Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 60

• 51 756
  • 723
  •   1
Отговори
# 240
Halit Ergenc & Berguzar Korel in Beyoğlu 20 1 2013

# 241
Версията за края на Ибрахим,представена във филма от съвременна гледна точка е правдоподобна.
Минали са много година ,много приказки са се изприказвали за Ибрахим паша и СС ,та в крайна сметка ,кой знае точно как са се случили нещата.За мен неоспорими факти са следните:падишахът е взимал еднолични непдлежащи на обсъждане решения,повечето везири са насилствено умъртвявани по време на мандата им,смъртните наказания ,за разлика от днес, не са били прецедент,имуществото на пашата е иззето,не е ясен гроба му.Та за мен извън сериала,истината изглежда така-СС преценява ,че везира е заплаха за него,вика го и го умъртвява в Топ Капъ.Дали е имало фетва,дали е имало съвет за съня,дали дори е станало на Ифтар,колко вечери са се гледали-въпрос на предпочинание за всеки.Все пак са минали толкова години и неминуемо мисленето  и възприятията ни са се променили.
Това не намалява удоволствието ми наблюдаването на филма.Даже напротив!

# 242
Не ми хареса серията. И то не за друго, не заради смъртта на Ибрахим, а за начина, по който цялата серия беше ретроспекция на детството, младостта му, на "човечния" му период, така да се каже.
Според мен, сценаристите са отявлени фенове на везира. Това е все едно да гледаш футболен мач, в който коментаторът е очевидно пристрастен към падащия отбор...

Иначе, късничко си го получи Паргалъ.
Ако го пренесем в наше време, това е все едно Сюлейман да е едноличен собственик на огромна международна корпорация, а Ибрахим - негов изпълнителен директор. Умен, кадърен, ама на заплата! И в един момент забрави, че тази корпорация е съществувала преди него, ще съществува и след него. И може да е женен за сестрата на шефа, но никога няма той да стане шеф! Повярва си, че светът се върти заради него, започна да подписва договори и да преговаря с клиенти от свое име, че и за своя облага. Забрави, че корпорацията и шефа му са едно и също нещо и започна да срива името на фирмата, като принизява и омаловажава важността на собственика.
Това е типичен случай на ракова клетка. Клетка, която е забравила, че на първо място работи за организма и заточва да работи за себе си. И става ракова. И разраствайки се убива целия организъм.

Сюлейман малко късно, но все пак успя да направи успешна операция.

Преди време бях направила подобно сравнение- но, не толкова крайно Laughing
Не съм съгласна, че Ибрахим никога нямаше да стане шеф на огромната корпорация Laughing Laughing Laughingо

През цялото време в което е бил на длъжност, като Велик Везир е управлявал тази корпорация, имал е опит и ум да го прави.
И точно това е големият проблем- можеше да управлява  ОИ.
Ако Мустафа детронира Сюлейман, или Султана умре- кой мислите щеше да е Шеф на ОИ, Мустафа или Ибрахим.
Мустафа е още млад, няма никакъв опит, ще кажете - то и Сюлейман беше млад, така е но Сюлейман имаше до себе си Ибрахим.
Това го знаеше всеки- Мустафа, Ибрахим, Хюрем и Сюлейман.
За това беше войната между Хю и Ибо.
Единственият шанс на Ибо да запази мястото си и дори да има повече власт от сега беше- Мустафа.
Не напразно сценаристите измислиха Елена.
Показаха ни Мустафа, който толкова много я обичаше, че не му пукаше за нищо, готов беше дори срещу Сюлейман да се изправи- срещу кой обаче не се изправи, кого послуша като малко кученце, кой може да го накара да направи всичко което пойска---ИБРАХИМ.
Я сега познайте, Кой щеше да е истинският Шеф на корпорацията- собственика или изпълнителният директор? Laughing Laughing Laughing
А за кого говорят посланиците... за Великият Сюлейман, когото са видели няколко минути и който, не е взел никакво решение или за Ибрахим, за който Султана каза да се разберат с него.
Ибрахим е виновен- спор няма по въпроса, има спор обаче в какво точно е виновен.
Този спор не е приключен до сега- няма и ние да го решим, но нека малко се замислим- кого обсъждаме.
Хората които са оставили толкова ярка следа след себе си, визирам както Ибрахим- така и Хюррем, Сюлейман и т.н. са били изключителни личности и не заслужават да ги наричаме с грозни епитети.

