Ревматоиден артрит - 4та тема

• 305 718
  • 1 274
  •   2
Отговори
# 930
Аз също не си пих лекарствата. След като ме изписаха от Урвич, ми предписаха Метотрексат и Медрол. Аз прочетох за какво иде реч и си  казах -не! Докато мога да търпя, ще търпя, но няма да си тровя черния дроб и да дебелея. Започнах да пия ябълков оцет, джинджифил и куркума. Опитвам се да се храня здравословно, но не винаги успявам. Имам търпими болки , сутрин пръстите ми са свити и схванати, но до час-два се отпускат и се чувствам добре. Болят ме и ходилата, но е търпимо и не обръщам внимание. Докато мога
Simple Smile
Много ви благодаря това мнение ми е много важно. Hug

# 931
Аз също не си пих лекарствата. След като ме изписаха от Урвич, ми предписаха Метотрексат и Медрол. Аз прочетох за какво иде реч и си  казах -не! Докато мога да търпя, ще търпя, но няма да си тровя черния дроб и да дебелея. Започнах да пия ябълков оцет, джинджифил и куркума. Опитвам се да се храня здравословно, но не винаги успявам. Имам търпими болки , сутрин пръстите ми са свити и схванати, но до час-два се отпускат и се чувствам добре. Болят ме и ходилата, но е търпимо и не обръщам внимание. Докато мога
Simple Smile

Може ли да споделиш за пропорциите и как се пият.Аз търся алтернатива за серонегативен артрит.

# 932
Не спазвам някаква конкретна пропорция. Отначало идеята ми беше да пия само ябълков оцет с топла вода и мед, но постепенно, четейки за противовъзпалителния ефект на джинджифила и куркумата, реших да ги добавя ( общо около половин чаена лъжичка за 100 мл)и така се получава един много вкусен коктейл, който изпивам сутрин на гладно.Поне съм сигурна, че не вреди. Пия го вече няколко години. Но оцетът трябва да е домашен, мътен, с утайка. Половин година след Урвич пиех НСПВС и нямах подобрение. Тогава д-р Андреев в Токуда ми каза да ги спра и оттогава не пия никакви лекарства. Имам периоди, в които нямам никакви оплаквания, но така и не успях да разбера от какво се влияе. Вече 8 г. откакто бях на Урвич.

# 933
Мисля че имаш основание за страховете ти,opelcorsa, но тъй като сестра ти явно няма да си промени мнението, е добре да я насочиш към нутриопат, рехабилитатор( да й покаже малко упражнения, може и някоя и друга процедура, или например балено и климатолечение, които смятам много добре допълват диетата), и да разпиташ за лекар, който няма да я натъпче с метотрексат и други глупости с лека ръка, а ще и проследява състоянието. Мисля че на това би се съгласила и ще има полза.
Дъщеря ми и свекърва ми имат артрит, на дъщеря ми вече й предложиха лечение с метотрексат, което отказах засега. Много силно лекарство, притеснително си е. Та много добре я разбирам.Но по интересно е, че купих на свекърва ми една книга за артрита, и там пишело, че много хора получават влошаване от домати, чушки и подобни зеленчуци. Тя ми обясни че преди това не си е давала сметка, но действително от тях получава подуване и болка почти веднага. От повечето млечни също. И започна да ги избягва. Та има смисъл в спазването на режими и ограничаването на някои храни, разбира се това е индивидуално и ако сама се бори да ги открие, ще й е много трудно.

# 934
Мисля че имаш основание за страховете ти,opelcorsa, но тъй като сестра ти явно няма да си промени мнението, е добре да я насочиш към нутриопат, рехабилитатор( да й покаже малко упражнения, може и някоя и друга процедура, или например балено и климатолечение, които смятам много добре допълват диетата), и да разпиташ за лекар, който няма да я натъпче с метотрексат и други глупости с лека ръка, а ще и проследява състоянието. Мисля че на това би се съгласила и ще има полза.
Дъщеря ми и свекърва ми имат артрит, на дъщеря ми вече й предложиха лечение с метотрексат, което отказах засега. Много силно лекарство, притеснително си е. Та много добре я разбирам.Но по интересно е, че купих на свекърва ми една книга за артрита, и там пишело, че много хора получават влошаване от домати, чушки и подобни зеленчуци. Тя ми обясни че преди това не си е давала сметка, но действително от тях получава подуване и болка почти веднага. От повечето млечни също. И започна да ги избягва. Та има смисъл в спазването на режими и ограничаването на някои храни, разбира се това е индивидуално и ако сама се бори да ги открие, ще й е много трудно.
Много ти благодаря изобщо не съм против диетите й засега отказва консултации с когото и да било дори и с нутриционист. Ето точните й думи -говорих с една позната да отида на нутриционист, добре кога ще е това- ами още не съм решила точно кога.
Което за мен е още по озадачаващо мисля че трябва да имам малко търпение и ще успея - след едната й тежка 6 месечна диета нещата се влошиха аз просто искам да го прави под наблюдение и наистина специалист да я съветва и селди нищо повече пък бил той и нутриционист.Днес малко се поуспокоих и сигурно има начин да поговорим- в момента отказва разговори, но аз съм решила ще пиша и на някалко асоциации и фондация в САЩ дано някой да ми отговори.
Смятам че имам временен усех като след като ми крещя и вика че не я разбирам че щяла да спре да контактува с мен засега не го е сторила. Мисля че ми трябва просто малко търпение.
пожелавам на всички ви да се чувствате добре доколкото това изобщо е възможно.
И да диетите при това заболяване категорчно са много важни.
за рехабилитации и балнолечение изобщо не мога да повдигна въпроса явно нещата ще се случват много бавно и с много търпение, а четох че руските сайтове точно това препоръчват.

