Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 160
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Днес напомних на счетоводителката ми , че имам да попълвам декларация за остатъка от 135 от 410 дни . Каза , че още днес ще я входира в НОИ . Elfita , каза ми , че ако до 15то число ми се занесе декларацията ще имам пари още този месец. Горе долу след колко дена знаеш ли? За май ще получа ли вече навреме майчински до 5то число на юни?

Законовият срок е 15 работни дни,но обикновено ги изплащат по-рано.Би трябвало май да получиш пари

# 211
Днес напомних на счетоводителката ми , че имам да попълвам декларация за остатъка от 135 от 410 дни . Каза , че още днес ще я входира в НОИ . Elfita , каза ми , че ако до 15то число ми се занесе декларацията ще имам пари още този месец. Горе долу след колко дена знаеш ли? За май ще получа ли вече навреме майчински до 5то число на юни?

Законовият срок е 15 работни дни,но обикновено ги изплащат по-рано.Би трябвало май да получиш пари
Hug .

# 212
  • Стара Загора
Здравейте! Началото на минала година бях в болнични, а от май месец започна да тече 45 дневния болничен за бременност и раждане. Днес от НОИ са ми преизчислили болничните, но не и отпуска от 135 до 410 дни за миналата година. Следва ли и те да се преизчислят и кога някой  може ли да ми каже.
Благодаря предварително   bouquet

# 213
  • Пловдив
Здравейте! Началото на минала година бях в болнични, а от май месец започна да тече 45 дневния болничен за бременност и раждане. Днес от НОИ са ми преизчислили болничните, но не и отпуска от 135 до 410 дни за миналата година. Следва ли и те да се преизчислят и кога някой  може ли да ми каже.
Благодаря предварително   bouquet

Какво разбираш под преизчислили?Какъв отпуск 135 дни от мин год?
Тепърва започват да ти текат 135 те дни и респективно 410 те дни обещетение за бр и раждане.То е с нова 24 м база.Болничните за общо заболяване са на 18 м база

# 214
  • Стара Загора
Под преизчислили разбирам преизчислили - получавам премии за минал период които съгласно декларация 1 са влезли в съответните месеци, които са ми базата за болнични и майчинство.Ти не си ме разбрала - става дума за миналата година. Болничните ми до септември 2012 са преизчеслени и изплатени / доплатени днес, а тези които са  от 135 ден не са изплатени. Обяснявам болничен преди 45 дни 18 лв., преизчеслен на 20 , болничен  от 45 дни преизчеслен от 19 на 30 лв. дневно обезщетение , а дневното възнаграждение от 135 ден който е започнал някъде септември 2012 още си е 19 лв. и не е преизчислено на 30 лв. , а базата все е едни и същи 24 месеца . Та въпроса ми е кога и дали ще ми изплатят разликата от 19 до 30 лв. дневно възнаграждение за септември 2012- декември 2012?

# 215
Имам следното питане.
В момента съм безработна, до август миналата година получавах 240лв /втората година майчинство/, после два месеца отпуск и четири месеца в Бюрото по труда, откъдето получавах минималния дневен размер обезщетение. При условие, че успея да започна работа преди 45 дневния болничен и изляза веднага, когато договора ми влезе в сила в 45дни болничен, как ще ми се изчислява обезщетението? Ще се вземе ли за база 240лв или ще се вземе това, което е било по трудов договор, въпреки че съм била в майчинство. И ако е първия вариант, 290лв ли е все още размера, който ще мога да хвана?
И фирмата, която ще ме назначи само здравни ли ще ми плаща 2г. или има разлика първата и втората година?

# 216
  • Пловдив
Имам следното питане.
В момента съм безработна, до август миналата година получавах 240лв /втората година майчинство/, после два месеца отпуск и четири месеца в Бюрото по труда, откъдето получавах минималния дневен размер обезщетение. При условие, че успея да започна работа преди 45 дневния болничен и изляза веднага, когато договора ми влезе в сила в 45дни болничен, как ще ми се изчислява обезщетението? 24 м назад от 45 дневния Ще се вземе ли за база 240лв или ще се вземе това, което е било по трудов договор, въпреки че съм била в майчинство. И ако е първия вариант, 290лв ли е все още размера, който ще мога да хвана? за втората година майчинство,месеците на борсата и месеците през които си била безработна ще се вземе МРЗ за периода.Не си спомням тогава колко е било.май го вдигнаха на 290 лв,да
И фирмата, която ще ме назначи само здравни ли ще ми плаща 2г. или има разлика първата и втората година?да,за двете години майчинство само здравни

