Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 60

• 51 768
  • 723
  •   1
Отговори
# 225
Не ми хареса серията. И то не за друго, не заради смъртта на Ибрахим, а за начина, по който цялата серия беше ретроспекция на детството, младостта му, на "човечния" му период, така да се каже.
Според мен, сценаристите са отявлени фенове на везира. Това е все едно да гледаш футболен мач, в който коментаторът е очевидно пристрастен към падащия отбор...

Иначе, късничко си го получи Паргалъ.
Ако го пренесем в наше време, това е все едно Сюлейман да е едноличен собственик на огромна международна корпорация, а Ибрахим - негов изпълнителен директор. Умен, кадърен, ама на заплата! И в един момент забрави, че тази корпорация е съществувала преди него, ще съществува и след него. И може да е женен за сестрата на шефа, но никога няма той да стане шеф! Повярва си, че светът се върти заради него, започна да подписва договори и да преговаря с клиенти от свое име, че и за своя облага. Забрави, че корпорацията и шефа му са едно и също нещо и започна да срива името на фирмата, като принизява и омаловажава важността на собственика.
Това е типичен случай на ракова клетка. Клетка, която е забравила, че на първо място работи за организма и заточва да работи за себе си. И става ракова. И разраствайки се убива целия организъм.

Сюлейман малко късно, но все пак успя да направи успешна операция.

# 226
Не ми хареса серията. И то не за друго, не заради смъртта на Ибрахим, а за начина, по който цялата серия беше ретроспекция на детството, младостта му, на "човечния" му период, така да се каже.
Според мен, сценаристите са отявлени фенове на везира. Това е все едно да гледаш футболен мач, в който коментаторът е очевидно пристрастен към падащия отбор...
Иначе, късничко си го получи Паргалъ.
Ако го пренесем в наше време, това е все едно Сюлейман да е едноличен собственик на огромна международна корпорация, а Ибрахим - негов изпълнителен директор. Умен, кадърен, ама на заплата! И в един момент забрави, че тази корпорация е съществувала преди него, ще съществува и след него. И може да е женен за сестрата на шефа, но никога няма той да стане шеф! Повярва си, че светът се върти заради него, започна да подписва договори и да преговаря с клиенти от свое име, че и за своя облага. Забрави, че корпорацията и шефа му са едно и също нещо и започна да срива името на фирмата, като принизява и омаловажава важността на собственика.
Това е типичен случай на ракова клетка. Клетка, която е забравила, че на първо място работи за организма и заточва да работи за себе си. И става ракова. И разраствайки се убива целия организъм.
Сюлейман малко късно, но все пак успя да направи успешна операция.
Съгласна съм с всяка дума  Peace Ибрахим отдавна се самозабрави и трябваше да бъде наказан

# 227
  • София
на мен, пък, сравнението с ракова клетка ми идва малко в повече

# 228
Здравейте момичета,
Някой беше дал линк със списък на децата,които е родила Валиде Айше Хафса.Търсих в последните три теми,но то е като да търсиш игла в купа сено.Ако някой го има,би ли го сложил отново!Благодаря!

# 229
Странни чувства изпитвам след тази последна серия. Тъй като Ибо вече го няма, т.е. вече има цял период и този период ми е разнопосочен. Какво е това приятелство? Цитираха Макиавели, че има или обич или страх, но двете не живеят едновременно. В моите очи имаше обич от султана към Ибрахим и страх от Ибрахим към султана. Ако има страх, то има ли приятелство? Същевременно този страх не беше по-голям от мегаломанията на Ибрахим. Видях много неща - присвояване на титла /макар и временно/, изнудване /Ибо го наричаше игра "Играх и спечелих", каза на Хати/, неприемане на положението /всеки път когато мислите му започваха с "Аз, Ибрахим" той говореше за себе си като придатък, а не като част от всичко това./, подронване на авторитета на султана, респективно на империята, а накрая и откровена лъжа - хем възропта, че случеят е отнесен към съда, хем каза на султана, че не е. Ако вие имате такъв приятел как щяхте да разберете, че ви е приятел?

Султана до последно се държа като мъж на честта - пазеше Ибрахим, намираше начини да го оневинява пред населението, а когато не можеше повече да го оневинява потърси начин да го накаже "по правилата". Според мен това беше най-вече за да види народа, че законите трябва да се спазват от всички.

Не ме замеряйте с домато, но гледах списъка със събитията по времето на Сюлейман - завоеванията не намаляват след Ибрахим. Започвам да се чудя дали за нас като рая не е било по-добре да не е убит Ибрахим и да е имало вътрешни размирици /за мен избягването на такива размирици е основната причина за премахването на Ибрахим/.

# 230
Аз се присъеденявам към "слепите умове", които супер много се радват, че ББ се завръща!!!   newsm19
Съжалявам, но предпочитам да плакна окото, пред това да нося жалейка за актьор, който в реалния живот си е жив.

bende  newsm03  Heart Eyes останаха ли места в ложите  Laughing Party

малко кадри от среднощния купон с шехзадето  Grinning Heart Eyes

# 231
Това вече е твърде жестоко-султанът да изпрати Ибрахим в ковчег насред градината в сарая му,пред погледа на Хатидже и децата Shocked

# 232
  • Варна
На мен ми се видя доста недомислен начина за престъпване клетвата на султана.След толкова прочетени книги,безсънни нощи,съдията най-накрая го измисли: да убият Ибрахим,докато султана спи ?! newsm78 То хубаво,ама нали заповедта за убийството я дава в будно състояние.Иначе какъв е смисъла от такава клетва?Кълне се,после заповядва да го убият и....ляга да спи .В уикипедия пише друго:Сюлейман успява да получи специална фатва, за да се отметне от клетвата да не отнема живота на Ибрахим (в замяна на построяването на джамия).Разбирам,че това е филм и не са длъжни да се придържат изцяло към историческите факти,ама много глупав ми се видя начинът,който съдията предложи.Само аз ли мисля така ???

