Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 661
  • 756
  •   2
Отговори
# 495
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор  bouquet Да работя,с първото дете взимах социално майчинство и това е първата ми работа на тд.А трябва ли да подавам някакви документи,когато навърша 12м стаж? не,специално,че правиш 12 те месеца не се подава документ.ти си подаваш регулярно документите като бременна и жена в майчинство https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4 До тогава ще се водя в болнични,които няма да ми се плащат нали? ще ти плащат болничните по време на бременността,но от 45 дневния нататък няма да ти плащат

# 496
Здравейте, незнам дали въпроса ми е за тук за което се извинявам.  Praynig Майчинството ми свърши и доколкото знам мога да изляза в неплатен отпуск по майчинство, което ще ми се води за трудов стаж от 2-та до 3-та година.Въпроса ми е ако пратя детето на ясла, ще се прекъсне ли този трудов стаж? Къде да прочета нормативната уредба моля да ме ориентирате. Благодаря  bouquet

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 14:13 от tina_

# 497
  • Пловдив
Здравейте, незнам дали въпроса ми е за тук за което се извинявам.  Praynig Майчинството ми свърши и доколкото знам мога да изляза в неплатен отпуск по майчинство, което ще ми се води за трудов стаж от 2-та до 3-та година.Въпроса ми е ако пратя детето на ясла, ще се прекъсне ли този трудов стаж? Къде да прочета нормативната уредба моля да ме ориентирате. Благодаря  bouquet

Неплатения може да ти е 11 м-6 м твои и 5 м прехвърлени от бащата.По време на неплатения може детето да ходи на ясла.Няма да имаш проблем със стажа или яслата

# 498
♥Elfita♥ , много благодаря за бързия отговор. А ако бащата е самоосигуряващо се лице как стоят нещата? Къде мога да прочета по-подробно?

# 499
♥Elfita♥ , много благодаря за бързия отговор. А ако бащата е самоосигуряващо се лице как стоят нещата? Къде мога да прочета по-подробно?
Ако бащата е самоосигуряващо лице няма право на този отпуск и съответно няма как да го прехвърли. За справка КТ:
"Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие."

# 500
Viva_123, благодаря, изчетох КТ в частта за отпуските. Стана ми ясно. Peace

# 501
Здравейте.
Предстои ми подписване на фиктивен ТД. 45-дневния ми започва на 17.08.
Кога да отида до фирмата, така че хем да не плащам много осигуровки, хем да е влязъл в сила договора? (знам, че и 1 ден е достатъчен, но все пак...)
За последните 24 месеца само 6 са ми на база 500 лв, другото е на МРЗ. Мисля да искам  да ме запишат на 400 лв, добре ли е?
Необходими ли са пак свидетелство за съдимост и медицинско?
  Peace

# 502
  • Пловдив
Здравейте.
Кога да отида до фирмата, така че хем да не плащам много осигуровки, хем да е влязъл в сила договора? (знам, че и 1 ден е достатъчен, но все пак...) един ден да отработиш преди 17 е достатъчно.но ти си говори с фирмата,колко време преди това ще искат да те запишат.някои фирми искат да се работи седмица или две преди болничния
За последните 24 месеца само 6 са ми на база 500 лв, другото е на МРЗ. Мисля да искам  да ме запишат на 400 лв, добре ли е? пак на МРЗ е добре.от повече няма смисъл
Необходими ли са пак свидетелство за съдимост и медицинско? медицинско,да,то се прилага в досието ти.свид за съдимост по усмотрение на фирмата
  Peace

# 503
Здравейте.
Кога да отида до фирмата, така че хем да не плащам много осигуровки, хем да е влязъл в сила договора? (знам, че и 1 ден е достатъчен, но все пак...)
За последните 24 месеца само 6 са ми на база 500 лв, другото е на МРЗ. Мисля да искам  да ме запишат на 400 лв, добре ли е?
Необходими ли са пак свидетелство за съдимост и медицинско?
  Peace

Няма много смисъл да те пишат на 400лв, да не кажа никакъв. Разликата ще се загуби с базата от 24месеца, а и да се водиш, че те осигуряват на 400лв, при условие, че си в болничен няма да се вземе това, на което фиктивно би следвало да се осигуряваш, а болничния. В твоя случай болничния вероятно ще е под МРЗ, т.е за база ще ти се вземе точно МРЗ.
Вероятно ще ти искат медицинско-питай си във фирмата.

# 504
♥Elfita♥ и Zolka, много ви благодаря  bowuu

# 505
Здравейте!

Нямам време да чета назад, да видя дали няма подобен на моя случай, но се надявам да ми отговорите  Peace

В момента съм в майчинство и мисля да започна работа при навършване на годинка на дъщеричката ми /03.09.2013/, съпругът ми е на борсата до средата на август месец и се чудя дали той не може да вземе бащинство за втората година, и изобщо как стоят нещата с вземане на бащинство  newsm78 newsm78 че ми е още рано да я пускам на детска градина  Crazy

# 506
  • Пловдив
Здравейте!

Нямам време да чета назад, да видя дали няма подобен на моя случай, но се надявам да ми отговорите  Peace

В момента съм в майчинство и мисля да започна работа при навършване на годинка на дъщеричката ми /03.09.2013/, съпругът ми е на борсата до средата на август месец и се чудя дали той не може да вземе бащинство за втората година, и изобщо как стоят нещата с вземане на бащинство  newsm78 newsm78 че ми е още рано да я пускам на детска градина  Crazy

Да,може той да поеме майчинството.Като безработен по социалната програма /виж дали още действа/ или като работещ /назначавате го във фирма на приятел и от там излиза в майчинство/

# 507
Здравейте, детенцето ми е на 1г 10 м и до миналия месец получавах по 120 лв за него, защото бях в болничен заради бременност и раждане на следващото дете . Миналата седмица детенцето тръгна на ясла - трябва ли да подавам някаква декларация или да уведомявам някого? Ще продължавам ли да получавам тези парички или вече не се полагат?

# 508
  • Пловдив
Здравейте, детенцето ми е на 1г 10 м и до миналия месец получавах по 120 лв за него, защото бях в болничен заради бременност и раждане на следващото дете . Миналата седмица детенцето тръгна на ясла - трябва ли да подавам някаква декларация или да уведомявам някого? не Ще продължавам ли да получавам тези парички или вече не се полагат? да,ще ги получаваш.вече ще са 155 лв месечно

# 509
Здравейте, детенцето ми е на 1г 10 м и до миналия месец получавах по 120 лв за него, защото бях в болничен заради бременност и раждане на следващото дете . Миналата седмица детенцето тръгна на ясла - трябва ли да подавам някаква декларация или да уведомявам някого? не Ще продължавам ли да получавам тези парички или вече не се полагат? да,ще ги получаваш.вече ще са 155 лв месечно
Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт