СЕПТЕМВРИйчетата вече пеят, танцуват, рисуват и в снега лудуват

• 62 427
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Писах и на Джос, но да кажа и тук, мен ме махнете от списъка момичета, за съжаление няма да имам възможност да се включа!
Емили, много се радвам че писа! Виждам, че още никак не ви е лесно, но се възхищавам на силата и позитивизма на цялото ви семейство, дано наистина всичко се случва по най-добрия за Айси и вас начин и след време да израсте всичките проблеми и дори и да не си спомня за тях  Praynig Praynig Сигурна съм, че тези трудности са ви направили всичките по-силни, а това е хубаво...нали винаги трябва да има и нещо хубаво  Hug
Мирка, направо ме изуми с тези реакции от ваксините, извинявай ако си писала, но съм пропуснала...сигурно е било ужасно, аз много бих се притеснила, добре че в крайна сметка всичко е наред, но УЖАС! Аз пък точно за Пентаксима се чудех дали да не я оставя нея, нали за следващото бебе мисля да не ваксинирам, но още обмислям дали да сложа евентуално някоя ваксина...знам за тези и възможни реакции, но сега и ти като писа...не знам.
Иначе за кърменето, изобщо не знам какво да те посъветвам, но се чудя как издържаш, аз не мисля, че бих могла. Децата са различни, способностите им да понасят фрустрация също, както и много други неща, но аз лично бих пробвала да го поизмъча малко Wink не са вече толкова малки и предвид това, че ще го подкрепяш в трудностите, ще плаче, ще му е мъчно, но ще си до него, ще обясняваш....от друга страна не мисля, че е добре за него да е чак толкова всемогъщ все още. Ще обясня с две думи от психологическа гл.т. макар че нещата са по-сложни по принцип - та до един момент имат нужда и е хубаво да са всемогъщи, да имат колкото се може по-малко моменти на фрустрация, това обаче се отнася за доста малките бебета, от тук нататък развитието на всяко дете е свързано с понасяне на все по-големи дози фрустрация (това е начина, по който реалността може да навлезе в техния свят, иначе си остават само в техния си фантазен такв), колко фрустрация, кога и по кои въпроси може да понесе едно дете е много индивидуално, но относно кърменето на този етап би трябвало да можеш да му изземеш този тотален контрол, просто става лошо за него, неполезно....Границите, контрола, който ние налагаме, забраните, всичко това е абсолютно необходимо за здравото психично развитие на децата ни. Те са в особена възраст в момента, в която все още забраните идват отвън (може да се очаква след 3г да почнат да стават и вътрешни, т.е. да могат сами да се ограничават дори и в наше отсъствие), освен това властва т.нар негативизъм (всичко е НЕ) и в голяма доза агресивно поведение, всичко това е нормално, но ние не трябва да оставяме нещата така, забрани и ограничение трябва да има, колкото и те да им се противопоставят (това е признак на нормално развитие),  трябва обаче да се последователни и емпатични, това е начина, по който те в един момент ще се откажат от могъществото си и ще заменят удоволствието, което изпитват от него с удоволствие да направят нещо, което мама иска, да се почувства горди от това, че са успели да се справят с някакво наше изискване ще им носи също толкова удоволствие, колкото им е носело това да са могъщи, всеможещи. От тази гл.т. определено мисля, че е дошъл момента ти да поставиш условията около кърменето ви, но те трябва да са постоянни, решаваш кои са моменти, в които не се кърмите и се подготвяш за тази трудно битка, която трябва на всяка цена да спечелиш, заради него! С много обяснения, много любов, с много разбиране за начина, по който се чувства, така той ще се чувства разочарован, но не и сам....това ще му помогне да мине една крачка напред, една необходима крачка е това.
Извинявай ако всичко това е напълно неприложимо при вас и едва ли ти казвам нещо кой знае колко ново, просто ми се иска някак да помогна, защото наистина не знам как издържаш!
Успех!

# 121
Vesi, ако може да не те махам от списъка ми Wink
все пак не сме в Америка и не очаквам да ми върнеш жеста, дори не бих искала да те ангажирам по този начин, моля те, не го приемай така, ако изпратя нещо, нали?  Praynig

само за ваксините и аз да добавя, че Милица направи единствено видима реакция към ваксината на 13мес. за морбили-паротит-рубеола, и е така заваляше три дена след това, не можеше здраво да стои на крака както преди, както беше нормалната й стойка и походка... просто беше кошмар, добре че се кърмехме още  Peace
отвратителни са тия ваксинации, просто не искам да отварям темата за и против, но има ли реакция, по-добре да не се рискува с ре-.

