Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 696
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Здравейте, имам следния въпрос. Бременна съм в 8-ми месец, към септември се очаква да родя. Работя на трудов договор, но с 1-2 месеца не ми стига да направя тези 12 месеца ти друг стаж нямаш ли?колко ти е общия осигурителен стаж през целия ти живот , който искат да имам за майчинство, смисъл ще ги направя, но 2 месеца някъде след като родя. Та ще взимам 100 лева от държавата и 35лв детски 100 лв ще взимаш докато направиш стажа,след това от НОИ ще започнат да ти превеждат пари . Но една жена в НОЙ ми каза, че дори и когато съм в майчинство или болничен, то пак ми се води стаж, след като съм на ТД да,така е  Та въпроса ми е, до втората година ще имам много повече от 12 месеца, въпроса ми е дали поне за втората година мога да взимам минималното което е 240лв? втората година е 310 лв,а ти ще взимаш пари от НОИ и през първата година-след като направиш 12 м осиг стаж през целия ти живот ще започнат да ти превеждат Защото и без това тези 100 лева само първата година ги дават? Дано съм обяснила правилно.  newsm78

В момента съм в майчинство, детето ми е на почти 6 месеца, мога ли да почна работа на друго място например на 4 часа и да си остана в майчинство в другата фирма. Знам, че при гражданските договори може, а при трудовите как е?

да,можеш.важното е работодателят ти да е различен от този,от който си в майчинство

Здравейте ,ще може ли да ми помогнете отново....трудовия ми договор във фирмата,в която съм вече е станал постоянен и при евентуално съкращение на 17.юли <тогава е родено детето> ще ми дадат само 4 мес.платена борса щом ще е само 4 м борсата няма да е съкращение,а по взаимно съгласие и затова решихме да ме преназначат на друга длъжност за 10-на дни и след това да ме съкратят.Понеже аз в тази фирма съм фиктивно,въпроса ми е -какъв е минималния осигурителен доход за длъжността шоф1ор <извинявайте за буквичката> ,и колко ще трябва да заплатя за  10 дни ,като се има в предвид,че аз поемам цялата част от осигуровките?И по този начин наистина ли от НОИ ше ми отпуснат полагащите ми се 8 мес.платена борса,според трудовия ми стаж?Благодаря ви!

Да,тази врътка се прави и работи за борсата.Точно колко осигуровки ще платиш ще ти кажат от фирмата,защото зависят и от дейността на фирмата,не само от длъжността

Последна редакция: сб, 06 юли 2013, 21:18 от ♥Elfita♥

# 376
Ами малък мие стажа, защото съм на 20 и до миналата година учех. От юни миналата година работя, но с прекъсвания и няколко места съм сменила.

# 377
  • Пловдив
Ами малък мие стажа, защото съм на 20 и до миналата година учех. От юни миналата година работя, но с прекъсвания и няколко места съм сменила.

Събираш си всичкия осигурителен стаж,за да получиш 12 те изискуеми месеца.Дори да не ти достигат 1-2 м не е страшно.Просто за тези месеци няма да получиш обезщетение от НОИ,но след това ще получаваш

# 378

Събираш си всичкия осигурителен стаж,за да получиш 12 те изискуеми месеца.Дори да не ти достигат 1-2 м не е страшно.Просто за тези месеци няма да получиш обезщетение от НОИ,но след това ще получаваш
Супер, много се зарадвах от тази новина, аз мислех, ме ще взимам само една година по 100лв. Благодаря за информацията  Hug Hug Hug

# 379
  • Софиянка в Пазарджик :)
Здравейте копирам поста си от другата тема ако някой може да ми отговори на въпросите ,ще съм много благодарна.Още нещо искам да попитам този трудов стаж от 12 месеца,трябва да е само по трудов договор ли, тъй като имам и граждански няколко месеца?
Цитат
Здравейте,имам няколко въпроса,не зная дали тук точно трябва да попитам...
Бременна съм по трудова книжка имам над 12 месеца трудов стаж и до сега не съм се притеснявала,че няма да мога да вземам майчинство на това основание.Днес обаче реших с ПИК кода да проверя внасяните осигуровки и се оказва че има липси и сега нямам 1година по данни от сайта на ной.
В трудовата книжка за 2008 имам 7месеца и 24 дни-от 11.03месец до 04.11 месец -в сайта на ной
ми излизат данни от 7-ми месец 23-дни в осигуряване,но на осигурителен доход е записано 0.00лв
За 8,9,10 месец са по 130.00лв
и за 11месец са 20 дни в осигуряване и пак 0.00лв
Данни за предните месеци от 3-ти до 6-ти няма.
След това съм работила отново при този работодател през 2009година от 04.06.2009 до 13.10.09 за този период данни въобще не излизат в сайта.По книжка всичко е написано подписано  и подпечатано с печат на фирмата-Какво мога да направя в случая?Книжката ще ми послужи ли като документ удостоверяващ че съм работила през този период във фирмата но не са ми изплатени осигуровките,или е изгубена кауза ?Как се действа в такива случаи?
Много ще съм благодарна ако има някой който да отговори на въпросите ми и да ми даде съвет...
Благодаря ви,предварително 

# 380
  • Пловдив
Здравейте копирам поста си от другата тема ако някой може да ми отговори на въпросите ,ще съм много благодарна.Още нещо искам да попитам този трудов стаж от 12 месеца,трябва да е само по трудов договор ли, тъй като имам и граждански няколко месеца? гражданския не го броиш.гледаш там където си била на трудов договор или като самоосигуряващо се лице с фонд ОЗМ