# 217
Имам следното питане.
В момента съм безработна, до август миналата година получавах 240лв /втората година майчинство/, после два месеца отпуск и четири месеца в Бюрото по труда, откъдето получавах минималния дневен размер обезщетение. При условие, че успея да започна работа преди 45 дневния болничен и изляза веднага, когато договора ми влезе в сила в 45дни болничен, как ще ми се изчислява обезщетението? 24 м назад от 45 дневния Ще се вземе ли за база 240лв или ще се вземе това, което е било по трудов договор, въпреки че съм била в майчинство. И ако е първия вариант, 290лв ли е все още размера, който ще мога да хвана? за втората година майчинство,месеците на борсата и месеците през които си била безработна ще се вземе МРЗ за периода.Не си спомням тогава колко е било.май го вдигнаха на 290 лв,да
И фирмата, която ще ме назначи само здравни ли ще ми плаща 2г. или има разлика първата и втората година?да,за двете години майчинство само здравни

Благодаря ти, Елфита!

# 218
,Момичета здравейте!
Имам следния казус.. В момента съм на борсата иу ако не намеря фирма , в която да се запиша какво правя?
Спира ми обезщетението и си плащам сама здравните осигуровки?
Какво къде се подава при раждането на детето?Колко време взимам и какви пари?

Блгодаря ви!

# 219
Забравих да допълня,че имам около 7-8 години трудов стаж...

# 220
  • Пловдив
,Момичета здравейте!
Имам следния казус.. В момента съм на борсата иу ако не намеря фирма , в която да се запиша какво правя?
Спира ми обезщетението и си плащам сама здравните осигуровки?
Какво къде се подава при раждането на детето?Колко време взимам и какви пари?

Блгодаря ви!

Не пишеш и нямаш лентичка,от която да разберем бременна ли си?Родила ли си?На колко години е детето?От тези неща зависят и отговорите

# 221
Извинявам се..  Бременна съм в 25 седмица началото...
От миналата година октомври съм на борсата.. за 8 месеца.. като юни месец ще получа последното си обезщетение от борсата...
Нямам прекъсване на трудов стаж и какво писах имам около 7-8 години трудов стаж.
Ако не успея до края на другия месец да се запиша във фирма какво трябва да направя... , ако успея .. то е ясно,че ще си платя за времето, в което не съм била във фирмата ЗО ...

# 222
  • Пловдив
Извинявам се..  Бременна съм в 25 седмица началото...
От миналата година октомври съм на борсата.. за 8 месеца.. като юни месец ще получа последното си обезщетение от борсата...
Нямам прекъсване на трудов стаж и какво писах имам около 7-8 години трудов стаж.
Ако не успея до края на другия месец да се запиша във фирма какво трябва да направя... , ако успея .. то е ясно,че ще си платя за времето, в което не съм била във фирмата ЗО ...-ако си намериш фирма,ще си плащаш ЗО за времето на болничните и майчинството,а не за времето,когато не си работила.А ЗО за времето на борсата са ти платени от БТ.Дано да си намериш фирма.Първата година ще взимаш 310 лв,а втората 240 лв

Ако не си намериш фирма,оставаш на социалното майчинство-100 лв на месец за една година.Изискването за него е дохода да е под или равен на 350 лв бруто на човек от семейството.Предполагам влизаш в дохода.Ще получиш също помощ за бременност 45 дни преди термин,помощ за раждане 250 лв за първо дете,детски 35 лв на месец.Запиши се редовна студентка,магистратура или бакалавър /макар че за бакалавър вече може би е късно/,ако можеш и ще вземеш еднократна за студенти 2880 лв.
За всичко това подаваш документи в социалните по адреса ти на ЛК

# 223
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте Simple Smile

Имам следния въпрос - в момента работя на 4 часов работен ден, има ли значение за определяне на обезщетението при майчинство или пак се взимат 90% от сумата, на която ме осигуряват?

# 224
  • Пловдив
или пак се взимат 90% от сумата, на която ме осигуряват?

Да,смята се както на 8 часа,но на четири часа ще ти е по-малко осигурителната сума и от там обещетението.Затова 4 те часа не са за препоръчване в този случай.

Общи условия

Активация на акаунт