Дискриминационни или не, критериите за прием в първи клас?!

• 6 912
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
  • sf
Аз пък смятам критериите по местоживеене, месторабота и т.н. за абсолютно дискриминационни.
Откъде на къде някой ще ме  спира да си запиша детето , в което училище съм харесала аз самата, каквито и да са моите доводи. Обявяват дати за прием , подават се молби и кой превари, той завари. А
дали живея в Люлин,а детото ми ще пътува до Яворов, си е само мой проблем  Rolling Eyes

# 31
  • София
искате да кажете, че е нормално да се дава предимство по етническа принадлежност  Shocked Shocked Shocked

Да го кажем по следния начин: смятам, че всяко малцинство трябва да получи шанс за достъп до майчиния си език и култура, особено ако тази възможност е ограничена до едно училище, както е в случая, а още повече, че тя се осигурява и с пари на собствената му общност. И шокът ви от това определено ме изненадва.

# 32
Ами да се върнат пак "палатковите лагери" пред училища и градини. И ако някои родители могат да си водят децата от единия край на София до другия,то много други нямат тази възможност и е редно децата им да учат в училището,което им се пада по местоживеене. Те не са виновни,че е набедено за елитно.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:45 от ева17

# 33
Против съм всякакви изпити за 1 клас. Абсурдно е.
Сегашните критерии ми допадат напълно.
Всяко дете има право на начално образование, независимо дали преди това е било напред или назад с материала от детската градина.

Към авторката - представяш ли си какво е да влачиш 6-7 годишно в 7 и нещо сутрин през няколко квартала? Защо е необходим този стрес? Елитни. Навсякъде е еднакво.

# 34
Само ще вметна за адреса като критерий - той вече е интернационален - днес си тук, утре на 35(00) км. А за неговото удостоверяване да не говорим (постоянен, данъчен, за кореспонденция, по местоживеене, интернет и т.н. Simple Smile.

# 35
Адрес човек винаги може да си извади, където иска, нашия се води в офиса ни. Живеем на това място вече близо 9 г. и детето учи в най-близкото училище. Не ми се разправя с нови документи и регистрации. Но не са ни правили проблем за училището  newsm78

# 36
Не се сърди, човече, това имах предвид. От 20 г. няма постоянност и служебна статистика кой къде е.
Бяха ми дали 0 точки за това, без да са ми погледнали какъвто и да е документ.
Отново във всяко училище И Този критерий се прилага индивидуално.
От миналата година започнаха да се доуточняват - да имаш адресна регистрация (дори и само с жълтия лист) от 01.01. на годината на записване.

# 37
  • София
...Защо е необходим този стрес? Елитни. Навсякъде е еднакво.
Абе, че не е еднакво - не е. Дори съм чувала, че в някои "неелитни" се стараят повече! Щото другите нали вече са си "изградили име".  Wink

# 38
Абе, че не е еднакво - не е. Дори съм чувала, че в някои "неелитни" се стараят повече! Щото другите нали вече са си "изградили име".  Wink

Дори да не е еднакво, пак съм против изпитите за готовност. Това са обикновени начални училища и не могат да ги отхвърлят по признак, че не са подготвени...
То това остана, още не са започнали училище, и ще започнат курс за прием  Mr. Green

lorenca  Peace

# 39
...Защо е необходим този стрес? Елитни. Навсякъде е еднакво.
Абе, че не е еднакво - не е. Дори съм чувала, че в някои "неелитни" се стараят повече! Щото другите нали вече са си "изградили име".  Wink
Така е, даже за предпочитане на чист въздух извън "елитните" Сф, ако може да се осъществи...

# 40
Подкрепям Човечето. Говорим за първи клас,за училища в София,не за някое циганско гето. Бях безкрайно изненадана,че едно от училищата около нас са въвели препитване на кандидат-първолаците. Обикновено квартално у-ще-43-то. чак пък толкова.

# 41
  • София
Подкрепям Човечето. Говорим за първи клас,за училища в София,не за някое циганско гето. Бях безкрайно изненадана,че едно от училищата около нас са въвели препитване на кандидат-първолаците. Обикновено квартално у-ще-43-то. чак пък толкова.
Зависи какво е "препитването". И в училището на децата ми (пък и в съседното) правят "диагностика за готовност" от години, но тя е след като излязат списъците с приетите. Преди 2-3 години я направиха преди "финала" и слуховете, че се влиза с изпит, предизвикаха бурни негодувания. Няма угодия!  Laughing

# 42
  • sofia
[Зависи какво е "препитването". И в училището на децата ми (пък и в съседното) правят "диагностика за готовност" от години, но тя е след като излязат списъците с приетите.
Това е добра идея, защото така могат да се разпределят децата, но не най-добрите с най-добрите, а тези с трудности в обучението ще са равномерно разпределени в класовете. Защото е убийствено за учителя да има повече 2-3 деца в класа с трудности в обучението.
Също е добре да се спазва горе-долу равния брой момчета и момичета. В класовете с преобладаваща бройка момчета е доста по-трудно за учителя (лични наблюдения).

# 43
  • София
искате да кажете, че е нормално да се дава предимство по етническа принадлежност  Shocked Shocked Shocked

Да го кажем по следния начин: смятам, че всяко малцинство трябва да получи шанс за достъп до майчиния си език и култура, особено ако тази възможност е ограничена до едно училище, както е в случая, а още повече, че тя се осигурява и с пари на собствената му общност. И шокът ви от това определено ме изненадва.

шансът трябва да е равен за всички независимо от тяхната принадлежност - в това се състои идеята за равноправие!

Ето какво гласи ЗАКОНА приет в България за защита срещу дискриминацията и който би трябвало да се спазва във всички институции, включително и държавните училища, каквото е 134 училище!
Чл. 4.  (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
 Раздел IIЗащита при упражняване правото на образование и обучение
       Чл. 29.  (1) Министърът на образованието и науката и органите на местното самоуправление вземат необходимите мерки за недопускане на расова сегрегация в обучаващите институции.

# 44
  • София
шансът трябва да е равен за всички независимо от тяхната принадлежност - в това се състои идеята за равноправие!

.....
Абсолютно!  Peace
Хайде сега се отърси от емоциите, породени най-вероятно от това, че детето ти е останало/може да остане извън списъка на това училище, прочети внимателно нещата, които сама си написала и помисли пак! Може би ще осъзнаеш, че точно текстът, който си цитирала, в комбинация с Чл. 36 (2) от Конституцията, стои в основата на това предимство. Именно защото шансът трябва да е равен за всички, независимо от тяхната принадлежност, да упражнят конституционното си право да изучават майчиния си език! Противното би било дискриминация!
С което спирам да пиша по въпроса, най-малкото поради факта, че е извън обхвата на темата, повдигната от авторката.
И за протокола – нямам нищо общо с въпросното училище!

Общи условия

Активация на акаунт