За липсващите осигуровки търсиш конкретните работодатели и говориш с тях,да ти ги оправят.Ако не искат,пускаш жалба.Само трудовата книжка няма да ти послужи за стажа

# 381
Благодаря за отговора Елфита,ако няма резултат с търсенето на работодателя и жалбата ще получавам по 100лв докато натрупам стажа доколкото разбирам?Тази жалба къде трябва да я подам,и дали не е изтекъл давностния срок(предполагам само,че има такъв)Друго което сега ми дойде на ум...ако прехвърля майчинството на бащата,аз трябва ли и след прехвърлянето да остана на работата  по трудов договор??И ако се прехвърли на таткото сумата на каква база се изчислява моя доход за последните месеци или неговия,трябва ли пак да имам 12 месеца с осигуровки с ОЗМ или ако той ги има няма проблем?
  bouquet

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 13:56 от Questo sono io

# 382
  • Пловдив
Благодаря за отговора Елфита,ако няма резултат с търсенето на работодателя и жалбата ще получавам по 100лв докато натрупам стажа доколкото разбирам? да.Тази жалба къде трябва да я подам НАП ,и дали не е изтекъл давностния срок(предполагам само,че има такъв) не Друго което сега ми дойде на ум...ако прехвърля майчинството на бащата,аз трябва ли и след прехвърлянето да остана на работата  по трудов договор?? да,задължително.ако си без работа,бащата остава без майчинство И ако се прехвърли на таткото сумата на каква база се изчислява моя доход за последните месеци или неговия? тогава вече гледат неговия доход
  bouquet

# 383
  bouquet Благодаря отново за отговора,малко ми поолекна   Tired ,може би направо ще прехвърлим майчинството на таткото,той има много години трудов стаж,надявам се че ще може да се възползваме въпреки че аз нямам тази година, за да не чакам докато се натрупа моя.Последен въпрос,таткото от кога трябва да е на трудов договор,за да може да почне да получава,майчинство,както при мен 45дни преди термин или в момента на подаване на документите по прехвърлянето.И тези 45дни преди термин майчинство ли се водят или ще ги получа като болничен?

# 384
  • Пловдив
  bouquet Благодаря отново за отговора,малко ми поолекна   Tired ,може би направо ще прехвърлим майчинството на таткото ти като нямаш право на обезщетение няма и какво да прехвърлиш на таткото.може да му прехвърлиш след като направиш стажа.все пак задай този си въпрос официално на НОИ по мейл  и виж какво ще ти отговорят,той има много години трудов стаж,надявам се че ще може да се възползваме въпреки че аз нямам тази година, за да не чакам докато се натрупа моя.Последен въпрос,таткото от кога трябва да е на трудов договор,за да може да почне да получава,майчинство,както при мен 45дни преди термин или в момента на подаване на документите по прехвърлянето в момента на подаване на документите.И тези 45дни преди термин майчинство ли се водят или ще ги получа като болничен? след като нямаш стажа,няма да получиш 45 дневния болничен.или може би ще получиш част от него.зависи колко стаж ти липсва

# 385
Здравейте мацки
имам един въпрос при назначаване на работа фиктивно преди 45-я болничен преди раждане
във фирма примерно позиция сервитьор какво ще трябва да плащам на работодателя си !???
И ако започна да се осигурявам от сега мога ли да вземам болнични ,и работотдателя ще трябва ли да плаща нещо?
Много благодаря на Елфита и на всички които сте компетентни по тези въпроси !
ХУБАВ ДЕН ОТ МЕН  Hug Hug Hug Hug Hug

# 386
Вчера писах писмо до НОЙ и днес ми отговориха, но нещо не им разбирам писмото. Ето какво пише:

Archimed eProcess RECEIPT

Your e-mail
==============================================
Sent at:
07.7.2013 г. 12:52:00

Sent to:

Subject:

==============================================

was registered as document with registration index
96-3204-1/08.7.2013 г.

За повече информация посетете: http://archimed.ho.nssi.bg
 Като тръгна да влизам в посочения линк, не става, не го зарежда...  newsm78

# 387
  • Пловдив
Miimiiнka ,чакаш отговора.Според мен това е като отчет,че мейла ти е получен и ще се разгледа

имам един въпрос при назначаване на работа фиктивно преди 45-я болничен преди раждане
във фирма примерно позиция сервитьор какво ще трябва да плащам на работодателя си !??? ще ти кажат от фирмата.зависи от това на каква осигуровка те сложат
И ако започна да се осигурявам от сега мога ли да вземам болнични ,и работотдателя ще трябва ли да плаща нещо? да,след като отработиш 1 ден може да излезеш в болничен.за месеците в болничен рабоодателят ти ще плаща само здравната осигуровка 20,16 лв

# 388
Miimiiнka ,чакаш отговора.Според мен това е като отчет,че мейла ти е получен и ще се разгледа

във фирма примерно позиция сервитьор какво ще трябва да плащам на работодателя си !??? ще ти кажат от фирмата.зависи от това на каква осигуровка те сложат
И ако започна да се осигурявам от сега мога ли да вземам болнични ,и работотдателя ще трябва ли да плаща нещо? да,след като отработиш 1 ден може да излезеш в болничен.за месеците в болничен рабоодателят ти ще плаща само здравната осигуровка 20,16 лв

Здравната осигуровка не е ли различна сума, в зависимост от това на каква сума те осигуряват?

# 389
  • Пловдив
Здравната осигуровка не е ли различна сума, в зависимост от това на каква сума те осигуряват?

Да,така е ако работиш
Ако се водиш в болничен,за всички е една и съща сума месечно

Общи условия

Активация на акаунт