Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 131
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Благодаря за бързия отговор  Hug

А за какъв период се взима осигурителния доход? С първото ми дете беше 12 месеца или вече е повече?  Rolling Eyes

# 226
  • Пловдив
А за какъв период се взима осигурителния доход? С първото ми дете беше 12 месеца или вече е повече?  Rolling Eyes
Да,сега е повече-24 м преди 45 дневния болничен ще ти гледат

# 227
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Да,сега е повече-24 м преди 45 дневния болничен ще ти гледат

Благодаря  Hug

# 228
Ако съм осигурена за майчинство и получавам обезщетение, но съм и редовна студентка магистратура ще получа ли и сумата за майка-студентка?

# 229
  • Пловдив
Ако съм осигурена за майчинство и получавам обезщетение, но съм и редовна студентка магистратура ще получа ли и сумата за майка-студентка?

Да,кандидатствай в социалните

# 230

Да,кандидатствай в социалните

bouquet

# 231
  • Пловдив
Zolka,сега се замислих,че твоето дете е голямо,но като се загледах в подписа ти разбрах,че второ чедо бутаме.Честито!А беше като вчера,когато бистрихме първото ти майчинство

# 232
Zolka,сега се замислих,че твоето дете е голямо,но като се загледах в подписа ти разбрах,че второ чедо бутаме.Честито!А беше като вчера,когато бистрихме първото ти майчинство
Joy Хахаха, явно доста съм подосаждала, че да ме запомниш, та и по същия път вървя hahaha
Честно, Елфита, много ми помогна и преди, и сега си ми полезна, благодаря ти още веднъж!

# 233
  • Правец
Здравейте,
на 7.4.13 започна 45 дневният ми болничен, подадох си необходимите документи в социалните (за социално майчинство), защото нямам стаж.
Въпросът ми е кога би трябвало да ми преведат парите, защото до днес все още не са и започвам да се притеснявам. Благодаря предварително

# 234
  • Пловдив

Принципно правят преводите след 15 то число.При подаването кога ти казаха,че ще го получаваш?Не пречи да отидеш и да питаш

# 235
  • Правец
Казаха ми по-рано от 25ти

# 236
Аз искам да попитам защо по време на болничните и сега по време на майчинството вземам едни и същи пари , нали майчинските са 90% , а болничните 80%? Нещо не мога да разбера ...

# 237
  • Пловдив
Аз искам да попитам защо по време на болничните и сега по време на майчинството вземам едни и същи пари , нали майчинските са 90% при база 24 м , а болничните 80% при база 18 м? и двете са ограничени до нетото ти Нещо не мога да разбера ...

Явно при теб така се получава.Не е правило.Вземи си ПИК код и разгледай на сайта на НОИ осиг доход и как е смятано.Ако имаш конкретни въпроси,пишеш мейл до съответното НОИ

# 238

Елфита, време е да започна да досаждам пак hahaha
Така, сега четох  членове и алинеи и установих, че първата година след раждането на детето обезщетението не може да е по-малко от среднодневната минимална заплата за страната. Въпроса ми е минималната работна заплата на колко се дели- /примерно на 20.5/ или се гледа всеки месец с колко работни дни е.И понеже по-горе бях писала 290лв минимално обезщетение, да се поправя, че вероятно е 310. Така ли е?
Не успях да открия обаче как стои въпроса с болничния-по моите изчисления, за времето, през което съм била на борсата /неосигурявана за майчинство, а само за пенсия/ и времето, през което съм безработна, без право на обезщетение ще се вземе за база отново среднодневната минимална заплата при изчисляване на болничния. Но има ли вероятност  сумата на болничния за един месец да бъде по-ниска от минималната заплата след приспадане на осигуровките? И тогава при изчисляване на обезщетението за първата година каква ще е базата за времето на болничния-действително получения болничен или МРЗ?

# 239
  • Пловдив

Елфита, време е да започна да досаждам пак hahaha
Така, сега четох  членове и алинеи и установих, че първата година след раждането на детето обезщетението не може да е по-малко от среднодневната минимална заплата за страната. да,така е.в момента е 310 лв Въпроса ми е минималната работна заплата на колко се дели- /примерно на 20.5/ или се гледа всеки месец с колко работни дни е. не се гледат раб дните за обезщетението за бр и раждане.майките,който им се получава по-малко от 310 лв,просто си получават 310 лв И понеже по-горе бях писала 290лв минимално обезщетение, да се поправя, че вероятно е 310. 290 те лв не го ли писа по друг повод-как ще ти вземат месеците на борсатаТака ли е?
Не успях да открия обаче как стои въпроса с болничния-по моите изчисления, за времето, през което съм била на борсата /неосигурявана за майчинство, а само за пенсия/ и времето, през което съм безработна, без право на обезщетение ще се вземе за база отново среднодневната минимална заплата при изчисляване на болничния.да,взима се МРЗ за съответния период.мин год МРЗ не беше 310 лв Но има ли вероятност  сумата на болничния за един месец да бъде по-ниска от минималната заплата след приспадане на осигуровките? когато лицето е осигурена му се взима съотвения осиг доход,а не МРЗ.доста хора се водят на 4 ри часа и осигуровки 155 лв примерно.на тях им взимат 155 лв,а не 310 лв  И тогава при изчисляване на обезщетението за първата година каква ще е базата за времето на болничния-действително получения болничен или МРЗ?

Общи условия

Активация на акаунт