Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 657
  • 756
  •   2
Отговори
# 510
Получихте ли майчинството си за месец юли , аз още не  и се чудя защо го бавят?

# 511
Здравейте!Сега и аз съм в листата на забременелите и започнаха хилядите въпроси!
Първо ще кажа,че имам 12те месеца трудов стаж,които се изискват за вземане на майчинство. От прочетеното тук разбрах,че за изчисляването на стойността на майчинството се вземат последните 24 месеца от датата на излизане в болничен,а аз ще имам 7 месеца прекъсване,само със здравни осигуровки.Понеже в момента ми предстои назначаване на ТД има ли смисъл да ме осигуряват на по-висока заплата? и втория ми въпрос е какво майчинство ще взема с тези 7 месеца прекъсване?

# 512
  • Пловдив
Здравейте!Сега и аз съм в листата на забременелите и започнаха хилядите въпроси!
Първо ще кажа,че имам 12те месеца трудов стаж,които се изискват за вземане на майчинство. От прочетеното тук разбрах,че за изчисляването на стойността на майчинството се вземат последните 24 месеца от датата на излизане в болничен,а аз ще имам 7 месеца прекъсване,само със здравни осигуровки.Понеже в момента ми предстои назначаване на ТД има ли смисъл да ме осигуряват на по-висока заплата? не  и втория ми въпрос е какво майчинство ще взема с тези 7 месеца прекъсване? минимума е 310 лв за първата година.Втората е 310 лв за всички майки

Последна редакция: вт, 06 авг 2013, 22:55 от ♥Elfita♥

# 513
Благодаря за отговора,зарадвахте ме не очаквах да е толкова много Simple Smile лека вечер

# 514
Здравейте,

Не знам дали до сега е задаван въпросът ми,а тои е следния-от януари месец увеличиха максималния осигурителен праг на 2200лв,това означава ли ,че ще се увеличи и максималния праг на майчинството за първата година

# 515
Здравейте!
Зная , че в темата отговарят компетентни хора още от времето , когато бях бременна. Много ще съм благодарна и сега за малко помощ. Каква декларация трябва да се подаде от работодателя  по чл. 50 и чл.51 за ползването на остатъка от 135 до 410 дена .Искам да помогна на колежка , която се е поуплала...........Много благодаря предварително!

# 516
  • Пловдив
Здравейте!
Зная , че в темата отговарят компетентни хора още от времето , когато бях бременна. Много ще съм благодарна и сега за малко помощ. Каква декларация трябва да се подаде от работодателя  по чл. 50 и чл.51 за ползването на остатъка от 135 до 410 дена .Искам да помогна на колежка , която се е поуплала...........Много благодаря предварително!

Разгледай линка.Според периода,в който е майката ще се ориентираш за документите
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 517
# 518
Здравейте.Имам нужда от вашето компетентно мнение,за което предварително благодаря! Praynig
1.) имам дете на година и 6-месеца ,на 20-ти септември излизам в 45-дневен болничен преди термина и ще получавам 1/2 от майчинство за втората година...ако на 21-ви септември пусна малката на ясла ще ми спрат ли тази 1/2 от майчинството

2.) какви са условията да прехвърля майчинството на съпругът ми за посл 4 месеца,т.е. от 1.10 той да излезе в майчинство на малката,аз да си остана в болничен (без да я пускаме на ясла)той може ли да излезе в "бащинство" за последните 4-тири месеца,след като аз изляза в болничен за раждане?той е на срочен трудов договор в момента..
благодаря предварително  Rolling Eyes

# 519
Здравейте.Имам нужда от вашето компетентно мнение,за което предварително благодаря! Praynig
1.) имам дете на година и 6-месеца ,на 20-ти септември излизам в 45-дневен болничен преди термина и ще получавам 1/2 от майчинство за втората година...ако на 21-ви септември пусна малката на ясла ще ми спрат ли тази 1/2 от майчинството не

2.) какви са условията да прехвърля майчинството на съпругът ми за посл 4 месеца,т.е. от 1.10 той да излезе в майчинство на малката,аз да си остана в болничен (без да я пускаме на ясла)той може ли да излезе в "бащинство" за последните 4-тири месеца,след като аз изляза в болничен за раждане?той е на срочен трудов договор в момента.. важното е, че е осигурен. пуска молба до работодателя и ЗД по чл. 53 от КСО. Ти приложение 4 за спиране на 1/2 обезщетение.
благодаря предварително  Rolling Eyes

# 520
Благодаря Viva_123 за бързия отговор   bouquet
а кога трябва да пусна документите за прехвърлянето от следващия ден след болничния(т.е. 21 септември) или от 01.10?и той пълната сума ли ще получава или 1/2 пак?
Благодаря предварително и хубав ден!  bouquet

# 521
Благодаря Viva_123 за бързия отговор   bouquet
а кога трябва да пусна документите за прехвърлянето от следващия ден след болничния(т.е. 21 септември) или от 01.10?и той пълната сума ли ще получава или 1/2 пак?
Благодаря предварително и хубав ден!  bouquet
От същата дата. Бащата ще получава 310 лв., но ще "гледа" детето той и няма да е на работа.

# 522
Благодаря Viva_123   bouquet

# 523
Viva_123 отново имам нужда от твоето компетентно мнение! Rolling Eyes
днес счетоводителката на фирмата в която работя(сега в майчинство) ми се обади и ми каза,че след като излизам в болничен за второ дете съм нямала право да прехвърля майчинството на бащата и да получава 100% от сумата.имала съм право на 1/2 и трябвало да се води на мен...така и отговорили от нои....тъй като ти ми отговори по друг начин,би ли ми обяснила къде мога да прочета имам ли или нямам право да прехвърля  Praynig
благодаря предварително Praynig

# 524
Viva_123 отново имам нужда от твоето компетентно мнение! Rolling Eyes
днес счетоводителката на фирмата в която работя(сега в майчинство) ми се обади и ми каза,че след като излизам в болничен за второ дете съм нямала право да прехвърля майчинството на бащата и да получава 100% от сумата.имала съм право на 1/2 и трябвало да се води на мен...така и отговорили от нои....тъй като ти ми отговори по друг начин,би ли ми обяснила къде мога да прочета имам ли или нямам право да прехвърля  Praynig
благодаря предварително Praynig
Ами счетоводителката да прочете малко тук-там. В Кодекса за социално осигуряване  в чл. 53, ал. 1 пише, че може бащата да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Никъде няма забрана да се ползва такъв ако майката е в болничен. Важното е тя да в осигуряване.
Можеш да пратиш запитване от страницата на НОИ. Маже и по ел. поща. Ще ти отговорят точно.
Ето и телефон: 02/926 10 10. Работното време на контактен център е от 9.00 до 17.30 ч. всеки делничен ден.

Общи условия

Активация на акаунт