# 122
Мерси Джос и да, добре не ме махай, но аз да кажа и за другите все пак, да знаят! Не успявам с времето наистина, явно нямам добра организация, но за 5-те часа, в които оставам без Мая имам доста неща да свърша, домакинска работа, изпити, а почнах и да работя по малко ( от вкъщи, но отнема време). Не знам другите работещи мами как успявате, аз не се чувствам особено справяща се и нямам време за нищо.

# 123
Не знам другите работещи мами как успявате, аз не се чувствам особено справяща се и нямам време за нищо.

Аз свикнах с мисълта, че не се справям с нищо  Mr. Green

мерси за списъка Simple Smile.

# 124
  • София
Не знам другите работещи мами как успявате, аз не се чувствам особено справяща се и нямам време за нищо.

Аз свикнах с мисълта, че не се справям с нищо  Mr. Green

.

Хах и аз Mr. Green

# 125
Vesi, май това е типичното чуство на една майка за това време  Crossing Arms
и аз се чуствам така понякога. нямам време да си обърна за мен понякога на ден,
затова гледам седмично да ги разполагам нещата Wink
например всеки ден не изпускам време за малката и за мъжа ми, само да ти кажа, че включвам и нощта в режима - примерно ние хляб не купуваме, пускам пекарната нощем два-три пъти в седмицата, готвене пак така, освен ако не са аламинути, пералнята - пак нощем, но и ММ ми помага за къщните неща.
иначе и аз се омотавам, то тия мисли коя ли от нас ги няма понякога.
ще се справиш, това е моментно, то времето все не стига, наистина. сложно е.
но ако ти е по-лесно може неделя вечер да си напишеш, набележиш цели за седмицата, после да видиш кое не си изпълнила и защо, кое е можело да отложиш, кое не, нещо като пирамидата на Маслоу за потребностите, ама в друг аспект  Peace
пък и живи, здрави, време с бебе пак те чака Wink няма да се отпускаш  Hug

# 126
  • София
Все забравям да споделя ,че закупих книжките препоръчани от Мирка и наистина са много хубави и занимателни  Peace .

# 127
Здравейте от нас, рядко се включвам, но ви чета.  

Коментирали сте ваксините, аз също им треперих, поне ги минахме и до 5 години няма да има други.

Не съм отказвала ваксина, но когато е имало две наведнъж, съм ги разделяла и сме ходили два пъти през по-голяма пауза. Това по препоръка на познати лекари. Не би трябвало някой лекар да откаже. Честно казано мисля, че затова досега не е имало реакция след ваксина. Най-опасно ми се вижда, когато се сложат повече вируси  наведнъж. Надали  ви казвам нещо, което не знаете, но все пак.
Другото е, че след грип и след като сина ми е бил болен, съм изчаквала до ваксина доста над две седмици, както се препоръчва по принцип. Нашата педиатърка също ни съветваше така.
В периодите му на непълноценно хранене, също ги отменях. Не си представях как ще се бори след ваксина с ядене на боклуци.

За коя петвалентна говорите? Ние тук не сме имали петвалентна досега. Слагали сме СИНФЛОРИКС (която май не беше задължителна),  ИНФАНРИКС, Priorix и тази за туберкулоза.
Мисля, че тук слагат ваксини с друго наименование и може би производител, поправете ме ако греша. Но съм с впечатлението, че те са по-пречистени.

Емили, нямаш ли познат лекар, с който да с поговориш честно за ваксините?

и сега по моя наболял въпрос - как оцелявате с всички вируси в яслите?
Каквото и да правя, моят син не оцелява повече от 3-4 дни, след което всеки път хваща вирус, вдига температури. Заразявам се и аз и по един месец не мога да си стоя на краката.
Не знам вече какво става, защото аз от над 5 години не бях боледувала от грип.
Готвя разнообразно, яде плодове и зеленчуци, давам му Саностол.
Колкото и да го държа вкъщи докато оздравее, в момента, в който отиде, няма как да не се зарази, защото винаги има много болни.

Водя го по 6 часа - от 9 до 3, чудех се, ако ходи без приспиване на обяд дали ще има разлика.

Вие как оцелявате?  Rolling Eyes

# 128
Brawn, във връзка с боледуването и яслата - не сме боледували толкова, колкото от есента насам, цялото семейство, вкл. бабите и дядовците. Не бяха вируси, не беше чудо. Сега вече втора седмица кашляме задружно, защото ни хвана много тежък грип. Личното ми мнение, което може и да променя, не знам, е че голяма част от препоръчваните добавки са плацебо. Не знам, де, но не ми се иска да тъпча детето излишно. Най-ме дразнят сополите, които милото детенце влачи откакто е тръгнало на ясла. Тъкмо ги излекувам, и на 4-я ден на ясла пак тръгват. Вкъщи сме се запасили с рибено масло, с коластра и тн. , но все забравяме да ги даваме. Може би ще почна.... newsm78. Клеевата тинктура обаче я ползваме често. Според мен доброто хранене е най-важно, но за съжаление и моята мома стана злояда напоследък, и май боледуванията зачестиха след това.
Но понеже почетох доста из форумите за болести, има едно мнение, което споделям - че е по-добре сега да минат вирусите, отколкото като по-големи, напр. ученици в първи клас.

Еми, това са ми разсъжденията по въпроса, без изобщо да ги считам за общовалидни...

# 129
  • София
brawn, с 2-рото ще е по-леко Wink Вече ще си изградила имунитет към болестите от 1-вото.

С Лора и аз така боледувах - затова нещо не успях да хвана много вяра, че сополите са от зъби - поне за моето дете. Все проклет вирус се оказваше, който гъташе и мен. Нищо че след това обикновено имаше ново зъбче.

Сега - Сами се влачи сополив, но аз удържам фронта. Лора след шарката почна и тя по малко да прихваща от него. Той беше пръв миналата седмица след 8 дена на ясла. От сополите се и разкашля.
А Лора леко пусна сопол, но дотам - духа хубаво нослето и не кашля.

Но пък Лора си има пулпит. Още го асимилирам това. И още 3 малки кариеса за красота.
Тя, че не яде правилно, не яде. Кара основно на месо и мляко, които купувам. Свърши домашното вече. Не яде плодове и зеленчуци. Но пък и не прекалява със сладкото. Обикновено иска бонбон/шоколад, после аз дояждам.

# 130
v_spasova пулпит??? Лора ли ти каза, че я боли зъбче и заведохте на зъболекар, или ти видя нещо? Ивайло наследствено е предразположен към развалящи се зъби и аз постоянно оглеждам, ама като незнам за какво да гледам....

# 131
  • София
Около Коледа - братовчедката реве, че я боли зъб. Водят я на зъбар - дупки в зъбите, доста при това. Отпред фасадата демек предните зъбчета са добре, отзад всичко е за правене, че и снимка са правили.

Тогава разпитвах моята, гледах устата - нямаше оплакване, аз нищо не видях. И от нова година се каним да я заведем. Видно е колко се организирахме Sad
Ако бяхме отишли малко по-рано, е имало шанс само кариеси да правим - това според зъболекарката.
В събота - мамо боли ме зъб. Отваря уста, сочи и аз видях кафяво петно. Записахме час за този четвъртък с уговорката, че ако я заболи, ще ходим по спешност.

Снощи след градина - направо се разрева детето. И аз се разревах по телефона на баща й. Лекарката ни прие в 8 вечерта за преглед.

Има пулпит - снощи сложи арсен. Дано не бъркам името, но съм много боса с тия зъби - само кариеси съм си правила - общо 3 броя. И тия разправии с арсен, лекарство, и ходене напред-назад са ми пълна мъгла...

Днес ще слага още някакво лекарство и ще се ходи още 2 пъти само за това зъбче. И имало още 3 кариеса - на кътниците отзад са вляво. И тях ще правим след спешното зъбче.

А на малкият как ще се проверят зъбите - не знам, но ще трябва да се направи по някакъв начин.

# 132
ужас... дано не се травмира детето, както повечето от нас сме травмирани и да не приема зъболекарите с такъв страх...

# 133
Нямало е как да знаете, аз например не оглеждам много често зъби. Сега поне всичко се прави така, че не те мъчат като едно време на зъболекарския стол.

# 134
  • София
Четем "Чук и Пук"  Mr. Green
Добре, че има ново издание и добре, че предвидливо я бях купила.
Като цяло е спокойна на стола. Но поредполагам, че това е така, защото още помни колко я боля в понеделник зъбчето.

Сега поне няма разправии защо трябва да се мият зъбите. Даже малкия като гледа кака си и той дава да му мием зъбите, че преди само пищеше като видеше четката.

Иначе за гледането - зъбарката си каза, че и да гледаме, просто ние не знам какво и как да гледаме, което си е вярно.
Редовно ходене на профилактични прегледи и надежда, че ще се хванат нещата навреме.

Общи условия

Активация на акаунт