# 935
  • София
opelcorsa, може да пробваш да я убедиш за елиминационната диета на Надя Петрова. Провежда се онлайн и е за период от 3 месеца. Аз участвах в току що приключилата е-диета на Надя и имам голямо подобрение. Болките ми намаляха доста. Мисля, че скоро ще започне новата. Виж тук http://nadiapetrova.bg/ediet/
А освен диетата, се лекувам само алтернативно - хранителни добавки, витамини, ензими, добавки за възстановяване на червата, за трепане на гъбички и други гадинки. От 1 седмица започнах и ЛДН.
От една година със със типични за РА симптоми, но отказах лекарствата на ревматолозите. Чета много, ама страшно много, за лечението на РА. Има хора излекували се от автоимунно заболяване, чрез прием на малки дози определени антибиотици и имуномодулатори. Такова лечение рано или късно има ефект, но е тежко и трудно да се издържи. За съжаление няма лекари, които да изпишат антибиотик. Щото това не им го пише в учебниците, а и по други фармацевтично-икономически интереси. Нямат изгода да ни излекуват. Лечението, което изписват на сестра ти всъщност не е лечение, а само подтискане на симптомите. Бактериите и паразитите, които ни причиняват така наречените "автоимунни"  заболявания, ще си намерят други органи от тялото, където да се развихрят и следва второ "автоимуннo" заболяванe. Така че, сестра ти е на прав път. Но трябва много да чете.

Признавам си, че понякога изпитвам невероятен страх от това че не се лекувам по стандартите. И не съм сигурна дали, ще се справя. Но продължавам да чета.

Сега събирам смелост и финанси за да започна антибиотичното лечение.

# 936
  • София
Simple Smile

Валя, симптомите ми са точно като твоите. Тази болка в ходилата ме побърква, всяка стъпка е все едно стъпвам по пирони. И е така от 3 месеца, преди това не се ме боляли стъпалата, но пък ме боляха всички останали стави . Crazy От София ли си, ако не е нахално да попитам?

# 937
Не спазвам някаква конкретна пропорция. Отначало идеята ми беше да пия само ябълков оцет с топла вода и мед, но постепенно, четейки за противовъзпалителния ефект на джинджифила и куркумата, реших да ги добавя ( общо около половин чаена лъжичка за 100 мл)и така се получава един много вкусен коктейл, който изпивам сутрин на гладно.Поне съм сигурна, че не вреди. Пия го вече няколко години. Но оцетът трябва да е домашен, мътен, с утайка. Половин година след Урвич пиех НСПВС и нямах подобрение. Тогава д-р Андреев в Токуда ми каза да ги спра и оттогава не пия никакви лекарства. Имам периоди, в които нямам никакви оплаквания, но така и не успях да разбера от какво се влияе. Вече 8 г. откакто бях на Урвич.

Благодаря ти.Ще пробваме и ние, нищо не пречи да се опита.Даже и да не помогне, вероятно няма да навреди.

# 938
  • София
опелкорса подкрепи сестра си.Тя най-добре знае какво прави и кое е най-доброто за нея.
Аз съм с РА от 8г и не пия лекарства.Заложила съм на всичко друго, но не и на лекарствата.А това лекарство от което й е станала лошо най-вероятно е метотрексат.
Има перфектна диета за автоимунните заболявания-казва се Автоимунен протокол /подобен е на е-диетата на Надя Петрова/.Намери инфо, изпечатай го и й го подхвърли.Нека чете . Но трябва много четене. не я карай да ходи по доктори, не й е дошло времето явно. А ако отиде на ревматолог-какво??? Ще й каже, че ако не вземе мерки след няколко години ще е в инвалидна количка./както на мен/

Най-доброто, което можеш да направиш е да я подкрепиш, да четеш и търсиш начини за справяне с заболяването, а не постоянно да й пилиш на главата как е неразумна, не се прави така и пр.

На лекар в чужбина няма смисъл да ходите- пак ще ви изпишат същото лечение като в БГ.
....

# 939
И моето скромно мнение, опелкорса, според мене сестра ти има някакво автоимунно заболяване, за което не е нужно да има болки. Накарай я да отиде на ендокринолог и да видите хормоните, както и витамин Д. Предполагам, че имате подобни резултати, но и ендокринологът според мене е наложителен в такива случаи. При мене и сестра ми е така.

# 940
Линдория, не съм от София, но съм близо-в Бл-град.  Болките в ходилата са ми постоянни, но понякога са много слаби, а друг път доста мъчителни,но когато походя малко по-дълго, ми минава или поне вече не усещам.  Когато полежа по-дълго, се схващам-това е типично за РА. Но със сигурност при мен не се влияе от времето. В момента съм на разтоварваща диета-ям само салата, засега само два дни, но китките и няколко пръста ме болят. Болката изчезва, когато съм в покой, дори забравям за нея, но пък ограничава движенията и ме прави адски непохватна, което много ме изнервя. Утре ще си правя чай с дафинов лист, казаха ми, че много помагал, пък да видим...

# 941
Забелязвате ли да ви се влошават нещата при емоционален стрес?

# 942
Здравейте,
Аз съм с РА и не се лекувам. Но съм се лекувала и все още живея с последиците от Метотрексат и Преднизолон.  Радвам се, че поех по друг път и семейството ми ме подкрепя ( дори и тези които си пият лекарствата). Емоционалния стрес и разногласията вкъщи всъщност доведоха до това заболяване преди 6 год.
Лекарствата наистина донякъде и за известно време подтискат симптомите, но задълбочават състоянието на вече изтощеното тяло.
Сестра Ви според мен е изключителен човек, с воля и характер и заслужава уважение. Аз не бих се справила без подкрепа и поставена на кръстосан огън от близките си! Имах няколко приятели, които деликатно се противопоставиха на решението ми и това силно ме нарани. От това симптомите ми за известно време се влошиха силно.
Ако все пак имате нужда от специализирано мнение трябва да четете други сайтове. Защото тези на стандартната медицина си имат 1 единствен протокол и си го следват.
Аз ще се лекувам в Русия това лято в клиника за сухо гладуване. Има множество такива. Има и в Германия. В Бг можете да се срещнете с Гайдурков, но той, притиснат от българското здравеопазване и законодателство се плъзга по един внимателен начин между ортодоксалната и неортодоксална медицина. За тежко заболяване като Лупус се опасявам, че диета и глад на плодове няма да са достатъчни.
Подкрепете сестра си!

# 943
  • София
Валя, аз пия от време на време Диклофенак за болките в стъпалата. Действа ми два три дни и после пак. Иначе просто не мога да стъпвам, не мога да отида на работа. Обаче вече 7 месеца го приемам и отчайващо искам за го спра, но .... не мога.

Интересно ми е, понеже описваш точно същите болки като при мен - как са ти антителата, ако ти е удобно да споделиш?
При мен са така: anti CCP –  112 U/ml; anti MCV – >1 000.0 U/ml; ANA скрининг - 1:320;
 RF - 27. А и  Хашимото имам: МАТ –  2329 mIU/l, TSH – 5.24.
Лошото е, че след три месечна АИП диета леко ми се завишиха, въпреки че болките ми намаляха!!!

Ще се радвам и ако някой друг сподели, как са се движили стойностите на антителата, при някаква диета Simple Smile 

# 944
yanbibian, благодаря ти, че ми отговори на въпроса  Hug

При мен най-малкото напрежение води до появата на болка в някоя става...но наистина става въпрос понякога за уж много дребни неща като например събрание на което има някои не много приятни ми персони...и уж това е супер дребно нещо, обаче анализирайки всъщност осъзнах, че дребни неща няма! За всяко, дори най-мъничко раздразнение трябва да се държи сметка, да се хване и да се тръгне по него да се разнищи откъде идва то...кое и защо ме дразни и напряга...какъв е източника, основната причина...и болката в ставата ми алармира, че ако не го направя - ще се развие болест. Много често когато го направя...когато не се вторачвам в болката а тръгвам да търся откъде ми е раздразнението и когато открия нещо...болката изчезва за дълго. Като някаква аларма ми е. Аларма която казва "зарежи всичко друго! Спри и намери какво има, което ти нарушава равновесието и какво твое поведение или мисъл стои зад него! Можеш ли нещо да промениш!  Можеш ли да промениш отношението си към нещото, което предизвиква раздразнение?!"

Трябва много много да се работи с емоциите...но с това май никой не иска да се занимава....не иска да се докосва до проблемните си точки ...иска магическа пръчка - лекарство, като го изпие и да изчезне нещо, което се е появило заради дълго натрупване на емоционални проблеми, ама тях, емоционалните проблеми, не щем да си ги пипаме...те сякаш са неприкосновена даденост..искаме само със симптомите да се занимаваме и да ги борим...ама иначе ако може да си останем същите...

Общи условия

Активация на акаунт