Дискриминационни или не, критериите за прием в първи клас?!

• 6 892
  • 82
  •   1
Отговори
# 60
Не казвам, че ще се преподава друг материал, разбира се че има програма по която се работи, само че на едни деца ще им е по-лесно, а на други не. А, материалът си върви, именно защото се работи по програма и трябва определен обем да се мине за една учебна година, няма време да се работи с тези, на които им е по-трудно. Освен ако родителите не работят допълнително с детето вкъщи или частен учител.
В "по-силните" класове се спазва програмата, но може да се работи и допълнително, по желание на учителя, защото децата се справят по-бързо със заложеното по програма.

# 61
  • Варна
Ама то винаги е така, на едни деца им е по-лесно на други по-трудно. това е хубавото на образованието в България, че децата имат равни шансове за образование поне в началното и прогимназиалното. Дайте сега зорлем да се правим на американци.

# 62
Програмата си е програма, но всичко зависи и от учителя. Усещайки децата в групата (класа) той може да разпредели обема на изучавания материал. Да прецени кога да форсира и кога да забави. И ако класовете са с деца, с доколкото е възможно, едни и същи възможности, това би ставало много по-лесно.  

# 63
don domat, няма равни шансове, аз не живея срещу желаното от мен училище, и не работя пак в този район и т.н и т.н.

# 64
Програмата си е програма, но всичко зависи и от учителя. Усещайки децата в групата (класа) той може да разпредели обема на изучавания материал. Да прецени кога да форсира и кога да забави. И ако класовете са с деца, с доколкото е възможно, едни и същи възможности, това би ставало много по-лесно.  

И в двата вида паралелки учителят ще се мори с повече работа - единият да изкласи 20 "бавно вървящи", другият да се подготвя за допълнителни неща. Кой ще му плати труда в ДУ?
Естествената среда - каквато е при паралелките, както са сега, си е ок.
Ако иска да се доразвива детето (в повечето случаи - желание на родителите) - има школи и други.

Цитат
... няма равни шансове, аз не живея срещу желаното от мен училище, и не работя пак в този район и т.н и т.н.

И смяташ, че Препитване ще увеличи равния шанс??? Така не става ли още по-неравен шанса?
А ако детето се панира и не "мине" препитването?

# 65
don domat, няма равни шансове, аз не живея срещу желаното от мен училище, и не работя пак в този район и т.н и т.н.
След седми клас проблемът ти ще отпадне. Дано тогава не останеш изненадана или разочарована, или и двете.

# 66
Мисля си, че това би било мечта на всеки учител - да работи с клас от деца, вървящи с абсолютно еднакво темпо. За съжаление е твърде утопично, за да е истина. Децата са толкова различни, а развитието им и реакцията спрямо учебния процес - толкова динамични, че дори на някакъв хипотетичен "вход" да имат еднакви знания и учения, то само след броени седмици вече не е така. Говорим за ДЕЦА, а не за константни роботизирани системи. Едни дръпват по-бързо по един предмет, но забавят по друг, други "набират" по-бавно скорост, но пък трупат бавно и методично постоянни знания, трети се изморяват и "прегарят" в един момент и имат нужда от почивка, четвърти ..., пети..., шести... - колкото деца, толкова и реакции  Peace

Мисля, че само човек, който не е бил пряк свидетел на деца в начален курс и динамичното им поведение, може да гради такива невъзможни теории.
Добрите учители правят така, че напредналите да не скучаят, а изоставащите да бъдат мотивирани. Хайде нека ги оставим да си вършат работата, че от много акъли и експерименти я докарахме до тук  Stop

# 67
  • Варна
препитването е още по-зле. За сега всички основни училища учаат по едни и същи програми, каквото учат в нашето, същото е и в съседното.
Дете на прителка учи в едно от най-елитните във Варна в същия клас като моя син. Нито моят е по-тъп, нито нейния по-умен.

