ОСМИ клас е лесен, а чуждите езици песен- 2 тема

• 44 967
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Пф ... сега виждам инфото ... Не съм го гледала ... Може ли линк ..., въпреки че авторката на предаването, колкото и да иска да представи двете гледни точки ... все й личи, че взема страна ... и то без да е разгледала, поне за себе си, и двете гледни точки ... Преди няколко месеца пак прави подобно предаване с учителката по БЕЛ и нейната адвокатка ... без да си е направила труда да се свърже с другата страна ...

Ето линк: http://play.novatv.bg/play/305733/

За мен беше интересен по-скоро репортажа в началото, където се чуват повече гледни точки на потърпевшите от скандала. В крайна сметка не ми стана ясно от къде се генерира той.., но според мен директорката Папазова  не може да се справи с него, от което страдат най-вече учениците. Това рефлектира и върху реномето на училището, а уж.. искат да се подготвят за новия прием тази година..

# 421
  • София
И кои са потърпевшите от скандала  newsm78 newsm78 newsm78

# 422
  • София
Green&shiny, искам виртуална почерпка като обезщетение задето изгледах предаването! Crossing Arms
Без да съм засегната от случващото се в НГДЕК останах отвратена от водещата  и начина на водене на предаването, ако въобще може да се каже, че имаше наченки на такова.
Сигурно истината е някъде там по средата, но това насъскване по медиите, въвличането на деца в учителски конфликти и замерването с жълтини е отвратително!
Дано съдът и М-вото на културата подходят отговорно към проблема и намерят справедливо решение, което да подейства оздравително на гиманзията, защото тя го заслужава.
la vida loca, не си заслужава да го гледаш!

# 423
И кои са потърпевшите от скандала  newsm78 newsm78 newsm78

Е, не, аз не заемам ничия позиция, за да ми задаваш този въпрос. Потърпевши явно има и от двете страни, защото проблемите, които не са от вчера, не се решават. Или поне не по този начин - с уволнения, съдилища и грозни сцени, раздухвани от жълтите вестници.

Ironic, избери си с какво да те почерпя  Simple Smile. Да, не си заслужаваше гледането, защото в крайна сметка не се разбра откъде водят началото си ескалиралите вече проблеми. И аз се надявам МК да вземат мерки, защото е крайно време.

# 424
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Green&shiny, мерси за линка ... Ами не можах да го догледам  Twisted Evil То, бива, бива, ама ... Уф ... бясна съм ... Независимо дали става въпрос за магазин, банка, фирма, училище ... има договори м/у работник и работодател, има трудови характеристики, има изисквания, има закони да му се не видяло ... и всичко това трябва да се спазва, а явно някои хора не са спазвали правилата ... Сега какво търсят по медиите не мога да разбера? Уф ... не мога да пиша повече ... наистина съм бясна на големи, зрели хора претендиращи, че са интелигентни да се излагат така ...

Потърпевши явно има и от двете страни, защото проблемите, които не са от вчера, не се решават. Или поне не по този начин - с уволнения, съдилища и грозни сцени, раздухвани от жълтите вестници.

Ако има проблем с това да се спазва трудовата дисциплина, да се преподава по изискванията на ДОИ и приетите от МОНМ учебни програми ... тогава това е начина - законите трябва да се спазват и учител, които си позволява да ги прекрачва трябва да бъде уволнен ... поне според мен! Та това май е единия проблем - уволненията --> кой крив, кой прав ще докаже съда ...
По повод на проблема "финансови злоупотреби" ... Тече проверка от икономическа полиция и отново опираме до съда ...
Потърпевши са всички ... най-вече учениците ... Най-вече 12-класниците, на които им предстоят ДЗИ и кандидат-студентска кампания ... Дано да се справят  Praynig

# 425
  • София
Явно проблемът със спазването на работното време в училището и преподаването е повсеместно, но тук са последвали уволнения и затова и темата се раздухва толкова много. Потърпевши са всички деца, а и родителите, но такава "скрита" индустрия като частните уроци винаги е съществувала

# 426
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Явно проблемът със спазването на работното време в училището и преподаването е повсеместно ...

