Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 122
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Ако бъда назначена на работа и изляза почти веднага в болничен поради бременност и болничния е 180дни /колкото е възможно?/ преди 45дневния, от НОИ ще ми изплащат ли някакви суми, при условие, че имам години трудов стаж, но от близо шест месеца преди назначението ще съм безработна да,ще ти плащат болничния .И може би въпроса не е за тук, но 180календарни дни +45дневния ли мога да ползвам или45дни влизат в 180те дни? 45 те дни не влизат в 180 те
Че нещо моята лекарка днес ме хвърли в тъча пак и сега изчислявам ли, изчислявам...

# 256
# 257
Имам такъв въпрос. При промяна на МРЗ променя ли се среднодневното обезщетение, при положение че не съм на минимално майчинство. Т.е. миналата година е имало някакво доплащане, но не знам дали е защото е променена мин. заплата или защото фирмата е повишила заплатата през този период.
Благодаря Simple Smile

# 258
здравеите в момента съм по маичинство 1ва година,но зимата фирмата затвори и съкрати всички,счетоводителката ми аза ,че така нямам право да взимам 2рата година маичинство.
Трябва да ме назначат на работа поне за 1 ден и след това да си подам документи за 2рата година.
Въпросът ми е дали това е така?И след това тя ли 6те ми подава документите в НОИ или аз трябва да ходя,и какви документи трябват втората година?
От някъде бях чула че между 1вата и 2рата година има голям период на забавяне,така ли е сигурно в моя случаи 3 месеца няма да взимам пари Sad
Моля за отговор ,че само за това мисля и много се притеснявам ,бебчо е роден на 2 иули(извинявам се за правописа),а термина ми беше  07.07
Доста въпроса маи зададох Embarassed Embarassed Embarassed

# 259
  • Пловдив
При промяна на МРЗ променя ли се среднодневното обезщетение, при положение че не съм на минимално майчинство.

Да,автоматично от януари си започнала да получаваш 310 лв.А доплащанията от мин год са по друга причина някаква

здравеите в момента съм по маичинство 1ва година,но зимата фирмата затвори и съкрати всички,счетоводителката ми аза ,че така нямам право да взимам 2рата година маичинство.
Трябва да ме назначат на работа поне за 1 ден и след това да си подам документи за 2рата година.
Въпросът ми е дали това е така?И след това тя ли 6те ми подава документите в НОИ или аз трябва да ходя,и какви документи трябват втората година?
От някъде бях чула че между 1вата и 2рата година има голям период на забавяне,така ли е сигурно в моя случаи 3 месеца няма да взимам пари Sad
Моля за отговор ,че само за това мисля и много се притеснявам ,бебчо е роден на 2 иули(извинявам се за правописа),а термина ми беше  07.07
Доста въпроса маи зададох Embarassed Embarassed Embarassed

След като ти изтекат 410 те дни те назначават в някоя фирма,отработваш 1 ден и излизаш в майчинство за втората година.Документите ти ги движи счетоводителят на фирмата.Такова огромна забавяне на парите няма.Може 10-15 дни по късно ще получиш първите пари в сравнение със след това

# 260
Елфита, аз НЕ съм на минималното. За това и попитах. Дали по някакъв начин МРЗ влияе и дали се преизчислява след промяната и.

# 261
  • Пловдив
Елфита, аз НЕ съм на минималното. За това и попитах. Дали по някакъв начин МРЗ влияе и дали се преизчислява след промяната и.

Не,не влияе МРЗ щом не си на минималното.Но всяка година се прави преизчисление,не защото МРЗ е вдигната и явно от там ти идва промяната
Драсни един мейл до съответното НОИ-ще ти обяснят подробно

# 262
Благодаря ти много. Това исках да разбера.  Hug

# 263
  • ВАРНА
Здравейте момичета,моля за съдействие - на 23.05 ни се роди втора дъщеричка и от 2 дни сме вкъщи,не мога да се ориентирам обаче какви документи къде се подават,кой трябва да ги издаде,понеже всичко ми мина като на забързан кадър последните дни  Blush Вече взехме акта за раждане,има ли някъде тема където по-подробно е обяснено кое къде се подава,благодаря предварително за съдействието  Hug   bouquet

# 264
  • Пловдив
Здравейте момичета,моля за съдействие - на 23.05 ни се роди втора дъщеричка и от 2 дни сме вкъщи,не мога да се ориентирам обаче какви документи къде се подават,кой трябва да ги издаде,понеже всичко ми мина като на забързан кадър последните дни  Blush Вече взехме акта за раждане,има ли някъде тема където по-подробно е обяснено кое къде се подава,благодаря предварително за съдействието  Hug   bouquet

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 265
Знам,че въпроса ми не е за тук,но не ми отговаря никой,моля за извинение Praynig               Здравейте ,искам да изляза в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.-кой член се води той и кога трябва да си подам молбата,за да не я отхвърлят-детето навършва 2год.на 17 юли?И относно за  по нататъшна борса и този период на отпуската-каква база се взима за него?И още един важен за моята ситуация въпрос-след като свърши този период на отпуската,защото незнам дали ще изкарам всичките 6 мес.,кой е по удачния начин на съкращаване за да взимам по дълъг период платена борса и има ли начин да си пресметна някъде стажа,защото трудовата ми книжка е във фирмата в момента?Знам ,че стана дългичко,но се опитвам да реша какво да правя...Благодаря ви много!                     

# 266
  • Пловдив
Знам,че въпроса ми не е за тук,но не ми отговаря никой,моля за извинение Praynig               Здравейте ,искам да изляза в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.-кой член се води той чл. 167а, ал.1 от КТ и кога трябва да си подам молбата,за да не я отхвърлят-детето навършва 2год.на 17 юли? неплатения трябва да го ползваеш след като детето направи 2 г.подаваш молбата 10 работни дни преди датата на ползване.няма ли да си изчистиш първо платения отпуск? И относно за  по нататъшна борса и този период на отпуската-каква база се взима за него? за месеците в неплатен ще ти взимат МРЗ И още един важен за моята ситуация въпрос-след като свърши този период на отпуската,защото незнам дали ще изкарам всичките 6 мес.,кой е по удачния начин на съкращаване за да взимам по дълъг период платена борса трябва да ти е прекратен договора по инициатива на работодателя.майка с  дете под 3 г се съкращава с разрешение на инспекцията по труда и има ли начин да си пресметна някъде стажа,защото трудовата ми книжка е във фирмата в момента? с ПИК код за НАП може и да си видиш целия стаж,но не знам от кога нанасят данни там(ти би трябвало горе долу да знаеш колко ти е стажа Знам ,че стана дългичко,но се опитвам да реша какво да правя...Благодаря ви много!                     

# 267
Елфита, ПИК-а е от НОИ и в сайта на НОИ се вижда осигурителния стаж и доход. Като вляза ми изкарва от 1997г., така че , би следвало оттогава да се нанася стажа.

# 268
Знам,че въпроса ми не е за тук,но не ми отговаря никой,моля за извинение Praynig               Здравейте ,искам да изляза в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.-кой член се води той чл. 167а, ал.1 от КТ и кога трябва да си подам молбата,за да не я отхвърлят-детето навършва 2год.на 17 юли? неплатения трябва да го ползваеш след като детето направи 2 г.подаваш молбата 10 работни дни преди датата на ползване.няма ли да си изчистиш първо платения отпуск? И относно за  по нататъшна борса и този период на отпуската-каква база се взима за него? за месеците в неплатен ще ти взимат МРЗ И още един важен за моята ситуация въпрос-след като свърши този период на отпуската,защото незнам дали ще изкарам всичките 6 мес.,кой е по удачния начин на съкращаване за да взимам по дълъг период платена борса трябва да ти е прекратен договора по инициатива на работодателя.майка с  дете под 3 г се съкращава с разрешение на инспекцията по труда и има ли начин да си пресметна някъде стажа,защото трудовата ми книжка е във фирмата в момента? с ПИК код за НАП може и да си видиш целия стаж,но не знам от кога нанасят данни там(ти би трябвало горе долу да знаеш колко ти е стажа Знам ,че стана дългичко,но се опитвам да реша какво да правя...Благодаря ви много!                     
Елфита, ПИК-а е от НОИ и в сайта на НОИ се вижда осигурителния стаж и доход. Като вляза ми изкарва от 1997г., така че , би следвало оттогава да се нанася стажа.
аз имам ПИН код за НОИ,той различен ли е от ПИН кодаза НАП,и в сайта на НОИ има информация до юли,2012 и горе-долу схванах,че ще имам право на 8 мес.борса-има ли начин да я сметна някъде нея.Благодаря ви за помощта,сега наистина ми е необходима,че другата седмица ще ходя при счетоводителката да се разбираме за м.юли

# 269
  • Пловдив
аз имам ПИН код за НОИ с него също може горе долу да се ориентираш ,той различен ли е от ПИН кодаза НАП да ,различен е и за броене на стаж е по-удобен ,и в сайта на НОИ има информация до юли,2012 и горе-долу схванах,че ще имам право на 8 мес.борса-има ли начин да я сметна някъде нея няма къде да я сметеш.можеш да опиташ сама горе долу да видиш колко ще е -събираш доходите си бруто за 24 те месеца назад преди борсата и от тях намираш 60 процента.Благодаря ви за помощта,сега наистина ми е необходима,че другата седмица ще ходя при счетоводителката да се разбираме за м.юли

Общи условия

Активация на акаунт