Според мен, сценаристите са отявлени фенове на везира. Това е все едно да гледаш футболен мач, в който коментаторът е очевидно пристрастен към падащия отбор...
Иначе, късничко си го получи Паргалъ.
Ако го пренесем в наше време, това е все едно Сюлейман да е едноличен собственик на огромна международна корпорация, а Ибрахим - негов изпълнителен директор. Умен, кадърен, ама на заплата! И в един момент забрави, че тази корпорация е съществувала преди него, ще съществува и след него. И може да е женен за сестрата на шефа, но никога няма той да стане шеф! Повярва си, че светът се върти заради него, започна да подписва договори и да преговаря с клиенти от свое име, че и за своя облага. Забрави, че корпорацията и шефа му са едно и също нещо и започна да срива името на фирмата, като принизява и омаловажава важността на собственика.
Това е типичен случай на ракова клетка. Клетка, която е забравила, че на първо място работи за организма и заточва да работи за себе си. И става ракова. И разраствайки се убива целия организъм.
Сюлейман малко късно, но все пак успя да направи успешна операция.
Ибрахим отдавна се самозабрави и трябваше да бъде наказан 
останаха ли места в ложите 
То хубаво,ама нали заповедта за убийството я дава в будно състояние.Иначе какъв е смисъла от такава клетва?Кълне се,после заповядва да го убият и....ляга да спи .В уикипедия пише друго:Сюлейман успява да получи специална фатва, за да се отметне от клетвата да не отнема живота на Ибрахим (в замяна на построяването на джамия).Разбирам,че това е филм и не са длъжни да се придържат изцяло към историческите факти,ама много глупав ми се видя начинът,който съдията предложи.Само аз ли мисля така ??? 

Благодаря,
наистина имах повод да почерпя
!