Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 704
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
♥Elfita♥, благодаря ти! Да, майка ми работи. Знам, че и двете трябва да сме на трудов договор. Притеснението ми беше дали едно прекъсване ще повлие на правото ми на майчинство не,няма да повлияе . Радвам се, че не. Така мога да започна новата си работа и после да видим как ще е ситуацията. Малкият е приет в ясли - дано свикне. В тази връзка - пред новия работодател подавам декларация за прекъсването на майчинството нали така? не,това ще го направиш от стария работодател.от новия прил 4 за половината майчинство,докато решиш дали да го прехвърляш.приемам,че ще работиш при новия работоадетел,а няма да излезез в майчинство от него   bouquet

# 406
Днес ходих до НОЙ, оказа се, че наистина след, като направя 12 месеца, ще почнат да ми превеждат майчинство. Но, се оказа, че няма да ми изплатят 45 дневния болничен, ако до пускането му, нямам тези 12 месеца. И друго не разбрах, докато направя тези 12 месеца, от социалните ли ще ми превеждат тези 100лв на месец? И също не разбирам, аз като се водя на трудов договор, социалните, каква роля играят тогава при моя случай? Съмнява ме, да не би докато направя тези 12 месеца, да не стане така, че да не получавам нищо....  newsm78 newsm78 newsm78 Много е объркано при мен.. ужас  #Crazy

# 407
  • Пловдив
Днес ходих до НОЙ, оказа се, че наистина след, като направя 12 месеца, ще почнат да ми превеждат майчинство. Но, се оказа, че няма да ми изплатят 45 дневния болничен, ако до пускането му, нямам тези 12 месеца ами,разбира се,нали нямаш стажа.колкото не ти достига,толкова няма да ти изплатят . И друго не разбрах, докато направя тези 12 месеца, от социалните ли ще ми превеждат тези 100лв на месец? да,ако отговаряш на дохода и ако подадеш молба за тях И също не разбирам, аз като се водя на трудов договор, социалните, каква роля играят тогава при моя случай? чрез тях е социалното майчинство до достигане на стажа  Съмнява ме, да не би докато направя тези 12 месеца, да не стане така, че да не получавам нищо....  newsm78 newsm78 newsm78 Много е объркано при мен.. ужас  #Crazy

# 408
имам и аз въпрос .. малкия ми е на 1г и 5 м  сега септември искам да го пусна на ясла  но съм и бременна в 3 тия мога ли  като го пусна да вземам 50 % от майчинството  и да изляза веднага болничен ? или няма такъв вариант .. а ако може  трябва ли да се върна за определен период на работа или мога веднага с болничните да почна ?

# 409
  • Пловдив
имам и аз въпрос .. малкия ми е на 1г и 5 м  сега септември искам да го пусна на ясла  но съм и бременна в 3 тия мога ли  като го пусна да вземам 50 % от майчинството  и да изляза веднага болничен ? да или няма такъв вариант .. а ако може  трябва ли да се върна за определен период на работа не,не трябва или мога веднага с болничните да почна ?

45 дневния за второто ти започва преди първо да навърши 2 г,нали?Или не?

# 410
имам и аз въпрос .. малкия ми е на 1г и 5 м  сега септември искам да го пусна на ясла  но съм и бременна в 3 тия мога ли  като го пусна да вземам 50 % от майчинството  и да изляза веднага болничен ? да или няма такъв вариант .. а ако може  трябва ли да се върна за определен период на работа не,не трябва или мога веднага с болничните да почна ?

45 дневния за второто ти започва преди първо да навърши 2 г,нали?Или не?

да   малкия е на 06 02  а сега термина ми е на 19 02 Simple Smile  2 години и 13 дена разлика ще имат Simple Smile

# 411
  • Пловдив
да   малкия е на 06 02  а сега термина ми е на 19 02 Simple Smile  2 години и 13 дена разлика ще имат Simple Smile

При това положение макс изгодния вариант ти е да вземеш болничен по време на бременността и малко преди 45 дневния да си върнеш майчинството.Така обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.Но за целта голямото не трябва да е на ясла при връщането на майчинството.Спокойно може да го пуснеш като ти издадат 45 дневния

# 412

При това положение макс изгодния вариант ти е да вземеш болничен по време на бременността и малко преди 45 дневния да си върнеш майчинството.Така обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.Но за целта голямото не трябва да е на ясла при връщането на майчинството.Спокойно може да го пуснеш като ти издадат 45 дневния
за това не се притеснявам на 168 лв съм на 4  часа повече от 310 лв няма как да вземам Simple Smile  а целта ми е малкия на ясла  аз да се насладя на бременноста пак  той да се забавлява там и пак да си докарвам 310  на месец Simple Smile БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО МИ БЕШЕ ПОЛЕЗНА Simple Smile само още нещо  да питам  от мен какви документи се искат и къде трябва да ги подавам  ? или счетоводителя се оправя със всичко Simple Smile