Сравнението с ракова клетка е брутално и не на място.
Не мога да кажа- кой какво да пише, но ако може нека се съобразяваме с това, че написаното от нас го четат другите съфорумци.

# 243
Решението на Кадията не е сложно и напротив- всеки ще го разбере.
Според това, което аз разбрах, мюсюлманите смятат, че човек когато заспи- умира и отива в друг свят.
Когато се събуди- се духа му се ражда отново.
Следователно- Сюлейман се е заклел в този свят, заспи ли, той умира и отива в друг свят, а като не е на този свят- не може и да спази клетвата си.
Бих казала, че е много умно измислено.
И до днес има хора, които вярват, че когато човек заспи душата му отива в астрален свят, и когато се върне- човек се събужда.

# 244
Решението на Кадията не е сложно и напротив- всеки ще го разбере.
Според това, което аз разбрах, мюсюлманите смятат, че човек когато заспи- умира и отива в друг свят.
Когато се събуди- се духа му се ражда отново.
Следователно- Сюлейман се е заклел в този свят, заспи ли, той умира и отива в друг свят, а като не е на този свят- не може и да спази клетвата си.
Бих казала, че е много умно измислено.
И до днес има хора, които вярват, че когато човек заспи душата му отива в астрален свят, и когато се върне- човек се събужда.

Тълкуванието ти е добро, ако заповедта, която издава Сюлейман за извършване на убийството на Ибрахим е дадена също в сънно състояние, но тя не е – как ще коментираш това? А това, че в момента на извършване на убийството Сюлейман е заспал, не променя факта, че той е нарушил вече  клетвата си да пази Ибрахим в будно състояние, защото е издал тази заповед.

# 245
Сюлейман се е заклел, е ще пази живота му а не, че няма да издава заповед да го убият. Laughing
Ако тези нинджи бяха, като ония на Хюррем, Ибо щеше да се спаси. Laughing
Сюлейман реално е дал заповед, но не вижда изпълнението и, което значи, че не може да го пази, защото той просто не е в този свят, в който може да спаси Ибо.
 Joy Joy Joy
Абе султанска му работа.

# 246
А да не забравяме, че и дрогиран беше- може още да го държи Laughing
Така че, не е отговорен за постъпките си. Laughing

# 247
Сюлейман се е заклел, е ще пази живота му а не, че няма да издава заповед да го убият. Laughing
Ако тези нинджи бяха, като ония на Хюррем, Ибо щеше да се спаси. Laughing
Сюлейман реално е дал заповед, но не вижда изпълнението и, което значи, че не може да го пази, защото той просто не е в този свят, в който може да спаси Ибо.
 Joy Joy Joy
Абе султанска му работа.

Когато върховният владетел издаде смъртна присъда – може ли да се счита, че осъждайки го на смърт, всъщност пази живота на осъдения на смърт?  Crazy  Joy
А дали е бил дрогиран, къде показаха това – не си спомням такъв момент?

Joy

# 248
# 249
Няма да си спомняш я, като не са го давали как ще си го спомниш Laughing

Това за дрогирането беше заключение на Детективна Агенция БГ Мама.
След денонощна работа и участието на агенти от цял свят , резултата от съвместната работа беше следният:

Сюлейман не е бил болен- бил е отровен.- това го видяхме, но това което не видяхме- ние го разбрахме. Laughing

Фирузе през цялото време е дрогирала Сюлейман- няма начин той да обича друга освен- нашата Хю. Naughty
Пиша нашата, защото тя е най-добрият ни агент. Sunglasses

Султана не е женкар Naughty- тя Фирузето го дрогира и затова го изби на поезия.

Добре, ама нещата не приключиха до поезията, защото както знаем дрогата като се приема продължително време- поврежда мозъка.
При Сюлейман се изразява с параноя-Ибо иска да е по-велик от мен - издава заповед да се убие Ибрахим.

Така че, както и да го погледнем- Сюлейман не е виновен.