# 68
Както вече някои мами са отбелязали дори на "входа" знанията да са почти еднакви с времето децата ще започнат да се разминават. Темповете на учене неминуемо ще са различни. Да не говорим, че по един предмет детето може да е от най-добрите, а по друг да е от най-незнаещите. Тогава какво правим? За всеки предмет местим децата в различен клас ли? По БЕ си в "а" клас, по математика си в "б" клас, по човек и общество си във "в" клас ....защото по различните предмети различни деца имат преимущество или пък изоставане. Подобно разделение е възможно, и за мен дори логично, на един по-късен етап....след 7-ми клас. Децата вече са получили основна подготовка в различните сфери, даден им е шанс от няколко години да наваксат, ако някъде им е било трудно, видяло се устойчиво към какво имат интерес и им е лесно.....и спокойно могат да се ориентират към профилирани училища. В първи клас едва ли някой може да предвиди с точност как ще се справя детето генерално и по отделните предмети. А в класовете, в които ще набутат 25 от по-трудно възприемащите деца...там какво....по 3-ма учителя ли да им зачислят, на кое дете но-напред да обърне внимание и на колко страни да се разчекне учителят?
Най-логичното е когато става дума за безплатна (до колко това е така е един друг въпрос), държавна и задължителна система държавата да осигури еднакъв шанс...а именно като всяка община подсигури на своите жителите необходимите места училища...и заедно с контрола и изисквинаията от страна на родителите да няма фрапиращи разлики между отделните училища поне в началните класове за да не се стига до безумното положение малки деца да се влачат километри и часове наред всеки ден защото кварталното им училище е под всякаква критика.

# 69
За съжаление най-големият проблем наистина идва от това, че кварталните училища, повечето от тях, не са на ниво. Ако всички училища бяха ок, нямаше изобщо да дискутираме подобни неща.
Може би наистина е утопия, това което аз на практика прилагам, но в частния сектор, вече доста години. Децата в групата, като са горе долу на едно ниво в началото, макар и в един момент някое да поизостане, има начин с повече работа, от моя страна, като преподавател, да го върна отново към началното добро ниво. А, тези дечица, които работят по-бавно, им отделям и по-специално внимание, работя с родителите, давам допълнително домашни и консултации.
Всяко дете е отделен индивид и на моменти напредва или изостава и аз съм именно за това, да го усетя, да помогна, да го насоча. И това не винаги е срещу допълнително заплащане. Все пак тези деца са мои ученици, поела съм ангажимент пред родителите и те разчитат на мен, че ще ги науча.
Тук  пишат много хора, с много различни мнения. Мога само да благодаря, за това че изказвате гласно, това което мислите. "В спора се ражда истината"...., а тя за всеки от нас е различна.

# 70
  • дълбоката провинция
. А, тези дечица, които работят по-бавно, им отделям и по-специално внимание, работя с родителите, давам допълнително домашни и консултации.
Всяко дете е отделен индивид и на моменти напредва или изостава и аз съм именно за това, да го усетя, да помогна, да го насоча. И това не винаги е срещу допълнително заплащане. Все пак тези деца са мои ученици, поела съм ангажимент пред родителите и те разчитат на мен, че ще ги науча.

Адмирирам!

и

Мили мами, избирайте учител, а не училище! В началния курс учителят е много по-важен от училището.

# 71
  • София
предполагам, че повечето Еви биха били съгласни с мнението на morrighan Wink Grinning

И какво означа това  newsm78

# 72

Мили мами, избирайте учител, а не училище! В началния курс учителят е много по-важен от училището.

Този избор често е невъзможен, има училища, в които не се допуска.

# 73
  • sofia
И в "елитното" училище има неелитни учители, така че гаранция няма за нищо. Пък и учителите са хора, разболяват се, забременяват, напускат и току виж свястната госпожа бива сменена с нова във втори клас (примерно) и всичко може да поеме в кофти посока.

# 74
Здравейте, мили мами Simple Smile
Случайно попаднах на Вашата тема, защото май и мен ме обхвана паниката около приема в първи клас.  Embarassed Искам да споделя с вас горчивия ми опит от дългото пътуване с дете - Мишо пътува по около 40 минути всяка сутрин до детската градина, защото в нашия "елитен" квартал нямаше места - говоря за Борово в София. Та по тази причина се видях в чудо и го записах в Мусагеница - 12 ОДЗ и така 5 години, всеки работен ден. Детето определено страда от разстоянието, както и от факта, че всичките му приятели живеят в другия край на София. Затова реших да го запиша в училище близо до вкъщи. За моя огромна радост, смених и квартала и сега сме в района на 18 и 134  Laughing Искрено се надявам да има места в 134, което е най-близкото до вкъщи. И още нещо като заключение - за мен основен принцип е детето ми да има щастливо и безгрижно детство, да се чувства подкрепяно и разбирано, затова не съм си и помисляла да го карам да се учи да чете или пише преди училище. Все пак си мисля, че там ще го научат Simple Smile Може това да ми изиграе лоша шега при приема, но поне ще знам, че той е лудувал и играл, когато е било времето за това, а това ще го направи по-уверен в себе си човек (според мен). Успех на всички първолаци наесен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт