Да преправим старите мебели с любов - 19 тема

• 81 885
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
И аз съм имала един случай безир да не изсъхва, лепнеше си с години.

# 691
Абсолютно  Peace

# 692
  • София-в сърцата на моите деца
Абсолютно  Peace
И при мене още лепне след 5-6 години Sad

# 693
Ненавиждам безир. Въпреки, че и той е на основата на маслата. Гледам на него като на някаква страшна отживелица като блажната боя и яхтения /реактивния/ лак за подова настилка.
За външно според мен най-добрият избор е масло за дърво. Имаме доста външна дървения на вилата. Първо сдаде багажа това, което беше лакирано с яхтен лак Садолин - най-, по-, супер уникален и неповторим! Струваше майка си и баща си. Обаче още на втората година бая се беше пообелил. Големият проблем с външната дървения се състои в това, че все пак, изложено на атмосферните влияния, дървото доста повече търпи разширявания и свивания отколкото вътрешните дървени елементи. Като се "движи" толкова интензивно и променя обема си, лаковете и боите, поради това, че не са еластични, се напукват. В пукнатините, като проникне влага, се подкожушва. Накрая се обелва.
Маслото, за разлика от лаковете и боите, не създава твърд филм върху повърхността. То просто прониква в порите и защитава дървото отвътре навън, а не както другите - отвън навътре.
Вярно е, че имаме един барплот, който май вече чукна десетака. Навремето го намацахме с един остатък от някакъв съвсем прост български лак. И, тъй като имаше малко лак, се наложи да разредим доста, та да стигне за целия плот. На практика по-скоро използвахме този редкоч повече за да оцветим дървото, отколкото да го лакираме с цел предпазване от нещо си. Като го погледнеш, по нищо не личи, че е нанасян лак. Стои като едно почерняло /потъмняло/ от времето дърво, ама не е така. Може би има значение и това, че дъската е дъбова, а не чамова като гредите на навеса примерно.

# 694
толкова ме озадачихте... че звъннах на свекъра да ми каже какво пише на безира. Mr. Green Нали не мога да чакам аз до довечера да ида да видя.
Ми той сега не е като едно време... Не му правя агитка - просто се озадачих от съхненето
Ленен безир на Лакпром. Наистина изсъхна за няколко дни. Целта му е да попие в дървото и да извади жилките, в същото време е добра обработка за "вечни времена"

http://www.lackprom.com/produkti/details/91/17/%D0%91%D0%95%D0%9 … %D0%B5%D0%BD.html

но мъж ми каза че имало разни синтетични безири дето наистина може никога да не изсъхнат... Thinking

# 695
  • Пловдив
Имайте предвид, че ленения безир се нанася топъл. Не се будалкам, имаме дървена къща и от време на време я мажем.

# 696
  • Русе
Е, добре, но аз да питам за външните мебели и дървения. Правихме си нещо като пергола, мазахме я с лак на водна основа на Оргахим, харесва ми що годе, не седи баш като лак. Но пък имам сега едни столове и за тях се чудя. Ако ги намажа само с масло и ги вали дъжд, пече ги слънце, няма ли да се скапят съвсем бързо?

# 697
  • Бургас
Е, добре, но аз да питам за външните мебели и дървения. Правихме си нещо като пергола, мазахме я с лак на водна основа на Оргахим, харесва ми що годе, не седи баш като лак. Но пък имам сега едни столове и за тях се чудя. Ако ги намажа само с масло и ги вали дъжд, пече ги слънце, няма ли да се скапят съвсем бързо?
Навесчето в двора ни и чамово и намазахме първоначално със Садолин - за една зима нямаше и помен от лака. Миналото лято намазах с осмо - за сега не е мръднало и изглежда все едно сега съм го нанесла.

# 698
  • Русе
Засега при нас е ОК, есента го правихме. Замислих се тогава.

# 699
  • хасково
И ние имаме една голяма порта на двора от дърво-лакирано  и железен обков. Този лак така се е олющил. Не мога с виброшлайфа да го изчистя че обкова пречи. Ако зачистя на ръка с шкурка, ще остане някъде лак вероятно. Та какво  ще се получи,ако отгоре намажа маслото?

# 700
Остъргваш подкожушеното, дори не е нужно с шкурка. Може и с шпакла, колкото да паднат надвдигнатите люспи лак. Отгоре мажеш с масло. На следващата година, ако са се оголили нови участъци /които при първото омасляване са били все още покрити с лак/, минаваш пак с масло. Маслото се нанася пестеливо, като се разнася добре с натиск на четката напред-назад по протежение на жилките. Не е нужно да се плеска с обилно натопена четка на богато.
Аз точно така смятам да постъпя тази година с колоните на навеса, които съвсем са се олющили вече.

# 701
  • Русе
Добре де, но с маслото необходимо ли е всяка година да се омяслява, не ми се иска?
Имаме дървена дограма на къщата, преди на апартамента също. Първата, която сме слагали, е на 8-9г, изложена е постоянно и на дъжд (няма навес отгоре). Нищо му няма на лака, перфектен е. Последната дограма е с лак на ICA сатен, някакви наночастици и ...., първата пак беше с някакъв много хубав лак. Три пъти сме слагали дограма на тази фирма.

# 702
  • Бургас
Меги, дограмите ги лакират по съвсем друг начин - потапят ги във вани с лак под някакво налягане - не нанасят лака с четка като нас. И аз имам дървена дограма от десетина години и  не е мръднала, но като я поръчвахме това ми обясняваха за покритието

# 703
Здравейте и от мен, засега се записвам само и връщам да търся информация за боядисването на един стар диван с дървена рамка, който мисля да освежа в бяло и да направя на легло с нов матрак и подвижни възглавници. Покритието му е напълно запазено, като изключим потъмнели петна – от мръсотия, от старост и тн. Чудя се директно ли да го почистя и боядисам /и с какво точно – боя,  масло../ или трябва първо да се шкури, има лаково покритие...

# 704
  • Русе
Меги, дограмите ги лакират по съвсем друг начин - потапят ги във вани с лак под някакво налягане - не нанасят лака с четка като нас. И аз имам дървена дограма от десетина години и  не е мръднала, но като я поръчвахме това ми обясняваха за покритието

Знам, и аз съм я виждала ваната, но все пак е някакъв вид лак, затова си мислех. А сега понеже искам да направя разни неща, но все са за на двора и се чудя за маслото дали става за по-дълго време или да си купя примерно от този лак и да не се занимавам няколко години. Макар че лакът се нанася доста по-трудно от маслото. Абе мисля, но и ще снимам най-вече столовете да видите, че аз хич не им разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт