Дискриминационни или не, критериите за прием в първи клас?!

• 6 889
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Morrighan,
Вече ми става смешно, защото ти самата си противоречиш, хем си съгласна , че шансът трябва да е равен за всички, хем обаче искаш деца с определен произход да имат предимство-съответно и шанса им да е по-голям  Joy
Тук никой не оспорва правото тези деца да учат майчиният си език, цялата тема е за приема на децата в училищата и критериите
и не бъди толкова убедена , че това училище представлява интерес за мен  Mr. Green
въпросът е принципен!

# 46
  • София
 Не знам кое е смешното в коментарите, но аз съм напълно съгласна с мнението на  Morrighan  Peace

# 47
  • София
предполагам, че повечето Еви биха били съгласни с мнението на morrighan Wink Grinning
Както и да е, спирам да пиша по темата, въобще не ме интересува това училище, нито сме кандидатствали, нито ще кандидатстваме
Комисията за защита от дискриминация ще има последната дума
Хайде със здраве

# 48
  • Варна
 Това някакво еврейско училище ли е?

# 49
Да, еврейско е.
Аз също подкрепям мнението на дамите, които смятат, че всички деца трябва да имат равен достъп до всяко едно училище, без значение постоянен адрес, месторабота на родител, роднини учащи се и учили се в училището, етнически произход и подобни.
И определено продължавам да считам, че входящо препитване би бил най-добрият вариант за прием в училището и за най-точно разпределяне на децата по класове - според възможностите им. 

# 50
  • Ку-куландия
И определено продължавам да считам, че входящо препитване би бил най-добрият вариант за прием в училището и за най-точно разпределяне на децата по класове - според възможностите им. 
След като ще има "входящо препитване" за първолаците, това автоматично означава ли, че те ще трябва да знаят да четат и пишат преди да отидат в първи клас. На какво ще се учат тогава децата в първи клас, ако не да четат, пишат и смятат до 20?! Помислете малко!

# 51
  • дълбоката провинция
за мен препитване за прием в първи клас звучи почти като препитване за прием в детска градина

# 52
Преди години в руското училище във Варна имаше приемен изпит и този критерий беше отменен по съдебен ред точно като дискриминиращ.

Не може да се очаква постижения от деца, които тепърва започват да учат, а освен това много частни детски градини се препоръчваха като подготвящи за изпити.Получава се ситуация,че още от първи клас заможните родители ще налеят средства в подготовка на детето си, а по-посредствените и със слаби финансови възможности няма да успеят.

Към 7 годишна възраст децата са почти еднакви във възможностите си, всяко образователно умение "над"е в пряка зависимост от усърдността на родителя да се занимава с детето или да използва специалисти за заниманията му.

Всеобщосправедливи критерии не могат да се намерят.
Освен това, всеки зададен критерий често се използва и "нагласява" от желаещите с цената на какви ли не нарушения и дори документни престъпления.

За мен най-справедливият критерий е старият принцип на райониране-, но не само " на хартия", а както някога- учителките да минават по домовете на децата и да записват бъдещи първокласници.
Друг важен момент е, РИО да следи за уеднаквяване на изискванията към децата от всяко училище, да има сравнително еднаква подготовка, към учителите да има еднакви изисквания.

# 53
  • sofia
Както е ясно, "препитване за първи клас" и прем на база това препитване могат да правят само определни у-ща и те са посочени в съответния закон (НУКК, хореографското, музикални). Може и да изпускам някое, но не съм се интересувала задълбочено.

Интересно каква точно форма на препитване си представяте, arliz и какво се случва, ако дете се провали на това "препитване". Както знаем първи клас е задължителен. Но няма как да ме задължат да водя детето на другия край на София, защото не е издържало "препитването" в училището срещу блока.
Както отбелязах, проверка за разпределение по класове е добре да се направи, но след като са приети децата.
Приемът по местожителство е основен (говорим за държавни у-ща) и после идват другите критерии. Проблемът е, че всяко училище си измисля критерии с различна тежест, просто трябва да са едни за цялата община.

