Наследство за непреки наследници

• 16 047
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • Майничка
Какво значи "поделени официално"? И двете деца си остават наследници и на двамата родители.

# 16
  • Sofia
Здравейте,

интересува ме един личен казус и се надявам някой да може да ми помогне.Дядо ми почина преди 10 дена, женен е за баба ми, но нямат общи деца, ако няма завещание на кой остава апартамента? Знам, че баба ми получава освен половината, то и някаква част от на дядо ми, но ако той има братя или сестри, трябва ли баба ми да дели с тях?

# 17
Извинявам се, че ще задам личен въпрос в чужда тема, но тъй като авторката е получила нужната информация, не смятам за нужно да пускам друга тема с идентично съдържание....
Та...на кратко....НУЖНО ли е наследството да се декларира на името на наследника ? След като давността е 10 години...
Става дума за наследствен земеделски имот, който все още се води на дядо ми. Починали са и дядо ми и баща ми. Оставам само аз, но никъде не съм го декларирала като свой....В поземлена служба се водят все още на името на дядо ми, проверих го скоро. Той е починал преди повече от 40 години. Аз притежавам само удостоверение за наследници.

# 18
  • Майничка
Да кажем, че е силно пожелателно. Иначе, след 10г. изведнъж може да се окаже, че вече не е твой. Все още за земеделските имоти не се дължи данък, възползвай се.

# 19
Да но трябва ли да извадя нотариален акт? Той е около 300 лева.....
А аз нямам никаква възможност.

# 20
  • Майничка
Не е задължително да вадиш нотариален акт сега, просто декларираш смяната на собствеността с удостоверението за наследници (приемам, че си единствен такъв). Иначе на името на дядо ти сигурно има нотариален акт, протокол от поземлена комисия или сходен документ, който идентифицира имота.

# 21
И да има, то аз не го притежавам. Май ще е най-добре да ида да извадя удостоверение за наследници на името на дядо ми и после на баща ми, където единствен наследник съм аз...

# 22
  • Вестерос
Здравейте,

интересува ме един личен казус и се надявам някой да може да ми помогне.Дядо ми почина преди 10 дена, женен е за баба ми, но нямат общи деца, ако няма завещание на кой остава апартамента? Знам, че баба ми получава освен половината, то и някаква част от на дядо ми, но ако той има братя или сестри, трябва ли баба ми да дели с тях?

Ако имат общо имущество-бабата освен нейната, има и от неговото, зависи колко години е брака и той какви други наследници има.

# 23
И да има, то аз не го притежавам. Май ще е най-добре да ида да извадя удостоверение за наследници на името на дядо ми и после на баща ми, където единствен наследник съм аз...

Мисля, че само на дядо ти е достатъчно.
Там ще фигурира баща ти, но след като е починал, ще впишат и неговите наследници - т.е. теб.

# 24
Извинявам се, че ще задам личен въпрос в чужда тема, но тъй като авторката е получила нужната информация, не смятам за нужно да пускам друга тема с идентично съдържание....
Та...на кратко....НУЖНО ли е наследството да се декларира на името на наследника ? След като давността е 10 години...
Става дума за наследствен земеделски имот, който все още се води на дядо ми. Починали са и дядо ми и баща ми. Оставам само аз, но никъде не съм го декларирала като свой....В поземлена служба се водят все още на името на дядо ми, проверих го скоро. Той е починал преди повече от 40 години. Аз притежавам само удостоверение за наследници.
     За придобиване на земеделски имоти не се подава данъчна декларация, защото не все още не подлежат на данъчно облагане, нито на деклариране. Ако има друго имущество (вила, къща, МПС) си длъжна да го декларираш в 6-месечен срок от откриване на наследството (смъртта на дядо ти), иначе подлежиш на глоба.
     Провери в Службата по вписванията дали дядо ти е вписал решението (става по неговото име и ЕГН). Ако не е, отиди в Общинска служба "Земеделие" с удостоверение за наследниците на дядо си и поискай заверен препис от решението и нова скица на имота. След това впиши самото решение в Агенцията по вписванията - съответната служба. За там също ще ти трябва удостоверение за наследници. Не зная дали ще приемат копие. Всичко това трябва да направиш, ако дядо ти не се е снабдил с нотариален акт за имота. Ако има нотариален акт, не трябва да правиш нищо.
     Вписването на решението става в Службата по вписванията по местонахождение на имота.

# 25
Ако има нотариален акт, то аз мога ли да поискам копие и от къде. И означава ли, че с имота не може да се случи нищо...тоест да ми го вземат по давност?

# 26
Здравейте,
     За да ти отговоря на въпроса, трябва да уточниш няколко важни неща:
     2. Колко негови деца има дядо ти? Ако има починали преди него - има ли внуци от починалото му дете.
     3. Баба ти жива ли е? Ако е починала - датата на смъртта й.
     4. Колко нейни деца има баба ти?
     5. Кога е придобит апартамента - преди брака или по време на брака?
     6. По какъв начин е придобит - дарение, продажба, издръжка и гледане, наследство, давност (пише го в нотариалния акт).

# 27
  • Sofia
той няма деца
баба ми е жива и има една дъщеря от 1-я си брак
апартамента е придобит по време на брака, те са си го купили

# 28
Ако има нотариален акт, то аз мога ли да поискам копие и от къде. И означава ли, че с имота не може да се случи нищо...тоест да ми го вземат по давност?
      Ако има нотариален акт, информация ще получиш в службата по вписванията. И с нотариален акт някой може да завладее имота и да го придобие по давност. Отиди в Службата, разбери какво е положението, снабди се с всички документи, които са налични там. Ако няма документи, отиди в Общинска служба "Земеделие" и направи това, което написах в първия пост.
      За да си спокойна, отдай имота под наем или аренда (ако вече не е сключен такъв - ще разбереш от службата по вписванията).

# 29
той няма деца
баба ми е жива и има една дъщеря от 1-я си брак
апартамента е придобит по време на брака, те са си го купили
Т.е. ти си внучка само на баба ти, така ли?
Дядо ти има ли братя и сестри (или ако са починали - техни деца и внуци)?

Общи условия

Активация на акаунт