# 233

zazo, gawina - съгласна съм с разсъжденията ви.

Ибрахим отдавна беше решил, че е недосегаем, защото е близък приятел на султана, а не заради личните си качества. Thinking

От друга страна султанът също дълго време му прощаваше прегрешенията, именно защото му е приятел от детството. Но приятелството все пак си има граници...  Thinking
Колкото до спасяването на живота на  султана - Бали бей също го спаси, а сигурно и други, но сега не се сещам, но никой не се възгордя така! Naughty

А наказанието е в стила на епохата...

# 234
jupetrov7 Не съм съгласна, че Ибрахим се е мислел за недосегаем. Във всичките му монолози си беше осъзнато че е на границата/ върви по бръснач/ вижда смъртта си в очите на Господаря и тн. Според мен Ибрахим не можеше да се прости с миналото си. Казваше, че забравата е най-добрият лек, а той цял живот мислено се връщаше към корените си. И колкото и пъти да се опита да се помири със себе си(бракът с Хатидже напр), толкова пъти му се напомняше, че е роб от СС/Хатидже/народът. И неслучайно дъщеричката му от Нигяр е най-скъпото нещо, което той има, защото тя не прнадлежи на династията. Според мен Ибрахим обичаше  ценеше СС като приятел и брат, но не успя да склони глава пред него и да го приеме за Господар, защото психиката му е далеч от робска. И през цялото време той "изпитваше" търпението на СС. Според мен Ибрахим беше готов за смъртта си.

# 235

Споpед днешната туpска пpеса, завpъщането на Буpaк О. във ВВ е окончателно. Peace Може би ще се появи още тази сряда... newsm78

# 236
Чудесна новина!
Знаех си аз, че не случайно не го бръсне тоя мустак!

# 237

Elfadora, значи Ибрахим си е знаел, че е виновен - през цялото време! Затова е очаквал смъртта си.

Но понеже през цялото време султанът го приемаше като приятел и брат, той не спря с предизвикателствата си (както ти казваш). И именно това го доведе до трагичния му край, а не жестокостта на султана. Thinking

# 238
 Благодаря за преведената серия!   bouquet Благодаря, vip-че и jupetrov,    Kissing Heart наистина имах повод да почерпя  Tada !

Не е чудно. Тази серия е посветена на Окан - Ибрахим, тя е сбогуване - с актьора и с един от големите персонажи във филма.
  Не само сравнението с ракова клетка, а и намесването на корпорации и изпълнителни директори ми идва в повече. Ибрахим наистина не е извършил дело в ущърб на султана. Напротив. Той водеше войската при потушаването на бунтове, редом със султана яздеше в битките, излизаше с адекватни решения, заради което С. му каза: "Обичам твоя ум! Но искам да го използваш само за мен!", спаси живота на царствения си приятел. Но Ибрахим в сериала си отива, защото историческият Ибрахим умира. Нашият, от филма, го бастиса Сюлюман, защото от думите до делата крачката е малка. На думи Ибрахим високо полетя. Е, и обида към властта имаше в изказванията му. Той е мъж с високо положение в Империята, с влияние и с реална възможност да организира метеж или коалиция с Мустафа. А Сюлейман отдавна е нащрек.
Поне аз така си интерпретирам развоя на събитията до момента.
  Хюррем също сгази лука сериозно - с левашките си покушения срещу Мустафа. Мисля, че Сюлейман вече е почти изцяло убеден във вината и. Но тя е жена (+ любима съпруга), няма място в политиката и , съответно, не е заплаха. Дори и да убие Мустафа, това няма да детронира султана. И той би и простил. Но на Ибрахим не може да прости. Да живее с този меч над главата си, без да знае дали и кога ще се стовари върху него - не може.

П.П. Много ми е любопитно - какво стана с опита за отровителство срещу Сюлейман. Как така всичко се размина без повече разследване? Без да се изясни поне източника на отровата? Много ми е несериозно! Дали ще благоволят сценаристите да довършат започнатото ...  Twisted Evil

# 239
  • Sofia
На мен ми се видя доста недомислен начина за престъпване клетвата на султана.След толкова прочетени книги,безсънни нощи,съдията най-накрая го измисли: да убият Ибрахим,докато султана спи ?! newsm78 То хубаво,ама нали заповедта за убийството я дава в будно състояние.Иначе какъв е смисъла от такава клетва?Кълне се,после заповядва да го убият и....ляга да спи .В уикипедия пише друго:Сюлейман успява да получи специална фатва, за да се отметне от клетвата да не отнема живота на Ибрахим (в замяна на построяването на джамия).Разбирам,че това е филм и не са длъжни да се придържат изцяло към историческите факти,ама много глупав ми се видя начинът,който съдията предложи.Само аз ли мисля така ???
Не, не си само ти!  Peace
На съдията му трябваше доста време, за да си изсмука от пръстите "достойния" начин за убийство. А щом за него не беше лесна тази задачка, то колко души в империята ще го приемат по същия начин?!  newsm78 Няма ли "дълбокият" смисъл да им убегне - и на народеца, и на близките на СС?!
На мен ми липсва другата версия - как цяла седмица СС и Ибрахим са вечеряли заедно, СС му е дал възможност да избяга, ако иска /достойно, признавам/, а Ибо не се е възползвал /пак достойно/.
Разбира се, за тази версия чух от вас, харесва ми и ми се ще да я приема за истина...

Общи условия

Активация на акаунт