Американки пращат 145 позитивни мисли и виртуални прегръдки към Сиатъл

• 35 131
  • 731
  •   1
Отговори
# 645
Мен грешките не ме дразнят, дразнят ме двойните стандарти. Peace

Пък най-обичам да чета Со Уот като пише от телефоуна. Тогава се хиля на глас.

# 646
  • usa
Миз, съвсем, ама съвсем съм боса по въпроса, затова и не съм конкретна. Синът ми (на 6г.) е на път да го евалюират, та се опитвам да разбера, който е минал през това- доволни ли сте, трудно ли е, да съжалявам ли ако не стане... нещо важно, да не взема да изпусна.

идеята на тази програма е да държат деца, които напредват по-бързо взе пак заитнересовани и малко от малко да научават нещо в училище. лошото е, че на повечето места учителите трябва някак си да правят това в редовния клас, а с тридесетина ученици  и програма, която е създадена по-скоро да тика изоставащите от колкото да дърпа напредващите, това хич не е лесна задача. по-удачния вариант е на места, където са отделили такива ученици в отделни училища, та те самите се дърпат и амбицират едно друг и има резултат от таг идентицифирането. моите и тримата бяха `идентифицирани` като таг в елементари скул. там си бяха в редовни класове и точно това наблюдавах - като се паднат надъхани учители, успяваха да ги държат заинтересовани. в мидъл скула при нас има възможност за сформиране на класове с такива деца и там поне средата ги амбицираше. синковецът го нарекоха `таг` в началото на тази учебна година - четвърти клас. питах учителя му как планира да го занимава, той ми каза, че има огромни планове и скоро ще ги сподели с мен и така вече трети месец... та така де, има шанс да ви е полезно, но не разчитай на големи резултати, за да не се разочароваш. успех Simple Smile! дано и други майки се включат с техни впечатления, да не слушаш само моите Simple Smile.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 07:29 от миз

# 647
Грешките хем ме дразнят, хем ги допускам...  Whistling
Обикновено ги виждам на второ четене. Чуждите по-скоро ме разсмиват Simple Smile
Нямам против да ме поправят, трябва да си поддържаме езика  Grinning

Един път да реша и аз да ползвам проверка правопис и  ми отбеляза че по-скоро се пише без тире...айде бе  Joy

# 648
Смешно е в тема, изпъстрена със скул дистрикти, консийлъри и чайлд кер, да обсъждаме правопис. Без да съм се взирала в правописа, смело мога да твърдя, че от темата максимум две момичета, пишат абсолютно грамотно (включвам пунктуация и правилното използване на пълен и кратък член), но си признавам, че не знам кои са  Mr. Green. Всички останали правим грешки. Спомням си как една позната ми "четеше" колко било важно да пишеш правилно, а в същото време правеше елементарни грешки.
Та понеже всички тук сме знаещи Wink, как се пише правилно - пораснал или порастнал (както и порастне или порасне)? Четох, четох в нета, едно мнение няма по въпроса, един имал речник от не'нам си коя си година, могло и по двата начина, в Уикипедиа......и там "мненията" са различни.. Та какво е правилото в случая?

# 649
Правилно е да се пише с т – пораствам. Глаголът е от несвършен вид, с наставка -ва-.

1.Зайчето не може да остане съвсем малко, защото всички животинки порастват – това е естествено.
Лидзи порастваше и червеният цвят на косата ѝ като че ли изсветля мъничко.

Съответният глагол от свършен вид порасна (с наставка -н-) обаче се пише без т.

2.И по-късно, когато децата пораснат, се питаме защо повтарят нашите грешки.
После пораснахме и май престанахме да мечтаем.

Източник
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 498.

Понеже не мога да съм полезна с друго  Mr. Green Peace

# 650
радвам се вече, че някой е внесъл яснота по въпроса за раста и расна.  Crazy

в най-честата му форма го срещаме като възклицание под снимките 'лелеее, колко е порас(Т)нал(а)!'  Grinning

Пише се без 'Т'.

Отбелязвам този факт, защото дълги години слагах 'Т' с ясната мисъл, че това е правилото, допреди да се образовам от форума.

я кажете, как ви се вижда танцът от долното видео? Имахме една дискусия приятелска интернационална и ми беше интересно колко различно може да бъде възприятието...

http://www.youtube.com/watch?v=2cehkSxOLNA

# 651
Winх,преди две години търсих лагер с бг в Сф, не намерих.Предложиха ми от няколко места частен учител,но аз имах друга визия и се отказах.Загледала съм мн.хубави на хартия седм.лагери, мин.година дете едно беше с тази компания на дневен лагер и беше доволна.Трябва да са над осем год. ,спят на палатки и не са в града една седмица,толкоз знам Mr. Green
@
За гифтед програмите-ако детето е допуснато, не бих го спряла.По никакъв начин не са претоварени и самите деца сякаш не правят разлика между гифтед и обикнов.класове.Мисля че родителите правим по-биг дил отколкото е нужно с това начинание,съдейки по мен си и колко чудене и четене беше..образов.тук е такава мъка неземна, че ако отнякъде има лъч потенциална светлина не го пропускам..

