Ревматоиден артрит - 4та тема

• 305 630
  • 1 274
  •   1
Отговори
# 1 065
Аз съм сигурна че това е пътя, или поне част от пътя...въпроса е че сами трябва да се лутаме да го намерим.

# 1 066
  • София
Bashta mi ima RA i predi polzvashe Enbrel i mu oblekchavashe bolkite dokato ne go sprq. Sega tyrsim ako nqkoi ima da zakupim na razumna cena, vie predlojete. Kazaha ni syshto che i humirata ima syshtiq efekt, zatova se interesuvame i ot dvete.
А защо не мине на комисия и да му отпуснат безплатно?

Unknown lady много се радвам за теб.Това отново доказва, че храната ни до голяма степен е част от нашето лечение. Аз също спазвам режим- Автоимунен протокол се нарича, и сега на морето се поотпуснах и веднага се върнаха симптомите. Но като се прибера си продължавам. За мен обаче не работи номера- хапваш малко и после 3-4 дена не ядеш от нещото, с което си прегрешил.Особено когато се отнася за глутен. Защото и минимална доза от забранената храна може да те " върне в играта'.
КАзват, че хранене според кръвната група също се отразява перфектно на артрита. Просто трябва воля. Но пък лечението е в нашите ръце само....

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 19:55 от Bunnie

# 1 067
Здравейте, моля по-запознатите да ме насочат къде и какво да чета за минералните води. До днес се канех да ползвам минералните води в санаториума в Овча купел в София, защото е за неврологични, костни и кожни болести, а освен болките аз имам и обриви по тялото от Метотрексата. Ходила съм два пъти до сега сутрин, но и се натоварвам доста и не знам от какво ме боли повече. Моля споделете къде да прочета / също така и за слънчевите бани, че и по-назад в постовете мернах че не се препоръчват/.
Относно храненето не съм ходила още да си пусна изследвания, но вече избягвам бяло брашно, захар, млечни и се старая да карам на салати повече и риби.
Бих искала да попитам и има ли някой, който е опитвал да се лекува и с Целина /пише че била полезна при възпаление в ставите/. От няколко дни си взимам фреш от целина и ябълка, че зимата пробвах варен, но ми е отвратително за пиене, пресен с ябълка си е поносим.
Благодаря предварително!

# 1 068
Привет и от мен:) Някой от вас, опитвал ли е с мазане с мазило 911, с пчелна отрова? Вчера, мой познат ми каза, че доста намалявал оттока?

# 1 069
Да се отчета и аз - мина около месец време, откакто си направих теста за имунологична несъвместимост с 47 храни и групи храни в Цибалаб, в София. Спазвам диетата максимално /понакога правя "прегрешения", но в идните 3-4 дни не ям това, с което съм прегрешила и всичко е ОК/ и не мога да повярвам на видимите ефекти. Отоците спаднаха, болките изчезнаха, изследванията са ми в норма. Като страничен ефект - отслабване - минус 3 кг. от теглото също, както и по 3-4 см. от обиколките на талия и ханш. Също така, хормоните на щитовидната жлеза ми влязоха в норма след 20г. проблеми. Вече нямам и косопад, дори започна да пониква нова коса. Диетата комбинирам с  акупунктура и хомеопатия и всичко е ОК.
Сега вземам само Диклофенак дуо сутрин и вечер, с тенденция постепенно да спра вечерното хапче, а после и сутрешното, но ми трябва още време. Връщането от кортикостероиди към нестероидни е направо голямо постижение за мен. Повече не бих се тровила с Метотрексат отново, нито с инжекции, нито с кортикостероиди, не искам и да чуя за това, да не говорим за лудите пари, които се хвърлят за скъпи лекарства.
Да кажа също, че не е съвсем лесно обаче да се спазва тази диета, в смисъл, че за мен това са много базови храни и трябва време да се свикне с безглутеновия хляб, трябва да търся мляко и млечни продукти, различни от кравето, да се търсят продукти, в които няма свинско месо, трябва да се правят разни домашни продукти, като например сладолед с овче или козе мляко, в което няма лошо де, ама си е разправия. Но постепенно свиквам, дори си направих свои рецепти. По принуда станах полу-веган Grinning
Също така, разните му там Вега тестове са пълни глупости и не вършат работа. Това е съвсем различен тест, взема се кръв от вената и струва 200лв. Но си заслужава.
И друго - РА не обича минералните води и плажове, но с това мисля, че вече мога да си го позволя и да не се съобразя. Ходих веднъж на минерален плаж, прилично се топнах и още по-прилично се понакиснах  в горещата минерална вода и на другия ден веднага ме заболяха пръстите на ръцете и пръстите на краката, но вече много по-слабо от преди и съвсем поносимо. След седмица болката отшумя. Но този уйкенд мисля пак да отида. Който обаче е в остра фаза, не бива да ходи по плажове.
Ами това е моят опит за сега. Надявам се да съм била полезна. По-нататък пак ще пиша и ще споделям опит.
Успех на всички!