Ами не е "повсеместно" ... Работя това и знам какви са изискванията към мен, знам какви са законите и знам аз как ги спазвам ... Знам как ги спазват и колегите ми ... Знам и какви са безумията в ДОИ и учебните програми, но се спазват от колегите ми ... Да ... именно безумие е 2 часа седмично математика в 11 клас за ЕГ, а материала е тежък ... програмата е такава, че наистина няма достатъчно часове за упражнения ... Давам пример с математиката и ЕГ, за да се включи и Ганис, но вярвам, че тя не си позволява да закъснява за часове и да преподава само това, което на нея й е интересно от материала ...
За това съм бясна ... Защото се оправдават с изискванията, а те са такива за всички и трябва да се спазват ... Иначе имаме избор всички - като не ни изнася напускаме ... Или ако нямаме тази смелост - ни уволняват ... Но уволнението е справедливо и не знам как, когато знаеш, че не си спазвал правилата претендираш по медиите ... Ако смяташ, че си уволнен неправомерно - има Инспекция по труда, има съд ..., но да си "вееш" историите по медиите ... според мен унижаваш самия себе си ... Нека да минат съдебните дела ... Ако съда постанови уволнените да се върнат на работа ... тогава по би ми било удачно да се появят и да кажат: "Ето, в ръководството е проблема!", но сега ми изглежда ... глупаво и ... Не знам ...

# 427
  • София
Ла вида, в интерес на истината останах леко в периферията на скандала с НГДЕК  Embarassed
Нямам пълна представа за случващото се. Да, трудовата дисциплина навсякъде трябва да се спазва. Аз лично не закъснявам за часове, ако ми се случи понякога за 1 час сутрин да закъснея (случвало ми се е през зимата, звъня на зам-шефа, да уведоми учениците, че ще се появя малко по-късно. За протокола- за 1 час, 1 смяна не пиша закъснения, проверявам в края на часа). Преподавам според ДОИ и учебния план, не ползвам учебник, нямам такъв, но знам, какво да преподавам и как, поне така си мисля. В клас работим по сборник. Учениците си имат учебници- те са за тях, не за мен. Има случаи, когато решаваме задачи от тях, ако ми харесват. Това е.
Но все си мисля, че истината има две страни и няма напълно бели и черни хора.

# 428
...
Но все си мисля, че истината има две страни и няма напълно бели и черни хора.

Абсолютно съм съгласна!!!
Извинявай, че намесих името ти! Не смятам, че си длъжна да следиш този скандал  Embarassed Просто ми се искаше да чуя мнение и на колега, за да видя ... аз ли много се вживявам ...
За закъсненията - ясно е, че на всекиго се случва ... Има доста обстоятелства ... Но разумния човек ще предупреди, ще се постарае, ако зависи от него, да не допуска втори път да закъснее по същата причина ... В случая се говори за системни закъснения и за не влизане в час изобщо ... Не знам дали това е истината ... Но, ако е така ... Независимо дали си учител, магазинер, секретар, чистач и каквато и да е друга професия ... Носиш си последствията ...
За преподаването: Навсякъде съм писала ,че то трябва да е според изискванията на ДОИ и учебните програми за съответния клас и предмет ... То е ясно според мен, че не говоря за учебници ... Пр. "География и икономика" - 9 клас, ЗП (задължителна подготовка) ... има ДОИ и учебна програма ... има 6 учебника написани по съответните ДОИ и учебна програма, от различни издателства и одобрени от МОНМ ... Учителя е този, който трябва да прецени по кой учебник ще преподава ... има случаи, и когато не се преподава по точно определен учебник, но пак се кара по учебната програма и ДОИ ... Във случая с преподавателя по история в НГДЕК ... негови колеги твърдят, че в 11-ти клас, когато се изучава "История на България - част "Възраждане", същият е преподавал "нещо друго" ... какво не знам ... Не знам и дали са верни тези твърдения, както и твърденията за закъснения и не влизане в часове ... Има съд - там да се доказват ...
Мен това най-много ме дразни ... В случая с уволненията става въпрос за трудово-правен спор ... И той трябва да се разреши в съда, а не чрез медиите и още по-малко чрез "игра" по чувствата и емоциите на учениците ...

# 429
  • София
Ла вида, съгласна съм с теб:)   bouquet
Децата не трябва да са потърпевши. Но пак ще кажа, че медала има две страни. Да, но не съм сигурна, че и съдът ще отсъди правилно.

