите мнения. newsm51 Heart Eyes
Аз не, само селен след 5 месец по предписание на доктор. Бременността ми протече през лятото и есента и имаше достатъчно свястна храна.

Общи условия

Активация на акаунт