Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 647
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • СОФИЯ
здравейте,родих дъщеря си на 12,08,от кога мога да подам документи за майчинство и какво ми  е необходимо като документи

Работиш ли?
Ако не работиш и доходът на човек ви е под 350 лв бруто,се обръщаш към социалните
водя се на работа да,мисълта ми е ,че ми бяха казали да ми изтекат всичките 135 дена болнични и чак тогава можело да пусна документите

# 586
имам въпрос newsm78
след, като изтече първата година за отглеждане на детето, през втората ще взимам 310 лв. тъй като имам да чистя доста стари отпуски /държавен служител съм/, ако си пусна отпуските имам ли право да получавам обезщетението за отглеждане до 2 год. или не?
или ако се върна на работа през 2-та година, мога ли да прехвърля парите да ги взима бабата, която е пенсионерка, но работи на трудов договор?
благодаря предварително. Peace

# 587
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
имам въпрос newsm78
след, като изтече първата година за отглеждане на детето, през втората ще взимам 310 лв. тъй като имам да чистя доста стари отпуски /държавен служител съм/, ако си пусна отпуските имам ли право да получавам обезщетението за отглеждане до 2 год. или не? В този случай ще получаваш 50% от 310лв.
или ако се върна на работа през 2-та година, мога ли да прехвърля парите да ги взима бабата, която е пенсионерка, но работи на трудов договор? Да, може да прехвърлиш майчинството на бабата щом е на трудов д-р и тя да получава 310лв.
благодаря предварително. Peace

# 588
Здравейте! Имам следния въпрос, ако някой може да ми отговори ще съм много благодарна   bouquet : До 10.08 бях в последния болничен, който се издава от педиатъра на детето след раждане. Всичко по този болничен ми е изплатено. Въпроса ми е оставащите 21 дена от август кога ще ми ги платят и трябва ли всъщност аз да правя нещо при положение че вече не съм в болничен и нямам какво да представям в счетоводството? Благодаря предварително!

# 589
  • Пловдив
Здравейте! Имам следния въпрос, ако някой може да ми отговори ще съм много благодарна   bouquet : До 10.08 бях в последния болничен, който се издава от педиатъра на детето след раждане. Всичко по този болничен ми е изплатено. Въпроса ми е оставащите 21 дена от август кога ще ми ги платят и трябва ли всъщност аз да правя нещо при положение че вече не съм в болничен и нямам какво да представям в счетоводството? Благодаря предварително!

Е,как да няма какво да представяш?  Crazy Като не представяш,не чакай и пари

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 590
♥Elfita♥ много ти благодаря за инфото Simple Smile Чудя се тези от счетоводството защо не са ме уведомили, че има последващи процедури след като изтече болничния, все пак не съм първата която излиза в майчинство. Благодаря още веднъж   bouquet

# 591
  • Бургас
Здравейте,бих искала да ви попитам нещо,ако можете да ми помогнете,ще съм ви мн благодарна.На 20,септември тази година ми изтича втората година от майчинството,до сега се водих в една фирма -фиктивно,за да вземам майчинство.Питах счетоводителката какво се случва след 20-ти септември  и тя ми отговори :
Do kolkoto znam,sled kato ti svyr6i mai4instvoto ima6 dva varianta za deistvie:
1)da izleze6 v platen otpusk za perioda, v koito ti se polada dokato si bila v mai4instvo (do nqkolko dni 6te smetna kolko dni sa to4no). Za tova vreme oba4e 6te trqbva da si pla6ta6 i osigurovkite.
2)da ti prekratim trudoviq dogovor po vzaimno syglasie. V tozi slu4ai pak ima6 neizpolzvan platen otpusk, vyrhu koito trqbva da se plati Danyk ob6t dohod. Kato iz4islq kolko dni ti se polagat za otpusk, 6te ti kaja i kakyv 6te e danyka.
Въпроса ми е ,има ли начин и как мога да прекратя взаимоотношенията с фирмата така,че да мога да се запиша на ТБорса с възможност за обезщетение.Ако прекратим договора по взаимно съгласие,до колкото знам,няма да мога да взимам обезщетение от НОИ.

# 592
Ще вземаш обезщетение дори и да е по взаимно съгласие, само че 4 месеца на малко пари, нещо от сорта 7,20 на ден не знам точно колко.

# 593
  • Пловдив
mimisiu,от предложеното ти и най-изгоден вариант 2.Ще взимаш 4 ри месеца борса по 140 лв на месец
За да взимаш повече борса,трябва договора ти да е прекратен по инициатива на работодателя,но едва ли ще го направят.Не пречи да питаш.
Колко ти е общия стаж през живота ти?

# 594
Здравейте!
Каква е процедурата при прекратяване на трудовия договор при изтичане на двегодишния срок за отглеждане на дете?Какви документи и в какъв срок трябва да връчи работодателя?Има ли срок за регистриране в бюрото по труда за безработица?

# 595
  • Бургас
Здравейте,общият ми стаж би трябвало да е към 5 години.

# 596
  • Пловдив
Здравейте,общият ми стаж би трябвало да е към 5 години.

Ако е по взаимно съгласие,ще взимаш 4 м борса по 140 лв
Ако те съкратят,6 м борса.Сумата ще ти я изчислят върху осиг доход да последните 24 м.Взимат 60 процента от него

# 597
Здравейте!
Върнах се на работа след първата година майчинство и искам да попитам дали имам право да получавам половината от майчинството за втората година като не съм дала дъщеря си на детска градина, знам че трябва да се попълни някаква декларация, но за какво  newsm78

# 598
  • София
Здравейте!
Върнах се на работа след първата година майчинство и искам да попитам дали имам право да получавам половината от майчинството за втората година като не съм дала дъщеря си на детска градина, знам че трябва да се попълни някаква декларация, но за какво  newsm78
Като се върнеш на работа, в НОИ се подава декларация приложение 12 за промяна на обстоятелствата в срок от 3 работни дни, за да получаваш 50% от майчинството. Надявам се, че не си ги изпуснала.

# 599
  • Пловдив
Здравейте!

И да е на детска пак имаш право на 155 те лв.Попълваш прил 4 и го носиш в работата.
Не ти ли го дадоха да го попълваш?

absolutpartystar
,тя няма нужда да попълва прил 12

Общи условия

Активация на акаунт