# 430
  • София по рождение
Относно спора и махленските скандалите в НГДЕК да споделя моето мнение. Щом са към Министерство на културата, значи не са по програми на МОН или не би трябвало да бъдат. И доколкото си спомням родителите оттук споменаваха не ведъж, че там е единственото място, където учат по съвсем друга програма /8 клас учат доста предмети/. Тогава защо е проблем учителите да преподават каквото преценят и когато преценят, като повечето са от академичните среди? За мен е странно защо това училище изобщо е към мин. на културата, най-малкото преподавателите в университетите са към образователното. Според директорката се губило академизма в НГДЕК, а уволнява тъкмо заради него. Пак според Папазова преподавало се на принципа на лекциите. Ми нали затова сте извикали там хора от половината катедри на СУ.
Съжалявам, но да се прави аналог между учител и университетски преподавател е неправилен подход, меко казано.
А що се отнася до неспазване на работното време - това къде ли го няма, но не съм чула да се уволняват за това, сигурно защото и без това няма желаещи да са даскали.
Трябва да се започне от някъде, и учители да уволняват и лекари в затвора да вкарват. И двете са вече факт...да видим ще продължат ли мерките.

# 431
  • София
Относно спора и махленските скандалите в НГДЕК да споделя моето мнение. Щом са към Министерство на културата, значи не са по програми на МОН или не би трябвало да бъдат. И доколкото си спомням родителите оттук споменаваха не ведъж, че там е единственото място, където учат по съвсем друга програма /8 клас учат доста предмети/. Тогава защо е проблем учителите да преподават каквото преценят и когато преценят, като повечето са от академичните среди? За мен е странно защо това училище изобщо е към мин. на културата, най-малкото преподавателите в университетите са към образователното. Според директорката се губило академизма в НГДЕК, а уволнява тъкмо заради него. Според Папазова преподавало се на принципа на лекциите. Ми нали затова сте извикали там хора от половината катедри на СУ.
Съжалявам, но да се прави аналог между учител и университетски преподавател е неправилен подход, меко казано.

Уволненията са за неспазване на трудовата дисциплина - вземане на болнични и в това време съдийстване в Лондон, непровеждане на часовете и т.н.

# 432
А що се отнася до неспазване на работното време - това къде ли го няма, но не съм чула да се уволняват за това, сигурно защото и без това няма желаещи да са даскали.

Моля,само да напиша ,че това съм го чула и видяла.По конкретния казус не е просто неспазване на работното време ,а измама с болничен лист.

# 433
helli_sun, защото който и да принципала на едно училище (в случая е МК) има Държавни образователни изисквания по всички предмети, за да се получи в края на образованието диплома, която е легитимна. И в спортните училища има специални предмети, и в бившите техникуми, но всички специални предмети за съобразени и след нарочни наредби от МОНМ... Да го кажем така - има един минимум знания, които трябва да се овладее от учениците, а след това са знанията по предмети, заради които едно училище е различно от друг тип училище. Ето, моите големите са 11 клас и са в ЕГ ... Та мин. часове по математика е 2 часа седмично ... В СМГ не е така - нали? ... Та така е и в НГДЕК -  имат доста неща, които не са само по основните минимални изисквания, но те пак са съобразени с ДОИ ... Всички техни програми са минали и през МОНМ и да одобрени ч/з наредби и от там ...
Цитат
Според директорката се губило академизма в НГДЕК, а уволнява тъкмо заради него.
Ако е до стил на преподаване ... не е проблем да е лекционен курса ..., но и тези лекции трябва да са съобразени с това, което е прието по програма, а явно в случая това не се е случило ...
Т.е. тук въпроса не е до правене на
Цитат
аналог между учител и университетски преподавател
и стила на преподаване, а до същността на това, което се/ не се  (в случая) преподава.

Последна редакция: сб, 06 апр 2013, 19:56 от la vida loca

# 434
  • София
Относно спора и махленските скандалите в НГДЕК да споделя моето мнение. Щом са към Министерство на културата, значи не са по програми на МОН или не би трябвало да бъдат. И доколкото си спомням родителите оттук споменаваха не ведъж, че там е единственото място, където учат по съвсем друга програма /8 клас учат доста предмети/. Тогава защо е проблем учителите да преподават каквото преценят и когато преценят, като повечето са от академичните среди?
По всички предмети си има ДОИ- независимо към кое министерство е дадено училище.

Общи условия

Активация на акаунт