Дискриминационни или не, критериите за прием в първи клас?!

• 6 895
  • 82
  •   1
Отговори
# 15
  • sofia
Не съм писала никъде, това ми беше най-малкия проблем с въпросната. А го научих случайно, защото моя не си казва какво му е на душата. Примирил се, че е тъп и толкоз.....
Въпросната беше от типа "толерирам 4-5 деца, другите кучета ги яли", което се оправя, оправя се, което - не - много му здраве. Г-жа Ирина Иванова (Чорлова) от 138-мо.
Ако питате родителите на въпросните 4-5 деца (племеника, племеничката на колежката и пр.) тя е супер преподавател и човек, а аз за пръв път през целия си съзнателен живот си позволих да окачествявам преподавател пред детето! И цялото ми положително отношение към учители и участници в образователния процес, което винаги съм имала, се изпари яко дим!
Та и в най-елитното (каквото и да значи това) да има един такъв екземпляр е достатъчно.
ПП: У-щето го избирах по местоположение за удобно водене и прибиране. Сега има голяма вероятност да не приемат малкия в у-щето, в което е брат му, но не правя трагедия от това. Все ще измисля нещо.
Арлиз, този един час е мнооооого, вярвай ми, най-вече за детето.

# 16
Ще си позволя да използвам по-горе казаните думи от don domat , но по повод на гореказаното - децата, които нямат късмета да живеят в района на училището, кучета ги яли, така ли. Единствено мога благородно да завиждам на късмета на децата, които живеят в района на така желаните училища. Аз съм съгласна да пътувам с детето си и един час, ако се налага, за да му осигуря качествено образование.
Не знам на колко си години, но аз си спомням един период в нашето образование, когато приемът и в детските градини, и в първи клас беше по местоживеене ( не говоря за изключенията, каквито е имало и най-вероятно винаги ще има). Освен това местоживеенето не е единствен критерий. Аз лично не одобрявам идеята седемгодишно дете да прекара в пътуване два часа на ден, за да учи в училище, което по една или друга причина се приема за елитно. По-добре да използва тези два часа за нещо друго - почивка, игри, допълнителни занимания. Но всеки си знае...
А що се отнася до кучетата... Когато желащите са повече от местата, все някой рискува да бъде изяден.  Wink

# 17
  • София
vesi1, благодаря ти, че сподели. Милото дете, представям си как се е чувствало. Напълно съм съгласна с твоето и на Дидева мнение.

# 18
  • Ку-куландия
Повечето "елитни" у-ща имат прием след първи клас. Приема е чрез явяване на изпит, ако не ви приемат по общия ред за първолаци внаги може да кандидатствате на по-късен етап. В момента критериите са повече от справедливи, единствената промяна която от Столична община могат да направят е да въведат и училищата в единна ел.система.

# 19
  • София
Аз също смятам, че е най-добре училището да е близо до дома. Да има познати лица-съученици от градината и да се чуства комфортно.
Съгласна съм, че ако има изпит и всички деца се приемат след положен и издържан такъв, нивото ще е по-високо. Но аз лично незнам за такова държавно училище. Май незнам и за такова частно  newsm78 Обикновено, ако си плащаш учиш, ако си издържал изпита пак учиш, но плащаш по малко. Така че пак нивото не е кой знае колко високо.
Аз съм учила в 119-то от 7 клас до 11,  и в колежа към него съм учила. Не бях впечатлена от учителите. Имаше деца на адвокати, на депутати и т.н. и разбира се, че към тях отношението беше различно. На мен ми пишат 4, на тях за същото 6.
Според мен днешно време истински учители няма. Заплащането им е ниско и всичко е комерсиализирано за съжаление.
Но има едно нещо което си мисля, че трябва да дам на моето дете, независимо къде учи. Да уважава институцията училище и да уважава учителите. Да има жажда за знания, да иска да научава нови неща и иска да се развива.
Ако децата вярват в това, то тогава нивото на всякъде би било по високо.
Аз реших, ще я пускам моята дъщеря 2014год., но във вторник я заведох в училището да го види, да се запознае с атмосферата.

# 20
Критериите са справедливи. Доколкото говорим за обществено образование, издържащо се от държавни средства, дискриминационно е да има някакви ДРУГИ изисквания, освен чисто механични такива.
Колкото до уменията и способностите - има ДОИ, за чието покриване детето получава удостоверение за завършена  предучилищна подготовка. Ако някой счита, че ДОИ са му твърде ниска летва, защото детето му на 5 решава системи уравнения и чете Хари Потър в оригинал - да се насочи към частно образование.

Апропо, невероятно добри начални учители се намират и в най-затънтените и не-рейтингови училища. И обратното. За прехвалената псевдо-елитарност на някои от училищата пък изобщо да не отварям тема, че имам доста наблюдения...

Истината е, че съм много далече от мисълта, че синът ми е гений, даже напротив, коставеше ми ежедневна работа за дълъг период от време, за да го науча да чете, да пише и т.н. И това не е продиктувано от някаква свръх болна амбиция, просто детето искаше да чете и пише и непрекъснато ми задава въпроси. Мисля че, всяко дете в тази възраст водено от любопитство иска да научи куп неща.   

Това пък какъв нонсенс е, просто нямам думи  ooooh! Авторката, не знам с какви деца е работила, и от двете страни на коя бариера е била, но би трябвало да ѝ е ясно, че когато детето само проявява желание да учи, това се случва с лекота и без (почти) никакви усилия. В случая от всичко казано човек придобива съвсем други впечатления.

# 21
  • sofia
Presi, у-щата за които говориш не са елитни, те са със специален статут - хореографското, музикалното, НУКК (други не се сещам с прием от първи клас). Спортните са от 5 клас (ако не се лъжа), всички други са от ниво гимназия (езикови, природо-математически, художествени).
Накъде ще поеме детето може само да гадаем. Пред себе си имам прием за дете, което беше в музикалното от 1 до 7 клас, а сега е в СМГ.
Не знам за единна ел. система, но единни критерии с единно точкуване би помогнало.

Но има едно нещо което си мисля, че трябва да дам на моето дете, независимо къде учи. Да уважава институцията училище и да уважава учителите. Да има жажда за знания, да иска да научава нови неща и иска да се развива.
Хахах, и аз така се заблуждавах, но когато отсреща стои едно голямо нищо - реших да кажа директно на детето и то ме разбра много добре. Както споменах, собственото ми отношение се обърна. Като смених училището и той пък съвсем разбра думите ми, защото сам направи сравнението в отношението към него.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 15:14 от vesi1

# 22
  • София
Vesi1
По горе в поста ми точно за това говоря, че учителите вече не са истински учители и имат субективно отношение към децата.
Според мен всяко дете има потенциал, учителят е този които да го накара да го използва.
(извинете ме за спама)

# 23
  • sofia
geryger, наблегнах на виждането ти "уважителната" част, защото аз имах същото. Иначе с другото съм съгласна.

# 24
И при нас първи клас е болезнена тема, съпроводена с много обмисляне, четене и какво ли още не. Но не смятам, че критериите за местоживеене, наличие на други деца от семейството в същото училище и евентуално близка месторабота на родителя са дискриминационни. Напротив, за мен това са най-логичните такива, въпреки че за предпочитаните от мен училища именно тези критерии ще са пречка. По-скоро дискриминационно ще бъде да се откаже достъп на детете живеещо на 200 м от училището само защото има едно друго, можещо куп неизискуеми за възрастта му неща и живеещо на другия край на града.
За мен най-добрият начин е служителите в ЕСГРАОН добре да си направят статистиката на територията на съответната община каква е възрастовата структура на населението и да предвидят бройката необходими места в детски градини, училища, болници, паркове...има си начини това да бъде изчислено със задоволителна точност. Ако и ние като общество започнем да изискваме от кварталното училище да работи добре вместо да се опитаме да се натъпчем някакси всички в 5-6 училища, пък като не стигне мястото да мрънкаме, че другите не били добри, и положението съвсем ще се подобри. То остава още в първи клас да започнат да ги сортират децата на по-умни и по-не такива. Да не говорим, че на тази възраст често момичета имат по-добри постижения от момчетата и накрая ще излезе, че "елитните" училища ще бълват "добре образовани" момичета, а момчетата в по-голямата си част кучета ги яли....нищо, че те пък на едно друго възрастово ниво не само настигат, но и в някои сфери изпреварват момичетата.

# 25
  • Sofia
Моето мнение е, че най- доброто за детето е училището да е близо. Важен е учителя от 1 до 4 клас, а не каква е славата на училището. "Елитните" училища според мен са необходими в по- късен етап( след 5 клас и след 7 клас ).

# 26
  • София
Всички говорите за критерии местоживеене , но моля да споделите  един друг критерии, на който аз попаднах, според вас дискриминационен ли е?

Съгласно Заповед №94-00-301/18.07.1996г. на РИО на МОН, с предимство се ползват децата, чиито майчин език е иврит?

# 27
  • София
Всички говорите за критерии местоживеене , но моля да споделите  един друг критерии, на който аз попаднах, според вас дискриминационен ли е?

Съгласно Заповед №94-00-301/18.07.1996г. на РИО на МОН, с предимство се ползват децата, чиито майчин език е иврит?
Предполагам става въпрос за 134 СОУ... Мисля, би било дискриминационно тези деца да бъдат лишени от това предимство, още повече, че доколкото знам училището се спонсорира от еврейска фондация.

# 28
  • София
искате да кажете, че е нормално да се дава предимство по етническа принадлежност  Shocked Shocked Shocked

# 29
Всеки родител избира най-добро за детето си според собствените си разбирания. Но е редно децата,които живеят непосредствено до т.наречените "елитни4 училища да могат да се запишат в тях,а не да бият път из цяла София защото някой от Люлин или Младост е решил да учи в центъра. За приемен изпит пък ми се струва абсолютно безумие. Говорим за първолаци,не за деца кандидатстващи в спортни,художествени и др. училища,където се доказват дадени умения. Всеки учител спазва зададената му програма и ДОИ,ако ще всички в първи клас да четат Шекспир в оригинал. Най-много да зададат допълнителни задачи. Какво би станало с клас,в който всички четат,пишат ,смятат? Ще минат направо в трети клас ли?

Общи условия

Активация на акаунт