# 250
# 251
  П.П. Много ми е любопитно - какво стана с опита за отровителство срещу Сюлейман. Как така всичко се размина без повече разследване? Без да се изясни поне източника на отровата? Много ми е несериозно! Дали ще благоволят сценаристите да довършат започнатото ...  Twisted Evil

Как какво стана??? Ами просто Ибрахим не си свърши работата. Mr. Green И това не беше единственият случай.  Close Close
Нали той през цялото време пази живота на султана и семейството му? (Е, той изключва Хюрем, разбира се!) Защо тогава преди всичко не беше проверил коя е Фирузе?  Rolling Eyes Rolling Eyes
След това не проследи къде отива тя, трябваше Матракчъ да му отвори очите, а после така и не проучи какво е станало... #Crazy
Е, как пази живота на султана?!?! Twisted Evil
Добре че Хюрем го намери и вдигна патардията... Laughing

# 252
А, в тази анкетка много назад сме?Защо така? newsm78

# 253
  • до най слънчевия бряг
Много ми е любопитно - какво стана с опита за отровителство срещу Сюлейман. Как така всичко се размина без повече разследване? Без да се изясни поне източника на отровата? Много ми е несериозно! Дали ще благоволят сценаристите да довършат започнатото ...  

Не само това , ако направя една лека равносметка ,питанки имам по следните въпроси :

1 Какво стана с Принцеса Изабела ,много мъгляво беше изчезването и
2  Как завърши разследването за отравяне на Султана /взето от цитата/
3 Защо след като се разбра ,че Фирузе не е стигнала до Амася , не разследваха къде е изчезнала
4 Защо Сюлейман все още не знае,че внука му е умрял
5  Не дадоха нищо повече и за Елена , как се прие връщането и от двореца и имал ли е право  Мустафа ,който още даже не е и султан  да я върне "опетнена" на родителите и
6  Перчем ага , май никой не се заинтересува ,защо е убит ?

Това на прима виста ,сигурно има още питанки

Последна редакция: нд, 20 яну 2013, 19:02 от siren62

# 254
Здравейте момичета,
Някой беше дал линк със списък на децата,които е родила Валиде Айше Хафса.Търсих в последните три теми,но то е като да търсиш игла в купа сено.Ако някой го има,би ли го сложил отново!Благодаря!

Моля,  дайте списъка.
Моля, дайте и списъка на децата на Сюлейман -- няколко пъти чета, че сте направили такъв, но не мога да го намеря ...
Благодаря!   bouquet

На мен ми се видя доста недомислен начина за престъпване клетвата на султана.След толкова прочетени книги,безсънни нощи,съдията най-накрая го измисли: да убият Ибрахим,докато султана спи ?! newsm78 То хубаво,ама нали заповедта за убийството я дава в будно състояние.Иначе какъв е смисъла от такава клетва?Кълне се,после заповядва да го убият и....ляга да спи .В уикипедия пише друго:Сюлейман успява да получи специална фатва, за да се отметне от клетвата да не отнема живота на Ибрахим (в замяна на построяването на джамия).Разбирам,че това е филм и не са длъжни да се придържат изцяло към историческите факти,ама много глупав ми се видя начинът,който съдията предложи.Само аз ли мисля така ???
Не, не си само ти!  Peace
На съдията му трябваше доста време, за да си изсмука от пръстите "достойния" начин за убийство. А щом за него не беше лесна тази задачка, то колко души в империята ще го приемат по същия начин?!  newsm78 Няма ли "дълбокият" смисъл да им убегне - и на народеца, и на близките на СС?!
На мен ми липсва другата версия - как цяла седмица СС и Ибрахим са вечеряли заедно, СС му е дал възможност да избяга, ако иска /достойно, признавам/, а Ибо не се е възползвал /пак достойно/.
Разбира се, за тази версия чух от вас, харесва ми и ми се ще да я приема за истина...

Да, и аз мисля като теб.
След смъртта на Ибрахим, Сюлейман е построил доста джамии из цялата страна, вкл. в Истанбул и Мека, в името на Ибрахим. Напр. джамия построена 1536 г на брега на Златния рог, която е наречена на пашата.

Гроба на пашата е известен.
А имуществото на ВСИЧКИ паши е ставало част от султанската хазна след смъртта им. Дори на тези паши, които са умряли по естествен начин.

НО  в крайна сметка това е само филм и сценаристите променят фактите така, както е удобно на идеята им  Heart Eyes

Как какво стана??? Ами просто Ибрахим не си свърши работата.

Аяз паша не си свърши работата! Сюлейман  така нареди

Общи условия

Активация на акаунт