# 413
  • Пловдив
  от мен какви документи се искат и къде трябва да ги подавам  ? или счетоводителя се оправя със всичко Simple Smile

С първия болничен по време на бременността ти попълваш и носиш в работата прил 12 и прил 4 за 50 те процента.От работата ще ти ги дадат като бланки.Има ги и в нета

# 414
  от мен какви документи се искат и къде трябва да ги подавам  ? или счетоводителя се оправя със всичко Simple Smile

С първия болничен по време на бременността ти попълваш и носиш в работата прил 12 и прил 4 за 50 те процента.От работата ще ти ги дадат като бланки.Има ги и в нета

БЛАГОДАРЯ ТИ Simple Smile  сега остана да  осведомя  шефовете че съм бременна Simple Smile

# 415
АА МОЖЕ ЛИ И ОЩЕ НЕЩО ДА  ПОПИТАМ АКО СИ НА СОЦИАЛНО МАЙЧИНСТВО  ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЛИ ТИ ЗДРАВНИТЕ ИЛИ ТИ ТРЯБВА ДА СИ ГИ ПОЕМЕШ ?

# 416
  • Пловдив
АА МОЖЕ ЛИ И ОЩЕ НЕЩО ДА  ПОПИТАМ АКО СИ НА СОЦИАЛНО МАЙЧИНСТВО  ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЛИ ТИ ЗДРАВНИТЕ ИЛИ ТИ ТРЯБВА ДА СИ ГИ ПОЕМЕШ ?

Майката ги плаща

# 417
По  време на неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години кой плаща здравните осигуровки на майката? Тя или работодателят? Моят работодател твърди,че аз сама трябва да си ги плащам. Но след като се води трудов стаж си мисля, че и здравни може да ми плащат. В кой закон да търся, защото досега не можах да открия нищо писано по въпроса.

# 418
Здравейте на всички!Елфи имам един въпрос ако се осигурявам на 4 часа първо искам да знам колко лв ще са ми осигуровките на месец горе долу ? И ще си получавам ли редовно майчинство ,и дали ще мога да ползвам болничен по време на бременоста?Много Много ти благодаря

# 419
  • Пловдив
По  време на неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години кой плаща здравните осигуровки на майката? Тя или работодателят? работодателят Моят работодател твърди,че аз сама трябва да си ги плащам. греши Но след като се води трудов стаж си мисля, че и здравни може да ми плащат. В кой закон да търся, защото досега не можах да открия нищо писано по въпроса.

Закон за здравното осигуряване

Раздел V.
Здравноосигурителни вноски

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) за лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване - доходът, върху който се дължат вноски за държавното обществено осигуряване, определен съгласно Кодекса за социално осигуряване; вноската се внася от работодателя или ведомството и се разпределя между работодателя или ведомството и осигурения в съотношение:
- 2000 - 2001 г. - 80:20;
- 2002 - 2004 г. - 75:25;
- 2005 г. - 70:30;
- 2006 г. - 65:35;
- 2007 г. - 65:35;
- 2008 г. - 60:40;
- 2009 г. - 60:40;
- 2010 г. и следващите години - 60:40:
а) осигурителните вноски са изцяло за сметка на работодателя или ведомството, когато това е предвидено в закон;

б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнася;
в) (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) осигурителните вноски за здравно осигуряване се внасят едновременно с осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване;
г) (нова - ДВ, бр. 50 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване се осигуряват авансово върху месечен доход, който не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, и окончателно върху доходите от дейността и доходите по т. 3, през календарната година, съгласно справката към данъчната декларация по реда на чл. 6, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност; вноските се внасят за сметка на самоосигуряващите се лица до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, а окончателната осигурителна вноска най-късно в срока за подаване на данъчната декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица
;

Ето и мнението на експерт от НОИ http://www.odit.info/?s=2&i=1571

Здравейте на всички!Елфи имам един въпрос ако се осигурявам на 4 часа първо искам да знам колко лв ще са ми осигуровките на месец горе долу ? зависи на какво сума ще те осигуряват  И ще си получавам ли редовно майчинство да ,и дали ще мога да ползвам болничен по време на бременоста?да Много Много ти благодаря

4 те часа не са пречка за майчинството и болничен,ако имаш стажа и работиш

Общи условия

Активация на акаунт