# 652
Лени, бачатата е красив танц, в унисон с темперамента на хората от страните, за които е типичен мисля аз.

Аз имам ужасен правопис, мисълта тече преди пръстите и бяга  Laughing пък и форума успя да ме повреди допълнително. Пиша си аз сешоар, по инерция. Чета обаче сушоар веднъж, втори път, 5ти, 18ти... Нямам речник под ръка и си мисля, ами аз ако съм в грешка? Суша-сушоар може би? Пиша сушоар и ... ами набързо ми обясниха няколко човека, че не съм права,  и а и че не ми приличало на репутацията да пиша така  Crazy
Впечатление ми правят само дълги дълги параграфи от едно безпрепинателно изречение и ги прескачам.

# 653
  • Boston, MA
Пораснал
Порасвам
Да порасте

Аз пък не мисля, че е лошо от време на време да си припомняме някои правила за правопис и нямам нищо против някой да ме поправя. Само по форумите пиша на български и усещам, че малко по малко го изпускам, а и децата искам да уча, как ще стане, ако аз самата съм неграмотна? ...

Точно.

При нас няма програми за напреднали, поне в основното училище, интересно ми е какво споделяте.

Анет, пускаш ли децата сами на лифт? Другата седмица е ваканция при нас, и мисля да водя Дани на ски, но той е вече готов за черни писти, а аз се моткам долу по детските. Според баща му можел да се пуска, ако не по черните, по по-лесните сам, но мен ме е страх. Определено аз не мога да се кача на лифт още, щото не мога да слезна  Laughing.

# 654

Пораснал - да.
Порасвам - не. Пише се порасТвам.

Източник
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 498.

Ето затова казвам по-добре да не се поправяме.  Wink

Аз пък до неотдавна бях убедена, че именик и рожденик се пишат с двойно Н и си мислех, че всички останали са в грешка.

И за сешоара не знаех.

# 655
  • USA
Бубка, Кристиан се вози сам на лифтовете. Тук всичките са седалкови, не се е качвал на друг. От ски училището го пускаха сам на лифта. И той може да се пуска сам на теория, но не го пускаме сам по пистите още.

Анет, мерси. Ще продължа да търся и ще кажа ако открия нещо читаво.

Мис Нели, "сешоар" се пише. "Именник" се пише с 2 н, рожденик - с 1.

Сетих се за "Моля, хапчета чудесни, никога да не порЕсна"  Wink

# 656
"Именник" се пише с 2 н, рожденик - с 1.

Ха! Права си.

Човек, който има имен ден - именик.
Книга с имена - именник.

Упс! Редакция. Мислех, че така си го написала, не го написах с ирония.

"Преди 2012 г. правилна беше единствено формата именник, с която се означаваше и лице, и текст.

Източници
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 302.
Нов правописен речник на българския език. С., БАН, Хейзъл, 2002, с. 383.
Правописен речник на съвременния български книжовен език. Второ фототипно изд. С., БАН, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 1995, с. 344.
Речник на българския език. Т. 6. С., БАН, 1990, с. 835."

http://kaksepishe.com/imenik-imennik/

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 17:45 от Zоie

# 657
на цито на маска се смях от сърце.

Без да съм се взирала в правописа, смело мога да твърдя, че от темата максимум две момичета, пишат абсолютно грамотно (включвам пунктуация и правилното използване на пълен и кратък член), но си признавам, че не знам кои са  Mr. Green.

едната трябва да си ти, след като толкова смело твърдиш Flutter
Последната част от изречението малко ме обърква обаче Simple Smile

# 658
  • САЩ
Алекс го тестваха за гифтед програмата в началото на годината, но не се класира. Малко точки не му стигнаха, а той ми каза че въпросите били лесни и отговорил. Явно не е било достатъчно. Програмата им е в самото училище, просто имат два часа седмично в отделен клас с друг учител. Неговата учителка от време на време му праща домашни от тази програма и не виждам кой знае каква огромна разлика от нормалните. Може би в по горните класове ще е различно. Не съм сигурна може ли, но мисля и догодина да пробвам отново да го тестват. В крайна сметка както казва Анет, няма да навреди, най много да помогне.

# 659
  • Boston, MA
Ох, моля ви се, няма нужда да си правим тестове с дублетни или спорни форми, като на всички е ясно от километри, когато някой е функционално неграмотен, нали?

Благодаря, Winx. Дани се вози сам на всички въжета, влекчета и magic carpets, но за големите лифтове става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт