Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 205
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
ако съм на по-високо от МРЗ няма ли да получавам по-високи болнични?

Не,няма да получаваш по-високи болнични.Същите ще са като сума.Ако имаше вариант на нещо повече,щях да кажа
на каква сума горе долу !? за да получавам какво..?и пак ли ще трябва да плащам само здр.на работодателя ми ?

# 661
  • Пловдив
сума горе долу !? за да получавам какво..?и пак ли ще трябва да плащам само здр.на работодателя ми ?

Ако мислиш да си към фирма и в болнични,задължително ще плащаш ти здравните.Каква сума ще получаваш не мога да кажа.Базата за болничния е 18 м назад
Да се осигуряваш на нещо повече от МРЗ няма смисъл.Първо че ще излезеш веднага в болничен,второ че ти си плащаш сама осигуровките и освен да се набуташ,друго няма да ти се случи

# 662
Здравейте искам да попитам - До момента в целия ми трудов стаж съм осигурявана на максимума.Миналата година 30.07.2012г. родих до 30.07.2013г. тази година бях в майчинство,след това си пуснах платена отпуска до момента и като свърши се връщам на работа.Въпроса ми е ако забременея и си работя или излезна в болничен как ще ми се смята ,майчинството за второто дете,тази една година която бях в майчинство тя влизали в изчисляването на майч. 2 години назад или се гледат само 2 години работни осигурявани от работодателя , независимо колко време си бил в майчинство и отново за второто ще взимам прага  на майчинските?

новото майчинство ти се смята на база 24 м назад.не се отбират работни години или изгодни години.твърдо 24 м назад за всички майки
в твоя случай второто обезщетение също ще ти е на максимум,защото няма да ползваш втората година и отново ще имаш 24 м на хубави осигуровки
[/quote]

♥Elfita♥ Благодаря за отговора  Hug но имам малка поправка в питането си  Peace
Сега след като свърши платения отпуск и не се върна веднага на работа ами остана 1 месец в къщи на 310лева колко ще ми се намали после майчинството и разликата ако е само един месец или два колко ще е в смисъл на месец колко по малко ще ми се изчисли 10,20 ,30....100 лева.

# 663
  • Пловдив
остана 1 месец в къщи на 310лева колко ще ми се намали после майчинството и разликата ако е само един месец или два колко ще е в смисъл на месец колко по малко ще ми се изчисли 10,20 ,30....100 лева.

С малко ще се намали при един месец на 310лв.Ползвай калкулатора за майчинство,за да го изчислиш точно.Има го на първа страница на темата майчинството-счетоводно

# 664
остана 1 месец в къщи на 310лева колко ще ми се намали после майчинството и разликата ако е само един месец или два колко ще е в смисъл на месец колко по малко ще ми се изчисли 10,20 ,30....100 лева.

С малко ще се намали при един месец на 310лв.Ползвай калкулатора за майчинство,за да го изчислиш точно.Има го на първа страница на темата майчинството-счетоводно
За този калкулатор ли става дума http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 665
  • Пловдив
Да

# 666
Здравейте, нуждая се от вашата помощ!
В момента съм в отпуск по майчинство, дъщеря ми е на 1г3м. Догодина март месец ще заминавам да работя в чужбина (на бригада).
Какво се случва с майчинството от март до юни 2014, когато се навършват 2 години? Трябва ли да напусна работа?

# 667
Да попитам още нещо максималния осигурителен дохот 2000лева не се ли промени на 2200 лева скоро ,тъй като имам някакви спомени ,че се провеждаше дискусия по този въпрос но не съм сигурна дали го приеха.Тъй като в този калкулатор сега ми смята максимум на 2000лева ,а ако е променена сумата нетрябва ли някъде посредата да ми променя на 2200лв. за да ми се изчисли точно както трябва да е ?

# 668
  • Пловдив

Белисима
От 2013 година макс осиг доход е 2200 лв.За месеците,през които си на тази сума зареждаш 2200.Няма как калкулаторът сам да го направи.

Здравейте, нуждая се от вашата помощ!
В момента съм в отпуск по майчинство, дъщеря ми е на 1г3м. Догодина март месец ще заминавам да работя в чужбина (на бригада).
Какво се случва с майчинството от март до юни 2014, когато се навършват 2 години? Трябва ли да напусна работа?

Имаш право да работиш на втори трудов договор и да получаваш пълното си майчинство.Но как точно ще работиш в UK и какъв ще ти е статута.
Задай въпроса си към НОИ,за да получиш официален отговор.Случаят ти е единичен

# 669
  • Пловдив
Здравейте!!!
Искам да попитам нещо, което ме вълнува вече от няколко месеца и се лутам по темите във форума в търсене на отговор.

От близо 4 години не работя, а съм бременна и не знам ще имам ли право на майчинство било то и една година.

Благодаря ви предварително.

# 670
  • Пловдив
От близо 4 години не работя, а съм бременна и не знам ще имам ли право на майчинство било то и една година.

Социално майчинство,ако доходът бруто на човек ви е под или равен на 350 лв бруто
Намери фирма да те назначи преди 45 дневния ти.Така ще взимаш 2 г по 310 лв.Разбирам че имаш 12 м осигурителен стаж през живота си,нали?

# 671
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!!!
Искам да попитам нещо, което ме вълнува вече от няколко месеца и се лутам по темите във форума в търсене на отговор.

Благодаря ви предварително.

Една година ще имаш право ако отговаряш на критерия за доход под 350лв. бруто на месец на член от семейството.
Ако имаш 12 месеца стаж през живота си (преди тези 4 години) общо, може да те назначат във фирма на познат и да си вземаш майчинството 2 години.

# 672
  • Пловдив
Благодаря ви за бързите отговори.
 Да имам повече от 12 месеца стаж. За съжаление нямам познат, който да ме назначи (и това съм го мислила като вариант).
Ние нямаме сключен брак и според мен при посочване на дохода не е необходимо да пиша заплатата на мъжа ми. (предполагам и ще отговарям на критерия за под 350 лева на член от семейството)

# 673
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря ви за бързите отговори.
 Да имам повече от 12 месеца стаж. За съжаление нямам познат, който да ме назначи (и това съм го мислила като вариант).
Ние нямаме сключен брак и според мен при посочване на дохода не е необходимо да пиша заплатата на мъжа ми. (предполагам и ще отговарям на критерия за под 350 лева на член от семейството)

Ако трябва намери "познат на познат" ... имаш време до 45-дневния.
Щом с таткото нямате брак, неговия доход няма да го включваш.

# 674
  • Пловдив
Благодаря.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт