Майчинството счетоводно-53

• 32 405
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
  • под дъгата
Момичета,казаха ми че обещетението за отглеждане на дете до 2г. вече ще се изплаща в началото на месеца,вярно ли е?
Защо "вече" ? Аз до сега все в началото на месеца го получавам-около 4-5-6 число.

# 616
  • В полите на Пирин планина
Момичета,казаха ми че обещетението за отглеждане на дете до 2г. вече ще се изплаща в началото на месеца,вярно ли е?

Вече не зависи от представяне на данните за обр.1 от работодателя. Така, че ако декларацията е подадена - възможно е да се изплати и в началото на месеца.

Защо "вече" ? Аз до сега все в началото на месеца го получавам-около 4-5-6 число.

Има разлика между обезщетението за бременност и раждане /410 дни / и за гледане на дете.

# 617
Здравейте!  Hug Тъй като сега ми изтича майчинството и напускам работа, шефката иска да подпиша някакво уведомление за платената отпуска. Та въпроса ми е това уведомление дали е, че не искам да си използвам платената отпуска или, че не искам да ми я изплати? newsm78
Предварително благодаря!

# 618
  • Пловдив
Здравейте!  Hug Тъй като сега ми изтича майчинството и напускам работа, шефката иска да подпиша някакво уведомление за платената отпуска. Та въпроса ми е това уведомление дали е, че не искам да си използвам платената отпуска или, че не искам да ми я изплати? newsm78
Предварително благодаря!

Запознай се първо с уведомлението.Ние няма как да знаем какво е точно.По закон тя трябва да ти изплати натрупаната отпуска,щом ТД се прекратява.

# 619
А ако е уведомление, че не искам да ми изплати отпуската, тя има ли право? В смисъл, по закон аз мога ли да се откажа от това да ми я изплати или задължително, при всички обстоятелства трябва да ми я изплати?

# 620
Здравейте!Питането ми е следното: След 2-рата год.майчинство се върнах на работа и бях съкратена по чл.328 ал.1 т.3. В заповедта пише да се изплати натрупаният отпуск от 40 дни.При положение, че вече се регистрирах в Бюрото по труда мога ли да се регистрирам веднага и в НОИ за да получа евентуално обезщетение още за м.февруари?

# 621
  • Пловдив
А ако е уведомление, че не искам да ми изплати отпуската, тя има ли право? В смисъл, по закон аз мога ли да се откажа от това да ми я изплати или задължително, при всички обстоятелства трябва да ми я изплати?

Не можеш да се откажеш от отпуската си.Тя трябва да ти я изплати.Съвсем в реда на нещата е да прегледаш това уведомление и другите документи,които ти дават и да не подписваш веднага

# 622

Здравейте,

През месец март ми изтича втората година от майчинството, след което ще ползвам полагаемите годишни отпуски и евентуално след това - болнични. Имам идея ( и се надявам) да забременея по време на болничните, затова се обърнах към калкулатора на изчисление на майчинството.....тъй като при изчислението ще има и период от 240лв и такива от болничните и отпуската ми....но каквото и да въвеждам, при положение че брутната ми заплата е 800лв, винаги ми излиза, че през първата година ще взимам 310 лв( минималната), а през втората 240лв. А все пак се пада около 10 месеца от изчисленията да са на база МРЗ, а останалите 14 да са на база 800лв и затова ми е доста странно защо калкулатора ми го изчислява така? Надявам се да не е много объркан въпроса ми, но аз самата вече съм доста объркана! Предварително Ви благодаря!

# 623
.
  В КСО - чл 49, ал. 2 прочетох това:
майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.

Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще и се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2011г
.
Въпроса ми е:Моите второ майчинство и третата бременност се застъпват,за да вземам поне заплащането от  второто дете,само в отпуск ли трябва да бъда или може и в болничен?Ако изкарам някои и друг месец в болничен/до термина/ ще се изчислява като ново обезщетение ли?

# 624
  • Пловдив

Здравейте,

През месец март ми изтича втората година от майчинството, след което ще ползвам полагаемите годишни отпуски и евентуално след това - болнични. Имам идея ( и се надявам) да забременея по време на болничните, затова се обърнах към калкулатора на изчисление на майчинството.....тъй като при изчислението ще има и период от 240лв и такива от болничните и отпуската ми....но каквото и да въвеждам, при положение че брутната ми заплата е 800лв, винаги ми излиза, че през първата година ще взимам 310 лв( минималната), а през втората 240лв. А все пак се пада около 10 месеца от изчисленията да са на база МРЗ, а останалите 14 да са на база 800лв и затова ми е доста странно защо калкулатора ми го изчислява така? Надявам се да не е много объркан въпроса ми, но аз самата вече съм доста объркана! Предварително Ви благодаря!

Нещо не зареждаш както трябва.Прочете ли инструкцията над калкулатора?По време на болничните няма да те осигуряват на 800 лв
По зададените от теб данни,като 2012 МРЗ се промени няколко пъти,обезщетението ще варира 440-480 лв

Въпроса ми е:Моите второ майчинство и третата бременност се застъпват,за да вземам поне заплащането от  второто дете,само в отпуск ли трябва да бъда или може и в болничен? в момента на издаване на 45 дневния трябва да си в отпуск за гл на дете до 2 години Ако изкарам някои и друг месец в болничен/до термина/ ще се изчислява като ново обезщетение ли? ако си в обикновен болничен ,в момента на издаване на 45 дневния,да
вариант ти е да ползваш обикновен болничен и преди 45 дневния да излезеш отново в отпуск за гл на дете до 2 години

# 625
.
  В КСО - чл 49, ал. 2 прочетох това:
майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.

Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще и се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2011г
.
Въпроса ми е:Моите второ майчинство и третата бременност се застъпват,за да вземам поне заплащането от  второто дете,само в отпуск ли трябва да бъда или може и в болничен?Ако изкарам някои и друг месец в болничен/до термина/ ще се изчислява като ново обезщетение ли?

Благодаря,но не става варианта който ми предлагате.Малкия ще направи две години-април месец,а термина ми е началото на октомври.
Значи се налага да изляза в неплатен отпуск

# 626
  • Пловдив
Благодаря,но не става варианта който ми предлагате.Малкия ще направи две години-април месец,а термина ми е началото на октомври.

След като не се застпъват майчинствата ти,защо писа че се застъпват ?  newsm78

# 627

Не,написах че се застъпват майчинство и бременност/може и аз да не съм се изразила правилно/

# 628
  • София-Младост

Не,написах че се застъпват майчинство и бременност/може и аз да не съм се изразила правилно/
Не се търси застъпване на майчинство с бременост, а на двата отпуска, този за отглеждане на малко дете до 2г, който ви свършва м.04 и отпуска за бременост и раждане, който ще започне  края на август.

# 629
Здравейте,
Имам нужда от вашето съдействие  bouquet
Имаме шанс да ни приемат в ясла, но мъжът ми го освободиха от 13.02 от работа и на 21.02 открихме фирма, на която той е управител, за момента не се осигурява.
Какви документи ще ни трябват, и как да оправим осигуряването, дори и да пуснем дейността мъжът ми ще има дупка в осиг. стаж от 13 дата до започване на дейността.
Отделно  май в системата на ИСОДЗ гледат осигурителният статус към момента на попълване на критерия и искат ако си самоосигуряващо лице да имаш копие от вносните бележки от осигуровките.
Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт