Високо кръвно след кръводаряване

• 8 133
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

На 26 години съм и имам проблем, за който бих искал да получа мнения от вас.
Ситуацията е следната: Преди седмица (петък) отидох до окръжната болница в Пазарджик да даря кръв за роднина. След като ми измериха кръвното ми казаха, че е ниско за кръводаряване 105 на 70(нещо такова). Позачудих се доста щото до сега съм давал веднъж кръв преди 7 години и всичко беше наред. Мед.сестра ми каза, че ако още не съм се събудил, ако съм пътувал(което беше така защото идвах от София и спах във влака), е вероятно от това. И наистина чувствах се доста сънен, като се има предвид че предната вечер бях спал малко В крайна сметка не успях да даря кръв в Пазарджик.
На връщане обаче реших да мина през Националния кръвен център до Централна гара и да се опитам да даря отново кръв, защото се чувствах свеж, бодър съвсем нормално състояние. Обясних им ситуацията, че сутринта съм се опитал да даря кръв но заради ниско кръвно не съм успял. Те ми отговориха, че ако сега се чувствам добре и кръвното е в норми ще ме пуснат.. И така измериха ми кръвното - 120 на 70, дарих кръв след което пак ми го измериха 120 на 70 не беше мръднало.
Изядох си торбата с лакомства, прибрах се да почивам и така до вечерта. След като се събудих вечерта, изпих един пръст червено винце, на другия ден се събудих изпих си и кафето, и вечерта отново с си налях една чаша червено вино но отпих само една-две глътки.
   Тогава започна да ме наболява леко главата отзад, но съвсем леко. Вечерта като легнах...незнам какво стана нещо ми се позамрежи погледа и незнам стреснах ли се какво?!, но почнах да треперя целия.Помислих си че ми е паднало кръвното и отидох до един спешен център, в който ми измериха кръвното и казаха че е няма нищо притеснително 125 на 76.ОК!
   На другия ден обаче главата ме болеше отзад, ушите ми бяха заглъхнали и минавайки покрай една аптека реших да си го измеря - 160 на 90 Shocked В понеделник отидох на лекар, измери ми кръвното, обясни ми че са ми взели "много кръв" и да не се притеснявам щото така от веднъж не се ставало хипертоник и ми даде една половинка от хапче, "Безогам" така мисля че се казваше. През следващите два дни си следях по 3 пъти на ден кръвното - в интервала 123/75 и 130/ 80. по отшумя ми малко болката в главата ушите ми се оправиха и реших да отида пак само че на кардиолог. Измери ми кръвното 130/86 каза че сега кръвта трябвало да се възстанови качествено, хапчета никакви на тази възраст, повече храни богати на желязо, да не спортувам (щото аз и спортувам по принцип) и всичко до днес.
   Сутринта си измерих кръвното на събуждане 121/68 отидох на работа започнах да усещам че пак нещо почва да ме стяга главата и ушите да заглъхват и изведнъж се усещам как почва да ми става странно и кофти. Отидох веднага в медицинския център при кардиолога, само че беше жена на около....абе на възраст и обясних й ситуацията пак ми измери кръвното 140/90, направи ми кардиограма, каза че леко съм вдигнал пулса и накрая ме заби че съм Хипертоник и че щяла да да ми изпише лекарства за доживот! Изпих половин Безогам за да ми спадне малко Shocked Shocked Та сега съм в леглото и ви пиша.

Бих искал да разбера това високо кръвно можели да се получи вследствие на това че съм давал кръв? (до сега никога не съм се чувствал така и не съм имал такива кризи) Възможно ли е някаква декомпресия да е настъпила и нещо да се объркало в кръвното ми?Кръвта ми има нужда от още време да се възстанови качествено ли? Просто споделете мнение и ще съм ви много благодарен.

Поздрави

П.С: Малейй доста с дълго е излязло но съм меко казано притеснен.

# 1
  • BG
Всички хора, които познавам и са давали кръв, а не са малко, защото работата ми е свързана с това по някакъв начин, се чувстват прекрасно след кръводаряването, дори хипертониците ( ако са скрили, че са такива).
Всичко си има изключение, разбира се, но не мисля, че е от кръводаряването.
Безогам всъщност е Бизогама ( Bisogamma) и е от групата на бетаблокерите, които намарят кръвното налягане, като забавят сърдечния ритъм. Измервай пулса, когато усетиш, че вдигаш кръвно. По принцип при спортистите като теб сърцето работи бавно, което е много добре - едно сърце колкото по-бавно работи, толкова по-дълго живее. Предполагам, че след като си нарушил ритъма си на живот покрай кръводаряването и последвалата почивка, се е ускорила сърдечната дейност и се е повишило кръвното. Ако е комбинирано и с някакво безпокойство, стрес или каквото и да е психоемоционално напрежение и ето ти...Не ти ли пуснаха кръвни изследвания?

# 2
Благодаря за отговора,Бенисима!

Ами ноември месец ми правиха изследвания, от тези профилактичните.... всичко е наред.
Това което казваш означава ли че трябва да се започвам да се движа повече за да ми се нормализира кръвното?

# 3
  • BG
Позамислих се и се сетих за друго - че когато е намаляло количеството на кръвта при кръводаряването, сърцето започва да помпа по-бързо, за да компенсира обемната загуба и ето ти ускорението.
Не знам какво да те посъветвам за физическото натоварване, не съм лекар, за съжаление, посъветвай се с такъв, но мисля, че е добре да го направиш след като се нормализира трайно кръвното. Следи се, мери и ако до седмица - две не се вдига (без лекарства), можеш бавно да започнеш. Кръвта се възстановява качествено след 2-3 месеца, обемно можеш да компенсираш с течности, но внимателно, че от тях също се вдига онова...кръвното, де!  Wink
В обичайните профилактични изследвания май не влизат показатели, които касаят високото кр. налягане - холестерол, триглицериди, креатинин.

# 4
Казваш, да не прекалявам с течности....запозната ли си с кои течности не трябва да се прекалява (не включвам алкохола разбира се) newsm78

# 5
  • BG
Казваш, да не прекалявам с течности....запозната ли си с кои течности не трябва да се прекалява (не включвам алкохола разбира се) newsm78

С всички като количество, дори и вода.

# 6
Ами благодаря още веднъж....така или иначе утре ще посетя  отново доктор и се надявам и той да не ме изкара хипертоник Cry

# 7
Аз въобще не се чувствах добре след кръводаряване, особено първите седмици. Нормализирах се напълно след 2 месеца.
За кръвното - не го мери когато си (бил) в движение защото тогава естествено че ще е по-високо. Млад си, съдовете са ти здрави, така че по-спокойно, изчакай 2 месеца да се възстановиш и тогава го проверявай.
Яж дробчета, яйца и месо.

# 8
Аз въобще не се чувствах добре след кръводаряване, особено първите седмици. Нормализирах се напълно след 2 месеца.
За кръвното - не го мери когато си (бил) в движение защото тогава естествено че ще е по-високо. Млад си, съдовете са ти здрави, така че по-спокойно, изчакай 2 месеца да се възстановиш и тогава го проверявай.
Яж дробчета, яйца и месо.

Не бих го мерил въобще...но просто усещам че ме стиска главата отзад и ушите са ми заглъхнали, и днес докато си стоях на стола в работата ме стисна силно, размекнаха ми се краката и...изтърчах до доктора... А ти също ли си вдигала кръвно или е било нещо друго?
Иначе до тук разбрах, че е не е хубаво да прекалявам с течностите и да хапвам месца, дробчета и яйца....
Благодаря

# 9
Не съм си мерила след кръводаряването, в друг период вдигах по 160 (поради проблеми и стрес), но отмина и отново ми се възстанови традиционното ниско кръвно.
А от кръводаряването просто физически не се чувствах добре, нямах сили и т.н.

# 10
Е де, 140/90 кръвно ако е хипертония, значи аз имам хипертония от ранна детска възраст?!? Как ще ти дава да пиеш лекарства до живот?? Като е доктор, защо не ти излекува кръвното?? Тия доктори нищо не разбират! Само гледат да ти вземат парите!!

# 11
Когато бях млада и аз имах такива инциденти. Близък семеен приятел- лекар, разбира се- се притичваше на помощ в такива случаи. Нервно-вегетативни смущения, казваше. Опитайте курс с нещо успокояващо нервната система- мента/глог/валериан, например и витамини от групата В.

# 12
fnif, ако от ранна възраст си имал трайно кръвно 140/90  -  си е притеснително, ако не са ти обърнали внимание... Кардиолозите препоръчват поставянето на холтер за 24 - часово наблюдение. Ако вдигаш над 140 си е хипертония отвсякъде Peace

# 13
fnif, ако от ранна възраст си имал трайно кръвно 140/90  -  си е притеснително, ако не са ти обърнали внимание... Кардиолозите препоръчват поставянето на холтер за 24 - часово наблюдение. Ако вдигаш над 140 си е хипертония отвсякъде Peace
То не е номера само да мериш кръвното и да го гледаш че е високо! Номера е да го свалиш, и то за постоянно! При висок холестерол долната граница на кръвното винаги е висока, защото артериите са твърди от отлаганията в тях. Мента, глог, валериан, диазепам, валидол - това си е ала-бала - само за временно успокояване, но не сваля кръвното. Лекарства като хлофазолин и нифедипин помагат понякога, но не винаги! Някои доктори предлагат бета-блокери като пропранолол, които обаче са много опасни, особено за хора с брадикардия! Не може при 50 пулс да ти дават бета-блокер!! Ако човек е ял храни, богати на холестерол, като свинско, яйца, хайвер - тогава Господ да му е на помощ! Получава хипертонична криза от типа 220/140 или по-високо! Ако имаш късмет - почва да ти тече обилно кръв от носа! Може да опиташ и спешно кръвопускане на 500-600 мл кръв с дебела игла, но в такъв момент човек едва ли ще може да се справи ако е сам! Пък и не е подходящо за хора с нисък хемоглобин! Друг вариант за сваляне на кръвното е отводняване с английска сол. Той е общо взето безвреден, ако разбира се нямаш проблеми с храносмилателния тракт, но не е подходящ за спешни случаи.
 Най-доброто решение е веганство, глад и някои йогистки упражнения!...

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 15:01 от fnif

Общи условия

Активация на акаунт