Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 177
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря, Елфита   bouquet ще отида на място да питам.

# 676
# 677
Здравейте,някой може ли да ми даде съвет къде и как мога да се свържа със счетоводител който да ми обясни ,къде,как и какви документи ще са ми нужни за започване на работа и следователно да вземам майчинство 2 години,защото в момента съм безработна и съм почти в осмия месец,намерих човек който да ме назначи на работа но той и идея си няма какви документи трябват,как се прави трудов договор и т.н. защото съм първия човек който назначава.
Ще съм много благодарна ако някой ми даде връзка с такъв човек,който да може да ми помогне(дори и срещу заплащане),защото нямам много време.
БЛАГОДАРЯ!!!

# 678
   Здравейте!Детето от днес е записано на ясла,но ще тръгне на 14.10.Тогава ли трябва да си пусна молба за спиране на майчинството и взимането на 50%?Приложение ном.4 ли трябва да попълня?И как се смятат отпуските:календарни или работни дни?

# 679
Здравейте, зададох въпрос, но така и не получих отговор..
Някой може ли да ми каже, ако осигурителният ми доход и брутната заплата се различават кое се взема от НОИ при формиране на майчинство.В сайта на НОИ пише или/или, което не ми помага много...

# 680
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, зададох въпрос, но така и не получих отговор..
Някой може ли да ми каже, ако осигурителният ми доход и брутната заплата се различават кое се взема от НОИ при формиране на майчинство.В сайта на НОИ пише или/или, което не ми помага много...

И двете се вемат предвид, поради тази причина в НОИ пиша или/или. Изчислява се  върху осигурителния доход, но обезщетението не може да бъде по-високо от нетния.

чл.49 ал.1 КСО
"Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5."

# 681
  • Варна
Здравейте! И аз имам няколко въпроса. На 14.10 ми изтича втората година от майчинството. Докато бях в майчинство, фирмата прекрати дейността си, като заради мен не я затвориха за да си взема докрай парите, а пък аз си плащах здравните. Сега обаче собственика на фирмата, на който съм благодарна защото ми направи тази услуга, твърди че е питал и не може да ме съкрати и ме кара да си пусна неплатен отпуск и в това време да си намеря работа. Моето дете обаче не е прието на ясла и аз не мога да започна работа, затова и искам да ме прати на борсата. Въпросите ми са: възможно ли е да ме съкрати при положение, че фирмата е спряна от дейност? По кой член е най-изгодно, ако въобще е възможно? Ако не, мога ли аз да напусна? За колко месеца ще вземам обещетение за безработна в двата случая? (имам 12години непрекъснат трудов стаж в същата фирма). Необходимо ли е преди да ме съкратят или да напусна да изляза в платен оспуск и колко ще трябва да платя за осигуровки (аз ще си ги платя) за  отпуск натрупан през трите години (на бременността и майчинството) като ме е осигурявал на 460лв? Малко объркано стана, за което се извинявам и предварително благодаря за отговорите.

# 682
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! И аз имам няколко въпроса. На 14.10 ми изтича втората година от майчинството. Докато бях в майчинство, фирмата прекрати дейността си, като заради мен не я затвориха за да си взема докрай парите, а пък аз си плащах здравните. Сега обаче собственика на фирмата, на който съм благодарна защото ми направи тази услуга, твърди че е питал и не може да ме съкрати и ме кара да си пусна неплатен отпуск и в това време да си намеря работа. Моето дете обаче не е прието на ясла и аз не мога да започна работа, затова и искам да ме прати на борсата. Въпросите ми са: възможно ли е да ме съкрати при положение, че фирмата е спряна от дейност? По кой член е най-изгодно, ако въобще е възможно? Ако не, мога ли аз да напусна? За колко месеца ще вземам обещетение за безработна в двата случая? (имам 12години непрекъснат трудов стаж в същата фирма). Необходимо ли е преди да ме съкратят или да напусна да изляза в платен оспуск и колко ще трябва да платя за осигуровки (аз ще си ги платя) за  отпуск натрупан през трите години (на бременността и майчинството) като ме е осигурявал на 460лв? Малко объркано стана, за което се извинявам и предварително благодаря за отговорите.

Съкращението е по-изгодно за вас, но няма как да стане без разрешение от ИТ.Ако напуснете по свое желание ще сте на БТ 4 месеца с минимално обезщетение 7.20лв на работен ден.Ако може намерете друга фирма, която да ви назначи за няколко дни и да ви прекрати, така че да отидете на БТ за дълго време.Платения отпуск ако го ползвате трябва да плащате целите осигуровки (около 180-190лв. на месец) и да не получите нищо.

# 683
  • Варна
Благодаря за отговора!

# 684
  Здравейте!Детето от днес е записано на ясла,но ще тръгне на 14.10.Тогава ли трябва да си пусна молба за спиране на майчинството и взимането на 50%?Приложение ном.4 ли трябва да попълня?И как се смятат отпуските:календарни или работни дни?

Моля за отговор!

# 685
  • Пловдив
  Здравейте!Детето от днес е записано на ясла,но ще тръгне на 14.10.Тогава ли трябва да си пусна молба за спиране на майчинството и взимането на 50%? да,попълваш ги от 14 ти Приложение ном.4 ли трябва да попълня?да и прил 12 И как се смятат отпуските:календарни или работни дни? Имаш 20 работни дни годишно платен годишен отпуск

# 686
  Здравейте!Детето от днес е записано на ясла,но ще тръгне на 14.10.Тогава ли трябва да си пусна молба за спиране на майчинството и взимането на 50%? да,попълваш ги от 14 ти Приложение ном.4 ли трябва да попълня?да и прил 12 И как се смятат отпуските:календарни или работни дни? Имаш 20 работни дни годишно платен годишен отпуск

Благодаря за отговора!Защото шефката ми спомена за някакви 52 дни отпуска,та се чудя откъде ги взе.И да попитам още нещо.То има време дотогава,но да бъда подготвена.Като изляза в 45-дневн.болничен преди раждане,ще трябва ли пак да се попълват някакви приложения?

# 687
  • Пловдив
     Благодаря за отговора!Защото шефката ми спомена за някакви 52 дни отпуска щом ти ги дават взимай ,та се чудя откъде ги взе.И да попитам още нещо.То има време дотогава,но да бъда подготвена.Като изляза в 45-дневн.болничен преди раждане,ще трябва ли пак да се попълват някакви приложения? със самия 45 дневен не.Иначе си попълваш всичко и правиш както си го правила за първото ти майчинство

# 688
   Да,ясно!и още нещо да попитам,дано да не съм досадна вече.Т.к шефката ми е затруднена в момента финансово,може ли да ми откаже платената отпуска?И какво да правя в този случай-да настоявам  да ми я даде или да изляза в болничен,че няма как да се върна на работа.

# 689
  • Пловдив
   Да,ясно!и още нещо да попитам,дано да не съм досадна вече.Т.к шефката ми е затруднена в момента финансово,може ли да ми откаже платената отпуска?И какво да правя в този случай-да настоявам  да ми я даде или да изляза в болничен,че няма как да се върна на работа.

Може да ти отложи 10 раб дни от отпуската ти за 2012 г.Другата трябва да ти я разреши.Ако решиш,да се смилиш над фирмата,взимаш болничен.Като не губиш натрупаната отпуска.Ще ползваш всичката+тази,която предстои да натрупаш след второто ти майчинство

Общи условия

Активация на акаунт