Здравей, би ли споделила каква е причината да се избягва слънце и мин. вода при РА, защото мен вече много пациенти и лекари ми споделиха да правя физиотерапия по възможност с мин. вода /Павел баня/, защото помага за ставните болки. Колкото до слънцето, заради липсата на витамин Д при повечето хора с артрит и автоимунни. Също така би ли споделила каква хомеопатия пиеш? Аз пия босвелия от две седмици и куркума от една седмица, ако има ефект ще споделя.

# 1 070
  • София /Абсурдистан
linaivanova не знам защо трябва да се избягват минералните води, така ми каза ревматологът в нашата поликлиника. Каза, че ако се посещават такива места, следва влошаване и при мен наистина е така. След топъл минерален басейн болките се появяват, при мен на пръстите на ръцете и краката основно. И за мен е чудно, че на много минерални бани има табели, на които пише, че са показани за костни и ставни заболявания, а аз от тях се влошавам, вече многократно проверих.
За хомеопатията - на мен ми я назначават индивидуално след интервю, или при контролните прегледи, няма общовалидни лекарства, за всеки е различно. Същото е и при акупунктурата - всеки път на различни места се слагат иглите, след диагностика с апарат. Всичко е индивидуално.
Комбинирайки диетата с тези 2 метода, вече съм почти съвсем добре /пу пу  Grinning/и другата седмица смятам да отида да пробвам малко спорт, за начало пилатес, а пък за натам ще видим.
Редактирам се - пропуснах да напиша, че пия и добавки - колаген http://www.iherb.com/Neocell-Super-Collagen-C-Type-1-3-6-000-mg-250-Tablets/16589  и комбинация от тези неща http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Glucosamine-Chondroitin-MSM-240-Capsules/23
а също и ми назначиха програма за детокс, който се интересува ще я напиша и нея. Диклофенака за сега няма да го спирам, твърде рано е. Здраво съм се хванала с това, иначе с лекарствата се убедих, че облекчението е само временно, а вредите са много. Поне при мен е така.

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 13:38 от Unknown_lady

# 1 071
Здравейте и от мен! И аз да споделя относно минералните води и кисеннето в тях - точно днес бях на поредния преглед при ревматолог и ми бе казано, че минералната вода не е желателна, защото води до засилване на болките и на отоците по ръцете и краката.

# 1 072
Здравейте и от мен! И аз да споделя относно минералните води и кисеннето в тях - точно днес бях на поредния преглед при ревматолог и ми бе казано, че минералната вода не е желателна, защото води до засилване на болките и на отоците по ръцете и краката.

Искам да уточня, че става дума за ГОРЕЩА минерална вода, а не за хладка, която е с темп. на тялото примерно. Поне аз с такова впечатление съм останала, когато са ми го казвали.
Скрит текст:
Но може и да греша?

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 19:21 от valya_bl

# 1 073
  • София
Минералната вода е ок за нас, ако не е гореща. Ако е гореща подклажда възпаленията. Въпреки, че на мен ми действа екстра горещ душ. Направо си ме облекчава.Ето затова всеки трябва да си тества с кое е ок и  с кое не е.

Иначе Unknown lady сподели за детокса, който са ти направили,че ми стана интересно.Браво на теб, все така да се чувстваш добре.Когато човек се старае и иска нещо, лека по лека го постига.Можеш да пробваш да намалиш диклофенака по малко и тогава да видиш как се чувсташ.Имай предвид обаче, че може първите дни да ти е гадно, защото тялото е свикнало с него и си го търси, но постепенно всичко ще отшуми.Това го казвам от личен опит.
А за диетата и теста след 6м си направи нов , защото се променят храните. Един път излизат едни непоносимости, след това други...

# 1 074
Здравейте, влизам да ви споделя мой опит с вода не точно минерална, но от соленото езеро в Поморие /Рапа/ с тимпература 29-31 градуса. Започнах да посещавам басейна в санаториума за водна гимнастика много лека колкото за раздвижване, в следствие на има няма и 20 минути престой във водата на четвъртия ден се покрих със ситни и едри пъпки по цялото тяло освен под банския. Сърби ужасно и прекратих гимнастиката въпреки, че във водата движенията ми се отразяваха добре като раздвижване. Не знам дали проблема си е в мен или се дължи на медикаментите. Не мога и на слънце да стоя. Пари нетърпимо и в дълбочина все едно ме боцкат финни игли. Обожавам слънцето и водата и всичко това ми се отрази много зле на психиката, а години наред преди това съм се лекувала с кал и луга и съм се прибирала шоколадова...
Бъдете здрави и споделяйте опитностите си моля!

# 1 075
  • София
dedektiv_p, а предишните пъти, когато нямахте проблем ползването на калта на сянка ли ставаше? Понеже така както го разказвате ми се струва, че калта в комбинация със слънце е направила алергична реакция. На мен също ми предстои море на Поморие и ми е интересно да разбера дали да предприема мазане с кал на открито. Преди 3 години бях на санаториум, където се лежеше във вани с кал, но е на сянка. Много неприятно беше усещането за мен, не бих повторила.  Sick

# 1 076
Кални вани и апликации съм правила и в санаториума на закрито и на открито на бургаски солници. Първо киснене в лугата, после кал и стоиш с нея докато изсъхнеш, но проблеми не съм имала. Затова сега съм стресирана много. Иначе в басейна с рапа ходех в 10 часа за гимнастика, а на плаж два пъти след 16 часа. Не мога да си обясня какво става. Сега се мажа цялата с 50+ на Юсерин и на сянка Sad Басейна с рапа е на закрито, затова избрах него, а и най-вече заради раздвижването. Несериозна съм и в къщи не правя гимнастика... Всяко лято преди съм ползвала бургаски солници, вече над 10 години.

# 1 077
Здравейте,

от 2 месеца имам подуване на дясното коляно, лекувано с физиотерапия и инжекции дипрофос. Преди 2 седмици и лявото коляно ми се поду. Днес започна и десния глезен да се подува с едвам доловима тъпа болка. Други ставни болки нямам, нито сутрешна скованост. 

2 седмици преди да ми се подуе крака имах подуване на лимфните възли в областта на врата (ляво). Пих антибиотик и поспадна, но не на 100%. Все още се вижда лека подутина и се напипват лимфни възли. От тогава поддържам постоянна температура 37.3 - 37.6 и от време на време имам болки в гърлото и ушите. От гърлото ми се изолира стрептокок, но пише нормална флора. Отделно, имам анемия и завишени СУЕ (73 - нормат е до 37), ЦРП (56 - нормата е до 5), АСТ - 370. Изследването на синовиалната течност показва инфекция - 12 000 левкоцити и 30% polys, без кристали. Лошото е че не изследваха за бактерии и се страхувам от септичен артрит.

Бях в клиниката по ревматология и чух 3 различни диагнози - реактивен, системно автоимунно заболяване и накрая решиха, че е серонегативен ревматоиден артрит. Като цяло не виждам как РА може да обясни подутите лимфни възли и температурата, която поддържам постоянно. Отделно мислех че при РА най-често сазасегнати и малките стави на ръцете и краката.  newsm78 Нещо не ми се връзват нещата.  Thinking

Мой познат лекар ми спомена за инфекции причиняващи артрит - лаймска болест, хепатит, фелиноза. Ще се изследвам и за тях.

Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо.

# 1 078
@foxgirl, това са типични симптоми за автоимунен хроничен артрит, може да е от всичките 200 разновидности.
Не е изключено да провокиран от някакво възпаление, аз поддържах близо 2 години субфебрилна температура.
Задължително изолирай вероятността от лаймска болест, хепатит или фелиноза, ако е ок, опитай да излекуваш стрепа и тогава вече нека ти направят генетичните и всички останали изследвания за доказване на автоимунно.

Успех

# 1 079
  • София
Здравейте! Майка ми е с ревматоиден артрит от много години. Налага се да направи консултация с ревматолог вероятно и пункция. Има добри впечатления от проф. Коларов. Можете ли да ме ориентирате за актуални цени? Също ще съм благодарна за препоръки и за други добри ревматолози. Поздрави! Боряна

Общи условия

Активация на акаунт