# 54
Presi, именно това "препитване", не го наричам изпит или с друга подобна дума,  защото на тази възраст то е точно препитване, та то ще установи, кое дете какво може на този етап и така по лесно ще се разпределят деца. Едни деца могат да четат, други не, едни смятат, други не. Съвсем нормално е, всяко дете да е с различна подготовка, от различни детски градини са, даващи различна подготовка, нищо че се работи по една и съща програма. Всяко семейство си решава, според детето разбира се и според възможностите, както и Светкавица казва, дали да работи допълнително с него или не.
Не  мисля, че за детето ще е в ущърб ако може да чете, пише и смята до 10 преди първи клас, особено ако попадне в клас с деца, които умеят същите неща. Би било много лошо, обаче ако в един клас се събират деца с различни възможности. Едните, четящите ще скучаят, ако по-голямата част от децата не могат и обратното, ако повечето могат да четат и преподавателят се води от тях, то другите ще изостават.
И това е причината да има разпределяне, за да са сравнително еднакви възможностите на децата в един клас.
В днешно време, с напредъка и на технологии и на възможности не може да се очаква и децата да са на едно и също ниво. Не ангажирам никого с мнението си.

# 55
vesi1, писала съм, когато сте ми задала този въпрос. Явно идеите ни, до известна степен се препокриват. Но критерият според район на местоживеене и месторабота, не ми се струва много честен. Всеки сам си преценява колко време и как да пътува, а и в един район има повече от едно училище, визирам София и по-големите градове. Просто училищата с по-голям наплив към тях по едни или други причина, трябва да са с други критерии. Разбира се, много хора тези критерии ги удовлетворяват, няма как всички да сме доволни, както не веднъж вече се спомена.

# 56
  • sofia
В днешно време, с напредъка и на технологии и на възможности не може да се очаква и децата да са на едно и също ниво. Не ангажирам никого с мнението си.
Децата винаги са били на различно ниво, няма връзка с технологиите. Винаги е имало деца, които са "напред" с материала или пък го усвояват по-бързо.
А с децата с трудности (проблеми) в обучението как ще процедираме - 20 деца с проблем с обучението в един клас???
Това, което пишеш няма как да се случи на практика, а и не е редно.
Точно критерият местожителство не ме устройва, защото живея в софийско село и вероятността малкия да не бъде приет в у-щето на батко си е повече от голяма. Училището ми е удобно от местоработата, ама и там не ме огрява, защото съм от другата страна на булеварда (извън района на у-щето) - въпросът е принципен, що се отнася до държавно среднообразователно или основно училище, критериите за дадена община би трябвало да са едни и същи. Това, че родители са набедили нещо за елитно (1-4 клас) си е техен проблем.
ПП: Малкия няма да учи в селското у-ще, защото няма кой да го взима.

# 57
Мисълта ми беше свързана с технологии, като интернет достъп, където има какви ли не занимателни възможности за децата. Права си, децата винаги са били на различно ниво и винаги ще бъдат, но достъпът до информация и до нови и модерни неща способтсва за още по-бързото развитие.
А, както казваш клас с 20 деца, които например тепърва се учат да четат и пишат е къде, къде по-добре, сравнено с тук таме деца, които винаги са изоставащи. Обикновено в държавното образование темпото за учене се задава от по-голямата част можещи или не деца.
При такова разпределение винаги ще има изоставащи или скучаещи.

# 58
Мисълта ми беше свързана с технологии, като интернет достъп, където има какви ли не занимателни възможности за децата. Права си, децата винаги са били на различно ниво и винаги ще бъдат, но достъпът до информация и до нови и модерни неща способтсва за още по-бързото развитие.
А, както казваш клас с 20 деца, които например тепърва се учат да четат и пишат е къде, къде по-добре, сравнено с тук таме деца, които винаги са изоставащи. Обикновено в държавното образование темпото за учене се задава от по-голямата част можещи или не деца.
При такова разпределение винаги ще има изоставащи или скучаещи.

Абсурд да стане на практика.
А относно - "Обикновено в държавното образование темпото за учене се задава от по-голямата част можещи или не деца."  - НЕ, единствено програмата и изискванията на ДОИ са Водещи - трябва да се преподаде определен обем материал за годината и той си е разпределен.
"Можещите" (които в един момент може да минат в графата на "неможещите") - учителят няма да тръгне да ги обучава с програмата за следващия клас, защото били "напреднали".

# 59
  • Варна
темпото за учене са задава единствено от програмата спусната от министерството. Който научил-научил, който- не, да се спасява с консултации и уроци.

Общи условия

Активация на акаунт